En klapp på axeln

BushidoJapaner lever efter en lära som kallas Bushido, en lära som vi kallar för "Krigarens Väg" och med det innebär det inte att de gillar att kriga utan snarare lever och bygger hela sitt samhälle på respekt mot varandra och den heder att t.ex kunna öppet visa upp vad de står för och vad de älskar. Bilden här till höger är Kanji för Samuraj, en krigare som levde efter Bushido.

Exempelvis, i Japan finns det många ställen där de låter sina cyklar stå olåsta, de låter bilarna stå precis utanför affären för att samla värme med nycklarna i och som butikägare är man kanske inte alltid vid entrén där man kanske har högar av produkter som vem som helst bara kan sno åt sig och springa.

I och med Bushido så lever 98% av Japanerna efter "Vad är rätt och vad är fel?". Att leva hederligt och med gott samvete leder till ett skönt liv.

Japanerna kommer varmt att berömma personer som kan något om deras land och språk, det ligger i deras natur att försöka bibehålla balansen i både natur och dialog som sagt och bemöter du någon som ger dig beröm så är det smart att blygsamt neka och påstå att de "kan inte alls mycket" eller "nej, jag är inte så duktig" - På detta sätt bibehåller du balasen och uttrycker dig korrekt i deras ögon. Att påstå att man är duktig och bäst är inget som man kommer långt med, även om du har alla möjliga bevis på att du är grymmast i världen på något..

SamuraiLyd mitt råd: Var blygsam mot kommentarer men acceptera samtidigt deras bemötande och glöm inte bort vem som gjort och sagt vad till dig.

Nihongo ga ojôzu des ne (Din japanska är bra).
Korrekt svar: Sorehodo demo (Äsch, det är inget / jag klarar mig).

Får du gåvor så kan det vara till sin rätta plats att säga något åt personen du mottager gåvan utav.
Korrekt svar: Sonna na ki o tsukawanakute mo okat ta no ni (Oj, du behövde inte).

Som svar kan du få: Dô itashi mashte (Det är min ära) eller Tsumaranai mono des ga (Det är inget).

Och oavsett vart du befinner dig i världen, vilket språk du har och vad du har för intressen, glöm aldrig att ge dig själv en klapp på axeln! Jigajisan är ett begrepp man använder åt personer som ger beröm åt sig själva.

Bild: © Steve Higgs 2008 (Ladda ner hela bilden som skrivbordsunderlägg)
/ChibiNihon.blogg.se

Kommentera Gärna


Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM