Pokémon

PikashuPikachu är en fiktiv djurart i Pokémonspelen och -animen. De är bland de mest välkända och populära Pokémon-figurerna och fungerar som maskot för hela produktserien. En viktig anledning till Pikachus popularitet är att huvudpersonen i TV-serierna, Ash Ketchum, har en Pokémon som är just en Pikachu. Detta är dessutom den enda av hans Pokémon som han haft kvar i sitt lag genom alla säsonger.

Namnet kommer från japanskans "pikapika", som betyder "liten elstöt", och "chū", vilket är musens läte i Japan (liksom man säger "pip" på svenska).

Pokémon (ポケモン) också känt som Pocket Monsters (ポケットモンスター Pokettomonsutā) i Japan, är en japansk media-franchise. Pokémon finns till bland annat bärbara Nintendo konsoler, TV-spel, samlarkortspel, serietidning, TV-serier och långfilmer med gemensam berättelse. Fenomenet skapades av Satoshi Tajiri kring 1996. Genom att utnyttja samverkan mellan olika medier kom Pokémon att bli ett kulturellt fenomen under andra halvan av 1990-talet för vissa yngre åldersgrupper och framförallt figuren Pikachu är närmast att betrakta som en global kulturikon.

Produkterna skapades av Game Freak åt Nintendo, som noga bevakar de immateriella rättigheterna. Nintendo använder Pokémon som dragplåster för sin Game Boy-plattform men också för Nintendo GameCube, Nintendo DS och Wii.

I Pokémonvärlden finns det ett fåtal djur men de flesta är ersatta av Pokémon. I denna värld är det alla ungdomars högsta önskan att bli en pokémontränare och att fånga in Pokémon, träna dem, delta i matcher samt att vinna Pokémon-Ligan. I spelen är spelaren en Pokémontränare. Eftersom Pokémon kan vara kraftfulla kan de även användas av inte bara äventyrslystna ungdomar, utan även av onda rollfigurer, så som Team Rocket.

pokemonOriginalet är på japanska och uttydningen av namnet blir "Pocket Monsters" (fickmonster), vilket också de första spelen hette i Japan. När de sedan skulle lanseras i USA fanns redan en produkt registrerad under ett liknande namn. Man använde då istället den förkortning som bland japanska Pokémonspelare hade blivit ett väl använt begrepp, Pokémon.

Bild: Pokémon är en av historiens mest framgångsrika spelserier och dess kulturella inflytande har spridit sig långt bortom datorspelsvärlden. Bilden föreställer en Boeing 747 från All Nippon Airways, dekorerad med Pokémon-figurer.

källa: Wikipedia.
Kompletta listor och presentation av filmer, musik samt spelen finner ni mer på wikipedia.Visste du att...
Efter det första Pokémon-spelet släpptes till Nintendo GameBoy, ökades försäljningen av spelsystemet med 249%!
Läs mer..

Läs / Testa mer...

Testa dig i detta engelska quiz.
Saker du kanske inte kände till om Pokémon kan du läsa om här.
Lista över Pokémons.

Kommentarer
Postat av: Mickis

Älskade Pokemon när jag var yngre :)

Fast bara första säsongen av animen, resten för mig var gameboy spelen! ;D Dock vet jag inte om det har blivit lite väl mycket nu..?

2011-08-24 @ 02:04:59
Postat av: Chibi Nihon

Så länge en marknad har köpare så säljs det.Pokémon släpptes i olika färger sedan i olika ädelstenar. Det är mycket större i Japan men att det har gått igenom den svenska marknaden är bara ett bevis på hur massivt det är, sådant kan regera på försäljningslistorna år efter år.

2011-08-24 @ 10:38:37
URL: http://chibinihon.blogg.se/Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM