Julen i Japan

SnowJulen i Japan är annorlunda i jämnförelse med den som vi är vana vid här i Sverige. Visserligen firar inte alla julafton traditonellt med julgran, julklappar och julskinka. De mest aktuella religionerna i Japan är buddhismen och shinto vilket betyder efter som Julafton och själva konceptet "Jul" är kristet och bör logiskt sätt inte vara lik hur vi firar högtiden.

Julafton i Japan = Alla Hjärtans Dag?
Från 1 december börjar nedräkningen till kärlekens dag och precis som i Sverige så har vi en dag då vi firar "Valentines Day", Alla Hjärtans Dag. Grejen är den att i Japan kallas det inte "Alla Hjärtans Dag" utan helt enkelt "Julafton" då julen är mer utav en kommersiell händelse som är inriktat till att företagen säljer ut sina romantiska artiklar, tjänster och service. Den huvudsakliga firandet kretsar kring julafton och inte juldagen som de gör i USA.

Vanliga Julafton för ett par betyder fullbokade biosalonger, massage och spa, ge varandra gåvor, äta dyrt, massor med mys och eventuellt en efterfest för killarna.

Klappar
I Japan är det ändå vanligt att ge "julklappar". Inom familjen så ger föräldrarna presenter till sina barn, men barnen ger inte presenter till föräldrarna. Resonemanget bakom detta är att endast Santa (Jultomten) ger ut presenter och slutar man tro på Santa, ja då får man inte längre julklappar. En vanlig julklapp är ett vykort med pengar och denna anses även vara mera utav ett traditionellt slag av gåva.

Santa finns överallt i butikerna och han anses inte vara samma jultomte som du och jag känner till. Texten "Happy Christmas" förekommer ganska mycket i samband med julprodukter och reklam.

Tjej i snöEnsam Kvinna Söker...
För ensamstående kvinnor i Japan är det verkligen viktigt att ha någon att spendera julafton med. Hela kvällen måste vara mycket speciell, vackra och romantiska. Som en dejt kan man säga. Japanska kvinnor som har en pojkvän vill gärna gå ut med honom och visa sin uppskattning i form av gulligheter och mys som i sin tur leder till att kvinnor inte är speciellt glada att berätta om ämnet i övrigt, en personlig sak.

Butikerna tjänar på det
Butiker som erbjuder kakor och bakelser över hela Japan försöker alltid att sälja alla sina juliga kakor innan julafton. Alla kak-rester anses ju vara gamla eller inaktuella. Likaså gäller allt annat juligt man kan komma över innan julafton. Gällande kakorna så drivs ett dåligt skämt i Japan att alla kvinnor som är över 25 år kallades för "osålda jul-kakor." Vilket tyder på ensamstående kvinnor behövde gifta sig innan de blev 25 år. I det mer moderna Japan är dock genomsnitts åldern för äktenskap äldre, och troligen kommer det att bli äldre ju fler generationer som kommer.

Öppettiderna
Affärerna är öppna under juldagen och alla andra dagar fram till nyårsdag, då det kan hända att de stänger tidigare och har sedan eventuellt stängt under 1a, 2a och 3e Januari, beroende på butik.

Svenska = Japanska (Hiragana)
God Jul = Merry Christmasu (メリークリスマス)

Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM