Japansk Picknick

picknickPicknick är en medtagen måltid som äts ute i det fria. Måltiden brukar oftast ätas sittandes på en filt i gräset och bestå av smörgåsar, sallader, kallskuret, frukt, bakverk och varm eller kall dryck. Picknickvarorna kan packas i en picknickkorg eller en kylväska (kylvaror). Medtagna måltider som äts under mindre fria sammanhang kallas vanligen matsäck eller matlåda.

Ordet picknick kommer från franska pique-nique och härrör från 1600-talet. Verbet piquer betyder ungefär "plocka" och nique betyder "något av mindre betydelse". I Sverige har ordet picknick använts sedan 1800-talet.Japansk Picknick
Låt oss börja med Onigiri. Dessa beroendeframkallande bento-box risbollar säljs vid varje 7-Eleven i Japan och är handgjorda i varje hem. De är oftast formade till en triangulär form och fylld med en salt ingrediens som t.ex flingor av lax, kryddig kaviar, inlagd plommon eller bonit flingor. Rökt skinka är inte en traditionell fyllning men det är tydligen väldigt gott i Onigiri, gör du den i ett svenskt kök kan du kombinera hur du vill om du inte vill bibehålla 100% traditonellt utförande och smak. Japan erbjuder även saker från vissa delar av världen, jag har läst att koreansikt nötkött som man kan grilla till är jätte gott.

Onigiri lindas oftast runt med en liten (eller stor) kvadrat av rostat sjögräs. (nori). Vissa människor gillar deras tång som läggs runt Onigiri strax innan man ska äta för att bibehålla den krispighet som medföljer. Andra gillar den mer mjuka varianten och använder därför tång som varit runt risen länge eller sjögräset. Detta med onigiri är ett bra samtalsämne om du befinner dig på en Hanami picknick. Läs mer om den längre ner..

picknickI Japan tar de kycklingkött, steker den i olja och äta det senare kall på picknick eller direkt ut ur bento (matlådan). Recept på Japanska stekt kyckling: Karaage. Alternativt Recept.

Inlagd gurka är tydligen ett måste och japanska pickles (tsukemono) är lätta att göra - eller att köpa. Nu när jag tänker efter så fungerar alla ting ur en Bento Box på en picknick. Japanska ägg-sallad smörgåsar är ett annat tips, gjord med japanska gurka, soja och risvinäger.Hanami Picknick
Hanami (花見 på japanska, att beskåda blommor) är en av de viktigaste årliga högtiderna i Japan. Den äger rum främst då körsbärsträden blommar. I sydligaste delen av landet firas Hanami i januari medan den i norr firas i maj. Blomningstiden (mankai) varar bara några dagar. Under dessa dagar samlas japanska familjer, vänner och arbetskamrater under träden och har picknick.

Den kortlivade körsbärsblomman ses som en symbol för och påminnelse om det korta och vackra men förgängliga livet. Den har dyrkats sedan urminnes tider och är Japans nationalblomma. Dess ankomst i mars betyder också att våren har kommit och att det är dags att gå ut i parken, beundra blomman och ha lite kul.


Kommentarer
Postat av: Tokyo - Love

Oh, hanami!Här har jag lite mer info om onigiri: http://sakuradesu.blogg.se/category/atbart.html& 'recept': http://sakuradesu.blogg.se/category/recept.html

2011-06-20 @ 21:46:00
URL: http://sakuradesu.blogg.se/Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM