Yakuza

All text har blivit översatt och rättad, men fel kan uppstå! Vänligen kommentera om du finner fel.

Yakuza (ヤクザ eller やくざ?), även känd som gokudō (极 道?) är medlemmar i traditionella organiserade brottssyndikat i Japan. Den japanska polisen och japanska medier på begäran av polisen, kallar dem bōryokudan (暴力 団), bokstavligen "våld gruppen", medan Yakuza kallar sig "ninkyō dantai" (任侠 団 体 eller 仁 侠 団 体), "ridderlig organisationer").

Yakuza HirakiYakuza hierarki
Under bildandet av Yakuza, antog de den traditionella japanska hierarkiska strukturen i oyabun-kobun där kobun (子 分. lit fosterbarn) att tacka för sin trohet till oyabun (亲 分. lit fosterförälder). I en mycket senare period var koden för jingi (仁义, rättvisa och plikt) utvecklas där lojalitet och respekt är ett sätt att leva.

Den oyabun-kobun förhållande formaliseras genom ceremoniella dela skull från en enda kopp. Denna ritual är inte exklusivt för Yakuza-är det också vanligt utföras i traditionella japanska shinto bröllop, och kan ha varit en del av svurna brödraskap relationer.

Under tiden för andra världskriget i Japan, den mer traditionella tekiya / bakuto form av organisation minskat för hela befolkningen mobiliserades för att delta i kriget och samhället kom under strikt militär regering. Men efter kriget, anpassat Yakuza igen.

Blivande Yakuza kommer från alla samhällsskikt. Den mest romantiska berättelser berätta hur Yakuza acceptera söner som har övergivits eller exil av sina föräldrar. Många Yakuza börja i högstadiet eller gymnasiet som gemensamma gatan ligister eller medlemmar av bōsōzoku gäng. Kanske på grund av dess lägre socioekonomisk status, många yakuza medlemmar kommer från Burakumin samt etnisk koreanska bakgrunder.

Yakuza grupper leds av en Oyabun eller Kumichō (组长, familjens överhuvud) som ger order till sina underordnade, den kobun. I detta avseende är organisationen en variant av den traditionella japanska Senpai-Kohai (senior-junior) modell. Medlemmar av Yakuza gäng klippa familjebanden och överföra sin lojalitet till gangsterboss. De hänvisar till varandra som familjemedlemmar - pappor och äldre och yngre bröder. Yakuzan befolkas nästan enbart av män, och det är väldigt få engagerade kvinnor som kallas "nee-san" (姐さん äldre syster). När Yamaguchi-gumi (Familj) Boss (Kazuo Taoka) blev skjuten i början av 1980, tog sin hustru (Fumiko) över som chef för Yamaguchi-gumi, om än för en kort tid.

Yakuzan har en mycket komplex organisationsstruktur. Det finns en övergripande chef för syndikatet, den kumicho, och direkt under honom är Saiko Komon (senior advisor) och honbucho (huvudkontoret chef). Den andra i befälsordningen är wakagashira, vem som styr flera gäng i en region med hjälp av en Fuku-honbucho som själv ansvarig för flera gäng. De regionala ligor själva styrs av sin lokala chef, shateigashira.

Yaguza (inte Yakuza)Ritualer
Yubitsume eller styckning av ett finger, är en form av botgöring eller ursäkt. Vid en första brottet måste överträdare avskurna toppen på hans vänstra lillfinger och sidan avskiljes delen till sin chef. Ibland en underboss kan göra detta i botgöring till oyabun om han vill ägna en medlem i hans eget gäng från ytterligare repressalier.

Dess ursprung härrör från det traditionella sättet att hålla ett japanskt svärd. Botten tre fingrar på varje hand används för att greppa svärdet tätt, med tummen och pekfingrarna aning. Avskaffandet av siffrorna börjar med lillfingret flytta upp handen på pekfingret successivt försvagar en persons svärd grepp.

Tanken är att en person med ett svagt svärd grepp då måste kunna förlita sig mer på den grupp av skyddsbehov och att de individuella åtgärder. Under senare år har protes fingertopparna tagits fram för att dölja denna karakteristiska utseende.

Det finns massor med information om Yakuza, så se gärna detta som del 1. I framtiden kommer mer!Kommentarer
Postat av: Livia

Jag tycker att det är lite svårt att göra en bra design till sin sida - hur har du burit dig åt? Du har ju en riktigt snygg sida!

2012-03-18 @ 20:30:09
URL: http://hemförsäkringidag.se
Postat av: Chibi Nihon

Hej Livia, jag har fått hjälp utav Enkeria.se ! :)

2012-03-23 @ 03:18:20
URL: http://chibinihon.blogg.se/
Postat av: maria

Vilken cool tatooGrymFin sida.

Ha det toppen Maria

2012-03-23 @ 07:54:06
URL: http://iahoglund.blogg.se/Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM