Round One - Spel & Sport Centrum

Round One: Stora byggnader runt om i Japan med massor av lokaler för dig som gillar bowling, tennis, fotboll och karaoke, tv-spel, fiske, casino med mera. Ett soft ställe för par, vänner, afterwork med mera. 1500-2000 yen (120-160 svenska kronor) per person för 3 timmar nonstop gör-vad-du-vill-och-ha-kul!


Varför har inte vi sådana i Sverige?

Sushi som tvål

För er sushi-fantaster kommer här ett märkligt litet inlägg på Chibi Nihon. Sushi som tvål, man kan ju undra hur man luktar efter att haft använt en utav dessa små fräcka mästerverk!

Sushi TvålSushi TvålSushi TvålSushi TvålE.S.L. Språkresa Japan

Foto: © Rasmus AxelssonSpråkresa till Japans rikaste stad
Kanazawa ligger på den östra sidan av ön Honshu och staden grundades i slutet av 1400-talet. Under hela Edoperioden var denna befästning Japans rikaste stad. Under hela året finns här fantastiska attraktioner, till exempel Sakura, körsbärsblommornas festival.

Kanazawas perfekta läge, mellan hav och berg, gör den till en av de mest uppskattade städerna i Japan. Den ligger fyra timmars resväg från Tokyo och tre timmars avstånd från Osaka, vilka båda är storstäder med många miljoner invånare och lysande exempel på det ekonomiska miraklet Japan. Du kommer kanske att gå vilse, men du kommer ända att följa med rytmen i staden. Här finns bullrig och frenetisk konsumtion samtidigt som man lever med de traditionella riterna och sederna med tålamod och i lugn och ro. Det är en fascinerande värld som bara måste upplevas!

Skola
Skolan är belägen i den moderna och attraktiva International Exchange Centre-byggnaden, där stadens huvudbibliotek också finns. Skolan har 5 ljusa och rymliga klassrum, ett konferensrum, ett tyst studierum och ett väntrum. Vår partnerskola har ett fantastiskt, centralt läge, nära till historiska byggnader, parker, museum och sportanläggningar.

Foto: © Rasmus AxelssonExempel på kurser..
Intensivkurs
Lektioner: 25 x 50 minuter
Kurslängd: 2 - 48 veckor(a)
Språknivå: Nybörjare till Avancerad
Gruppstorlek: max. 14
Minimiålder: 16 år
Tid: 09:00-13:00 + 14:30-15:20 (1 lektioner/vecka) + 14:30-16:20 (2 lektioner/vecka)

(kunskap i engelska nödvändig)

Fritidsaktiviteter
Skolan anordnar aktiviteter för att studenterna ska lära känna det japanska språket och den japanska kulturen. Man föreslår rundturer och utflykter för att besöka historiska och traditionella attraktioner i den uppgående solens land. Dessutom kan du till exempel välja att besöka fabriker och företag. För att du ska få träffa andra studenter och japanska invånare anordnar skolan även aktiviteter som matlagningskurser, grillkvällar, japansk tekultur, kimonoprovning, kalligrafi- och origamikurser såväl som sportaktiviteter.

Översikt
Invånare 460'000
Skolstorlek M
Nivåer Nybörjare till avancerad
Minimiålder 16 år
Boende Värdfamilj

Värdfamilj
Att bo hos befolkningen är utan tvekan det bästa alternativet för att lära känna japanernas vardagsliv och praktisera språket med de infödda. Familjerna erbjuder inkvartering i eget rum med halvpension. Det tar cirka 15 till 45 minuter att ta sig till skolan till fots, med cykel eller med tåg om avståndet är längre.

Beställ mer information inför din framtida språkresa:
http://www.esl.se/se/vuxna-18/sprakresa/japanska/japan/kanazawa/index.htm

Foto: © Rasmus Axelsson (Se Galleriet)


När jag blir stor - ska jag bli en Ninja!

Shuriken Coolstuff.se"Jag minns att man kunde köpa plast leksaker i form av vapen i leksaksbutikerna och kan än idag! Wakisashi, Katana, headbandana och ibland även kaststjärnor! Men det är kanske lite fånigt att köpa det idag?"

Det var min dröm som liten! Att få springa på hustaken tystare än en mus och hugga ner elakingar som stod synliga och som man skulle få smyga förbi för att göra hemliga uppdrag. Det känns bra att man har haft en barndom där allting var oskyldigt, även en sådan sak som att springa i en bamuskog med ett svärd (av plast) och ha våldsamma strider mot sin nemesis (grannens katt). Jag minns att man kunde köpa plast leksaker i form av vapen i leksaksbutikerna och kan än idag! Wakisashi, Katana, headbandana och ibland även kaststjärnor! Men det är kanske lite fånigt att köpa det idag?

Nej.. Det är det inte!

Shuriken Coolstuff.se


Jag har längre drägglat över Cool Stuff's artilleri av Ninjitsu Kaststjärnor, även kallad Shuriken som betyder "kort klinga /svärd" och nu kan vem som helst ge illusionen att man är en Ninja mästare med otrolig styrka, precision och energi som har lagt ut på att trycka in dessa Shurikens i vilken vägg som helst!
Shuriken Coolstuff.seDenna uppfinning bör ha ett eget pris för coolhet!
Alla som älskar Ninjas, Japan eller Actionfilmer bör förstå att detta är ett måste! De säljs i 1-pack eller i 3-pack och du skruvar fast dem i valfri vägg för att ge illusion att de är kastade direkt in ett cementblock. Mitt råd är att köpa 6 stycken totalt, där 3 kan vara klädeshängare och 3 kan ha arbetat sig uppåt på väggen i olika vinklar (kanske så att småbarnen kan hänga upp sina kläder).

Mums! Dessa ska jag önska mig i Julklapp!
Klicka på bannern för att ta er till Cool Stuff direkt!

Övrigt kul att veta: Cool Stuff är Sveriges 94:e bästa site!Tipsa mig om Manga & Animé!

Manga i massorKonnichiwa! (Hejsan!)

Jag behöver din hjälp!
• Jag behöver tips på Manga (gärna med engelsk text).
• Tips på Animé (gärna i korta och kompletta delar).
• Asiatiska filmer (gärna Japanska filmer, alla kategorier).
• Tipsa gärna andra om vad du läser och ser helst från Japan.
• Kontakter från Japan, kanske en butik eller en vän?

Det är inte alltid lätt att finna något guldkorn och majoriteten är upp till oss själva att finna, speciellt om vi bor i Sverige.

Exempel på animé jag gillar

Min Granne Totoro
Animatrix
Det Levande Slottet
Spirited Away
Bleach
Ponyo
Death Note
Vampire Hunter D Bloodlust

Må väl allesammans! Mata ne!

Tiden stannar för 50 personer i Tokyo

Javisst! En kul gimmick - roliga ting sker varje dag i Japan!

 

 

 


Battle Royal

Battle RoyaleHandling: Skulle du kunna döda din bästa vän? 42 ungdomar ställs inför den frågan, innan de placeras på en öde ö där de inte har något annat val än att döda, eller dödas av sina kamrater. En fullständigt grotesk situation, där den enda som kommer att lämna ön är den som överlevt slakten efter att ha mördat sin bästa vän, pojkvän eller flickvän. Alltihop övervakas av helikoptrar och datorer under ledning av den galne läraren och "lekledaren" Kitano (spelad av Takeshi "Beat" Kitano).

Vad jag tyckte:
Filmen har haft en sådan kraftfull utstrålning att Hollywood har tagit flertal försök till att göra en liknande film fast i deras anda, ett exempel på denna "klon" är: The Condemned och som många kan gissa så är filmen en actionrulle. Allt det hemska och otäcka har de ändrat om till explosioner och skjutgalna psykopater. Men låt oss återgå till originalet.

Känner du dig att se en sjuk film som drabbar dig psykiskt på ett mörkläggande sätt men som samtidigt håller dig helspänd och nyfiken på hur dessa karaktärer skall klara sig så är denna exakt vad du behöver. Filmen är otroligt bra gjord och den känns äkta, även om galna ting sker hela tiden. Dess enorma succé i Japan har fått många att tigga efter Cosplay kostymer. Men sedan är ju Japan även stort inom kategorin Cosplay. Det finns massor med material till din favorit Animé eller Skådespelare i detta land. Filmen fick en uppföljare; Battle Royale 2. Den slog givetvis inte ettan med originalitet och hemskhet (på ett bra sätt!).

Headweb
Se filmen redan ikväll!
Besök headweb!

Prisjakt.nu
Använd Prisjakt för priskoll!

Mitt betyg: 7 av 10

Zatoichi

Zatoichi RecensionHandling: Japan på 1800-talet. Zatoichi är en blind vandringsman, som förtjänar sitt uppehälle genom spel och massage. Men bakom denna enkla fasad döljer sig en mästare när det gäller att med blixtsnabb precision hantera ett svärd...

En dag råkar Zatoichi komma till en avlägsen stad bland bergen, vars invånare sedan en tid tillbaka plågas av den brutale Ginzo och dennes rövarband.

Vad jag tyckte: Detta är en solid film med ett lugnt tempo och bra handling för att vara en film som livnär sig på action och blodstänk. Visst finns det härliga detaljer (lyssna på arbetarna när de jobbar i bakgrunden, vilken taktkänsla!) och man kan inte låta bli att fundera om filmen har en djupare mening än bara visa hur denna äldre samuraj kan fnissa och lyssna med sin superhörsel.

Utan att berätta mer tydligt vad jag gillar med filmen kan jag bara tipsa alla er action-fantaster där ute om denna rulle. Klarar du av halvtaskig CGI (data-animering) vid dräpande scener så kommer du nog bli nöjd med slutresultatet.

Headweb
Se filmen redan ikväll!
Besök headweb!

Prisjakt.nu
Använd Prisjakt för priskoll!

Mitt betyg: 7 av 10

En Geishas Memoarer

En Geishas MemoarerHandling: En Geishas memoarer berättar historien om den firade geishan Sayuri och man får följa hennes fascinerande och stundtals skrämmande berättelse som tar sin början 1929. Som nioårig flicka, dotter i en fattig fiskarfamilj, säljs hon av sin pappa till ett berömt geishahus. I Kyotos dekadenta geishadistrikt får hon sedan den träning i musik och dans som ska lära henne konsten att behaga rika män för att vinna deras gunst och rikedom. Under flera år tränades hon i musik och dans för att kunna behaga rika män. Efter Arthur Goldens hyllade roman med samma namn.

Vad jag tyckte: Det är intressant att en del kinesiska skådespelare har roller som japaner, inte för att det spelar någon större roll men helt klart en detalj jag reagera på och jag är ändå inte jätte duktig på roll-listan utanför Hollywood.

Berättelsen är gripande och känns äkta, jag kan förstå antale Oscar's som filmen kammade hem och jag kan även förstå varför boken blev en sådan succé. Jag kommer att se denna filmen fler gånger, jag kommer troligen tycka att den är lika bra nästa gång!

Filmen finns att köpa på CDON och Megastore på både DVD och Blu-ray.

Prisjakt.nu
Använd Prisjakt för priskoll!

Mitt betyg: 8 av 10

Skillnaden på japanska pojk- och flicknamn?

cool catNågra i min klass, inklusive mig själv har funderat lite hur man märker om ett japanskt namn tillhör en kille eller en tjej. Informationen som vi kom fram till var följande (text på engelska eftersom den är kopierad från olika källor):"... the gender of a person can be guessed by the ending of his/her first name. First names ending with -ro, -shi, -ya, or -o are typically male first names, while names ending in -ko, -mi, -e and -yo are typically female first names."
(från http://www.japan-guide.com/e/e2271.html)

Ris Reklam"Typical Endings of Japanese Names
 • Male Names --- ~aki, ~fumi, ~go, ~haru, ~hei, ~hiko, ~hisa, ~hide, ~hiro, ~ji, ~kazu, ~ki, ~ma, ~masa, ~michi, ~mitsu, ~nari, ~nobu, ~nori, ~o, ~rou, ~shi, ~shige, ~suke, ~ta, ~taka, ~to, ~toshi, ~tomo, ~ya, ~zou, etc.
 • Female Names --- ~a, ~chi, ~e, ~ho, ~i, ~ka, ~ki, ~ko, ~mi, ~na, ~no, ~o, ~ri, ~sa, ~ya, ~yo, etc. "
 • (källa: http://japanese.about.com/od/japanesenames/a/042901.htm)

  Ppl" In the past, it was very common and traditional to use the kanji character "ko (a child)" at the end of female names... However, this might not be true for the next generation. Instead of "ko" at the end, using "ka" or "na" is the recent trend. Haruka, Hina, Honoka, Momoka, Ayaka, Yuuna and Haruna for example." (källa: http://japanese.about.com/library/weekly/aa050601a.htm)

  Och sist:

  cool cat"... there is no rule without exceptions! People use boys name for girls and girls name for boys quite often these days." (källa: http://epublishing.nademoya.biz/japan/names_in_japan.php - Japanese Gender Name Finder)

  Så min gissning är att det finns olika sätt att skilja mellan pojk- och flicknamn, men att det inte finns någon fast regel, och att det blir vanligare att blanda ihop ibland.

  Vet inte om det är ett riktigt svar till frågan, men hoppas att det hjälper lite iaf.

  /Anne


  Tack Anne för denna information!

  Undantag i Sverige på namn som passar både könen är t.ex;
  Robin, Kim, Micha, Charlie, Alex, Jordan, Ricki, Chris, Mika, Toni, Sam, Elliot, Jona, Lee, Billie m.fl.

  Släpp loss Ninjan inom dig!

  Dags för en paus här på Chibi Nihon och träda in sig i rollen som en NINJA. Med pixelgrafik och sköna chiptunes kan man förbrylla sig att vissa spel är faktiskt mer till nöje än de med ultra grafik och maffiga soundtracks!

  Ninja Game

  Hot Ninja Moon
  Du använder piltangenterna för att röra dig.
  A = Hoppa. S = Glida.

  Ninja Game


  Länk: Spela Spelet!

  Skridskoåkning


  Har du varit i Japan eller vill du åka dit en dag?
  Innan du åker dit (igen?) så kan det vara bra att lära dig några fraser.
  Se i kategorin 3. Ord & Fraser för att lära dig japanska ord.

  Nästa steg i din träning
  När du sedan är lite bättre kan du gå vidare med kategorin 4. Ord Träning.

  För dig som bara är nyfiken över Japan
  Då rekommenderar jag kategorierna 2. Tips och Råd. 5. Videoklipp. 6. Matkultur. 7. Film, Animé och Manga och 8. Ikkanmania! (Länk Vansinne!)

  För dig som har något att tipsa om

  Eller bara vill yttra dig, vänligen kommentera med länk eller ord.

  日本語からスウェーデン語へのフレーズ

  Bonsai2Konnichiwa!

  Nihongo kara suu~ēden-go e no furēzu

  日本語からスウェーデン語へのフレーズ <<< Rinku o kurikku!

  For people that wish to learn Japanese from English, click the link below!
  日本語から英語へのフレーズ 音声付き!

  Category 03 and 04 have more information about Japanese. Check them out for more practice!
  Länkarna ovan är till mina utländska besökare, ni som kan svenska har det lite bättre när jag går igenom och översätter och swoopat in nästan all information jag kommer över i min blogg, era "lyllosar" ^^

  Konstiga Begrepp
  Swoopat = tryckt / pressat / slängt (in)
  Lyllosar = lyckliga små filurer!

  Samtidigt i Japan

  Samtidigt i Japan ...

  Samtidigt i Japan

  En bild. Många ord.

  Totoro väntar i regnet med de andra på bussen.

  Totoro.


  Chibitastic! Gör din egna Chibi!

  Hittade ett litet flashprogram på internet av någon kunnig liten kreativ krabat som suttet och designat för oss vanliga dödliga ett instrument för att visa vår nuna som en liten gullig Chibi / Animé!

  Chibitastic!Chibitastic!Chibitastic!

  Detta är jag ^^


  Anledning till mössan på bilden: Jag fyller faktiskt år idag! ^o^ Klicka på bilderna för att ta dig till Anime Face Maker 2.0!

  Manga Creator (Pc Program)

  Jag försöker lära mig Manga och jag är avundsjuk på alla som kan rita och färglägga (måla) Manga. Jag nog inte att jag är så desperat att jag vill köpa ett program för 179 kronor vid namn MANGA CREATOR. Men det är ett bra tips till alla er som inte har tålamodet och vill ha krash-(fusk)kurs i att teckna Manga!

  Manga Creator


  Beskrivning:
  I Manga Creator kan du med ett enkelt musklick skapa professionella Manga serier på nolltid med hundratals olika poser och ansiktsuttryck.
  Du kan skapa egen manga berättelser och välja mellan en samling historier eller skriva egna med färdiga bakgrunder. Det medföljer 16 olika karaktärer i form av flickor, pojkar, djur, monster och robotar. Dela dina skapelser med vänner - skriva ut eller exportera sidor från webben. Med en illustrerad guide så lär du dig olika tekniker att skapa en bra manga. Anpassa dina skapelser och design gratulationskort för alla dina vänner och familj eller låt fantasin flöda!

  Prisjakt.nu
  Använd Prisjakt för priskoll!

  Teenage Mutant Ninja Turtles Del.2

  STOPP!
  Innan du läser vidare så får jag be dig att läsa Del.1 först så att du kan rusa in i denna avslutande del(2).

  Out of their Shell TMNTTurtles Rock
  Detta känns lite pinsamt och även om jag är ett fan av Turtles så har jag låtet detta rinna ur mina fingrar. Jag tycker inte att man bör kombinera vissa saker, men heter man Pizza Hut och önskar Ninjas på en scen blandat med rock så antar jag att det är bara pengar som står i vägen. \(--)/ マイッタ Filmklipp av Turtles: Coming out of their Shells.

  Turtles: The Next Mutation (Saban's Ninja Turtles: The Next Mutation)
  Det tog flera år innan jag fick reda på att Turtles hade en live-action-show som gick på TV i USA. Att få tag serien i Sverige är en aning svårt idag.

  Next Mutation ShredderDenna TV-serie producerades av Saban Entertainment och visades på amerikansk tv mellan 1997-1998 och var en väldigt kortlivad tv-serie med 26 avsnitt som var löst baserad på Mirage Studios. Mirage i sin tur hade ju sedan tidigare låtet Kevin och Peter (skaparna till Teenage Mutant Ninja Turtles) få arbeta om Ninjas till små töntiga men fräcka hjältar anpassade till barn. Likaså försökte Saban Entertainment få en yngre publik efter sig med The Next Mutation.

  Venus TurtlesNytt i The Next Mutation var skurken Dragonlord och hans armé The Rank som var människoliknande drakar. Turtles lever dock kvar i samma kloaksystem och Splinters ena öra har ett hugg efter Shredders anfall från filmernas bakgrund och serie-tidningar. Shredder lever fortfarande i denna versionen av Turtles också, så frågan är vart denna serie bör hamna tidsmässigt. Enligt Saban Entertaiment skulle den vara direkt från den tecknade utgåvan av Turtles Classic 1987.

  Vad som var mer nytt var Venus de Milo, den femte sköldpaddan i gänget som var en tjej. Något jag funderade över var att hon, liksom Leonardo hade blå bandana runt ögonen. Det vore mer i sin plats att ge henne gul, vit eller svart bandana. Även hon var kunnig i Ninjitsu, som många misstog för kung fu på grund utav hennes slarviga kampsport. Här kan ni se Splinter "in-action", aj aj.. Pinsamt! Ni får även se Shredder. ( ̄ー ̄)ニヤリ

  De förstörde även Turtles vapen, de tog bort Leonardos båda katanasvärd och ersatte det med ett ninjatô svärd som är tvåeggad. Raphaels sai-dolkar kunde kombineras som stav för att undvika censur tvärs över världen. Inte undra på att serien bara (knappt) fungerade i USA och England! Det mest bisarra av allt är att Michelangelo fick inte använda Nunchucks längre utan fick tonfas. Väldigt deprimerande. Jag har sett ett avsnitt.. Ingen höjdare!

  Turtles AnimeTurtles Animé
  I Japan gjordes 1996 två animeavsnitt av 1987 års tecknade tv-serie. Den kallades Mutant Turtles: Choujin Densetsu-hen. I den serien tog Krang, Shredder, Bebop och Rocksteady stenen "Dark Muta-Stone". Karaktärerna var samma som i USA-versionen, men deras personlighet hade ändrats något. Animeversionen var främst riktad till yngre tittare.

  Turtles Anime SaintHandlingen: När Teenage Mutant Ninja Turtles förvärvar Mutantstenar från Kris-Mu, anden av ljuset, får de oanade möjlighet att förvandlas till Super Sköldpaddar under tre minuter. Undertiden snubblar Shredder och hans två puckon till medhjälpare: Bebop och Rocksteady över en annan Mutantsten som är fylld med mörka krafter. Den förvandlar dem till Demon-Shredder, Super-noshörningen Rocksteady och Super-vårtsvinet Bebop. Men Super Turtlarna har ett hemligt vapen, alla fyra av dem kan kombineras till en starkare form: Turtles Saint!

  TMNT 2003Turtles Remake
  Den 8 februari 2003 pånyttföddes TMNT-kulturen för allmänheten av Fox NetworkFox Box med hjälp av 4Kids Entertainment. Fox Network har sedan dess bytt namn till 4Kids TV. Denna serie produceras av Mirage Studios, som äger en tredjedel av rättigheterna till serien. Serien skiljer sig mycket från 1987 års tecknade tv-serie genom att 2003 års tv-serie mer följer 1984 års serietidningsversion bättre. Detta gör känslan mörkare och tuffare, men ändå "ljus" nog att kallas "barnvänlig". I denna tv-serie är sköldpaddorna mer som en familj, medan de i den gamla mer var ett "fightarteam". Det är även ur denna serie som Turtles Forever blev till!

   

  "Jag fick för första gången känna mig som en äkta Ninja!"


  TMNT: Turtles in Time Reshell
  Jag minns när jag spelade originalet på Super Nintendo (Super Famicom) hos min kusin, jag var häpnad över att man kunde slänga fotsoldater mot skärmen och alla coola saker som hände samtidigt. Jag fick för första gången känna mig som en äkta Ninja! Jag vill ha detta spelet, en omgjord version av originalet. ^_^ det krävs dock en xbox eller ps3. Hmm.. Får önska mig i julklapp kanske?

  Turtles ForeverTurtles ForeverTurtles Forever
  SELL OUTS! Tribut (skämt om/) till att Mirage köpte Turtles och anpassa dem från original-versionen. Se smakprov av filmen! Filmen vi alla väntade på! Underbart! Se videoklipp här (på engelska)!

  Dawn of the Ninja TurtlesDawn of the Ninja
  Något nytt! Något blodigare! Något intressant! Jag kan inte mycket om detta projekt, men det ser väääldigt intressant ut. Besök gärna deras hemsida för fler bilder! http://www.dawnoftheninja.com

  Framtiden?
  Fler Turtles projekt är planerade! Läs mer här: http://www.beyondhollywood.com/category/teenage-mutant-ninja-turtles-reboot-movie/

  Tips: Vill du uppleva Ninja Turtles igen? För 179 kronor kan du köpa samlarboxen med de första 7 dvd-skivorna, alla avsnitt som visades i Sverige, uppmärksamma att dessa är inte alla avsnitt!

  Här avslutas min Teenage Mutant Ninja Turtles tillbakablick.
  Tack för att ni läste!

  Prisjakt.nu
  Använd Prisjakt för priskoll!

  Källor
  Turtles Classic: http://www.ninjaturtles.com/
  Angry Video Game Nerd: http://www.youtube.com/watch?v=XjUz8IT0CYg
  Trailers etc: http://www.YouTube.se
  Turtles Filmerna: http://www.ninjaturtles.com/
  Turtles: The Next Mutation: http://www.ninjaturtles.com/
  Turtles 2003-serierna: http://www.ninjaturtles.com/
  TMNT 2007: http://www.ninjaturtles.com/
  Dawn of the Ninja: http://www.dawnoftheninja.com
  Mirage Studios http://en.wikipedia.org/wiki/Teenage_Mutant_Ninja_Turtles_%28Mirage_Studios%29
  Wikipedia: http://en.wikipedia.org/

  Djupgående dialog

  Fraser som kan vara väl använda under djupgående dialog.

  Svenska
  Japanska
  Det stämmer その通りです sono tôri desu
  Det är inte illa 悪くないです warukunai desu
  Det är ett nöje 喜んで yorokonde
  Till din tjänst ご自由にどうぞ gojiyûni dôzo
  Tack så mycket どうもありがとうございます dômo arigatô gozaimasu
  Inte alls どういたしまして dô itashimashite
  Hur kan jag hjälpa till? お困りですか okomaridesuka
  Jag är ledsen ごめんなさい gomennasai
  Bara för att vara säker ご確認下さい gokakunin kudasai
  Jag tror det そう思います sô omoimasu
  Det beror på 場合によります ba'ai ni yorimasu
  Bra idé 良い考えですね i'i kangae desune
  Låt oss gå 行きましょう ikimashô
  Jag är mätt お腹がいっぱいです onaka ga ippai desu
  Jag är hungrig お腹がすいています onaka ga suite imasu
  Jag är törstig 喉が渇いています nodo ga kawaite imasu
  I vilket fall いずれにせよ izureniseyo
  Är det tillåtet? それは認められていますか sore wa mitomerarete imasuka ?
  ett ögonblick ちょっとお待ち下さい chotto omachikudasai
  Vanliga människor 普通の人々 futsû no hitobito
  Jag är upptagen 忙しいです isogashî desu
  Och så vidare などなど nado nado
  Från första början そもそも somo somo
  Att vara orolig 心配なことには shinpa'i na koto niwa

  Teenage Mutant Ninja Turtles Del.1

  Jag älskade dessa som liten och gör det fortfarande! Jag måste nog också berätta att jag var medlem på en TMNT klubb när Lunarstorm var i sina glam-dagar. För er som aldrig varit på Lunarstorm så kan (egentligen inte) jämnföra det med Facebook och Emocore fast en aning mer fjortis a-la-glitter-i-håret typ av community. TMNT-klubben var nog det bästa som hänt mig i den communityn. (Tack Madeleine / Donnie).

  "Turtles är troligen en undermedveten anledning till att jag tycker att Japan är så coolt!"  Original TurtlesSom uppväxt med Ninja Turtles och actionfigurer i händerna har jag följt dem ända sedan mina barnsben fram till idag, och det tycks inte som att Peter Laird och Kevin Eastman har planer på att avsluta konceptet. Till min förvånan och glädje så har de flesta anpassade versionerna varit i min smak. Jag hade tänkt att gå igenom snabbt hur TMNT var för mig.

  Teenage Mutant Ninja Turtles - En tillbakablick!
  Jag hade redan sett de flesta tecknade avsnitten ur 1987 utgåvan av Turtles innan jag fick reda på att Turtles var blodigare och råare i original serien än i denna tecknade serie som gick både på tv och som man kunde köpa på VHS.
  Serietidningen, nummer 1 inplastad ligger i min källare. I den får vi följa de 4 turtlarna Leonardo, Donatello, Raphael och Michelangelo i en mörk del av Manhattan, USA där en ond skurk vid namn Oroku Saki har drivet upp en arme av soldater som han döpt till "The Foot" eller på svenska "Foten". Laglösa ungdomar från gatorna har blivit tränade att bli dödliga ninjas under Oroku's befäl. Turtles är troligen en undermedveten anledning till att jag tycker att Japan är så coolt!

  TMNTÅren då Turtles fick färg! 1986-1997
  Tidningen som jag fann innehöll en grå, grym och kall värld och det är här Turtles blev till, originalet. Konceptet i sin tur blev uppköpt av ett företag vid namn Mirage som sedan tyckte "Hmm, vi kan väl försöka sälja detta till kidsen?" Kevin och Peter fick tänka om.. Hur kunde de göra turtles intressanta för barn? Lösningen var färg, robot fot soldater, en tramsig Oroku Saki och en hjärna med ögon, mun och "armar" vid namn Krang. Turtles 1987 recension på engelska.

  Classic Turtles CartoonDet tråkiga var att de fick ge upp de våldsamma scenerna och ersätta dem med klumpiga mutanter som hade dålig hjärnkapacitet, lite slap-stick humor och en gnutta ironi och massor av pizza, något som barn och ungdomar skulle kunna förknippa Turtles med, och gör än idag. Det positiva var att Peter och Kevin hade redan många idéer om hur de ville ha Turtles och baktanke att i framtiden försöka sälja deras originella koncept återigen. Men tills dess fick de komma på några leksaker och actionfigurer så att deras budget kunde ökas med några kronor. Det intressanta är att serien hade Hero istället för Ninja i sin titel på vissa ställen i världen. Teenage Mutant Hero Turtles lät lite bättre av någon anledning tyckte någon uppsatt person.

  TMNT MovieTurtles blev riktig film
  Deras första film handlar om fyra mutantsköldpaddor som tillsammans med sin mentor Splinter, reportern April O'Neill samt brottsbekämparen Casey Jones försöker sätta stopp för en brottsvåg som plågar New York. Filmen blev en kommersiell framgång, bland annat som den femte högst inkomstbringande filmen år 1990. Vid tidpunkten blev Teenage Mutant Ninja Turtles även den högst inbringande oberoende filmen någonsin. Framgångarna ledde till att filmen fick tre efterföljare; Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Secret of the Ooze år 1991, Teenage Mutant Ninja Turtles III år 1993, samt TMNT år 2007.

  Regissören Steve Barron ville till en början att filmen skulle följa 1984 års serietidningsversion mer, med en mörkare atmosfär och med mer våld än det som syntes i den animerade serien som sändes samtidigt. Han ville till exempel att filmen skulle börja med att April blir våldtagen istället för att bara bli rånad. Han menade också att sköldpaddorna skulle svära, dricka öl och i allmänhet bete sig råare. Producenterna tyckte dock att eftersom 1987 års animerade TV-serie var mycket omtyckt, skulle även filmen vara mer barnvänlig. Mycket av originalvåldet klipptes därför bort och nya scener gjordes för att tona ner filmen. I Sverige sattes en 15-årsgräns.

  Turtles NintendoFörsta filmen har jag sett så många gånger! Andra filmen något färre gånger och tredje filmen var en stor besvikelse, den har jag kanske bara sett 3 gånger under hela mitt korta liv. Likaså har jag försökt att klara TMNT spelet till Nintendo 8-bit (Famicom) ett otaliga gånger utan större succé - men sedan är jag kass på tv-spel, men i och för sig så äger jag Turtles II: The Arcade till mitt Nintedo 8-bit som också står i källaren helt fungerande (tror jag). Det har jag klarat av många gånger! ^_^  Övrigt kul att veta
  • De skådespelare som spelar sköldpaddorna spelare även andra roller, som medlemmar i Fotklanen, taxipassagerare, pizzaleverantörer och gängmedlemmar.
  • Namnen på nyhetskvinnorna i filmen är April, May och June, alla med namn efter de engelska benämningarna på de tre månaderna april, maj, och juni.
  • En gatupunkare säger till polischefen att "undersöka East Warehouse på Lairdman Island". Det är en ordlek med Kevin Eastman och Peter Laird, som skapade TMNT-serien.
  • I lagret där Fotklanen håller till finns lådor med beteckningen "Mirage" efter serieföretaget Mirage Studios som publicerade serietidningarna.
  • I långfilmerna arbetar April som reporter för Channel 3. Hon var reporter för Channel 6 i 1987 års tecknade TV-srerie och de följande serietidningarna Archie TMNT Adventures. I 1984 års serietidningsversion och 2003 års tecknade TV-serie arbetade hon som vetenskapsmannen Baxter Stockmans assistant.
  • Detta var tidernas mest pengainbringande independentfilm, den fick in över $133 miljoner.
  • April som reporter, Michelangelo's surfaraccent, att sköldpaddorna säger Cowabunga, sköldpaddorna som pizzaälskare och olika färgade bandannas är det enda som refererar till 1987 års tecknade TV serie.
  • Josh Pais är den enda som både spelar och gör rösten för någon av de fyra sköldpaddorna.
  • Under filmen användes 223 pizzor som rekvisita.
  Prisjakt.nu
  Använd Prisjakt för priskoll!

  Källor
  Turtles Classic: http://www.ninjaturtles.com/
  Angry Video Game Nerd: http://www.youtube.com/watch?v=XjUz8IT0CYg
  Trailers etc: http://www.YouTube.se
  Turtles Filmerna: http://www.ninjaturtles.com/
  Turtles: The Next Mutation: http://www.ninjaturtles.com/
  Turtles 2003-serierna: http://www.ninjaturtles.com/
  TMNT 2007: http://www.ninjaturtles.com/
  Dawn of the Ninja: http://www.dawnoftheninja.com
  Mirage Studios http://en.wikipedia.org/wiki/Teenage_Mutant_Ninja_Turtles_%28Mirage_Studios%29

  Ljudbok - Lär dig japanska!

  StorytelJust nu på Storytel såg jag att man kan köpa en ljudbok om det japanska språket för endast 49 kronor! Det är som hittat! Den innehåller rätt uttalan på räkneverk och fraser. Boken är en bra grund för dig som vill komma igång genast med Japanskan, men skynda dig, jag vet inte hur länge erbjudandet finns kvar!

  "Japansk språkkurs av Univerb

  Kursen är tvåspråkig man hör frasen först på svenska och sedan två gånger på japanska. Kursen består av 423 fraser, ca 3000 ord fördelade på 37 avsnitt med 3 timmars speltid. Kursen är uppdelad i tre fristående program."


  Källa:
  Storytel

  http://www.storytel.se/Japansk-spr%C3%A5kkurs-ljudbok-51


  Originella drycker och snacks

  Karamelliserad BläckfiskDet finns gott om originella drycker och snacks i Japan

  Vi kan börja med kanderad bläckfisk. Vi måste ha i åtanke att Japan är ett land där de äter den super-giftiga Fugu fisken om inte den beskärs rätt (eller man tillreder fisken som är genetiskt utan gift). Då kan man ju tycka att kanderad bläckfisk bör vara normalt, eller hur?
  OstdryckMums! Gud vad jag är sugen på en drink med ostsmak! .. Vänta nu!? Ostsmak? Jajamensan! Varför nöja sig med tråkig ananas och tequila när det finns ostsmak i dryckväg? Hur denna smakar har jag ingen aning om, men jag hade gärna testat på alla de smaker som NEEDS erbjuder!

  RosenbladstuggummiVisst är det en smula romantiskt att lägga sig i en bädd av rosor? Ibland kan även doften av rosor vara trevligt och klipper man roser eller köper dem från en djungelkiosk (läs blomsteraffär) så är det vanligtvis något som baseras av kärlek. Att däremot tugga på rosenknopps tuggummi är något helt annat, men det funkar tydligen i Japan. Tuggummit fungerar inte bara som ett redskap att få igång magen utan ger även dig (som är en man) "härlig doft av roser" så att du kan i alla fall säga att du KÖPTE rosor men att de blev stulna av en tant om du kommer hem tomhänt till din flickvän.
  Curry läskMed aptit av Curry. Indien är inte bara upphov av att Kina och Japan fick sin buddhism utan även delaktig i den härliga kryddan Curry. Currygryta, currystuvning, curryläsk, currysås, .. Wh00t? Curryläsk!? Vilken fantastisk idé! En härlig mild smak av indien direkt ur en flaska. Smidigt och smart, men frågan är om den hade gjort succé utanför Japan.

  Pepsi - En smak av JapanDe flesta läskföretag har haft en hel del olika knep i ärmen för att experimentera fram nya smaker, senaste vetenskapliga experiment vet jag (av Coca Cola) är att kombinera mjölk med deras egna ingredienser för att skapa en mjölkprodukt som faktist inte är äcklig. Pepsi i Japan har dock tillsammans med Coca Cola otaliga smaker. Pepsi har utannonserat smakerna Shiso-smak (Basilika/Mint), Yoghurt-smak och Gurk-smak. Detta gör att Pepsi kanske ligger ett steg före alla de andra bolagen idag, väl?!

  Rostade Bebis KrabborDetta är lite sorgligt. Bebiskrabbor som är rostade! Är man mycket för fisksmak och havet så är troligen detta en av de mera ultimata snacksen man kan få tag på i Japan, givetvis finns det otaligt många skumma och goda snacks från havet men det är inte så ofta man får med en hel familj i en påse?
  ål-smak som läsk!Nu när vi trodde att Curryläsk skulle vara den mest märkliga läsk vi någonsin har hört talas om så kommer detta! Ja, vad ska man säga? "En Miso-soppa, Två Ägg och En Ål-Läsk tack!" Smaken kan jag inte ens föreställa mig, någon som vet hur ål smakar? Kan ni tänka er detta som en dryck? Med lite fantasi kommer nog snart regnbågsläsk och ätbar rost.

  biff-glassGlass i stora lass! Till sist vill jag nämna att förutom fiskglass, grön te-glass, karamell- och chokladglass och många andra mer vanliga glassorter med bär och frukt så kan jag även berätta att det finns biff- och kyckling-glass. Kan ju vara en fördel om man inte har råd att köpa både kött eller glas för sin lön, eller?

  Himmel och Stjärnor

  Japan Night SkyHaiku: Var är natthimlen? Jag ser den inte längre. Ljus bländar ljuset.
  källa: http://twitter.com/kalstrom/statuses/24051930554

  Svenska
  Japanska
  himmel sora そら
  stjärna hoshi ほし
  sol 太陽 taiyô たいよう
  måne tsuki つき
  galax 銀河系 gingakei ぎんがけい
  planet 惑星 wakusei わくせい
  komet 彗星 suisei すいせい
  rymden 宇宙 uchû うちゅう
  atmosfär 空気 kûki くうき
  solsystem 太陽系 taiyôkei たいようけい  Ninja Scroll

  Ninja ScrollNinja Scroll ( 獣兵衛忍風帖?, jūbei ninpūchō) är en japansk animefilm från 1993. Filmen utspelar sig i det forna (eller medeltida) Japan och handlar om den skickliga svärdsmästaren Kibagami Jubei. (Källa: wikipedia)

  Det finns även en serie..
  Det feodala Japan under Edoperioden – en tid av ömtålig fred köpt med blod. Ensamvargen Jubei Kibagami drar runt på landsbygden och erbjuder sina tjänster som lejd ninja. Trots att det finns klaner överallt, är det två som slåss om den absoluta makten. Hiruoklanen, dömda att leva och dö i mörker, skyddar den heliga drakstenen. Kimonklanen, å andra sidan, har som mål att återuppliva Toytomis kraft och komma åt skatten som drakstenen gömmer. Jubei Kibagami är bäst lämpad att skydda stenen och den enda som kan använda den – ljusjunfrun!

  Svärd och kroppar flyger fram i denna lömska serie, full av sluga lönnmördare, mystiska maktspel och ond bråd död. En stilistiskt bländande historia berättad med nonstop action!

  Headweb
  Se ett avsnitt redan ikväll!
  Besök headweb!

  Prisjakt.nu
  Använd Prisjakt för priskoll!

  Och nu är det snack om att Hollywood skall lägga vantarna på Ninja Scroll genom att göra en remake (IMDB) med enda storyline: "In feudal era Japan, a ninja fights eight demonic warriors in order to protect his country."

  Bakom produkten skall Alex Tse (Watchmen) skriva manuset till Ninja Scroll, Warners Bros. Pictures och det blir en variabel version av hur Ninjan i ett federala Japan möter på åtta demoniska krigare i sitt uppdrag att rädda Japan. Den råa filmen från 1993 innehöll bl.a en motståndare med stenhud, en liten mysko kille med ett getingbo i sin puckel och en kvinna vars orm-tatueringar kom till liv. Vi kan eventuellt se Leonardo DiCaprio i en av rollerna. (Källa: Ninja Scroll at Comingsoon.net)

  Betyg Filmen 1993: 8/10
  Betyg Serien 2003: 7/10


  Affärer och Företagsekonomi

  BrushOrd och fraser..

  Affärer


  Svenska Katakana Japanska Hiragana
  reklam 広告 kôkoku こうこく
  utskott 委員会 i'inkai いいんかい
  konkurrens 競争 kyôsô きょうそう
  företag 会社 kaisha かいしゃ
  utveckling 開発 kaihatsu かいはつ
  distribution 流通 ryûtsû りゅうつう
  industri 産業 sangyô さんぎょう
  marknad 市場 ichiba いちば
  organisation 組織 soshiki そしき
  kontor 事務所 jimusho じむしょ
  kontrakt 連絡先 renrakusaki れんらくさき
  förhandling 交渉 kôshô こうしょう
  handel 取引、仕事 torihiki, shigoto とりひき、しごと
  Företagsekonomi


  försäkring 保険 hoken ほけん
  kapital 資本 shihon しほん
  kassaflöde キャッシュフロー kyasshufurô きゃっしゅふろー
  skatt 税金 zeikin ぜいきん
  revisor 会計士 kaikeishi かいけいし
  vinst 利潤 rijun りじゅん
  underskott 負債 fusai ふさい
  konton 口座 kôza こうざ
  tillgångar 資産 shisan しさん
  omsättning 回転率 kaitenristu かいてんりつ
  värdeminskning 減価償却 genkashôkyaku げんかしょうきゃく
  utdelning 配当 haitô はいとう
  prognos 予想 yosô よそう
  skulder 負債 husai ふさい
  allmänna omkostnader 諸経費 shokeihi しょけいひ
  räntesats 利子率 rishiritsu りしりつ
  balansräkning 収支決算表 shûshikeisanhyô しゅうしけっさんひょう

  I staden och olika yrken

  Japan Smal Byggnad 1Ord och fraser..

  I STADEN


  Svenska Katakana Japanska Hiragana
  byggnad 建物 tatemono たてもの
  kyrka 教会 kyôkai きょうかい
  sjukhus 病院 byôin びょういん
  bibliotek 図書館 toshokan としょかん
  skola 学校 gakkô がっこう
  station eki えき
  park 公園 kôen こうえん
  stadshus 市役所 shiyakusho しやくしょ
  simbassäng プール pûru ぷーる
  sporthall 競技場 kyôgijô きょうぎじょう
  postkontor 郵便局 yûbinkyoku ゆうびんきょく
  polisstation 警察署 keisatsusho けいさつしょ
  YRKEN


  jurist 弁護士 bengoshi べんごし
  Vetenskapsman / kvinna 科学者 kagakusha かがくしゃ
  ingenjör 技術者 gijutsusha ぎじゅつしゃ
  journalist ジャーナリスト jânarisuto じゃーなりすと
  kemist 化学者 kagakusha かがくしゃ
  lärare 教師 kyôshi きょうし
  revisor 会計士 kaikeishi かいけいし
  idrottsman スポーツマン supôtsuman すぽーつまん
  dagmamma 保育士 hoikushi ほいくし
  pilot パイロット pairotto ぱいろっと
  Begravnings entrepenör 葬儀屋 so'ugiya そうぎや
  präst 聖職者 seishokusha せいしょくしゃ
  bankir 銀行員 ginkô'in ぎんこういん
  läkare 医者、博士 isha, hakase いしゃ
  tandläkare 歯医者 haisha はいしゃ
  sköterska 看護士 kangoshi かんごし
  ambulanspersonal 医療補助師 iryô hojo shi いりょうほじょし
  kirurg 外科医 gekai げかい
  psykolog 心理学者 shinrigakusha しんりがくしゃ
  sjukgymnast 理学療法士 rigaku rhôhôshi りがくりょうほうし
  dietist 栄養士 eiyôshi えいようし
  radiolog X線技師 "X"sen gishi えっくすせんぎし
  kurator カウンセラー ka'unserâ かうんせらー


  I arbetsrummet och vid datorn

  RanpuFraser och ord i arbetsrummet och vid datorn.

  Svenska Katakana Japanska Hiragana
  bildskärm モニター monitâ もにたー
  tangentbord キーボード kîbôdo きーぼーど
  mus マウス mausu まうす
  nätverk ネットワーク nettowâku ねっとわーく
  mjukvara ソフトウエア sofutowea そふとうぇあ
  e-post 電子メール denshi でんし
  krasch 故障 koshô こしょう
  diskettenhet ディスクドライブ disuku doraibu でぃすくどらいぶ
  diskett フロッピーディスク furoppîdisuku doraibu ふろっぴーでぃすく
  skrivbord tsukue つくえ
  stol 椅子 isu いす
  bok hondana ほん
  bläckpenna ペン pen ぺん
  blyertspenna 鉛筆 enpitsu えんぴつ
  dator コンピュータ konpyûta こんぴゅーた
  telefon 電話 denwa でんわ
  läslampa 読書ランプ dokusho どくしょ
  dokumentskåp ファイルキャビネット fairukyabinetto ふぁいるきゃびねっと


  Nyheter

  Konnichiwa! Ogenki desu ka?
  Hejsan! Hur mår du?

  Chibi NewsFör er som besökt bloggen ända sedan starten har nog märkt många färgglada skillnader här, det har visat sig att jag får fler och fler besökare för varje dag vilket är riktigt kul! Jag vill snabbt gå igenom vad som har hänt på sidan och dess fuktioner.

  • Google översättare. nu kan alla läsa min blogg oavsett vilket land ni kommer i från. Jag vet att jag har minst två vänner som har kommit hit och tittat på min blogg otaliga gånger. Denna nyhet är åt er! Varmt välkomna till Chibi Nihon - den svenska (sätt in ditt språk här) bloggen om Japansk kultur och språk. SUGOI!

  • Reklam på sidorna.
  Det sköna är att det är relativt fåtal som blinkar och dem blinkar inte rakt upp i ansiktet. Troligen kommer jag att ta bort dem som är felaktiga och jobbiga, detta är mest ett experiment tills jag är nöjd med resultatet. Mycket kodning, lite tid! ^-^

  • Fler kategorier: Videoklipp för inlägg som fyller bäst funktion genom att man tittar på klippen bara.

  • Facebook. Ett konto är skapat! Har du facebook? Bli då ett fan!

  • Skrivbordsunderlägg (Wallpapers) Du kan fortfarande ladda ner några bilder till din dator.

  • Läs Chibi Nihon i din iPhone Ladda ner icornr till din iPhone. Du måste ha din iPhone uppdaterad med mjukvaran 3.1.3 för att ta del av Blogg- och RSS-läsaren iCornr.


  och...


  KaninchenFörsta tävlingen drar igång snart!


  Se till att besöka Chibi Nihon för eventuell smygpremiär (datum dolt). Det unika med vinsterna är att det kommer att finnas ett litet urval som man kan välja bland, vid vinst meddelar man vilket pris man önskar sig helst. Priserna kan variera mellan dvd-filmer, manga, småsaker och godis som har en Japansk anknytning på något sätt. Tips på priser är välkomna innan tävlingen börjar! Banzai!

  Chibi Nihon på Facebook!

  Chibi Nihon Facebook

  Cool Cat


  Chibi Nihon på din Spotify Playlist

  WhiteshineSSpotify Chibi NihonPOTIFY
  Jag tog mig faktiskt friheten till att skapa en playlist som både innehåller skumma låtar, rolig musik och enstaka lugna favoriter som ni kan lyssna på medan ni besöker och läser i min blogg. Eftersom spellistan är anpassad efter Chibi Nihon så kan jag med lätthet berätta att där finns en hel del olika titlar även om spellistan är liten och flexibel.

  Om inget annat så kan du alltid spara spellistan och ändra den efter egen smak, ett tips är att se under varje artist vem som är bäst anknyten musikaliskt till vem, på så sätt får du mer musik som faller dig rättare i smaken.

   

  Klicka på Spotifylogon eller här: Chibi Nihon

  Hatsune Miku -- World is Mine (Crypton Future Media)

  Japans senaste musikaliska sensation är .. ett Hologram.
  Nej, det är inte ett stavfel! Oavsett om Hatsune Miku är en frisk fläkt eller en ny pina för många så är dagens teknik fantastisk. Fastän om detta tekniskt sett inte är ett "riktigt" hologram (där ljus faktiskt tar upp volymetrisk plats snarare än bara en plan yta som den vi alla har sett i Star Wars som ett exempel) så är det fortfarande ändå ganska imponerande hur verkligt det kan verkar! Framtiden är här!
  Hatsune MikuEnligt SingularityHub så är Hatsune Miku baserad på en synthesizer sång-applikation utvecklad av Crypton Future Media. Miku's röst tillhör en japansk skådespelareska vid namn Saki Fujita. Det komiska är att hon är ingen sångerska i grunden.

  I Japan kan man köpa en Vocaloid programvara tillsammans med en avatar (som Miku) och skapa egna låtar tillsammans med vänner och dela dem mellan varandra för 15.750 yen, vilket motsvarar ca 1350 svenska kronor.
  Programvaran är enligt uppgifter ganska djupgående och tillåter användare att ansluta sång not-för-not.

  Den virtuella karaktärer har blivit så populär att människor inte längre nöjder sig med att dyka in i denna värld över internet - Hatsune Miku gav sin första konsert den 9 mars 2010, på Zepp Tokyo i Odaiba. Zepp Tokyo är en stor konsertsal som rymmer ca 3000 stående personer, fan-skalan är enorm och de fåtal som verkligen sett denna show live kommer nog skryta om detta i flera år framöver. Denna konsert har även haft sina visningar i San Francisco och New York.

  /ChibiNihon.blogg.se

  Vädret och Miljö

  Winter ChibiOrd och fraser om väder och miljö!

  Svenska / Suweden Japanska / Nihon
  Hurdan är vädret? ten-ki wa dô des ka
  Hur blir vädret i morgon? a-shi-ta no ten-ki wa dô des ka
  Det blir… … des
  blåsigt ka-ze ga tsu-yoy …
  fuktigt mu-shi-a-tsu-i …
  hett (riktigt varmt) a-tsu-i …
  kallt sa-mu-i …
  molnigt ku-mo-ri …
  regnigt a-me …
  snö yu-ki …
  soligt ha-re …
  varmt a-ta-ta-kai …
  väder / vädret ten-ki
  jordbävning ji-shin
  regnsäsong u-ki
  tsunami (gigantisk våg) tsu-na-mi
  tyfon ta-fû
  vulkanutbrott fun-ka
  vulkan ka-zan

  /ChibiNihon.blogg.se

  Bleach Laptop

  Bleach Vinyl Sticker LaptopBleach kallas en manga/anime-serie som jag personligen följer. Liksom många andra långvariga anime-serier så är den fylld med fillers som både kan vara intressanta och dryga. När vardagliga fillers sker så som t.ex dekaler på laptops, då är det mest bara ett kul avsnitt i ens liv om man nu gillar konceptet. Att t.ex äga både en sådan dator på fotot OCH gillar Bleach, det kan bara sluta i en win-win situation om man har dessa dekaler.

  Vet ni vart ni kan få tag på skins med anime och manga? Tveka inte att kommentera! Vill ni få något airbrushat / motivlackerat, som t.ex en laptop så kan ni alltid anlita Enkeria.com

  Bleach Vinyl Sticker Laptop

  Bleach Vinyl Sticker Laptop

  Cool  /ChibiNihon.blogg.se

  Mahjong

  Mahjong från LattjoInformation kring Mahjong

  Wikipedia "Ett mahjongparti spelas fyra ronder för varje vind, dvs 16 ronder, och den spelare som erhållit flest poäng efter 16 ronder vinner partiet. En rond avslutas med att en spelare som inte sitter som östans vind erhåller mahjong. Om ingen spelare erhåller mahjong delas inga poäng ut och ronden spelas om."

  Svenska Mahjongförbundet i Göteborg Turneringar och träffar. Älskar du Mahjong? Bli medlem du också!

  Mahjong från LattjoNews About Mahjong Här samlas länkarna till alla online-spel som berör mahjong.

  EMA Mahjong-Europe Håll koll på världens ledande Mahjong lirare.

  Lattjo.se Blev du sugen på att äga ett äkta Mahjong? Detta företag inriktar sig på att erbjuda sällskapsspel, brädspel med mera. Enligt min sökning har de även de billigaste Mahjongbrädan idag.

  • Alternativa hemsidor finns givetvis och bästa sökningen skall innehålla "Mahjong sällskapsspel" - det finns otaliga online utgåvor av Mahjong som står i vägen för ens letande till fyskiskt mahjong. Du har även tradera, budera, blocket och alltskabort.se som eventuellt har mahjong i begagnat skick, eller varför inte titta i din lokala leksaksaffär eller på röda korset?

  Prisjakt.nu
  Använd Prisjakt för priskoll!

  Vem är Chibi Nihon?

  Chibi Nihon

  Vem är Chibi Nihon?


  Som lovat från ett tidigare blogginlägg som ni kan läsa här, så är det nu dags att få det överstökat!  Hur är Chibi Nihon som bloggare?


  Var hämtar du inspiration?

  - Från Japan! Mina klasskamrater, otaliga länkar på nätet, studier och diverse filmer och tidningar inom den japanska kulturen har fått mig att öppna ögonen för detaljer från detta underbara land.

  Vad ser du fram emot just nu?
  - Att få resa upp till Uppsala och träffa min flickvän och fira min julafton där med hennes familj.

  Vem inspirerar dig mest i bloggvärlden?
  - Mr. TJC, förkortning för The Japan Channel, det är en kille från Australien som bor i Japan och som videobloggar flertal gånger i veckan över YouTube. Hans riktiga namn har aldrig nämnts och han pratar aldrig om sig själv. Jag har försökt att lyda så många smarta drag från honom så möjligt. En extra bonus är Cooking With Dog som videobloggar om japanska recept på YouTube!

  Vad fick dig att starta din blogg?
  - Brist av information och delvis bloggar om Japan. Dessutom hade jag massivt med kunskap som jag helt enkelt behövde få ut till alla de som ville läsa (lyssna).

  Vad kommer du absolut inte att blogga om och varför?
  - Mitt privatliv. Jag skulle kunna tro att läsare har mer nytta utav min lärodom än vad för plagg jag skall ha på mig under morgondagens fest. Mode och privata funderingar finns det tillräckligt med bloggar om. Min privata del förblir alltså privat.

  Hur mycket tid lägger du ned på din blogg?
  - När jag inte pluggar, ser en bra film eller är med vänner så går tiden åt bloggen. Den kan uppdateras mellan 1-15 gånger i veckan, kanske mer, jag håller inte koll. Men om man ska kolla på statistiken: Chibi Nihon startades den 13 Augusti 2010 och med detta inlägg har jag skrivit 175 antal i inlägg. Det innebär ca 58 blogginlägg / månad, 15 blogginlägg / vecka.

  Cool CatJag önskar alla en trevlig läsning och lycka till i framtida tävlingar!

  /ChibiNihon.blogg.se

  Mänsklig "Slinky"

  Så mycket energi som läggs ner för att ge alla ett leende. Sugoi!


  Human-slinky

  /ChibiNihon.blogg.se

  Se Japansk TV i din dator!

  Urusel kvalité och dåligt ljud, men det är ett litet pris att betala för en gratistjänst som tillåter dig se på live Japansk TV eller lyssna direkt från en av de många radiostationerna över nätet!

  Key Hole TV JAPAN  Programmet heter KeyHoleTV och är ett av fåtal program som är simpelt att använda när du väl har installerat det på din dator, jag testade det precis och fick in 5 tv-kanaler och ett 20-tal radiostationer. Det buggar lite smått men det är säkert bara min laptop som är lite överbelastad med mitt bloggande ^-^ Min dator är en Mac med OSX10.4 - Jag kan även testa det på min PC i morgon.

  Se länk för mer information på engelska hur man installerar den på din PC, MAC eller LINUX! Eller en mer frigående länk.
  Frågor och fungering kan jag inte direkt svara på och jag tar inget ansvar till länkens information, externa länkar, program m.m.

  Lycka till!
  /ChibiNihon.blogg.se

  En Chibi!

  Jag tog mig friheten att rita en Chibi, för information kring vad en Chibi egentligen är checka wikipedian eller läs om det här.

  Chibi NihonChibi NihonChibi NihonChibi Nihon

  Chibi Nihon


  /ChibiNihon.blogg.se

  Precis lärt dig Hiragana och Katakana?

  Real Kana PhotosKan du alla tecknen nu, kanske känner du att du kan de flesta?
  Känns det bra? Är du laddad inför att läsa fraser och ord? Träna med läsning, Real Kana är en hemsida som uppdaterar dagligen foton på ställen med hiragana/katakana. Ta en liten visit dit och träna din läsning. http://photos.realkana.com/

  När du reser till Japan så är det jätte bra att kunna läsa skrifterna och veta sedan vad de betyder. Matmenyn är vanligtvis den första av skriftspråket man lär sig tillsammans med inköp från matvaruhuset, därefter företag/mötesplatser och sedan produkter.

  Foto: Real Kana Photos
  /ChibiNihon.blogg.se

  Samurajlivet var en illusion

  Kanji Illusion Livet är en illusion?
  En Samuraj såg livet som bara en förtid inför nästa liv efter döden. Ur tv-miniserien Shogun som jag nyligen har sett skriver en herre vid namn Yabu sin dödsruna med orden.


  "Den blå himlen ovan jorden, vita moln reser sig mot klar himmel, livet är bara en fjärils dröm, döden... vägen till det eviga livet."


  Texten känns en aning kristet för att vara ett tankesätt av en Samuraj, men med tanke på att under federala japan då Samurajer var i sin naturliga tillstånd, tvekade aldrig en äkta Samuraj ens ledares beordran. Bad ledaren att en Samuraj skulle döda någon, beskydda någon eller ta sitt egna liv så var det en tvärsäker sak att denne Samuraj skulle göra det utan tvekan. Det skulle anses vara en hederlig sak att stå till svars och göra det som är "rätt". Givetvis hade bönderna och samtliga tjänstefolk också denna otroliga respekt och ett samhälle var i hård och fast grepp med ordning och regler.

  Status i federala Japan behandlades då och än idag med respekt, till alla oavsett klass. Dock ökas privilegierna desto högre status man har och dödandet har minskats givetvis och i stället blivit ersatt med fängelsestraff vid brytning av den moderna lagen.

  Bilden: "Illusion"
  /ChibiNihon.blogg.se

  Krashkurs i Hiragana och Katakana

  Chibiii

  Vill du ta en krashkurs i att lära dig Hiragana och Katakana?

  I sådana fall tipsar jag dig om två länkar strax, men innan jag gör det vill jag att ni ska förstå att på denna sida behöver du registrera dig, det är gratis. Nästa steg är att finna Hiragana och Katakana flashcard på själva sidan, under "Goals". Sidan är på engelska och japanska och den kommer automatiskt stänga och hålla koll på din lärodom. Fuska inte, utan var ärlig och tänk igenom varje svar.

  Länk: http://smart.fm/explore
  Länk: http://www.realkana.com/

  /ChibiNihon.blogg.se

  Min kusin på besök

  Ninjas - there are four of them in this picture.jpgMin kusin kom på besök, efter att vi satte oss vid min dator som står bredvid min säng så fick hon syn på min lilla glosbok som låg vid bordskanten. Hon tog fram och börja titta i den och var inte riktigt säker på hur man uttala orden. Det är först när folk börjar ställa frågor om din Japanska som du verkligen inser hur mycket du kan, även om dagarna går och du pluggar småord, ser animé, ritar kanji eller läser manga så blir det en extra liten kick att veta att man kan sina saker när folk frågar.

  Japan överallt
  Vi körde sedan ut en tur och gick i ett stort varuhus där dem har många saker, till min förvånan fann jag massor av saker som lika bra skulle kunna vara från Japan. Först såg vi en klänning för 400 kronor som hon tittade på med stora ögon, "Oj vad denna är japansk!" utbrast jag. Hon sneglade på mig och då fick jag förklara att blommorna påminner starkt om körsbärsblomman och färgurvalet. Känslan som uppgavs var Kimono. Det var då tanken slog mig! - Hur mycket japanskt har vi egentligen i vår vardag?

  Exempel
  Vi har sushi på Coop och Ica. Vi har klädesmärken från företag med udda namn, som t.ex Ichi. Vi har uteställen där de serverar (eller försöker servera) japansk mat. På Kinaresteuranger så server de ibland mat på "japansket vis" och Alfons Åberg på Japanskaibland ger dem dig även lyckokakor som är ur japanskt ursprung. I leksaksbutikerna har vi Ninja Set till barnen för att kasta plastiga kaststjärnor eller hugga ner fiender med sitt plastsvärd som troligen ska föreställa Katana men längdmässigt är ett Wakisashi på grund utav förpackningens kompakta form. Vi har manga böcker, lär dig rita manga, lär dig japanska, japanska guider m.m. i bokhandeln. Vi har t.o.m Alfons Åberg på japanska i vårt lilla bibliotek!

  En liten vante, Chibi!De som söker, de finner
  Ett öga för detaljer går att träna. T.ex när du nyligen blivit singel så ser du bara par överallt, har du sinne för inredning kan du inte låta bli att tänka att krukväxten står på fel ställe eller om du är tecknare så ser du direkt vad som är skillnaden mellan två bilder som nästan är identiska. De som läser till japanska språket eller kulturen (eller vilken kultur som helst för den delen) vidgar sitt tänkande och blir helt enkelt mottaglig, detta i sin tur leder till att du märker saker och ting runt om dig. Ett Sverige fyllt med kulturella drag från världen runt, inte bara på ställen där de har stora skyltar som blinkar dig i ansiktet och säger "vi har produkter från detta land". Mina ögon har vidgat sig inför den Japanska kulturen.

  Nu ser jag märket Blue Dragon på Coop med flera kilometers avstånd! Min kusin däremot, hon har ett öga för bebis och barnkläder och hon fann en Chibi Guro-bu. Ett tränat öga!

  Ord använda
  Sushi = Läs mer om sushi här.
  Ichi = Översättning: 1 (ett)
  Kimono = Ett Japanskt traditionellt plagg. Läs mer på wikipedia.
  Ninja = En krigare klädd i mörkblåa kläder, hyrd för att lönnmörda eller för att spionera.
  Katana = Japanskt långsvärd med flera lager stål, kan göras väldigt skarp.
  Wakisashi = Japanskt kortsvärd, bärs av lönnmördare och samurajer tillsammans oftast med Katana.
  Blue Dragon = Ett varumärke som erbjuder mat från Asien. http://www.bluedragon.nu/
  Chibi Guro-bu = Översättning: Liten Vante.

  /ChibiNihon.blogg.se

  Cosplay Del 2: Webbilder

  CosplayVisst finns det många hängivna fans där ute, visst finns det en och annan läckerbit som klär ut sig till just din superhjältinna, spelkaraktär, filmstjärna eller snyggo. Men hur äkta är webbilderna från verkligheten?

  Låt nu säga att om du och jag går ner en sväng i staden så ser vi massivt med posters och reklam av "snygga" människor som försöker sälja saker och ting med hjälp utav ytlighet - så som ett leende eller några ord "Du förtjänar verkligen detta, kostar bara 600 kronor!" / ordinarie pris i andra butiker: 70 kr.

  All right, innan jag viftar bort er alldeles för långt borta så är jag givetvis inne på det Japanska Cosplay ännu en gång, för er som missa Del 1, läs den gärna innan du läser vidare här.

  Min poäng
  Webbilder är inte alltid vad de ser ut till att vara. Hemsidor som erbjuder snygga tjejer och killar i kostym är mest bara för att få deras hemsidor bli besökt oftare. Det är ett fult sätt tycker jag att göra så, i Japan så är Cosplay så enormt populärt att det finns småtorg där de går runt i sin favoritutklädnad så ofta de kan! Men om nyhetstidningar, webbsidor eller oseriösa företag tag på dessa foton, då görs en retusch, kanske t.o.m för att försöka tjäna in pengar på andras hobby.

  Vad tycker du om detta?
  Bör inte Cosplay vara en kul grej bara? Varför göra en sådan stor grej utav att retuschera bilderna? De som inte har en Före/Efter bild är bilder från "unika" hemsidor som skryter om hur snygga deras foton är, vad tycker du? Är de bilderna också retuscherade?

  CosplayCosplayCosplayCosplay
  CosplayCosplay

  CosplayCosplayCosplayCosplayCosplay

  Dagens ord: • Vad hemskt Hideoi • Vacker kvinna Bishoujo • Cool snubbe Ryoumi Yatsu

  /ChibiNihon.blogg.se

  Bemästra Kanji Siffror

  Klicka på bilden..

  Kanji Siffror Numbers Nummer Träning Learn

  eller besök http://www.learn-hiragana-katakana.com/japanese-kanji-numbers-1-100/

  /ChibiNihon.blogg.se

  Japan - English Quiz

  Här är ett Quiz över japanska begrepp och ord som du skall svara på med hjälp utav några engelska urval av ord. Slutresultatet räknas och se hur mycket du kan! Klicka på bilden för att gå vidare.
  Japanska Ordquiz

  Eller besök: http://www.learn-hiragana-katakana.com för fler träningsmetoder!

  /ChibiNihon.blogg.se

  Bemästra Katakana Skriften

  Klicka på bilden..
  Lär dig Katakana tecken

  Eller besök: http://www.learn-hiragana-katakana.com

  /ChibiNihon.blogg.se

  Bemästra Hiragana Skriften

  Klicka på bilden..
  Bemästra Hiragana Japanska Tecken

  Eller besök: http://www.learn-hiragana-katakana.com

  /ChibiNihon.blogg.se

  Resa till Japan

  Upptäck, Jobba eller Studera i Japan!

  Blueberry erbjuder språkresa med möjlighet att studera i Japan hos några skolor. Enligt deras hemsida har de stora kunskaper kring språkresor och det är kanske till en fördel att besöka dem nu genast och läsa mer!

  Ta mig till: http://www.blueberrysprak.nu/studieorter/Japanska/
  /ChibiNihon.blogg.se

  Hur säger jag det på Japanska?

  WakarimasuNihongo de nanto iimasu ka?

  Svenska Japanska
  Trevligt att råkas Hajimemashite!
  Vi ses Ja ne ! / Mata ne!
  Vi ses igen Mata aimashou
  Hur mår du? Ogenki desu ka?
  Jag mår bra Genki desu
  Tack det är bra O kage-sama de
  Det var längesedan O hisashiburi (desu)
  Du är välkommen / Ingen fara Dō itashimashite!
  Snälla / Var god Onegai shimasu
  Ta hand om dig O daiji ni
  Ja Hai
  Nej Iie
  Nej tack Kekkou desu
  Varsågod / Efter dig Dozo
  Ursäkta mig (när man stör någon) Shitsurei shimasu
  Ursäkta att jag stör O jama shimasu
  Tack för allt O sewa ni narimashita
  Skål! Kanpai!
  Smaklig måltid Itadakimasu
  Tack för eran utsökta måltid Gochiso sama deshita
  Grattis Omedeto
  Ha den äran på födelsedagen O tanjaoubi omedeto
  Gott Nytt År! Akemashite omedeto!
  Jag önskar dig ett gott nytt år Yoi o-toshi wo
  Ha en trevlig dag! Yoi ichinichi wo!
  Lycka till (i framtiden) Genki de ne!
  Jag är hungrig Onaka ga suita
  Jag är törstig Nodo ga kawaita
  Jag är trött / helt slut Tsukareta
  Jag känner mig trött Nemui (desu)
  Förstår du? Wakarimasu ka?
  Nej jag förstår inte Iie, wakarimasen
  ja, jag förstår Hai, wakarimasu
  Jag vet Shitte imasu
  Jag vet inte Shirimasen
  Hur säger du det på japanska? Nihongo de nanto iimasu ka?
  kan du upprepa det tack? Mo ichido itte kudasai
  Kan du tala långsamare tack? Yukkuri hanashite kudasai
  Jag älskar dig Ai shiteru


  Foto:
  © Rasmus Axelsson (Se Galleriet)
  /ChibiNihon.blogg.se

  21 intressanta faktan om Japan

  Bleach• Nästan alla kan rita i Japan och kan minst en manga figur.

  • I Japan finns det amerikanska serier så som Ally McBeal, Dharma & Greg, beverly Hills 90210, Full House, Sabrina tånårshäxan m.fl

  • I Japan bytar de ibland namn på saker och ting eller tv-serier, t.ex Ally McBeal har bytats till "Ally My Love" för att McBeal uttalas lite som McBeer på japanska, och det är kanske inte så bra.

  • Skoluniformer används flitigt, några lyxigare skolor tillåter vanligt klädda studenter.

  • Elementärskolor på studenter bär på gula kepsar.

  • Elever stannar alltid i samma klassrum, det är lärarna som varierar med att gå till olika klassrum för att lära ut.

  • Storleksmässigt så är McDonalds hamburgare likadana som i övriga världen, men dryckerna är något mindre, troligen för att de saltar inte köttet lika mycket som de gör t.ex i Amerika.

  • McDonalds uttalas: Ma-ku Do-na-ru-do

  • Japanska är svårt (Nihongo wa muzukashi des) och sägs vara världens svåraste språk. Personligen bör andraplatsen; Arabiska ligga på första plats tycker jag personligen. Kinesiska ligger på tredje plats.

  • Det är inte ovanligt att se japanska kvinnor gå med platåskor eller klack på ca 10-15 cm.

  • Istället för Ohayo Gozaimasu (God Morgon) så kan man säga bara Ohayo, men många yngre säger ofta Oha! bara.

  • Genomsnittet av japanska kök saknar en spis.

  • Badrummet är inte där man hittar toaletten i japanska hem, de brukar vara fördelade i två olika rum för att öka funktionalitet.

  • 1 kronor är ca 12 Yen (2010-11-12)

  • En biokväll i Japan går på runt 120 kronor.

  • Lyckokakan kommer från Japan, inte Kina.

  • Du får väldigt personlog och bra service när du behöver hjälp med att shoppa rätt produkt eller frågar om hjälp någonstans.

  • I Japan är man inte självisk, alla sätter sina vänner före sig själv. T.ex frågar någon om ditt lilla gäng vill gå till en nattklubb men du säger "nej, helst inte" med ett leende så går de givetvis inte, men de kan känna att det är själviskt av dig eftersom resterande i gänget kanske vill dit.

  • En typisk Japansk sallad innehåller majs.

  • Frukt är dyrt.

  • Japan föredrar att undvika högljudda människor, gaijins (utlänningar). Så om du och jag åker dit så är det bästa sättet att smälta in i omgivningen är att se över sina kläder och att göra som alla andra gör, det är den bästa metoden för att lära sig deras kultur.

  Bild: Ichigo ur Bleach
  /ChibiNihon.blogg.se

  Japanese Pod 101

  Det finns massor utav klipp på YouTube som kan förenkla ditt japanska språk. Japanese Pod 101 är ett utav dem! Om du blir medlem hos dem så mailbombar dem dig med nyheter. Det är nog en smaksak. Klippen på YouTube kan du dock se när du har tid och intresse.

  Länk till deras engelsktalande You Tube Kanal.

  Här är ett klipp som beskriver
  Uso Lögn / Menar du det? / Va fan?! ^o^
  Kawaii Söt / Vad fin / Naaw.
  Sugoi Coolt / Fett / Grymt.


  /ChibiNihon.blogg.se

  Sushi

  Dags för Sushi!

  sushiiiSushi är inte rå fisk
  Det är Sashimi som just är skivad rå fisk och som man ibland bara doppar i såser och ibland serveras tillsammans med sushi.

  Sushi är en matskål som består av ris med vinäger, vanligtvis serveras den med en del andra pålägg men inte alltid. Det händer ofta att det serveras tillsammans med olika typer av fisk och skaldjur, antingen kokta eller råa och kanske en blandning av de två. Sushi kan serveras med nästan vilken topping eller ingen alls.

  Mångfalden av sushi serveras med rå fisk och skaldjur och har gett upphov till föreställningen om att sushi är någon rätt som serveras med rå fisk. Faktum är dock att sushi oftast serveras i västvärlden med genomkokt skaldjur, bl.a: kokta krabbor, rökt lax, grillad eller rå bläckfisk, genomkokta räkor och musslor. Det är också ofta serverat med stekt och misshandlade skaldjur av olika slag. Det finns också en mängd vegetarisk sushirätter, inklusive den mycket populära Maki (gurka rullar).

  Varför säger vi att Sushi är Rå Fisk?
  Kanske är anledningen till sushi är så starkt förknippat med rå fisk att vi i västvärlden tror att en kall rätt bör logiskt innehålla rå fisk när vi ändå har hört talas om att fisk förekommer i sushi. Att vi får en undermedveten utvärdering av begreppet "rått". Dessutom är den allmänna idén om rå fisk inte precis till sin fördel om man skall beskriva rätten för många nyfikna människor utanför Asien. Det är kanske delvis därför formen av sushi stod ut mer när den infördes och som har givit upphov till företställningen att det är en maträtt med en produkt som ingår i form av rå fisk.

  Termen Sushi, betyder bokstavligen "Det är surt"
  Det kommer från en gammal grammatisk form som inte längre används i andra sammanhang. Den "sura" beskrivning kommer från det gamla sättet att förbereda sushi genom jäsning av kött i allmänhet runt skaldjur, packad med saltat ris som används som konserveringsmedel. Ättikan som framställdes genom jäsningen av riset fick fiskköttet att bryta ned till aminosyror. Detta i sin tur resulterar i en stark umami smak som är en av de fem grundsmakerna som den mänskliga tungan kan upptäcka. När köttet var riktigt jäst, alltså bevarats, skulle riset sedan kasseras och endast själva köttet skulle ätas. I grunden var det bara ett praktiskt sätt att bevara kött innan kylskåpet och frysen var tillverkad.

  SushiModern Sushi
  De aktuella former av sushi är inte typiskt tillagade på detta sätt som vi nyligen gick igenom och riset är nu den viktigaste delen av måltiden. Runt Muromachi perioden (1336-1573), började de tillsätta ättika som då använde för att både bevara och förbättra smaken av maten. Så småningom ledde detta till att jäsningsprocessen förkortades och slutligen övergavs till förmån för att bara äta den direkt med ris.

  Några århundraden senare kombinerades Osaka med Sushi och Oshi-Zushi föddes. I denna typ av sushi finns olika typer av skaldjur och ris pressade med hjälp utav formar. Detta ledde så småningom till den version av sushi skapad av Hanaya Yohei under 1900-talet som de flesta av världens känner till som "sushi" idag. Denna form av sushi kan man utvidga extrema bredder och snabbt äta måltiden med en hand vilket gör den till en av de tidigaste formerna av snabbmat.  Fakta:

  * Sashimi anses vara en japansk delikatess och är tillverkad av färska, råa skaldjur som är skuret i tunna, små bitar som sedan doppas i olika såser, till exempel soja med wasabi. Varje bit är ca 3 cm bred och ca 4 cm lång och en halv cm tjock.

  * Ordet sashimi betyder ungefär "genomborrad kropp". Ordet tros ha sitt ursprung från det faktum att den traditionella receptet av sashimi innehöll även fiskens svan och fenor som fastna på själva köttet. Det kan även vara för att man dödade fiskarna genom att genomborra fiskens huvud som ledde till omedelbar död för att minska mjölksyran i köttet. Om mjölksyra inte uppstår förlängs matkvalitéen upp till 10 dagar längre. Så fort hjärnan har blivit borttagen läggs fisken på is.

  * Sushi serveras med rullade torkade blad av sjögräs (nori) även kallad för makizushi.

  * Sushi kommer från Sydostasien, inte Japan, men det är fortfarande mycket populär i både Sydostasien och i Japan än idag. Man tror att det infördes till Japan under 700-talet från Kina.

  * Namnet på den moderna formen av sushi som kallas edomae nigirizushi kommer från det faktum att det gjordes ursprungligen med nyfångad sjölov från Edo (Tokyo's hamn).  Olika typer av Sushi
  Källa: Wikipedia

  • Nigirizushi (握り寿司)
  Nigirizushi består av ris som pressas till en oval boll i handen och som man sedan lägger en liten skiva eller bit av någon sorts fisk, skaldjur, grönsak eller ibland kött på. Oftast är pålägget rått, men vanligt är dock även inlagt, grillat, kokt, ångkokt eller kanske stekt som t.ex tamagoyaki, även kallat dashimaki, som är en typ av omelett, ibland smaksatt med fisk.
  • Makizushi (巻き寿司)
  Makizushi består av strimlor av ovanstående pålägg inrullat i ris och oftast nori (torkade, eventuellt rostade blad gjorda av alger från släktet Porphyra), men ibland byter man ut norin mot t.ex. tunna ark av omelett, blancherade grönsaker och skuret i ca 2 centimeter tjocka runda skivor.
  En variant på makizushi är temakizushi (手巻き寿司) vilket innebär att man ställer fram nori skuret i fyrkanter av lämlig storlek samt ris och diverse ingredienser och låter de ätande själva rulla sina makizushi för att på så sätt kunna välja hur mycket och av vilka ingredienser de vill sätta i sina rullar. Dessa rullar äts för hand.
  • Chirashizushi (散らし寿司)
  Chirashizushi består av sashimi (ibland även grönsaker och omelett) som serveras på en bädd av sushiris. Chirashizushi är den enklaste formen av sushi att tillaga.
  • Inarizushi (稲荷寿司)
  Inari innehåller oftast bara ris inslaget i en liten påse av friterad tōfu.
  • Oshizushi (押し寿司)
  Oshizushi består av ris som tillsammans med lämpliga ingredienser pressas ihop med hjälp av en speciell sushipress som man lägger någonting tungt på och låter vila under några timmar, alternativt med hjälp av en bambumatta och mycket handkraft.
  • Narezushi (なれ寿司)
  Narezushi består av fisk, ris och salt som läggs i press med en stenvikt för att åstadkomma en mjölksyrejäsning. Ursprunget till dagens sushi men ovanligt idag.


  Visste ni att det finns mänskliga sushibord? Det förekommer världen över, allra mest i Budapest, men det förekommer vid speciella event och på erotiska nattklubbar (se men inte röra!) i Japan också. En kvinna  eller en man som ligger som bord är ett yrke inom Mode och som kallas för "Naken Sushi Modell". Huruvida du anser det är ett hemskt yrke där man behandlar kvinnor och män som objekt eller du bara finner det coolt, gör din röst hörd bland kommentarerna! Läs även Confessions of a Naked Sushi Model. Besök denna (aktuella och äkta) Facebook grupp för mer info om Nakna Sushi Modeller.

  Sushi Girl

  Sushi Modell

  Sushi Table Models


  Illustration av Tim Sheaffer.
  /ChibiNihon.blogg.se

  Ikkanmania 10

  Ikkanmania Jû!
  Följande länkar är på engelska, de var även virusfria samt fungerande när bloggen skrevs.

  Gojira teacherVackra abstrakta konstverk med Japansk känsla och designval: Swoosh!

  Itabashi, Tokyo. En stad som lyser upp väldigt bra i nattens månsken: Haya!

  Sjunger medan de ritar, det är en guide som berättar hur man ritar: JapanChannel!

  Super Mario på en Honda: Banzai!

  • Random Kawaii! Söta små saker i Japan: Videoklipp!

  • Handgjord liten elektronisk bil för oss att åka i: Sugoi!

  • Känner du till legenden om Yatagarasu, den 3 benta kråkan? Wh00t?

  VARNING.. Golden Orb Spider / Spindel: YouTube!

  /ChibiNihon.blogg.se

  Gråtande Bebis Tävlingen

  Den årliga "Gråtande Bebis Tävlingen" utförs i April månad under Nakizumo festivalen vid Sensoji Templet i Tokyo. Vissa (länder) kan tycka att det är hemskt medan andra (Japan) ser positivt på det!

  Gråtande Barn Tävlingen JapanVad är meningen med denna tävling?
  Tävlingen har existerat under 400 år och har alltid varit under Naki Sumo festligheterna. Under tävlingens gång så lämnar nyblivna mammor över sina små bebisar till Sumobrottare och präster som försöker försiktigt få bebisen att inse att man kan göra allt med sin vilja och kraft. Det barn som skriker högst och längst vinner, och så har det alltid varit!

  Hälsosam uppväxt eller hjärnskador?
  I Japan ser man detta som ett gott tecken, med ett djupt och långt skrik ger ett hälsosammare liv och en skönare uppväxt. I USA argumenterar många och tycker att barnen kan riskera få hjärnskador. Det finns inga bevis eller någon form av antydning att barnen blir skadade under tävlingens gång, och som sagt så är det en tradition i Japan, inte i Amerika. USA har ingen talan ;)

  Och på tal om USA
  Hur kan det komma sig att vi har äldre snubbar och tjejer i heavy metal band som skriker samtidigt som att de headbangar? - Jo, det är nog för att de aldrig blev upplyfta från deras barnsben av sumobrottare som gjorde fula grimaser så att de fick utlopp av sina aggressioner!

  Det är vad jag tror i alla fall! Nu är det inget fel med Heavy Metal i heller för den delen. ^_^

  Fler bilder..
  Gråtande Barn JapanGråtande Barn JapanGråtande Barn Japan
  Gråtande Barn JapanGråtande Barn Japan

  /ChibiNihon.blogg.se

  Cooking With Dog

  Världens bästa matlagningsprogram!
  Jag har nämnt om denna YouTube kanal tidigare men den förtjänar verkligen ett eget blogginlägg på Chibi Nihon. Har ni missat detta fenomé? Läs vidare! ..

  Cooking With Dog YouTube Chibi Nihon bloggOm Cooking With Dog
  Det är en grupp individer som ägnar all sin tid åt Francis som är en liten pudel och eran programledare i Cooking With Dog. I detta lilla matlagnings program så visar de fantastiska recept från Japan i några fåtal steg utförligt med både japansk och engelsk text/tal. En levande receptbok med andra ord, se bara till att skydda din bärbara laptop när du ska leka i köket!

  Njut av de maffiga rätterna med magisk struktur och få beröm av alla du känner vilken makalöst duktig kock du har i dina gener.

  Good luck in the kitchen. / Lycka till i köket!  • Ta mig till Cooking With Dog YouTube Channel!  • Bli medlem av Cooking With Dog på Facebook!  Hitta produkterna till ett recept
  För att vara säker på att du får tag på samtliga produkter inför matlagning så finns det bara 2 butiker i Sverige (enligt denna hemsidan) som är rekommenderad av Cooking With Dog personligen. Tyvärr ligger dessa fysiskt i Stockholm, en lång bit ifrån mitt hem, det är därför till en fördel att du checkar upp Ditt matställe innan du tänker förbereda ett recept från Cooking With Dog. Givetvis kan du höra med din lokala thai/japan/korea/kina-matbutik eller hålla ett öga på våra vanliga matkedjor bland "Mat från orienten" eller "Världens mat".  STHLM / Webbplatser
  Sun Ai
  Tegnérgatan 15
  11140 Stockholm
  Japanese and Swedish web site
  Groceries, housewares, books, sundries (including Hello Kitty stuff). Will deliver to Sweden, Denmark, Norway and Finland.
  Japan Food & Kitchen (JFK)
  Swedenborgsgatan 28
  11827 Stockholm
  Japanese, Swedish, English web site
  Food, kitchen appliances, etc. Sells restaurant supplies too (like a sushi robot).

  /ChibiNihon.blogg.se

  Chibi Nihon = Najs!

  BambuskogTasukete kudosai!

  Hjälp Chibi Nihon att bli effektivare och bättre!

  Nu snackar jag om inte bara om länktips utan kategorier ni vill se här på Chibi Nihon! jag insåg precis att jag har en drös information under Tips & Råd kategorin (se i menyn åt vänster) som baserades på Matkulturen i Japan, så jag tog tillfället i akt att skapa en kategori som kallas just nu för Matkulturen. Nu behöver jag eran hjälp!

  • Vad vill du se i min blogg om Japan?
  • Saknas det något? Finns det för mycket av något?
  • Vilken kategori tilltalar dig bäst?
  • Har du tips på fler kategorier?
  • Vad ger du för betyg på denna blogg?


  Betygsystemet

  • = Ingen blogg för mig.
  •• = Den är okej, halvjobbig.
  ••• = Den är helt okej!
  •••• = Den är väldigt bra!
  ••••• = Den är toppen!

  Givetvis behöver ni inte nämna namn och ändå avge betyg och tips!

  /ChibiNihon.blogg.se

  Furoshiki

  Irasshaimase Chibi-Nihon Dokusha-san!

  (Välkommen Lilla Japan Läsare!)

  Furoshiki TraditonalFuroshiki (风 吕 敷, furoshiki) är en typ av traditionell japanskt omslags trasa som oftast användes för att transportera kläder, varor eller gåvor. Namnet betyder något i stil med "dålig spridning" eller "dåligt utspriden" och härstammar från Edo-perioden konst att använda dem för att kombinera kläder vid sentô (offentliga badhus, offentliga furo).

  Innan det blev associerade med badhus, kallades furoshiki för hirazutsumi (平 包) eller "platt vikt bunt". Så småningom utvidgades furoshiki's användning till att tjäna som ett medel för handeln att transportera sina varor eller för att skydda och dekorera en gåva.

  Moderna furoshiki kan göras av en mängd kläder, inklusive siden, bomull och nylon m.fl. Furoshiki är oftast dekorerade med traditionella mönster eller shibori. Det finns egentligen ingen aktuell storlek på furoshiki på grund utav dess stora variation men det förekommer främst "normal" storlek som är ca 45 cm i diameter och några som varierar mellan 68-72 cm i butiker runt om i Japan.

  Furoshiki exempelÄven om det traditionella furoshiki användare i Japan främst under krigstiden och minskade sitt antal på efterkrigstiden så har spridningen av plast bärkasse tagit över. Under senare år har det dock skett ett förnyat intresse i Japan när miljön kom på tal och miljöskydd blev ett bekymmer. Furoshiki är dock vanligtvis används för att packa in och transportera matlådor (Bento).

  Den 6 mars 2006 skapade den japanska miljöministern, Yuriko Koike, en furoshiki trasa för att främja dess användning i den moderna världen och är ännu en gång ganska vanligt i Japan.

  Ladda ner denna PDF fil som beskriver hur du viker din egna Furoshiki!


  Besök The Furoshiki House för att köpa "äkta japanska trasor" som är bra mycket snyggare och miljövänligare än omslagspapper!

  Japanska begrepp och ord..
  Sentô = Badhus
  Hirazutsumi = Trasa, numera kallas det Furoshiki
  Shibori = Detalj / iris
  Bento = Japansk lunchlåda, innehåller nästan alltid bl.a ris och miso-soppa.
  Furoshiki = Trasa / "miljö-filt" som används till omslag.  /ChibiNihon.blogg.se

  Shogun

  Shogun DVD

  Shogun

  Shogun
  sändes ursprungligen som en intensiv följetong under fem kvällar och är en av TV-historiens mest berömda och prisbelönta* miniserier. Richard Chamberlain spelar en engelsk sjöfarare från 1600-talet som blir strandsatt utanför Japans kust. Han inser snart att han hamnat mitt i en maktkamp där en krigsherre har för avsikt att bli en Shogun - högsta befälhavare och envåldshärskare. Den här medryckande historien om krig och kärlek filmades i sin helhet på plats i Japan och baseras på den storsäljande författaren James Clavells roman.


  5 Dvd skivor

  Jag köpte filmen från filmboden.se - ett ställe där man kan köpa DVD filmer otroligt billigt. Enda haken är att nästan alla filmer är begagnade, men du får möjlighet att välja och vraka massa filmer från många medlemar.


  Hur verkar filmen?

  Ja den verkar givetvis bra! Denna mini-serie gick på TV när jag var yngre och då var jag mer intresserad utav Ninja Turtles än kulturen kring det federala Japan från 1600-talet! Några japanska fraser upprepas i filmen och man kan faktist dra läredom utav många ord. Eftersom karaktären i filmen inte kan Japanska får vi även följa hur han blir anpassad i deras kultur, visserligen är filmen ur ett klassiskt perspektiv av Japan men språket har inte ändrats nämnvärt de senaste hundra åren och det är verkligen kul när de pratar så att man förstår dem, även om ingen översättning visas när japanerna pratar med varandra raskt. Jag är fast och nu har jag några avsnitt att titta på när kylan närmar sig min lilla by.


  Min Shogun DVD samling

  Mysigt med filmer under dessa frusna kvällar!  Shogun SamuraiEventuell Säljes!

  När jag har sett samtliga DVD skivor så kan jag åväga att sälja boxen men eftersom jag köpte den begagnad (alla skivor är repfria) och utan yttre fodral så skickas den i befintlig skick. Kommentera gärna om intresse finns! Nypris för denna samling går runt på 320 kronor (källa: CDon.se) Jag kan däremot tänka mig 100 kronor + frakt. :)


  Betyg enligt kritiker

  MovieFreak.com = 8 / 10
  IMDB.com = 8.3 / 10.0
  Chibi Nihon = 8 av 10  Prisjakt.nu
  Använd Prisjakt för priskoll!

  Karate


  JAPANSKA SVENSKA
  Seiretsu Ställ upp på linje
  Seiza sitta i seiza-ställningen
  Mokuso stäng ögonen och meditera
  Mokuso yame öppna ögonen
  Norei Stand to attention
  Rei buga
  Shomen ni rei buga framåt
  Otagai ni rei buga mot varandra
  Sensei ni rei buga mot sensei
  Onegai shimasu hälsning i början av lektionen
  Kiritsu stå upp

  Arigato gozaimashita

  hälsning i slutet av lektionen
  Dojo träningslokal
  Sensei instruktör
  Gi dräkt
  Hai ja
  Yoi var redo
  Kiai skrik
  Yame to stop and return to the starting position
  Hajime Börja
  Hidari vänster
  Migi höger
  Hidari gamae vänster grundställning
  Hidari hanmi gamae vänster fightingställning
  Mawate vänd
  "Karate är en kampsport med sitt urspung från den japanska ön Okinawa. Och karate i sig är en japansk kampsport. Över hela världen, så tränar man enligt samma språk och sätt, med olika variationer, men grunden är densamma."

  Källa samt ordlista: http://www.wadoryu.se
  Videoklipp: 8-åring som kan kampsport

  Buddha

  Foto: © Rasmus Axelsson (Se Galleriet)
  /ChibiNihon.blogg.se

  Just Bento Tsukiya

  Tsukiya

  Gör matlagningen roligare!


  • Vill du göra egen Bento hemma?
  • Du kanske bara är nyfiken på ingredienserna man skall använda och tips hur man förbereder sig?
  • Du kanske bara helt enkelt älskar rolig mat?


  Soft! Då har du kommit nästan rätt!

  Jag skall tipsa dig om en annan blogg som är på engelska (tyvärr) men jag har även länk till en översatt sida (via Google översättaren) till alla er som inte är så über bra på engelska.

  Tsukiya2^^  Engelska
  ( ':') Hai! Give me Just Bento!
  (")(")


  ^  ^ Svenska
  ( ':' ) Jetta! Ge mig Just Bento!
  (")(")


  Jag vill även rekommendera denna lilla sköna webbutik som ni kan inhandla eran första bento box, skålar, ätpinnar och tillbehör inför er roliga matlagning! Tsukiya.se Dessutom! Ett tips är även att om ni bor i Uppsala-trakterna så kan ni få hem dem på demobesök, helt gratis! SUGOI!

  Notis:
  Tsukiya betyder något i stil med "Månen lyser upp natten" eller Månljuset.


  /ChibiNihon.blogg.se

  Kropp och Själ

  haya!Fraser för dig som gillar • Trädgård • Kampsport • Kropp & Själ • De Fem Elementen • m.m.

  Svenska / Suweden Japanska / Nihon
  Natur shi-zen
  Trädgård ni-wa
  Blomma ha-na
  Sten i-shi
  Sand san-do
  Zen zen
  Heligplats inom Buddhismen bus-se-ki
  Själ / Viljekraft rei-kon
  Styrka ri-ki
  Energi sei-ryo-ku
  Helighet / Gudomlighet shin-sei
  Tålamod / Uthållighet in-nin
  Fokus shû-chû
  Vila kyu-u-you
  De Fem Elementen gog-you
  Vind ka-ze
  Eld ka-ki
  Vatten mi-zu
  Jord tsu-chi
  Trä (avhuggen träd / stock) uddo (mokuzai)
  Guld gô-ru-do
  Silver shi-ru-bâ
  Krigare (Soldat) mu-sha (tsuwamono)
  Krigskämpe sa-mu-ra-i
  Hjälte jo-u-fu / ma-su-ra-o
  Träningens väg shi-tsu-ke-ka-ta
  Träning to-rê-nin-gu
  Mental träning shû-you
  Avslappnad ri-rak-ku-su
  Att vara avslappnad ya-su-ra-u
  Djup andning shin-ko-kyû
  Långa andetag to-i-ki
  Disciplin / Bra kontroll ji-shu-ku


  /ChibiNihon.blogg.se

  10 helsköna fraser du bör kunna (eller inte)

  NinjasNågra fraser är bra, några är fräcka och några är helt enkelt bara IQ-befriade.

  1.
  Yo-ro-sh-ku o-neh-gai-shi-mus
  Gör ditt bästa och behandlar mig väl

  2. Yosh. Gahn-Bah-di-mus Jag ska göra mitt bästa

  3. Ara! Onara SURU tsu-Mori Datta KEH-do, un-chi ga de-Chatta Hoppsan! Jag tänkte fisa men sket på mig!

  4. Mo da-meh. Yoh-para-Chatta. Go-men Inte mer, jag är redan full, förlåt. (Används vid drinktillfälle)

  5. Ko-ko wa do-ko? Wa-ta-shi wa da-reh? Na-ni mo wah-Kah-nai Vad är detta? Vem är jag? Jag förstår ingenting.

  6. Ee-show ni kah-rah-o-KEH ni ee-Koh ka? Ska vi gå till karaoke tillsammans?

  7. Hon-toe ni oh-ee-shee des yo! Seriöst, detta är jättegott! (Honto= Verkligen, används vid måltid)

  8.
  Ah-nah-tah wa ha-ruh no ee-chee ban no sah-ku-rah yo-ree u-tsu-ku-shee Du är vackrare än den första Körsbärsblom av våren. (en uppenbar raggningsreplik!)

  9. Ni-hon dai-skee Japan är bäst! (Är du osäker, bara le, nicka och upprepa!)

  10. Koh-Nah ni kee-ray na to-ko-ro wa hah-jee-meh-teh mee-tah! Jag har aldrig sett en sådan vacker plats förut!

  /ChibiNihon.blogg.se

  Sverige Ambassad Tokyo

  Reseinformation Japan
  Japan är ett mycket säkert och spännande land att resa i. Det finns dock en del saker som kan vara bra att hålla i minne när du ska resa till Japan.

  Källa:
  http://www.swedenabroad.com/Page____51035.aspx


  Allmänna säkerhetsläget

  Japan är ett jämförelsevis mycket säkert land. Det finns alltid risk att en större jordbävning ska drabba landet, och därför är beredskapen också hög. Efter den 11 september 2001 har Japan höjt beredskapen mot terrorhandlingar genom hårdare bevakning och kontroll av viktiga platser och byggnader, transportsystem och flygplatser.


  Klimat

  De japanska öarna ligger i den tempererade zonen. Klimatet är vanligen milt men de fyra årstiderna är klart avgränsade sinsemellan. Regnperioden infaller från mitten av juni och pågår i ungefär fyra veckor. Under sommaren i övrigt är det mycket varmt och hög luftfuktighet. Med undantag för norra Japan och de norra delarna av västkusten är vintern vanligen mild. Vår och höst är de bästa årstiderna med behaglig temperatur.

  Tokyo har en relativt hög medeltemperatur till följd av att havsströmmar för in varmt vatten söderifrån. Januari är kallast med en medeltemperatur på +4,7°C medan augusti med +26,7°C är varmast.


  Naturkatastrofer och -förhållanden

  Jordskalv
  Japan är ett av världens seismologiskt mest aktiva områden. Här sker ungefär tjugo procent av världens jordbävningar över sex på Richterskalan. Dagligen sker flera jordskalv, de flesta för små för att uppfattas. De större förstör både byggnader och vägar. En opinionsundersökning från 2005 visade att hela sextio procent av befolkningen oroar sig för att en stor jordbävning ska drabba landet inom tio år, vilket var dubbelt så många som vid en liknande undersökning 1997.

  Enligt de flesta experter har Japan gått in i en mer aktiv fas av en jordbävningscykel med ökad risk för en riktigt stor jordbävning.

  Tyfoner

  Tyfoner är tropiska stormar som motsvarar orkan i styrka. I Japan infaller tyfonsäsongen från juni till oktober. När en stor tyfon närmar sig avstannar flyg, tåg och busstrafik lokalt. Om du vet att en tyfon är på väg bör du hålla dig inomhus. Tyfonen brukar pågå några timmar. Du kan få information om aktuell vädersituation och om tyfoner från Japan Meteorological Agency.

  Tsunami

  Flodvågor orsakas av havsbottnens vertikala rörelser i samband med jordbävningar, vulkanutbrott eller jordskred. Inget land drabbas av tsunami i den omfattning som Japan gör, och Japan har ett mycket sofistikerat varningssystem för tsunami. I genomsnitt drabbas Japan var sjunde år av en större flodvåg.

  Art


  In- och utresebestämmelser

  Svenskar har 90 dagars viseringsfrihet till Japan och det samma gäller för japaner som vill besöka Sverige. Ska du stanna längre för att arbeta eller studera måste du ansöka om uppehållstillstånd på Japans ambassad i Stockholm. Planerar du att stanna i Japan mer än tre månader ska du ansöka om uppehållstillstånd innan du reser. Du kan också ansöka om uppehållstillstånd i Japan om du har hittat ett arbete.

  Som ett led i kampen mot internationell terrorism kräver de japanska myndigheterna sedan november 2007 fingeravtryck och fotografering av alla inresande utlänningar i samband med gränspassage.


  Hälso och sjukvård
  Sjukvården i Japan håller hög standard. Ett stort problem när du söker vård i Japan kan emellertid vara språket; få japaner talar engelska.  I vänsterkanten under Om olyckan är framme, Tandvård och sjukvård finns en förteckning över kliniker/sjukhus som har engelsktalande personal.

  Föräkringsskydd

  Sjukvård är dyrt i Japan. Det är därför mycket viktigt att du tecknar en bra reseförsäkring innan avresan. Kontrollera att försäkringen täcker sjukdomsfall, olycksfall och dödsfall. Ambassaden garanterar inte sjukvårdskostnader.

  SOS-International,  Euro-Alarm och Europ Assistance, företräder de nordiska försäkringsbolagen utomlands - se vidare under "Allmänna reserekommendationer". Syftet med verksamheten är att hjälpa utlandsresenärer på de nordiska försäkringsbolagens vägnar. Om du måste uppsöka sjukhus ska du eller din medresenär genast kontakta SOS. De förser då sjukhuset med en kostnadsgaranti. Sjukhuset inleder inte vården förrän de får en försäkran från försäkringsbolaget.


  Lokala lagar och sedvänjor

  Japanerna är kända för sina korta semestrar, men antalet helgdagar är i gengäld många. De viktigaste helgdagarna, då det mesta är stängt, är 1-3 januari (det japanska nyårsfirandet) och 29 april-3 maj (s.k. golden week). Därutöver tar många en eller två veckors semester i augusti då den s.k. o-bon-helgen inträffar (buddistisk ceremoni för de avlidnas själar).

  På webbplatsen Japan-Guide hittar du mycket användbar information om bland annat vett och etikett i Japan.
  > Japan-Guide

  Geisha


  Kriminalitet och personl
  ig säkerhet
  Tokyo är liksom övriga Japan mycket säkert. Såväl inbrott som överfall är ovanliga. De våldsbrott som trots allt förekommer är normalt begränsade till stridigheter mellan rivaliserande kriminella grupper. En välorganiserad och utbredd "maffia" finns, men drabbar sällan de som inte själva söker kontakt med sådana organisationer, t.ex. genom att söka personliga lån.


  Trafiksäkerhet

  Japan har vänstertrafik. En fara på japanska vägar är fortkörning. Taxibilar bromsar ofta in hastigt och utan förvarning för att plocka upp en kund. Både taxi och olika budfirmor stannar bilen så att den blockerar trafiken eller skymmer sikten framför övergångsställen, i korsningar och framför backkrön.

  Olycksstatistiken per år är ganska hög. År 2005 omkom 6871 människor i trafiken i Japan.

  Bilismen har ökat kraftigt i Japan under de senaste decennierna, men vägnätet har inte byggts ut i motsvarande takt. Gator och vägar såväl inom som utom tätorter är därför ofta kraftigt överbelastade. Vid längre färd på vanlig väg kan man inte räkna med någon högre medelhastighet.


  Övriga upplysningar

  Utländska mobiltelefoner fungerar i allmänhet inte i Japan, som har sitt eget mobilnät. Du bör därför kontrollera med din mobilleverantör att abonnemanget fungerar i Japan innan du lämnar Sverige. Japanska mobiltelefoner finns att hyra på större flygplatser.

  Det är relativt besvärligt att klara sig med engelska i Japan. Vid resa med taxi är det bra att medföra en karta med namn på japanska för resans mål. Taxichaufförerna förstår generellt engelska dåligt. På de stora hotellen och en del restauranger är engelskan gångbar.

  I Tokyos tunnelbanesystem finns kartor med namn utskrivna på japanska och parallell transkribering till latinska bokstäver. Bristen på rulltrappor och hissar i Tokyos tunnelbana gör systemet svårt att använda för till exempel rörelsehindrade och familjer med små barn.

  Bankomater i Japan accepterar normalt inte utländska kort. Under lokala helgdagar och söndagar kan det vara mycket besvärligt att få ut pengar. Många mindre  restauranger och affärer accepterar inte heller betalkort.


  Sveriges ambassad Tokyo

  Postadress Embassy of Sweden
  1-10-3-100, Roppongi, Minato-ku
  Tokyo 106-0032
  Japan

  Adress 1-10-3-100, Roppongi
  Minato-ku, Tokyo

  Tel:+81-(0)3-5562 5050

  Fax:+81-(0)3-5562 9095

  E-post: ambassaden.tokyo@foreign.ministry.se


  Källa: http://www.swedenabroad.com/Page____51035.aspx


  43 intressanta faktan om Japan

  Engrish21. Rå hästkött är en populärt tilltugg i Japan.

  2. Ibland är tågen så fullproppade utav människor så att de anställda får klämma in passagerarna utanför tåget.

  3. Japan fira jul, men det är mer som våran Alla hjärtans dag då man bjuder ut sin dejt eller partner på en romantisk middag.

  4. Japanglish eller "dålig engelska" finns överallt, speciellt på dagens mode så som kepsar, t-shirts och tjocka plånböcker.

  5. Mer än 70% av Japan består av berg, med över 200 vulkaner.

  6. Fuji, det högsta berget i Japan, är en aktiv vulkan.

  7. Många japaner vet inte skillnaden mellan shintoism och buddhism.

  8. En trevlig mysk melon, liknande en cantaloupemelon, kan sälja för över 2000 kronor.

  Nippon9. Det finns fyra olika skrivsystem i Japan, romaji, katakana, hiragana och kanji.

  10. Kaffe är mycket populärt och Japan importerar cirka 85% av Jamaicas årliga kaffeproduktion.

  11. Japans läskunnighet är nästan 99,9%.

  12. Sumo är Japans nationalsport, men baseboll är också mycket populärt.

  13. Sumobrottare äter en gryta som kallas Chankonabe för att göda upp sig själv. Många restauranger i Ryogoku distriktet i Tokyo erbjuder denna gryta.

  14. Många toaletter i Japan har t inbyggt system för vatten-besprutning din baksida. Något som kan skrämma många nyfikna.

  Okonomiyaki15. När du använder toaletten i någon hem, bör du sätta på särskilda badrum tofflor för att inte förorena resten av hemmet. Vik även toalettpappret om du ser att detta är vikt på något speciellt sätt innan du använder dig utav det.

  16. Nudlar, särskilt soba (bovete), är slurpande god och du håller den uppe vid din mun när du äter den. Slurpljudet symboliserar godheten i maten och tjänar även till att kyla ner rätten innan den tuggas och sväljs.

  17. Japan är världens största konsument av Amazonas regnskogs timmer.

  18. Automater i Japan säljer öl, kallt och varmt burk kaffe, cigaretter och andra objekt.

  19. När du flyttar in i en lägenhet är det ofta en väldigt bra merit att ge hyresvärden en "gåva" av pengar som motsvarar två månaders hyra i förtid. En bra turist gör så.

  20. Det skakas cirka 1.500 jordbävningar varje år i Japan.

  Fiskmarknad21. Det är inte ovanligt att man äter ris till varje måltid, inklusive frukost.

  22. Medellivslängden i Japan är en av de högsta i världen. Japaner lever i genomsnitt 4 år längre än amerikanerna och mer än dubbelt så länge som svenskarna.

  23. Japan är den största bilproducenten i världen.

  24. Den japanska språket har tusentals utländska lånord, som kallas gairaigo. Dessa ord är ofta förkortas, t.ex. gaffel = forku / buss = bass. Antalet utländska lånord ökar stadigt.
  Fiskmarknad 2
  25. Tsukiji marknad i Tokyo är världens största fiskmarknad.

  26. Valfångst är förbjuden enligt IWC, men i Japan jagar de fortfarande valar under premissen av forskning. Det skördade valköttet hamnar på restauranger och snabbköp.

  27.
  Tvärtemot vad många tror, är valkött inte en delikatess i Japan. Många japanska ogillar smaken och äldre japaner blir påminnda om efter andra världskrigets period då valkött var en av de få ekonomiska proteinkällor som fanns tillgängliga.

  28. En del kvinnor i Japan klippa sitt hår som tecken på att de är nyligen singla.

  Att buga29. Tokyo har haft 24 registrerade fall av människor antingen dödats eller fått allvarliga frakturer i skallen medan de böjt sig ner mot varandra under den traditionella japanska hälsningen.

  30. Den första romanen, The Tale of Genji, skrevs 1007 av en japansk ädel kvinna, Murasaki Shikibu.

  31. Termen karaoke betyder "tom orkester" på japanska.

  32. I en Sumo utbildning skall juniorer (rikishi) tvätta och bada sin ledande sumobrottare och se till att deras svåråtkomliga ställen är skinande rena.

  33.
  Män i Japan raka sina huvuden som ett tecken på att de ber om ursäkt.

  34. I sina försök att göra saker söta och gosiga har en drös inavel skett i Japan som lett till dåligt resultat av hundraser.

  35. Upphöjda golv och nivåer i ett hem visar vart kanten till vardagsrummet börjar från hallen. Dina ytterskor går aldrig längre än till denna kant. Inneskor används inomhus, eller så går du barfota. Sitter man i rullstol får man se till att kunna byta omkläde på däcken.

  36. Ramen nudlar är en populär maträtt i Japan och det anses allmänt en omfattande utbildning för att göra en läcker buljongsoppa.
  Geisha
  37. I genomsnitt tar det cirka 7-10 år av intensiv träning för att bli en Fugu (blåsfisk) kock. Denna utbildning kanske inte behövs i framtiden eftersom vissa fiskodlingar i Japan producerar nuvarande icke-giftiga Fugu's.

  38. Ugnar är inte så vanligt i japanska kök, men de flesta hushåll äger en ris spis.

  39. Geisha betyder "person för konsten" och de första geisha var faktiskt män.

  40. Det var brukligt i forntida Japan för kvinnor att svartna sina tänder med färgämne då det ansågs på den tiden att vita tänder var  fult. Denna praxis kvarstod fram till slutet av 1800-talet. Idag är vitt något vackert, även deras hud.

  41. I det forna Japan, var små ögon, ett runt svullet ansikte och knubbig kropp en attraktiva funktion.

  42. Vissa traditionella japanska företagen genomför en session av morgongymnastik med arbetstagarna för att förbereda dem inför dagens arbete.

  43. Många röker i Japan och
  ånga företag och byggnader har även speciella rökrum för att öka hälsan ytterliggare hos de som inte röker.

  Foto: © Rasmus Axelsson (Se Galleriet)
  /ChibiNihon.blogg.se

  Uppdatering går trögt

  LoveHejsan alla Chibi Nihon's!

  Som ni har märkt så har bloggen gått väldigt trögt på sista tiden gällande uppdateringar. Men om några dygn så är bloggen i kraftig rullning igen, jag kommer kompensera för all förlorad tid här på bloggen - sanna mina ord.

  Några roliga länkar tills vi ses nästa gång
  * Gällande Japanglish
  * Motivlackering på bil: Animé/Manga
  * Saker du måste se i Japan
  * Fisk Fotboll
  * From Shinto tradition to Anime
  * Gundam Robot


  /ChibiNihon.blogg.se

  RSS 2.0

  bloglovin