Furoshiki

Irasshaimase Chibi-Nihon Dokusha-san!

(Välkommen Lilla Japan Läsare!)

Furoshiki TraditonalFuroshiki (风 吕 敷, furoshiki) är en typ av traditionell japanskt omslags trasa som oftast användes för att transportera kläder, varor eller gåvor. Namnet betyder något i stil med "dålig spridning" eller "dåligt utspriden" och härstammar från Edo-perioden konst att använda dem för att kombinera kläder vid sentô (offentliga badhus, offentliga furo).

Innan det blev associerade med badhus, kallades furoshiki för hirazutsumi (平 包) eller "platt vikt bunt". Så småningom utvidgades furoshiki's användning till att tjäna som ett medel för handeln att transportera sina varor eller för att skydda och dekorera en gåva.

Moderna furoshiki kan göras av en mängd kläder, inklusive siden, bomull och nylon m.fl. Furoshiki är oftast dekorerade med traditionella mönster eller shibori. Det finns egentligen ingen aktuell storlek på furoshiki på grund utav dess stora variation men det förekommer främst "normal" storlek som är ca 45 cm i diameter och några som varierar mellan 68-72 cm i butiker runt om i Japan.

Furoshiki exempelÄven om det traditionella furoshiki användare i Japan främst under krigstiden och minskade sitt antal på efterkrigstiden så har spridningen av plast bärkasse tagit över. Under senare år har det dock skett ett förnyat intresse i Japan när miljön kom på tal och miljöskydd blev ett bekymmer. Furoshiki är dock vanligtvis används för att packa in och transportera matlådor (Bento).

Den 6 mars 2006 skapade den japanska miljöministern, Yuriko Koike, en furoshiki trasa för att främja dess användning i den moderna världen och är ännu en gång ganska vanligt i Japan.

Ladda ner denna PDF fil som beskriver hur du viker din egna Furoshiki!


Besök The Furoshiki House för att köpa "äkta japanska trasor" som är bra mycket snyggare och miljövänligare än omslagspapper!

Japanska begrepp och ord..
Sentô = Badhus
Hirazutsumi = Trasa, numera kallas det Furoshiki
Shibori = Detalj / iris
Bento = Japansk lunchlåda, innehåller nästan alltid bl.a ris och miso-soppa.
Furoshiki = Trasa / "miljö-filt" som används till omslag.



/ChibiNihon.blogg.se

Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM