Topp 10 saker man oroar sig för inför resemål till Japan

Känns det bekant med något av följande ting på listan? Det är normalt! Denna lista gäller egentligen över alla länder man funderar att åka till. Men jag har försökt köra korta inlägg som är anpassade efter Japans kultur och stil.

Tjej10. Skillnaden på kulturen
Svar: Detta är också anledningen till att många vill resa till Japan. Kulturen medför en lära för den som är villiga att se. Gör som alla andra japaner (inte utlänningar som du och jag) gör. Om någon bugar, buga tillbaka något längre och djupare. Om någon ger dig något att äta, testa det! Glöm alla filmer du har sett från Japan och studera i stället beteendet runt omkring dig, bara det kan ge dig en stor fördel nästa gång du är i liknande situation. Det gör inget om du pratar långsamt och lär dig gärna frasen "kan du upprepa" eller "ursäkta, men jag kan inte japanska".

9. Vilka kläder skall man ta med
Svar: I Japan är det ingen som ser ut som bergsklättare direkt, ha därför "normala" kläder på dig när du skall till Japan för att undvika bli uttittad. Det kan vara allt från vanlig blus och kjol, jeans och skjorta till den mera affärsklädda kostym modet. Är du ljushårig kommer nog många tycka att du är cool. Din hud är även något som utmärker dig då majoriteten av japaner är väldigt bleka. Tänk även på att om du är "överviktig" eller "lång" så bör du ta med mycket kläder eftersom japaner är oftast mindre och kortare än medelmåttet i Sverige / USA etc.

8. Välja bostad
Svar: Sök efter "Gaijin House" över google innan du reser till Japan, du kanske kan finna några blliga alternativ utanför de större städerna. Det är dyrt att bo i ett stort hus eftersom majoriteten av invånarna i Japan bor faktiskt tätt intill varandra. Som studerande kan man dela bostad med någon för att komma riktigt billigt undan. Det är även viktigt att du betalar hyra i god tid och oftast betalar man i förskott, kan du göra detta så visar du att du är en ärlig och bra människa i ögonen hos en hyresvärd. Det finns massor av alternativ när det gäller bostad, allt från våra vanliga sängar till mer traditionella hyreshus och lägenheter där du kan sova i futon. Mer information om bostad och viktiga papper: http://gogonihon.com/sv/studera-japanska-utomlands-i-japan Läs även mer om bostadsalternativ på punkt 5.

7. Transportmedel
Svar: Du kan hyra bil och moped, cyklar och rullstol utan problem i Japan. Du måste dock kunna visa upp handlingar och kunna bra japanska. Kan du inte detta, ta med någon som kan bra japanska. Det går flitigt med tåg i japan och de är otroligt punktliga. Du kan sätta klockan efter tågen i stort sett.

Foto6. Den lokala maten
Svar: McDonalds finns i Japan om man är riktigt osäker på maten. Det finns dock otaliga matställen som visar upp maträtter med bilder i stället för text. Är du dålig på japanska kan du alltid peka och lära dig uttala drycker. Tänk även på att vissa maträtter är inte alls som vi är vana vid. T.ex är en pizza oftast täckt med majonäs, pasta serveras med ägg och risbollar har flarn av torkad fisk.

5. Hotells gästgivarhet
Svar: Skall du bo en väldigt kort tid i Japan så är säkert hotell ett solklart val. De billigare hotellen är "kärlekshotell" men de är samtidigt de dyra. Är du ung och eventuellt ensam (fåtal personer) kan ni hyra in er på internetcaféer. Många har hyttar som du betalar per natt och det innebär fri tillgång till manga, internet, dvd-spelare och musik. Mat kan också beställas på plats som inte är helt olik "skräpmatskulturen".

4. Första resan, nervösiteten
Svar: Vissa gillar att gnugga tårna i fluffiga mattor när de väl anlänt i landet. Andra käkar en bra måltid och lär sig lite om jetlag innan de besöker ett annat land. Koncentrerar du dig på sådana ting så kommer resten att falla på plats. Se bara till att allt pappersarbete etc. är klart. Hjälpen finns! (se 8. Välja bostad).

Stentrappa3. Förskottsbetalning för udda ting
Svar: Har du ingen aning om vad det gäller, fråga snällt. Ibland får man liksom överallt i världen erbjudanden. Att gå på marknad och köpa något du egentligen inte vill är inget du skall känna som tvång. I japan är artigheten ett viktigt element och blir du påflugen något så be om ursäkt och säg ett rakt "nej tack".

2. Språket
Svar: Kan du inte japanska, checka in http://www.englishfriendlyjapan.com/ som är en väldigt ny hemsida som tillåter japanska företag att lägga in sina tjänster och ställen i Japan som är engelsk-språkiga. En perfekt sida att spara innan och under din upptäckt i Japan. Är du i Japan som studerande är språket ett roligt äventyr, det kan många intyga!

1. Sjukdom, stöld och olaglighet
Svar: Blir du sjuk skall du givetvis söka till sjukhus, det kan vara svårt för dig om du inte kan så bra japanska och det är oftast otåliga läkare som undersöker på övertid. Ha möjlighet till tolk eller be om en engelsk-språkig läkare om du inte kan så bra japanska om olyckan skulle vara framme.

Japan har väldigt lite kriminalitet och de har också hårda straff. Skulle du råka se våld i närheten, håll dig på avstånd oavsett hur duktig du än tror att du kan hantera en situation. Gäller det stölder etc. beger du dig snarast till polisen med en ordbok, de brukar kunna fixa en tolk åt dig vid stunder då det kan behövas extra mycket.KommentarerKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM