Sverige Ambassad Tokyo

Reseinformation Japan
Japan är ett mycket säkert och spännande land att resa i. Det finns dock en del saker som kan vara bra att hålla i minne när du ska resa till Japan.

Källa:
http://www.swedenabroad.com/Page____51035.aspx


Allmänna säkerhetsläget

Japan är ett jämförelsevis mycket säkert land. Det finns alltid risk att en större jordbävning ska drabba landet, och därför är beredskapen också hög. Efter den 11 september 2001 har Japan höjt beredskapen mot terrorhandlingar genom hårdare bevakning och kontroll av viktiga platser och byggnader, transportsystem och flygplatser.


Klimat

De japanska öarna ligger i den tempererade zonen. Klimatet är vanligen milt men de fyra årstiderna är klart avgränsade sinsemellan. Regnperioden infaller från mitten av juni och pågår i ungefär fyra veckor. Under sommaren i övrigt är det mycket varmt och hög luftfuktighet. Med undantag för norra Japan och de norra delarna av västkusten är vintern vanligen mild. Vår och höst är de bästa årstiderna med behaglig temperatur.

Tokyo har en relativt hög medeltemperatur till följd av att havsströmmar för in varmt vatten söderifrån. Januari är kallast med en medeltemperatur på +4,7°C medan augusti med +26,7°C är varmast.


Naturkatastrofer och -förhållanden

Jordskalv
Japan är ett av världens seismologiskt mest aktiva områden. Här sker ungefär tjugo procent av världens jordbävningar över sex på Richterskalan. Dagligen sker flera jordskalv, de flesta för små för att uppfattas. De större förstör både byggnader och vägar. En opinionsundersökning från 2005 visade att hela sextio procent av befolkningen oroar sig för att en stor jordbävning ska drabba landet inom tio år, vilket var dubbelt så många som vid en liknande undersökning 1997.

Enligt de flesta experter har Japan gått in i en mer aktiv fas av en jordbävningscykel med ökad risk för en riktigt stor jordbävning.

Tyfoner

Tyfoner är tropiska stormar som motsvarar orkan i styrka. I Japan infaller tyfonsäsongen från juni till oktober. När en stor tyfon närmar sig avstannar flyg, tåg och busstrafik lokalt. Om du vet att en tyfon är på väg bör du hålla dig inomhus. Tyfonen brukar pågå några timmar. Du kan få information om aktuell vädersituation och om tyfoner från Japan Meteorological Agency.

Tsunami

Flodvågor orsakas av havsbottnens vertikala rörelser i samband med jordbävningar, vulkanutbrott eller jordskred. Inget land drabbas av tsunami i den omfattning som Japan gör, och Japan har ett mycket sofistikerat varningssystem för tsunami. I genomsnitt drabbas Japan var sjunde år av en större flodvåg.

Art


In- och utresebestämmelser

Svenskar har 90 dagars viseringsfrihet till Japan och det samma gäller för japaner som vill besöka Sverige. Ska du stanna längre för att arbeta eller studera måste du ansöka om uppehållstillstånd på Japans ambassad i Stockholm. Planerar du att stanna i Japan mer än tre månader ska du ansöka om uppehållstillstånd innan du reser. Du kan också ansöka om uppehållstillstånd i Japan om du har hittat ett arbete.

Som ett led i kampen mot internationell terrorism kräver de japanska myndigheterna sedan november 2007 fingeravtryck och fotografering av alla inresande utlänningar i samband med gränspassage.


Hälso och sjukvård
Sjukvården i Japan håller hög standard. Ett stort problem när du söker vård i Japan kan emellertid vara språket; få japaner talar engelska.  I vänsterkanten under Om olyckan är framme, Tandvård och sjukvård finns en förteckning över kliniker/sjukhus som har engelsktalande personal.

Föräkringsskydd

Sjukvård är dyrt i Japan. Det är därför mycket viktigt att du tecknar en bra reseförsäkring innan avresan. Kontrollera att försäkringen täcker sjukdomsfall, olycksfall och dödsfall. Ambassaden garanterar inte sjukvårdskostnader.

SOS-International,  Euro-Alarm och Europ Assistance, företräder de nordiska försäkringsbolagen utomlands - se vidare under "Allmänna reserekommendationer". Syftet med verksamheten är att hjälpa utlandsresenärer på de nordiska försäkringsbolagens vägnar. Om du måste uppsöka sjukhus ska du eller din medresenär genast kontakta SOS. De förser då sjukhuset med en kostnadsgaranti. Sjukhuset inleder inte vården förrän de får en försäkran från försäkringsbolaget.


Lokala lagar och sedvänjor

Japanerna är kända för sina korta semestrar, men antalet helgdagar är i gengäld många. De viktigaste helgdagarna, då det mesta är stängt, är 1-3 januari (det japanska nyårsfirandet) och 29 april-3 maj (s.k. golden week). Därutöver tar många en eller två veckors semester i augusti då den s.k. o-bon-helgen inträffar (buddistisk ceremoni för de avlidnas själar).

På webbplatsen Japan-Guide hittar du mycket användbar information om bland annat vett och etikett i Japan.
> Japan-Guide

Geisha


Kriminalitet och personl
ig säkerhet
Tokyo är liksom övriga Japan mycket säkert. Såväl inbrott som överfall är ovanliga. De våldsbrott som trots allt förekommer är normalt begränsade till stridigheter mellan rivaliserande kriminella grupper. En välorganiserad och utbredd "maffia" finns, men drabbar sällan de som inte själva söker kontakt med sådana organisationer, t.ex. genom att söka personliga lån.


Trafiksäkerhet

Japan har vänstertrafik. En fara på japanska vägar är fortkörning. Taxibilar bromsar ofta in hastigt och utan förvarning för att plocka upp en kund. Både taxi och olika budfirmor stannar bilen så att den blockerar trafiken eller skymmer sikten framför övergångsställen, i korsningar och framför backkrön.

Olycksstatistiken per år är ganska hög. År 2005 omkom 6871 människor i trafiken i Japan.

Bilismen har ökat kraftigt i Japan under de senaste decennierna, men vägnätet har inte byggts ut i motsvarande takt. Gator och vägar såväl inom som utom tätorter är därför ofta kraftigt överbelastade. Vid längre färd på vanlig väg kan man inte räkna med någon högre medelhastighet.


Övriga upplysningar

Utländska mobiltelefoner fungerar i allmänhet inte i Japan, som har sitt eget mobilnät. Du bör därför kontrollera med din mobilleverantör att abonnemanget fungerar i Japan innan du lämnar Sverige. Japanska mobiltelefoner finns att hyra på större flygplatser.

Det är relativt besvärligt att klara sig med engelska i Japan. Vid resa med taxi är det bra att medföra en karta med namn på japanska för resans mål. Taxichaufförerna förstår generellt engelska dåligt. På de stora hotellen och en del restauranger är engelskan gångbar.

I Tokyos tunnelbanesystem finns kartor med namn utskrivna på japanska och parallell transkribering till latinska bokstäver. Bristen på rulltrappor och hissar i Tokyos tunnelbana gör systemet svårt att använda för till exempel rörelsehindrade och familjer med små barn.

Bankomater i Japan accepterar normalt inte utländska kort. Under lokala helgdagar och söndagar kan det vara mycket besvärligt att få ut pengar. Många mindre  restauranger och affärer accepterar inte heller betalkort.


Sveriges ambassad Tokyo

Postadress Embassy of Sweden
1-10-3-100, Roppongi, Minato-ku
Tokyo 106-0032
Japan

Adress 1-10-3-100, Roppongi
Minato-ku, Tokyo

Tel:+81-(0)3-5562 5050

Fax:+81-(0)3-5562 9095

E-post: [email protected]


Källa: http://www.swedenabroad.com/Page____51035.aspx


Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM