3-D TV utan klumpiga glasögon

Rieko Fukushima


Rieko Fukushima, forskare på företaget Toshiba, har utvecklat ett sätt att göra sig av med glasögon - och samtidigt bidrar till att knäcka Japans glastak för kvinnor.

"Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var tufft att vara en kvnna ", sa fru Fukushima, 39, som ledde Toshibas arbete med att utveckla världens första "blotta ögat" 3-D TV. Projektet började för nio år sedan när hon just hade återvänt från sin mammaledighet.

"Ibland kunde jag se det i mina kollegers uttryck", säger hon. "Vad? En kvinna? Denna ålder? Ansvarig?"
Fukushima genombrott är ett sällsynt exempel ett företag som framgångsrikt har knackade vad vissa ekonomer kallar Japans mest underutnyttjade resurs: kvinnor. Och hon visar stolt upp företags nya uppfinning. Detta innebär att marknaden har ändrats och fler kvinnor kanske får möjlighet att visa sina framfötter på ett ärligt och rakryggat sätt.

I konventionella 3-D TV teknik som använder glasögon är bilder för varje öga ett lager av snabba bilder efter varandra. Filter i särskilda glasögon blinka i synk med TV, så att det högra ögat ser en bild, medan vänster öga ser nästa bild. Detta är orsaken till en illusion kallad för 3-D.

Men fantasirika Fukushima föreslog en ny strategi: att utveckla en algoritm som bygger en "Toshiba Imaging Processor" kallade "cell" skall visa upp nio bilder för varje bild. Ett lager skärmen vinklar varje bild att det högra ögat ser bara bilder avsedd för höger öga medan den vänstra ögat ser bara bilder avsett för vänster öga.

Den största utmaningen var att göra en TV som visar 3-D bilder även när den ses från alla vinklar. Toshiba har inte helt löst detta problem: Just nu fungerar TVn som bäst när man ser på den från ett 40-graders zon.

Vad kommer framtiden att utvisa?
Är nästa steg hologram där vi kan påverka det vi ser genom att röra vid flygande objekt med special-handskar? Vi kanske bör ta det lite lugnt och avvakta 3-D tekniken helt och hållet innan vi börjar fantisera om hologram, teleportation och mat som aldrig blir gammal eller tar slut.

Källa: New York Times

KommentarerKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM