Japan Nyår - Ganjit och Mochi

1-3 januari - Ganjit (Nyår i Japan)

Tokyo Japan Nyår"Ganjit" eller nyårsdagen som kan jämföras med jul i västerlandet är den viktigaste helgdagen i Japan. För att göra firandet så storslaget som möjligt gör man särskilda förberedelser. Man dekorerar husens framsidor med tallgrenar, plommonkvistar och bambugrenar. Detta kallas för "kado-matsu" och skall ge familjen styrka, kraft och ett långt liv.

På ovansidan av grinden eller entrén hänger man den så kallade "shime-nawa" som är ett rep av flätad halm dekorerat med vita pappersremsor. Enligt shintoismen skulle detta rena huset och skrämma bort onda andar. Bland framsidans dekorationer finns ormbunksblad, en apelsin och en hummer.

Det japanska ordet för bitter apelsin, "daidai", har en dubbel betydelse. Det betyder också "från generation till generation". Denna dubbla betydelse är orsaken till att detta kommit med bland "kado-matsu"-prydnader. Hummerns böjda rygg är en symbol för ålderdomen och önskar människan ett långt liv.

(( Bild > Tokyo Nyår 2003 ))

Speciella maträtter äts under nyårsfesten. Den första måltiden på nyåret är ett ganska stort evenemang. För denna måltid skall man hämta färskt vatten vid gryningen från en brunn. Detta kallas för "waka-mizu" (ungt vatten) och man tror att detta har makt att bibehålla hälsan i hemmet under det kommande året. En speciell soppa, "O-zoni", med grönsaker och rispasta serveras. "O-zoni" är ett måste under nyårsfesten. Många andra delikatesser som "kazunoko" (sillrom), "mame" (svarta bönor), "kachiguri" (skalade, torkade kastanjer) (ordet "kachi" betyder seger), som tyder på lycka, och ett torkat sjögräs, "kombu", som betyder glädje, serveras.

Förutom dessa maträtter finns det en ceremoniell drink, "Toso". Den tros ha makt att förhindra sjukdomar. "Toso" är en söt saké som smaksätts med kanel och andra kryddor. "Mochi" är en särskild riskaka som bakas på rispasta i olika storlekar. Läs mer om Mochi längre ner i detta inlägg

Tidigt på nyårsdagens morgon gör man sin första bön "hatsumode" eller "hatsumairi". Kvinnor och barn klär sig i fina kimonos som förgyller nyårsfirandet.

För att uttrycka sin glädje över det nya året byter man "mengajo", nyårskort och ger "otoshidama" (penninggåvor) till barnen. Detta är en ceremoni som liknar västerlandets där man byter julklappar och julkort.


mochiMochi (餅) är en japansk maträtt gjord på mochigome (klibbigt ris) som används som ingrediens i ett flertal japanska recept, alternativt äts för sig. Mochi äts året runt i Japan, men framför allt av tradition vid det japanska nyåret. Mochi är extremt klibbigt och det rapporteras inte sällan i de japanska medierna om hur framförallt äldre personer kvävts när de ätit mochi, ofta i samband med nyår (bara i Kanto-området rapporterades 4 dödsfall kring nyårshelgen 2006[1]).

Mochi tillreds genom att man krossar mochigome i en traditionell usu-mortel (alternativt använder en modern elektronisk maskin) och sedan formar det, vanligtvis i runda eller fyrkantiga former.

Mochi kan ätas kokt, grillad, stekt (gärna med smör och sojasås, "shoyuu bataa"), friterad, rå eller som en ingrediens i en annan maträtt. Äts t.ex. pudrat med kinako (japanskt rostat sojamjöl) och socker, med sojasås (med eller utan socker), i soppa (zoni, japansk nyårsrätt). Mochi tillsammans med anko (en pastej bestående av röda azukibönor och socker) är en populär desserträtt.

KommentarerKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM