Mode och musikalisk subkultur i Japan (J-Pop med flera)

Lolita Goth Japan

Lolita är en japansk subkultur kopplad till en speciell klädstil, vilken utmärks av klassisk elegans och flickaktig stil. Den är influerad av barock, rokoko och den viktorianska eran. Klädstilen lolita växte fram i Japan under det sena 1980-talet, inte minst i stadsdelen Harajuku i Tokyo. Vissa lolitaflickor antar bara någon av de många klädstilarna, för andra är Lolita en hel livsstil; det varierar bland kulturens olika anhängare. Det finns även stilar för pojkar, som t.ex Elegant Gothic Aristocrat. Lolita är även ett förnamn, som betyder ungefär "Söt flicka". Källa: Läs mer om Lolita på Wikipedia

Ganguro
, ガングロ, är en del av japanskt galmode. Ganguros kännetecknas av sin solbruna hud, sitt bleka, tuperade hår, mycket smink runt ögonen och deras vita läppar. Läs mer om Ganguro..

J-Pop
är en kortform av japansk populärkultur och som betecknar japansk musik som har influenser från västvärlden. Uttrycket användes först av radiokanalen J-Wave för popmusik men innefattar numera flera genrer, till exempel rock, dance, rap, och soul (japansk rock kallas i allmänhet för J-Rock, klicka på J-Rock för att se exempel av artister. De underkategorier som finns inom J-rocken är bland annat Visual Kei och J-metal).

Visual Kei (ヴィジュアル系, Visual Kei?) är ett mode som uppstod i Japan under det tidiga 1980-talet. Den grupp som gjorde Visual Kei mest känd var X-Japan som steg fram under mitten av 1980-talet. Visual kei var störst under 90-talet med band som SHAZNA, L'Arc-en-Ciel, Glay och Kuroyume. När Elvis Presley blev stor spreds hans musik även till Japan, och efter detta fylldes det på och artister som David Bowie och Boy George blev populära i Japan. Med inspiration från utländska musikstilar skapade Japan eget. Visual Kei är därför inte en speciell musikstil, utan mycket olika musik japanerna skapat med inspiration från den utländska musiken. Källa: Läs mer om Visual Kei på Wikipedia

J-RockAngura kei
är en japansk musikgenre som är en sorts underground music i likhet med Visual kei, musiken är ofta mörk och kan liknas vid dagens nu-metal. Banden klär sig mest i svarta kläder, nitar och mycket svart smink och en del brukar jamföra bandens utseende med dagens goth-stil. Exempel på några av dagens kända Angura kei-band är MUCC, Floppy, Guniw Tools, Metronome, Nookicky

Oshare Kei
är en japansk musikgenre. Det är den gladare typen av visual kei, med ett lite punkigt sound. Populära band inom denna genren är bland andra An Cafe, Panic Channel, Ichigo69, Lolita23q, SuG, LM.C och Aicle Ayabie. Oshare kei betyder ungefär "modemedveten" och deras stilar är ofta väldigt "cutting edge" och väl uttänkta, med söta och färggranna detaljer. Soundet brukar gå åt det punkiga med glada texter och vissa drag av rock i låtarna.J-POP

 Historia

J-Popens historia kan spåras till tidig jazzmusik som introducerade instrument som tidigare endast användes i militärmarscher och dylikt till klubbar och barer. Efter andra världskriget tillförde de amerikanska soldater som var kvar där en rad nya musikstilar, bland andra Blues och Country.

J-popen har alltid försökt att efter följa den amerikanska musikindustrin, så 1956 började Rock ’n Roll-eran. Rocken var som störst 1959 då en film utgavs där flera stora japanska rockikoner deltog. Trots det föll den japanska Rock ’n Rollen ganska snart efter att den amerikanska hade dött ut. Flera artister försökte dock att rädda musiken genom att försöka kombinera rock ’n roll med traditionell japansk pop. Vissa av dem, till exempel Kyu Sakamoto lyckades, då han med sin Ue wo Muite Arukō, även kallad Sukiyaki, blev den förste japan som nådde förstaplatsen på amerikanska listor.

Under 1970- och i början av 1980-talet förändrades musiken från enkla gitarrackompanjemang till mer komplexa sound. Istället för samhällsrelaterade budskap började låtarna i större utsträckning handla om kärlek och dylikt. Detta kom att kallas New Music. Takuro Yoshida och Yosui Inoue var två nämnvärda artister inom denna genre.

På 1980-talet myntades City Pop som var en slags populärmusik som var inspirerad av storstadsteman. Speciellt Tokyo har inspirerat många av dessa sånger. Det är svårt att skilja City Pop och New Music åt och många av låtarna faller in i båda kategorierna. Wasei Pop blev snabbt ett uttryck som beskrev både City Pop och New Music.

Under 1990-talet blev J-Pop en genensam term för det mesta av populärmusiken. Rockare som Eikichi Yazawa, en sångare som förblev populär efter decennier av stöd från fans föll han löst in i J-Pop-kategorin tillsammans med flera andra mainstreamartister, till exempel Dance Queens och Hikaru Genji, som sökte framgångar i USA.

I takt med att intresset för Japan på senare år blivit större i utlandet har också intresset av J-Pop och J-Rock vuxit utanför Japans gränser. Mycket tack vare att J-Pop-låtar oftast används till öppningssekvenser i populära animeserier som också dessa har blivit populära i utlandet. Intresset för både J-pop och J-rock har hittills inte varit stort hos svenska radiostationer. Inte heller har svensk TV börjat sända anime i någon större utsträckning.

Band och musiker inom J-pop
Utanför Japan är Ayumi Hamasaki en av de mest kända inom genren. Andra kända namn inom genren är Morning Musume, Glay, Speed, Gackt, Every Little Thing, Halcali, Orange Range, Hikaru Utada, Ai Otsuka, Kumi Koda med fler.

Johnny's Jimusho är den idolagentur som står bakom majoriteten av alla stora pop-pojkband och pojkidoler i Japan. Mycket av musiken som Johnny's Jimusho har hjälpt till att producera har varit stilbildande för J-popen i allmänhet. Företaget skapades av Johnny Kitagawa 1963, och står bakom stora namn som KinKi Kids, Arashi, News, KAT-TUN, V6, Tackey & Tsubasa, Ya-ya-yah också vidare.

Stora inom genren J-rock är med flera L'Arc~en~Ciel, Asian Kung-Fu Generation, Dir en grey, High and Mighty Color, Janne da Arc, Plastic Tree, X-Japan, Thee Michelle Gun Elephant, Sex Machineguns,The Pillows, Kagerou, Beat Crusaders, Ellegarden, PIERROT, Uverworld och Sambomaster.

Externa länkar

 

  • J-Fan Radio - Den enda webbradion som spelar J-Pop och som betalar till Stim
  • Japan-A-Radio - webbradio som spelar J-Pop dygnet runt
  • Nippop.com - Engelsk sida med information om de flesta artister.
  • Shibuya.se - Informativ sida om japansk populärkultur. Recensioner, förhandstittar och mycket mer.
  • J-music Ignited - Sida med info om många band inom genren (engelska).
  • J-pop.se - En del av Shibuya.se
  • Jmusic.blem.it - Jpop & Jrock

Kommentarer
Postat av: Ryuichi~~

Det är bara kopierat från sug wikipedia ju -.- :c

2011-04-30 @ 18:03:26
URL: http://kiie.bloggplatsen.seKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM