Utveckling mot det bättre!

Radioaktiva ämnen har upptäckts i både kranvatten och livsmedel nära kärnkraftverket Fukushima i Japan. Ändå är tongångarna nu mest positiva - ström kan kopplas till verkets reaktorer redan på söndagen.Calm Down!Fakta Reaktorerna vid Fukushima I

Reaktor 1:
Bränslestavarna skadades efter en explosion 12 mars, då reaktorbyggnaden raserades.

Reaktor 2:
Reaktorhärden skadades vid en explosion den 15 mars, då även den reaktorns betongskal förstördes. Det bidrog till att allvarlighetsgraden på Ines-skalan uppgraderades från 4 till 5.

Reaktor 3:
Innehåller plutonium. Reaktorhärden skadades vid en explosion 14 mars, då byggnadens tak förstördes. Vattennivåerna i bassängerna för använt kärnbränsle sägs vara farligt låga.

Reaktor 4:
Skadades av en explosion i bassängen för använt kärnbränsle 15 mars och en brand dagen efter. Farligt låga vattennivåer i bassängerna.

Reaktor 5 och Reaktor 6: Temperaturen i bassängerna för använt kärnbränsle är klart högre än normalt. Källa: BBCIngenjörerna som arbetar mot klockan vid kärnkraftverket lyckades på lördagen koppla en elkabel till en av de sex rektorerna.

Nästa steg är att faktiskt slå på strömmen och få snurr på reaktorernas eldrivna kylsystem. Japans strålskyddsmyndighet hoppas på att fyra av sex reaktorer ska ha el på söndagen.

Men det är mycket som ska klaffa innan elen är i gång och inte heller då är det säkert att kylsystemen fungerar. Under lördagen var man i färd med att kontrollera att alla pumpar och övrig utrustning har klarat påfrestningarna under skalven och tsunamin.

Tills vidare fortsätter arbetet med att kyla de överhettade reaktorerna med vatten utifrån. I fredags dumpades 50 ton havsvatten över kärnkraftverket och på lördagen återupptog specialutrustade fordon försöken att spola vatten, främst mot reaktor 3 som av många anses vara den mest osäkra.

"Situationen där har stabiliserat sig något", sa kabinettssekreterare Yukio Edano på en presskonferens.

Men strålning har redan läckt ut från kärnkraftverket. Högre strålningsnivåer än de tillåtna har hittats i mjölk från en gård i länet Fukushima och i spenat från intilliggande Ibaraki. Men det utgör ingen fara för människor, enligt Yukio Edano som ber befolkningen att behålla lugnet.

Ändå har regeringen förbjudit all saluförsel av livsmedel från länet Fukushima och många bönder har fått lägga ner verksamheten tillfälligt. Energibolaget Tepco, som driver kärnkraftverket, har bett om ursäkt och säger sig fundera över eventuell ersättning till bönderna.

Spår av radioaktivt jod har också hittats i kranvattnet i både Tokyo och andra områden, men i låga halter under gränsen för vad som är tillåtet.

Bild: http://floreskruuse.deviantart.com
Källa: di.se

KommentarerKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM