Tokonoma

Ur uppslagsverk; Tokonoma [tåkånåma], benämning på den nisch i ett japanskt rum, mittemot vilken hedersplatsen är belägen. Där upphängas en el. flera målningar (se Kakemouo) och placeras rökelsekar, blommor och ev. någon statyett.

TokonomaChibi Nihon: Tokonoma är en viktig plats reflekterar en konstnärlig utstrålning hemma hos någon med perosnlighet. Platsen tar inte så stor plats och på väggen hänger man en Tokonoma. Runt denna "tavla" har man dekoration som varierar, vissa har bonsai-träd, andra har vanliga blommor. Några har statyer och andra har miniatyrer och vasar. Det enda som inte skiljer sig från Tokonoma till Tokonoma är dess simpla utförande. Det är av fördel att alltid ha fåtal saker ståendes på golvet och hängandes på väggar eftersom man bor trångt i Japan. Det är av majoritetens tycke att man vördnar och tar hand om den minialism som finns i japanska hus och deras vackra utstrålning som den utför.

TokonomaAtt tänka på...
När du träder in i ett rum med en Tokonoma, vänligen avvakta och bli hänvisad vart du skall sitta innan du sätter dig. Den viktigaste personen i rummet kommer att ha ryggen mot Tokonoma som både kommer att kunna användas som en del av den viktiga personens aura när du tittar på denne men även att denna person är tillräckligt viktig för att lägga personlig konst åt sidan för.

Videoklipp: Japan Channel om Tokonoma

KommentarerKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM