Dagens händelser i Japan

Uppdateras under dagen!

20:02, KÄRNKRAFT,
Strömkabeln är på plats och inkopplad och kan snart förse kärnkraftverket Fukushima med ström, enligt kärnkraftsoperatören Tepco.

17:15, TSUNAMIN: Ett forskningsinstitut har uppmätt att tsunamivågen som svepte in över nordöstra Japan efter den kraftiga jordbävningen var upp till 23 meter hög. Den enorma tsunamin registrerades i Ofunato i prefekturen Iwate, där den svepte bort hela städer.

Tokyo by Night16:40, KÄRNKRAFT: IAEA meddelar att läget är ganska stabilt vid kärnkraftverket Fukushima, rapporterar BBC.

16:30, HJÄLPINSATSER
: 123 länder och regioner har enligt det japanska utrikesdepartementet erbjudit Japan stöd efter jordbävningen, rapporterar Kyodo news. 33 internationella organisationer har också hört av sig och erbjudit hjälp.

16:21, EVAKUERING:
1.000 amerikanska soldater flyttas enligt CNN från flottbasen i japanska Atsugi till Guam. Helikoptrar och transportplan blir kvar i Japan för att stödja hjälparbetet.

16:10, KÄRNKRAFT: Det internationella atomenergiorganet IAEA förtydligar enligt TT att det inte har kommit några uppgifter från Japan om människor som insjuknat eller skadats av strålning.

15:53, MARKNAD:
Tekniska problem har enligt CNN lett till 910.000 inställda banktransaktioner på Mizuho Bank, däribland löneutbetalningar.

15:45, KÄRNKRAFT: Enligt en av FN:s väderexperter har strålningen inte nått så högt upp i atmosfären att det är någon fara för flygtrafiken annat än precis i närheten av de skadade kärnkraftverken, rapporterar Reuters.

15:37, HJÄLPINSATSER:
Många svenskar vill enligt TT hjälpa de drabbade i Japan. Radiohjälpen har fått in spontana gåvor trots att ingen insamling startats och vidarebefodrar dem efter bästa förmåga. Röda Korset och Rädda Barnen har startat insamlingar.

15:06, KÄRNKRAFT: Ingen ytterligare expansion av evakueringszonen runt kärnkraftsverket i Fukushima behövs. Det säger företrädare för den japanska strålsäkerhetsmyndigheten enligt CNN.

Care about Japan14:20, EVAKUERING: Finska utrikesministeriet rekommenderar alla finska medborgare att lämna Tokyo och meddelar också att delar av den finska ambassaden flyttar till Hiroshima, rapporterar YLE.

13:17, EVAKUERING:
Endast en svensk var enligt TT med på det SAS-plan som lämnade Tokyo på fredagen. Ungefär 20 uppges vara intresserade av att följa med på det plan som går sent i kväll.

13:00, DÖDSSIFFROR: Antalet döda är enligt den japanska polismyndigheten nu 6.911, rapporterar CNN. 10.316 personer saknas fortfarande.

12:45, HJÄLPINSATSER: Japans premiärminister Naoto Kan har framträtt på en presskonferens. Hans säger att det finns vissa hinder för hjälpinsatserna för de drabbade, men att de håller på att övervinnas, rapporterar BBC.

12:32, KÄRNKRAFT: Japanska myndigheter uppger, enligt Reuters, att rekatorerna 1 och 2 på kärnkraftverket Fukushima Daiichi kan återfå elektriciteten imorgon, lördag.

12:22, MARKNAD:
Enligt den internationella branschorganisationen Iata kommer flygbolagen drabbas hårt av katastrofen i Japan. En återhämtning väntas inte förrän under andra halvåret 2011, rapporterar TT.

Japan Efterskalvet12:10, HJÄLPINSATSER:
Antalet influensafall ökar nu i jordbävningsdrabbade japan. Det kommer att avsevärt öka trycket på de japanska sjukhusen, rapporterar BBC.

10:04, KÄRNKRAFT:
Den japanska säkerhetsmyndigheten höjer bedömningen av kärnkraftsolyckan från fyra till fem på incidentskalan, uppger Reuters.

10:01, POLITIK:
Representanter för Japans regeringsparti DPJ vill ge ledarna för två oppositionspartier ministerposter i regeringen för att främja nationell enighet efter katastrofen. Det skriver Kyodo News nätupplaga.

09:56, KÄRNKRAFT:
WHO uppger att de strålningsnivåer som uppmätts i området runt kärnkraftverket Fukushima 1 inte utgjorde någon omedelbar risk för människors hälsa.

8:53, KÄRNKRAFT:
Japanska myndigheter meddelar att det återupptagna vattensprutandet över reaktor 3 varit "något framgångsrikt".

7:23, MARKNAD:
Tokyobörsen steg 2,7 procent på fredagen. Sedan jordbävningen och tsunamin har börsen fallit med 10 procent.

7:17, INDUSTRI:
Sony håller sex fabriker, som tillverkar bland annat batterier och blu-ray-system, stängda. Det kan enligt bolaget påverka leveranserna.

Källa: di.se

KommentarerKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM