Topp 5 Japanska Saker

MADE IN JAPAN?
Här är en lista från experter (he he, nej inte jag!) av ting som har gjort Japan världskänd. Som ni snart kommer att märka så är det ting som man egentligen inte alls kanske har tänkt på.

Ikebana5. Kabuki: 歌舞伎 är en klassisk japansk teaterform, som uppstod vid 1600-talets början. Kabuki är känd för sina kraftigt stiliserade dans-draman och för dess genomarbetade sminkning, den så kallade kumadori-sminkningen. Kraftfulla linjer i rött, blått eller svart är tänkt att understryka ansiktsmusklernas rörelser och symbolisera vissa rollfigurers grundläggande karaktär.

4. Noh: är en klassisk japansk teaterstil som har framförts sedan 1300-talet. No kännetecknas av strikt kodifierade rörelsemönster, vanligen långsamma och spartanska. Dialogen framförs i en högt stiliserad intonation, i det närmaste ett mässande och No-skådespelarna använder sig av masker. Läs mer om Noh här.

3. Ikebana: kallas den traditionella japanska konsten att arrangera blommor. Där västerländska florister i många fall lägger tyngdpunkten på det dekorativa i mängden blommor, färger och blommornas skönhet i arrangemanget, väljer utövare av ikebana att i hög grad jobba med färgkombinationer, vackra, rena linjer och det estetiska samspelet mellan vas, blommor, blad och stjälkar.

2. Origami: (från det japanska ordet oru –vika och kami – papper) är konsten att vika papper till tredimensionella objekt. En av de mer kända origamifigurerna är tranan, orizuru. Att vika 1000 origamitranor och fästa ihop dem med en tråd kallas för Senbazuru.

1. Karaoke: En maskin som tillåter dig att sjunga i låtar som redan saknar vokalljud, men i bland back-up ljud av en lite kör. Karaoke är direkt japanskt och uttalas som vi säger det med en eller annan klang annorlunda, men som helhet är tagit direkt från Japan och blivit populärt världen över. Karaoke betyder "tom orkester" och är trendigt i Japan till tusen. En karaokemaskin kan du hitta nästan överallt, på kärlekshotell, internetcaféer, SNACKS bars och på nattklubbar och krogar. Japaner älskar att sjunga och ha kul.Värd att nämna...
• Sushi kan tänkas vara 100% Japan, men listan gäller världskännedom och folkets uppfattning av ordet och koncepten. Många tror att Sushi och lyckokakor exempelvis är från Kina och en del tror till exempelvis att Pandan är från Japan, eftersom Japans stora odling av bambu.

• Det finns fler typiskt japanska märken och produkter som lätt kan förknippas som ett hemmabruk från andra länder genom brist av vetskapen kring Japan.

Mer om dessa ämnen kan du läsa på Chibi Nihon genom sökfunktionen.
Bild: Ikebana
Källa: Wikipedia / Chibi Nihon

Kommentarer
Postat av: Tokyo - Love

Ang sushi. Ursprungsrätten är ju dock hämtad från olika ställen bl.a Kina och vissa anser ju att sushi kom just från Kina. *

2011-03-31 @ 15:44:10
URL: http://sakuradesu.blogg.se/Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM