Maneki Neko

Maneki Neko
Bild av Pikishi


För några år sedan frågade en snubbe mig som reste runt i både japan och kina om jag ville köpa hem några Maneki Neko för att sälja dem vidare över Tradera eller dylikt. Jag fann inget större intresse för detta vid den tidpunkten och ångrade mig efteråt att jag inte behöll kontakten. Han lovade att höra av sig med andra produkter men det rann ur sanden. Det var inte i heller bara Japan han befann sig i utan även Thailand, Korea och Kina. Jag tror nog bestämt att han var först på Tradera med bärbara Mp4-spelare, ni vet som Mp3 fast med liten skärm för småfilmer.


Från: Wikipedia
Maneki Neko är de lyckobringande japanska katter som ofta finns i butiker eller skyltfönster för att locka dit besökare. Maneki Neko är ett vida spritt fenomen och symboliken med avseende på färger och utförande kan tolkas på andra sätt än de som denna artikel redogör för.

Maneki Neko förekommer i många olika färger. Den traditionella sköldpadd- och vita färgen har över årens gång blivit till alla möjliga färger och nyanser - allt från vita och svarta till lila och gröna katter. Maneki Neko finns i många olika designer och former, allt från de klassiska till moderna, såväl massproducerade som unika. Vissa av färgerna kan ha speciella betydelser.

Ordet Maneki Neko betyder "den kallande katten". Det beror på att det ser ut som att katten vinkar dig till sig - "Kom hit!" säger den. För västerlänningar kan det se ut som om katten bara vinkar istället för att kalla till sig, men det beror på kulturella skillnader mellan öst och väst. I Japan vinkar man till sig någon med handflatan vänd nedåt, alltså ungefär som en vanlig västerländsk vinkning. Det har tillverkats Maneki Neko med handflatan inåt så att västerlänningar ska förstå bättre.

Maneki NekoManeki Nekos resta tass symboliserar olika saker. Om katten har vänster tass rest, sägs det att den kallar till sig kunder. Om den har höger tass rest, sägs det att den kallar till sig pengar och tur - fast alla Maneki Neko är såklart tursamma. Vissa Maneki Neko har båda tassar resta. Det symboliserar beskydd av hemmet eller företaget. Tassens höjd har också betydelse. Ju högre tassen är rest desto mera tur bringar katten, eller desto längre bortifrån kommer lyckan. Det finns de som tror att Maneki Nekos gest har att göra med det sätt som katter tvättar sig i ansiktet på.

Det finns flera legender och teorier om Maneki Nekos ursprung, men det är oklart. Man tror att de dök upp på Edoperiodens senare del. Denna legend är mest populär: En rik man tar skydd under ett träd nära Gotukujitemplet under ett åskväder när han ser tempelkatten som tvättar sig i ansiktet och verkar som om den kallar till sig honom. Han går till katten och ett ögonblick senare slår blixten ner i trädet. Katten har alltså räddat hans liv! Den rike mannen blir vän med den fattige prästen och templet blir mycket framgångsrikt. Kanske skapades den första Maneki Nekon när katten dog, till dess ära.

Hade du velat äga en lyckobringande katt? Jag antar att den kommer i alla olika storlekar och "funktioner" t.ex som mobilsmycken, halsband och så vidare..

Kommentarer
Postat av: Mickis

Jag hade inte haft något emot av att ha en iallafall ^^ Dessutom behöver jag lite mer tur i mitt liv x]

2011-08-16 @ 20:10:04
Postat av: Chibi Nihon

Annat kul: http://chibinihon.blogg.se/2010/december/japansk-lyckoskit.htmlMickis: Mer tur i vardagen hade nog aldrig skadat.

2011-08-17 @ 11:57:30
URL: http://chibinihon.blogg.se/Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM