Kamera-tillverkaren Olympus i skandal

Den japanska kamera-tillverkaren Olympus är i rejält blåsväder i vad som kallats an av de största finansiella skandalerna Japan upplevt i modern tid.

Olympus KameraOlympus har erkänt att de under årtionden putsat till sina siffror och dolt förluster genom att gömma dem i förvärv och avgifter. Det här ska ha pågått sedan 90-talet och involverar köpet av flera företag.

Bland annat ska det engelska medicinteknikbolaget Gyrus Group PLC och tre mindre japanska firmor ha köpts för rejäla överpris, enligt räkenskaperna.

Företagets vd, Hisashi Mori, fick omgående sparken. Företagets ansvariga revisor, Hideo Yamada, lär även han vara inblandad och därför erbjuda sig att avgå.

Tidigare denna månad tillsatte Olympus en tredjepartskomitté för att reda till hur det låg till med siffrorna efter att den tidigare sparkade vd:n Michael Woodford trädde fram och berättade sin historia.

Woodfort hävdar att han sades upp (den 14:e oktober) därför att han ifrågasatte en räkning på konsultation och rådgivning för hisnande 687 miljoner dollar samt köpesumman för tre mindre japanska bolag. Företaget hävdade vid tidpunkten att avskedet berodde på att Woodfort inte förstod företaget eller dess kultur.

Under dagen har aktierna fallit fritt på börsen, någonstans runt 30%. Sedan den 14:e oktober är det dock ett fall på 70%.

De ansvariga riskerar nu långa fängelsestraff på upp mot 10 år. Företagets framtid beskrivs i dagsläget som mycket osäkert.

Källa: Evertiq

Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM