Furikake (振り掛け / ふりかけ)

Furikake

Furikake (振り掛け / ふりかけ)
Är en torr japansk krydda som man brukar strö ovanpå ris. Den består vanligtvis av en blandning av torkad och mald fisk med sesamfrön, hackad alger, socker, salt och natriumglutamat. Andra smakrika ingredienser såsom katsuobushi (ibland står det på förpackningen som "bonito") eller okaka (bonit-flingor fuktad med soja och återtorkade), lax, Shiso, ägg, pulver miso, grönsaker, etc. Allt detta blandas och blir som exempelvis Furikake.

Furikake är oftast färgglatt och "fjälligt". Smaken (arom) påminner lite om fisk eller skaldjur och är ibland riktigt kryddig. Den kan användas i japansk matlagningen för måltider av livsmedel som Onigiri eller "risbollar".

Utanför Japan kan furikake hittas i de flesta asiatiska matvaror (bredvid katsuobushi) eller i den etniska (mat-från-hela-världen) matgången hos vissa snabbköp.

/ Mata ne!

Se även.. (engelska länkar)

Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM