Dammlucka räddade 3000 japaner

Hur en by trotsade tsunamin..
Årtionden sedan, glömde en borgmästare aldrig hur fort havet kunde bli lömsk. Han svor att bygga en dammlucka som skulle rädda generationer efter honom.

Kids

Bild: Väl förberedda - Ungdomar och deras tränare på Fudai Junior High School rengöra en tennisbana. I bakgrunden ser vi dammluckan i byn Fudai, Iwate prefektur. Foto tagit den 26 april 2011.

I spillrorna av den nordöstra, står en liten by så högt som någonsin efter tsunamin. Inga bostäder sopades bort. I själva verket blev de knappt blöta.

DammluckaEn byggnadsarbetare promenerar på dammluckan i Fudai, Iwate prefektur. AP Fudai överlevde tack vare att en enorm vägg en gång ödelade Japans bostäder. Det blev ett dyrt försvar, men samtidigt blev det samhällets frälsning. Allting påverkat av borgmästaren Kotaku Wamura. Idag är tacksamma till de små skadorna.

De 3.000 bofasta människorna mellan bergen tackar för sina liv till ledaren som såg förödelsen av en tidigare tsunamin och gjorde det till en prioritering att bygga besittningsskydd för att försvara sitt folk från nästa tsunami. Hans 15,5 meter dammluckan mellan bergen tog ett tiotal år att bygga och det spenderades mer än 2.4 biljoner ¥en (dagens räkning).

"Det kostar mycket pengar. Men utan det beloppet skulle Fudai idag varit försvunnit" sa fiskaren Satoshi Kaneko, 55, vars verksamhet är förstörd men är lycklig över att hans familj och hem är intakta.

Läs mer..
Källa: News On Japan

KommentarerKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM