Office Ninja

Anledningen är uppenbar
Så här går det till när du inte hittar dina saker.

Office Ninja

De originella Ninja Turtles

Turtles


Manga & Animé: Gantz

Gantz (ガンツ, (Gantsu) är en japansk manga och anime serie skriven och illustrerad av Hiroya Oku. Gantz berättar historien om Kei Kurono och hans vän Masaru Kato som dör i en tågolycka och bli en del av ett "futuristiskt spel" där de och flera andra nyligen avlidna människor tvingas jaga och döda mystiska varelser och utomjordingar beväpnad med en handfull av grymma utrustningar och vapen.

The Gantz anime, regisserad av Ichiro Itano finns i 13 avsnitt och hade en direkt uppföljare som heter Gantz: Andra stadiet som fortsatte serien för ytterligare 13 avsnitt. En serie på två live-action filmer baserade på mangan är också tillfället i produktion och kommer att släppas under 2011.

Chibi Nihon: För er Manga och Animé fantaster är detta ett hett actiontips för pojkar och flickor med åldern 15+

Gantz: Live Action Movie Trailer
Mer info:
Gantz på Wikipedia!

 

Gantz Manga Anime


Talking Clothes.se

Chibi Nihon tipsar!

Talking Clothes

Talkingclothes.se öppnade sina dörrar i maj 2009 efter en resa till landet där solen går upp, Japan. Eftersom att Japans unika stilyttringar inte fanns att tillgå i Sverige, bestämde vi oss för att ta med en omiyage (Souvenir) hem.

Eftersom vi finner japanskt mode mycket inspirerande, så tänkte vi att det var på sin plats att inspirera er också. Här följer en liten film med några unika japanska stilyttringar.  (*^_^*)

Talking Clothes. seTalkingclothes kommer alltid att importera det senaste Japanska/Asiatiska modet. Vad sägs om Gyaru mode, Kigurumi eller kanske Japansk Lolita stil. Varför inte bli sockersöt i våra Kawaii Tees?

Hos oss finner ni även fina Väskor, Midjebälten och Hår Accessoarer.

Vi specialiserar oss även på Kawaii (Söta) egendesignade smycken. Örhängen, ringar mm i form av Jordgubbar, Cupcakes, figurer osv. Överhuvudtaget så vet man aldrig vad man kan hitta för sötsaker på vår hemsida.

Internethandel ska inte handla om överpriser. Våra goda leverantörskontakter förser dig med prisvärt mode, samtidigt som kvalitén alltid är vår ledstjärna.

Mycket vänliga hälsningar

Talkingclothes.se


- Till Hemsidan
!Chibi Nihon
Ha i åtanke att i Japan är storlekarna inte så stora i normala butiker, det kan därför vara en fördel att du har storlek XS/S även om det finns M/L i vissa plagg. Accessoarerna däremot är ju universala. Det saknas även mode till oss killar, men det kanske kommer.

Hiragana och Katakana Tecken

Övning ger färdighet
På sidan RealKana.com kan man öva på sin hiragana och katakana. Det finns även dubbel-ord / tecken som kan vara av intresse att lära sig när man väl kan hiragana's och katakana's bastecken.

Hiragana

Långa vokaler skrivs genom att lägga till en av vokalerna あ, い う, え eller お till den hiragana vars vokal skall förlängas. Exempel: ぞう, zoo, elefant.

HiraganaKatakana
Långa vokaler skrivs i katakana genom att lägga till tecknet ー efter det tecken som skall förlängas. Exempel: カーゴ, kaago, importord från engelskans "cargo", last. Förväxla ej "ー" med kanji "一" som betyder "ett".

Katakana

Dubbla konsonanter


Hiragana

Dubbel konsonant indikeras genom att っ (ett litet つ) placeras framför det tecken vars konsonant skall dubbleras. Exempel: さっか, sakka, författare.

HiraganaKatakana

Dubbel konsonant indikeras genom att ッ (ett litet ツ) placeras framför det tecken vars konsonant skall dubbleras. Exempel: ハッカー, hakkaa, importord från engelskans "hacker", hackare.

Katakana


Tamagotchi Donuts "Kawaii-kul"

De små digitala djuren ur Tamagotchis sortiment har funnits starkt på den Japanska marknaden väldigt länge och det är inte bara på grund utav produktvärdet som leksak utan även inom andra kategorier på grund utav japaners uppfinningsrikedom. Alla älskar väl munkar, då menar jag givetvis Donuts-munkar med olika glasyrer. - Det gör dem i Japan också! Och medan man väntar på sina små härliga bakelser så kan man passa på att bli upp-piffad av Tamagotchi's via en special skärm och programvara. Riktigt kul för de yngre och väldigt Kawaii.

Tama Donuts

Tama DonutsTama DonutsTama DonutsTama Donuts

Om nom nom nom!


Snö i Japan

I dessa dagar har det snöat i Japan och kallt är det! Hela världen inväntar sommaren och många håller sig inomhus. Brrr!

Snö
SnöSnöSnö

Kreativa Risfält

Kreativa Risfält

Kreativa RisfältKreativa RisfältKreativa Risfält


Kawaii Pyjamas

Allt gulligt går hem i Japan, även Pyjamas! Det finns massor av olika sådana designer och det är främst inriktade till tjejer och pyjamaspartyn. Hittar du kanske någon favorit?

PyjamasPyjamasPyjamasPyjamasPyjamasPyjamasPyjamasPyjamasPyjamas

Roliga Katter på DVD

Bara i Japan! <3

Neko DVD

Katter som sitter och ligger roligt på DVD!
För kattälskaren som tycker om att se katter i roliga ställningar och vid roliga tillfällen.
Ha ha, bara i Japan!

Vi minns Hiroshima


Milstolpar

GirlOrd och begrepp över milstolpar under ditt liv.

Svenska Japanska
födsel 誕生 tanjô
litet barn 幼児 yôji
barndom 子供時代 kodomo jidai
tonår 思春期 shishunki
examen 卒業 sotsugyô
födelsedag 誕生日 tanjôbi
karriär キャリア kyaria
förlovning 婚約 kon'yaku
äktenskap 結婚 kekkon
skilsmässa 離婚 rikon
medelålders 中年 chûne'n
pension 退職 taishoku
gammal 老年 rônen
död shigoto
skolår 学校時代 gakkô jidai

höst
aki
vår
haru
vinter
fuyu
sommar
natsu
Tokonoma

Ur uppslagsverk; Tokonoma [tåkånåma], benämning på den nisch i ett japanskt rum, mittemot vilken hedersplatsen är belägen. Där upphängas en el. flera målningar (se Kakemouo) och placeras rökelsekar, blommor och ev. någon statyett.

TokonomaChibi Nihon: Tokonoma är en viktig plats reflekterar en konstnärlig utstrålning hemma hos någon med perosnlighet. Platsen tar inte så stor plats och på väggen hänger man en Tokonoma. Runt denna "tavla" har man dekoration som varierar, vissa har bonsai-träd, andra har vanliga blommor. Några har statyer och andra har miniatyrer och vasar. Det enda som inte skiljer sig från Tokonoma till Tokonoma är dess simpla utförande. Det är av fördel att alltid ha fåtal saker ståendes på golvet och hängandes på väggar eftersom man bor trångt i Japan. Det är av majoritetens tycke att man vördnar och tar hand om den minialism som finns i japanska hus och deras vackra utstrålning som den utför.

TokonomaAtt tänka på...
När du träder in i ett rum med en Tokonoma, vänligen avvakta och bli hänvisad vart du skall sitta innan du sätter dig. Den viktigaste personen i rummet kommer att ha ryggen mot Tokonoma som både kommer att kunna användas som en del av den viktiga personens aura när du tittar på denne men även att denna person är tillräckligt viktig för att lägga personlig konst åt sidan för.

Videoklipp: Japan Channel om Tokonoma

Testa dina Japanska Skillz 5.

Testa dina SkillzKonnichiwa!

Förra läxan - "Kan du översätta dessa orden från svenska till japanska?"

• Katt neko
• Hund inu
• Tack arigatou
• Varsågod dobitashimashite
• Sverige sueden
• Japan Nihon / Nippon (Vardagligt användande: Nihon)
• Nej iie (eller i:e)
• Ja hai
• Man otoko
• Kvinna onna
• Syster imouto (eller Imo:to)
• Bror otouto (eller Oto:to)
• Dotter musume
• Son musuko
• Lärare sensei (Senpai finns också men det är mera för "Mästare")
• Elev gakusei
• Buss bas
• Taxi takushî (eller takushii / takushi:)
• Tåg densha
• Stationen ekiTesta dina skillz
Kan du knyta ihop rätt översättning? Rätt bokstav till rätt siffra.


Nihon
Suweeden
A Suimasen, nihongo o hanase masen 1 Pratar du svenska?
B Shirimasen 2 Ursäkta mig
C Sumimasen 3 Vi ses sen
D Suweeden go ga o joozu des ne 4 God Natt
E Wakarimasen 5 Vad heter du?
F Namae wa nan des ka 6 Ursäkta, men jag kan inte japanska
G Oyasuminasai 7 Jag vet inte
H Suweeden go o hanase mas ka 8 Du pratar bra svenska
I Soredewa mata 9 Jag förstår inte
J Hajimemashite 10 Kul att träffas


Mata ne!

Japansk polis jagar sumobrottare

Japanska polisen har för första gången någonsin i tisdags sökt åtal av nio sumobrottare i en skadlig skandal med illegalt spelverksamhet med Yakuzan i baktankarna. Den antika och mycket rituella nationella idrotten är redan i fokus efter nyheten om narkotikabrott, brutala metoder och under de senaste veckorna anspråk bout-rigg (uppgjorda sumo-matcher). Polisen överlämnade filer till åklagare som hävdar att fem aktiva brottare, tre beskyddare eller finansiella supportrar och en medlem i ett brottssyndikat var inblandade i härvan sade Sankei dagligen.En Geishas Memoarer - Litteratur

Fann denna på nätet och tyckte att den var lite rolig så jag tog mig friheten att lägga upp den här.

En Geishas Memoarer Bok


Läs om en recension av boken här.
Läs om min recension av filmen här.

Alla Hjärtans Dag i Japan

Alla Hjärtans Dag i JapanHar du haft en fin Alla hjärtans dag idag? Finns det en speciell tradition du kör, att ge eller få blommor kanske?
I Japan är det bara kvinnor som köper presenterar (främst choklad) till män och ger dem detta just på Alla Hjärtans Dag. Japanska kvinnor är oftast alldeles för blyg för att uttrycka sin kärlek. Därför är denna dagen en möjlighet för kvinnorna att uttrycka sina känslor. Tjejerna ger choklad till alla sina nära och bekanta killkompisar också.

Alla Hjärtans Dag i JapanDenna sed är av företagens framställning av smart marknadsföring av choklad. När det är dags för männen att ge en gåva till kvinnor får han vänta ända till 14e Mars, en så kallad "Vit Dag".

Är du i Japan, som kille och har väninnor så bli inte helt fråntagen av all choklad du får från japanska flickor! De kanske är Giri Choko (bäst förklarad som en "skyldighets choklad") som ges till vänner, kollegor och chefter. Om en kvinna gillar något utöver det vanliga så ger hon honom "en sann kärlek", Honmei-Choko.

Alla Hjärtans Dag i JapanBegreppet Giri i sin tur är mycket japanskt. Det är en ömsesidig förpliktelse att den japanska seden följas vid kontakter med andra människor. Om någon gör dig en tjänst, då känner du dig tvungen att göra något för den personen. I vissa fall får man choklad även om man inte har gjort något, och har du en japansk flickvän kommer hon bli glad för din skull om du mottager chokladen. Kanske kan du be henne att komma ihåg den 14e Mars, som du redan har glömt! (Se längre upp varför detta datum är så magiskt!) - Kanske blir hon din räddare i nöden nästa gång.

Det är inte vanligt att man ger kort på Alla Hjärtans Dag i Japan, eftersom den dagen "egentligen" inte existerar.

Videoklipp: Japan Channel om Alla Hjärtans Dag (Valentines Day) och om Vita Dagen (White Day).

Ta en titt i Japan

Ta en liten titt i Japan redan nu med hjälp utav säkerhetskameror som har fått tillträde att visa hela världen vad denna lins snabbar upp. Det finns några olika platser på vår jord med liknande system och funktion. Klicka på länkarna för att ta dig till skriven plats:

http://www.earthcam.com/japan/tokyo/

http://coastal.nagaokaut.ac.jp/view2.shtml

Earthcam


Kläder och Mode i Japan (Filmklipp)

Del 1 av 2

Del 2 av 2 nedan.


De 50 mest populära Kanji-tecken

Källa: http://japanese.about.com/library/bl50kanji.htm

Ambition (Yabou) Skönhet (Bi)
Tro (Shinnen) Tapperhet (Yuukan)
Buddhism (Bukkyou) Mod (Yuuki)
Krigarens Väg (Bushidou) Lust/Begärelse (Yokubou)
Drake (Ryuu) Dröm (yume)
Upplysning (Satori) Evighet (Eien)
Frihet (Jiyuu) Vänskap (Yuujou)
Gud (Kami) Glädje (Koufuku)
Heder (Meiyo) Hopp (Kibou)
Fullkomlig (Risou) Illusion (Gensou)
Rättvisa (Seigi) Legend (Densetsu)
Kärlek (Ai) Lojalitet (Chuujitsu)
Meditation (Mokusou) Måne (Tsuki)
Naturen (Shizen) Hav (Umi)
Passion (Jounetsu) Fred (Heiwa)
Perfekt (Kanzen) Kraft (Chikara)
Stolthet (Hokori) Löfte (Yakusoku)
Regnbåge (Niji) Respekt (Sonkei)
Samuraj Hemlighet (Himitsu)
Himmelk (Sora) Shogun
Stjärna (Hoshi) Själ (Tamashii)
Ande (Seishin) Framgång (Seikou)
Sol (Taiyou) Sanningen (Shinjitsu)
Universum (Uchuu) Seger (Shouri)
Wisdom (Chie) Zen

Testa dina Japanska Skillz 4.

Testa dina SkillzDel 4! Dags att testa dina skillz!

Förra läxan: Ohayo! Watashi wa chibi nihon desu. Ogenki desu ka? Wakarimas?
Översättning: God Morgon! Jag heter Chibi Nihon. Hur mår du? Har du förstått?

Nu är det omvända regler!
Nästa läxa blir att översätta från svenska till japanska:

• Katt • Hund
• Tack • Varsågod
• Sverige • Japan
• Nej • Ja •
• Man • Kvinna
• Syster • Bror
• Dotter • Son
• Lärare • Elev
• Buss • Taxi
• Tåg • Stationen

/Mata ne!

Tacos i Japan

Det har blivit lite utav en trend att ta till med Taco om Fredagar i Sverige, hur kan det komma sig? Är det på grund utav den trevliga atmosfären att få känna att det är en slags buffé eller det kanske känns som ett prick över i:et eftersom det är början på helgen?

TacoDerioÅker man till Japan och frågar invånarna om de har Taco kan de med lätthet peka och berätta vart du finner Taco. Problemet är dock att ordet Tako betyder Bläckfisk, så troligen pekar dem åt ett håll där fiskmarknaden finns. Det finns hur som helst maskiner som erbjuder Mexikanska Tacos med någorlunda traditionella ingredienser. Att hitta en sådan maskin kan vara svårt i stora lilla Japan. Däremot finns ett företag som heter Tacoderio, det närmsta och bästa stället idag för att få Tacos - även om de är modifierade till Japans omtycke.

Tips: Säg aldrig "åh! Taco!" (otaku), det kan tas på lite fel sätt av allmänheten då det betyder något i stil med "besatt nörd". Det används i samband med att förklara att någon är besatt av något, t.ex manga, seriefigurer och oftast i en eller flera kändisar.

Hemsida: http://www.tacoderio.com/
Menyn översatt: Tacoderio Meny
Butiker översatt: Tacoderio ShopsJapansk TacoNyfiken på Japansk Taco?
Testa detta recept...

1 burk guacamole
Gräslök
Tortillas
Plastpåsar

Tre filéer av tilapia (eller annan vit fisk)
1 / 2 tsk wasabi pulver (eller wasabipasta)
1 tsk ingefära pulver
1 / 2 tsk vitpeppar
1 / 4 tsk cayennepeppar
1 / 2 tsk spiskummin
1 msk olivolja
Salt och peppar

Tillredning:

- Skär fisken på längden i ca en tum remsor.

- Placera remsorna av fisk i en plastpåse med kryddorna och skaka tills fisken är väl belagda.

- Värm olivolja i en stekpanna och stek fisken.

- Servera en tortilla med guacamole och garnera med gräslök.

Stekning: 5-7 minuter.
Till ca: 5 eller 6 tacos
(2-3 personer)

Noh (Japansk Teater)

No eller noh (japanska 能, ) är en klassisk japansk teaterstil som har framförts sedan 1300-talet. No kännetecknas av strikt kodifierade rörelsemönster, vanligen långsamma och spartanska. Dialogen framförs i en högt stiliserad intonation, i det närmaste ett mässande och No-skådespelarna använder sig av masker.

Tillsammans med den nära besläktade kyogenfarsen utvecklades den från olika populära och konstnärliga konstformer , som dengaku, shirabyoshi och gagaku. No kom senare att lägga grunden för andra dramaturgiska former som kabuki. Under Meijieran, trots tappat stöd från regimens sida, kom no och kyogen att erkännas som två av tre officiella nationella former av drama.


På grund av den mässande karaktären hos de intonationsmönster som används inom no, så har den även kallats för japansk opera. Detta är dock missvisande, då melodin inte är den viktigaste komponenten. Mässandet sker inom en begränsad tonskala, med långa repetitiva delar inom ett litet dynamiskt omfång. Texterna är poetiska, och använder sig huvudsakligen av ett versmått med fem eller sju stavelser per rad, det vill säga en form som återkommer i waka- eller den mycket senare haikudiktningen. Uttrycket är sparsamt, och använder allusioner flitigt. Texterna framförs på klassisk japanska, och är inte omedelbart tillgängliga för en modern japansk publik.


No-dramats framväxt


No fick sin nuvarande form under Muromachiperioden. När Kanami (1333 − 1384) föddes stod dengaku på sin höjdpunkt. Under den blivande shogunen Yoshimitsu Ashikaga beskydd kunde Kanami utveckla en syntes av pantominkonsten sarugaku och recitationen och danserna från dengaku. Slutresultatet blev en elegant och raffinerad konstform väl anpassad för en aristokratisk publiks smak. Under Kanamis son Motokiyo Zeami (1363-1443) förfinades nodramats uttryck ytterligare. Zeami, som var skådespelare i faderns noteatergrupp, introducerade begreppet yūgen - den stilla elegansen, som ett ideal för no. Zeami nöjde sig inte med att vara skådespelare, utan var även scenograf och författare till många no-dramer. Många av de dramer som han författade var förmodligen baserade på verk av hans far, men i den form som han själv förespråkade. Han skrev även flera essäer om no. Den mest inflytelserika essän är Fushi Kaden från 1423, vilken än i dag tas som riktlinje för vad no skall vara.


Noh Mask

Roller


Det finns fyra huvudkategorier av skådespelare och åtta huvudkategorier av rollfigurer inom no:

 • shitekata är den vanligaste typen av skådespelare. Han kan tolka olika rollfigurer, som:
  • shite - huvudkaraktär
  • tsure - biroll, kompanjon till shite
  • jiutai - kören, vanligen 6-8 skådespelare
  • koken - scenassistenter
 • wakikata tolkar enbart rollfigurer av typen waki - motspelaren till shite.
 • kyogenkata kallas den skådespelarestil som används i de kyogenstycken som framförs som pausunderhållning mellan två no-dramer, eller ibland som insprängda avsnitt av ett drama.
 • hayashikata är musikerna, vilka spelar ett av de fyra instrument som används inom no-dramat.


De skådespelare som tolkar shite och waki tränas avskiljt från varandra, av olika lärare och det går heller inte att byta kategori.


Shite
är de huvudsakliga rollfigurerna i ett no-drama, och de som utför danserna. De kan tolka ett vitt register av karaktärer. Alla skådespelare är män, och rollfigurens natur visas genom en utsirad klädedräkt och den mask som skådespelaren bär. Enbart shite bär masker. Om rollfiguren är en äldre man, så behövs inte någon mask, men skådespelaren skall då härma uttryckslösheten hos de andra skådespelarna på scenen, och spela 'som om han bar en mask' (hitamen). En enskild skådespelare kan spela flera roller i ett och samma drama.


Den huvudsakliga funktionen hos waki är att fungera som motpart till shite och skapa en kontext i vilken denne kan utföra sin dans. Waki spelar utan mask, och rollen är alltid en levande man, antingen en aristokrat, ett sändebud, en präst, en samuraj, en man av folket eller liknande. Den sociala statusen hos rollen utläses av klädedräkten.

Källa: Wikipedia


Mer kul fakta om Japan

Visste du att..

Daibutsu Blue• Den bästa pizzatoppingen som säljs i Japan är bläckfisk.

• De älskar verkligen majonäs och majs också och lite sjögräs.

• Japanska Haiku poesin är kort. Den innehåller bara 3 rader.

• De flesta måltider serveras tillsammans med te. Grön te är en favorit.

• De flesta kvinnor bär skor med högre sula för att komma upp en bit.

• Det sägs att om du inte slurpar i dig maten medan du äter så kan du gå miste om smaken. (?)

• Tokyo har världens största fiskmarknad. Tsukiji fiskmarknad.

• Genom att klippa sitt hår kan en tjej i Japan visa att de nyligen har blivit singla.

• Vissa japanska pojkar rakar av deras hår helt på huvudet för att be om ytterst respekt och förlåtelse.

• Typiskt Japanskt kök har tyvärr ingen ugn.

• Mount Everets äldsta klättrar var faktiskt en Japan. Yuichiro Miura, 70 år. Han nådde toppen.

• Deras trafikgrönljus kallas för "blåljus" eller "blått".

Girl• Telefonräkningar i Japan tar betalt per minut.

• Gator i Japan har vanligtvis inte namn, men i de större städerna finns namn för att hjälpa turister och nyinflyttade.

• Nästan alla ungdomar äger en mobiltelefon, det är kanske inget märkligt men detta fenomé har växt dramatiskt.

• En populär matbit baseras på rå hästkött.

• I Japan firar man äldre människor, en speciel dag då man ger dem tobak och cigaretter i gåva.

• Du bär inte på skor i ett japanskt klassrum, du bär strumpor, precis som i ditt egna hem eller hos andra om du inte har inneskor till hands (vilket rekommenderas i de flesta lägen!)

Dōbutsu no Kuni / Tow Ubukata Mardock Scramble

Första videon: Konjiki no Gash!! (Zatch Bell), skaparen Makoto Raiku, ritar av den nuvarande Fantasy-serien, Dōbutsu no Kuni (Animal Land).Andra videon:
artist Yoshitoki Ōima drar sidor från manga-anpassningen av
"Tow Ubukata Mardock Scramble" science fiction-romanen.Läromedel i ljud

Japanska Språkkurs + Mp3Här kommer två tips till att förbättra din Japanska!

Nihongo.fm - Tillåter dig att streama ljudkurs från en radiostation över internet. Du kan inte påverka vad du skall höra men det är ett ypperligt tillfälle att lära sig japanska. Tryck på knappen Tune In! Kan du inte lyssna? Ladda ner quicktime.

Vill du sedan köpa kurserna så kan du göra det i butiken. Men jag rekommenderar starkt att om ni ska köpa en "ljud-kurs" så köp Japansk språkkurs i stället, som dessutom är på svenska/japanska. Just i detta ögonblick går denna kurs på 259 kronor.

Japanese Lessons - Här kan du klicka runt på olika ämnen och lära dig uttalan och fraser på japanska. Det finns även kurser gällande Hiragana och Katakana och många extra länkar till annat nyttigt och kul i språkläran.


Uppmärksamma att..
Det krävs dock engelska kunskaper till båda länkarna.


Gratis musik från japanska musiker

KarasuGratis musik? Ja tack!
Tillhör du dem som inte har ett konto på Spotify eller gillar att använda det? Det är ett bra alternativ för att finna musik världen över. Vill man däremot ladda ner musik så kan man finna en och annan sida att ladda från helt gratis av musiker som själv laddat upp sina egna verk, både från garageband och välkända artister. Vi har också några radiostationer som erbjuder musik. Sedan har vi sidor där dem tipsar musik och länkar till videoklipp.

Nu när det är dags att ge dina hörlurar och högtalare lite annan musik!


Bild: KARASU

Japans Vulkan - Största Eruptionen på 52 år!

vulkanEn återuppväckt vulkan i södra Japan utbröt idag (1 Feb) med sin största explosion hitentills som skjöt ut en enorm plym av gas, stenblock och aska som resulterade i att fönsterrutor krossades 8 km bort. Riskområdet runt Shinmoedake-vulkanen breddades till att hålla invånarna säkra. Den största vulkanen sprack till liv förra veckan och har täckt stora områden i ask, sköt stenblock avlägsna vägar, slog ner träd och bröt hundratals fönster i hotell och kontor. NHK sa att dagens utbrottet var fem gånger större än den ursprungliga aktiviteten förra veckan, som var Shinmoedake första stora utbrott 52 år.

YouTube: Nyhetsklipp

RSS 2.0

bloglovin