Sushi

Dags för Sushi!

sushiiiSushi är inte rå fisk
Det är Sashimi som just är skivad rå fisk och som man ibland bara doppar i såser och ibland serveras tillsammans med sushi.

Sushi är en matskål som består av ris med vinäger, vanligtvis serveras den med en del andra pålägg men inte alltid. Det händer ofta att det serveras tillsammans med olika typer av fisk och skaldjur, antingen kokta eller råa och kanske en blandning av de två. Sushi kan serveras med nästan vilken topping eller ingen alls.

Mångfalden av sushi serveras med rå fisk och skaldjur och har gett upphov till föreställningen om att sushi är någon rätt som serveras med rå fisk. Faktum är dock att sushi oftast serveras i västvärlden med genomkokt skaldjur, bl.a: kokta krabbor, rökt lax, grillad eller rå bläckfisk, genomkokta räkor och musslor. Det är också ofta serverat med stekt och misshandlade skaldjur av olika slag. Det finns också en mängd vegetarisk sushirätter, inklusive den mycket populära Maki (gurka rullar).

Varför säger vi att Sushi är Rå Fisk?
Kanske är anledningen till sushi är så starkt förknippat med rå fisk att vi i västvärlden tror att en kall rätt bör logiskt innehålla rå fisk när vi ändå har hört talas om att fisk förekommer i sushi. Att vi får en undermedveten utvärdering av begreppet "rått". Dessutom är den allmänna idén om rå fisk inte precis till sin fördel om man skall beskriva rätten för många nyfikna människor utanför Asien. Det är kanske delvis därför formen av sushi stod ut mer när den infördes och som har givit upphov till företställningen att det är en maträtt med en produkt som ingår i form av rå fisk.

Termen Sushi, betyder bokstavligen "Det är surt"
Det kommer från en gammal grammatisk form som inte längre används i andra sammanhang. Den "sura" beskrivning kommer från det gamla sättet att förbereda sushi genom jäsning av kött i allmänhet runt skaldjur, packad med saltat ris som används som konserveringsmedel. Ättikan som framställdes genom jäsningen av riset fick fiskköttet att bryta ned till aminosyror. Detta i sin tur resulterar i en stark umami smak som är en av de fem grundsmakerna som den mänskliga tungan kan upptäcka. När köttet var riktigt jäst, alltså bevarats, skulle riset sedan kasseras och endast själva köttet skulle ätas. I grunden var det bara ett praktiskt sätt att bevara kött innan kylskåpet och frysen var tillverkad.

SushiModern Sushi
De aktuella former av sushi är inte typiskt tillagade på detta sätt som vi nyligen gick igenom och riset är nu den viktigaste delen av måltiden. Runt Muromachi perioden (1336-1573), började de tillsätta ättika som då använde för att både bevara och förbättra smaken av maten. Så småningom ledde detta till att jäsningsprocessen förkortades och slutligen övergavs till förmån för att bara äta den direkt med ris.

Några århundraden senare kombinerades Osaka med Sushi och Oshi-Zushi föddes. I denna typ av sushi finns olika typer av skaldjur och ris pressade med hjälp utav formar. Detta ledde så småningom till den version av sushi skapad av Hanaya Yohei under 1900-talet som de flesta av världens känner till som "sushi" idag. Denna form av sushi kan man utvidga extrema bredder och snabbt äta måltiden med en hand vilket gör den till en av de tidigaste formerna av snabbmat.



Fakta:

* Sashimi anses vara en japansk delikatess och är tillverkad av färska, råa skaldjur som är skuret i tunna, små bitar som sedan doppas i olika såser, till exempel soja med wasabi. Varje bit är ca 3 cm bred och ca 4 cm lång och en halv cm tjock.

* Ordet sashimi betyder ungefär "genomborrad kropp". Ordet tros ha sitt ursprung från det faktum att den traditionella receptet av sashimi innehöll även fiskens svan och fenor som fastna på själva köttet. Det kan även vara för att man dödade fiskarna genom att genomborra fiskens huvud som ledde till omedelbar död för att minska mjölksyran i köttet. Om mjölksyra inte uppstår förlängs matkvalitéen upp till 10 dagar längre. Så fort hjärnan har blivit borttagen läggs fisken på is.

* Sushi serveras med rullade torkade blad av sjögräs (nori) även kallad för makizushi.

* Sushi kommer från Sydostasien, inte Japan, men det är fortfarande mycket populär i både Sydostasien och i Japan än idag. Man tror att det infördes till Japan under 700-talet från Kina.

* Namnet på den moderna formen av sushi som kallas edomae nigirizushi kommer från det faktum att det gjordes ursprungligen med nyfångad sjölov från Edo (Tokyo's hamn).



Olika typer av Sushi
Källa: Wikipedia

  • Nigirizushi (握り寿司)
Nigirizushi består av ris som pressas till en oval boll i handen och som man sedan lägger en liten skiva eller bit av någon sorts fisk, skaldjur, grönsak eller ibland kött på. Oftast är pålägget rått, men vanligt är dock även inlagt, grillat, kokt, ångkokt eller kanske stekt som t.ex tamagoyaki, även kallat dashimaki, som är en typ av omelett, ibland smaksatt med fisk.
  • Makizushi (巻き寿司)
Makizushi består av strimlor av ovanstående pålägg inrullat i ris och oftast nori (torkade, eventuellt rostade blad gjorda av alger från släktet Porphyra), men ibland byter man ut norin mot t.ex. tunna ark av omelett, blancherade grönsaker och skuret i ca 2 centimeter tjocka runda skivor.
En variant på makizushi är temakizushi (手巻き寿司) vilket innebär att man ställer fram nori skuret i fyrkanter av lämlig storlek samt ris och diverse ingredienser och låter de ätande själva rulla sina makizushi för att på så sätt kunna välja hur mycket och av vilka ingredienser de vill sätta i sina rullar. Dessa rullar äts för hand.
  • Chirashizushi (散らし寿司)
Chirashizushi består av sashimi (ibland även grönsaker och omelett) som serveras på en bädd av sushiris. Chirashizushi är den enklaste formen av sushi att tillaga.
  • Inarizushi (稲荷寿司)
Inari innehåller oftast bara ris inslaget i en liten påse av friterad tōfu.
  • Oshizushi (押し寿司)
Oshizushi består av ris som tillsammans med lämpliga ingredienser pressas ihop med hjälp av en speciell sushipress som man lägger någonting tungt på och låter vila under några timmar, alternativt med hjälp av en bambumatta och mycket handkraft.
  • Narezushi (なれ寿司)
Narezushi består av fisk, ris och salt som läggs i press med en stenvikt för att åstadkomma en mjölksyrejäsning. Ursprunget till dagens sushi men ovanligt idag.


Visste ni att det finns mänskliga sushibord? Det förekommer världen över, allra mest i Budapest, men det förekommer vid speciella event och på erotiska nattklubbar (se men inte röra!) i Japan också. En kvinna  eller en man som ligger som bord är ett yrke inom Mode och som kallas för "Naken Sushi Modell". Huruvida du anser det är ett hemskt yrke där man behandlar kvinnor och män som objekt eller du bara finner det coolt, gör din röst hörd bland kommentarerna! Läs även Confessions of a Naked Sushi Model. Besök denna (aktuella och äkta) Facebook grupp för mer info om Nakna Sushi Modeller.

Sushi Girl

Sushi Modell

Sushi Table Models


Illustration av Tim Sheaffer.
/ChibiNihon.blogg.se

Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM