Oden

Oden2Oden (おでん) är en japansk maträtt som tillagas flitigt vid vintern som består av flera ingredienser smaksatt med soja och dashi buljong. Ingredienser varierar beroende på region och mellan varje hushåll. Karashi (japansk senap) används ofta som krydda.

Oden var ursprungligen vad som idag allmänt kallas misodengaku eller helt enkelt dengaku. Konnyaku eller tofu kokades och man åt dem med miso (soppa). Senare, istället för att använda miso, började man koka ingredienserna i dashi och därav blev Oden populär.

OdenI Japan kan man se vagnar och ställen som säljer Oden ur rykande krukor och tunnor och under vintertid kan du hitta Oden praktist taget överallt. De flesta festivaler verkar ha Oden på vagnar, även de som säljer Nudlar eller så kallade Ramen har denna som en extra rätt som troligen är ett utmärkt alternativ till din nudelsoppa. En Oden kan innehålla bl.a nötkött, fisk, räkor, bläckfisk, tofu, korv, friterad smet, potatis, tång, kyckling, fläsk, ägg, morötter, rädisor och mycket mycket mer.

Hemligheten bakom Oden är att använda matbitar som inte smakar vidare mycket och låta buljongsmaken absorbera matbitarna upp till 99%. Soppan eller buljongen är väldigt varm och det är den som bär på all smak, testa någon skum blandning i ditt egna kök - kanske finner du en favorit!

Något som jag tyckte personligen var fräckt var alla dessa olika friteringsknep som hade en drös grönsaker ellr köttbitar inuti sig fint hackade.

Vad tycker du allmänt om soppa? Jag älskar soppa!

/ChibiNihon.blogg.se

KommentarerKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM