Subkulturen: Lolita

Lolita är en japansk subkultur kopplad till en speciell klädstil, vilken utmärks av klassisk elegans och flickaktig stil. Den är influerad av barock, rokoko och den viktorianska eran.

Lolita

http://www.lolitafashion.org/

Klädstilen lolita växte fram i Japan under det sena 1980-talet, inte minst i stadsdelen Harajuku i Tokyo. Vissa lolitaflickor antar bara någon av de många klädstilarna, för andra är Lolita en hel livsstil; det varierar bland kulturens olika anhängare. Det finns även stilar för pojkar, som t.ex Elegant Gothic Aristocrat. Lolita är även ett förnamn, som betyder ungefär "Söt flicka".

• Gothic Lolita är den kanske mest välkända Lolita-stilen. Färgschemat går ofta i svartvitt och sammet är populärt. Stilen har influenser från det västerländska goth-modet med kors och mörka färger. Gothic Lolita är emellertid en mer rar och oskuldsfull stil än den rena goth-stilen. Till skillnad från den västerländska gothstilen undviks normalt vitpudrade ansikten och svart läppstift.

• Sweet Lolita, eller på japanska ama lolita, är den mest färgglada lolita-stilen. Som namnet antyder, är stilen mer oskuldsfull och söt än de andra lolitastilarna. Kläderna är ofta pastellfärgade, och har ibland mönster eller tryck med saker som bakelser, leksaker, karuseller, sagofigurer, blommor, osv. Stilen innehåller mycket spets, band, rosetter och volanger. Accessoarer som teddybjörnar och parasoll är vanliga. Sminket går ofta i ljusa eller transparenta färger, för att ge ett naturlig och dockliknande utseende. Subgenrer till Sweet Lolita är bland annat:

• Country Lolita – Påminner om Sweet Lolita, men klänningarna brukar vara rutiga eller ha "lantliga" mönster som äpplen, körsbär, etc. Till stilen hör också ofta rottingkorgar och bahytter.

• Punk Lolita – Lolita med influenser från den västerländska punken. Traditionella punkelement används, som t.ex. kedjor, skotskrutiga kjolar, patinerade kläder och nitar.

• Classic Lolita är en mer sofistikerad stil inom lolita. Kläderna har inte så mycket spetsar och utsmyckningar som t.ex. Sweet Lolita. Färgerna brukar inte vara pasteller, utan snarare gammelrosa, vinrött och blommiga mönster. Till kläderna bärs gärna vackra halsband av pärlor, kaméer eller varierande motiv som fågelburar. Hårprydnader i form av rosor och bahytter är vanliga. Sminket går i något mörkare nyanser än det som bärs av Sweet Lolita-flickor.

• Shiro Lolita – Vit Lolita, en stil där man klär sig helt i vitt.

• Kuro Lolita – Svart Lolita, en stil där man klär sig helt i svart. Till skillnad från Gothic Lolita, har Kuro Lolita inga gotiska influenser.

• Hime Lolita – Prinsesslolita, en stil som tar inspiration från en annan japansk modestil kallad himegyaru. Inspirationen ger sig främst uttryck i valet av frisyr och smink som har tydliga gemensamma drag med himegyaru.

• Casu Lolita (Casu från casual) är en nedtonad version av lolita som ofta används för vardagsbruk. En Casu Lolita kan ses bära en enkel t-shirt eller blus, med en mer eller mindre puffig lolitakjol, och möjligtvis en enkel håraccessoar.

• Ero Lolita – Ero (eller Erotisk) Lolita är en lite mer utmanande stil, med bl.a en aning kortare kjolar, och avsaknaden av blusar under klänningar. Ero Lolita har även fetischelement som läder, lack och korsetter.

• Guro Lolita (Ordet guro kommer från engelskans "gore", alltså "blod som smuts".) Guro Lolita-flickor kan sägas blanda det skrämmande och trasiga med det oskuldsfulla. Guro Lolitor klär sig oftast i vita kläder, som vanligtvis stänks med låtsasblod. Vanliga accessoarer är mitellor, ögonlappar, och bandage.

• Sailor Lolita – En lolitastil inspirerad av sjömansmodet. Sailor Lolita-flickor bär sjömansmössor och deras klänningar brukar ha marina motiv som t.ex. ankare.

• Wa Lolita – Lolitakläder som är inspirerade av traditionella japanska kläder, till exempel kimono.

• Qi Lolita – Lolitakläder som är inspirerade av traditionella kinesiska klädstilar.

Källa: Wikipedia

KommentarerKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM