Mer om Manga

Manga GirlManga (från japanska som ungefär betyder "fria bilder") syftar på japanska tecknade serier eller tecknade serier som är tydligt inspirerade av japanska serier. I Japan menar man med ordet manga alla sorters tecknade serier och inte bara japanska sådana som t.ex Marvel och Dark Horse Comics.

Själva framställningssättet har gamla anor i Japan och kan spåras ända till 1100-talet. Manga konsten framhävdes först av träsnittskonstnärer för utgivningen av en bildsamling innehållande karikatyr-sketcher. Modern manga, med storögda varelser med oproportionerliga kroppar skapades i princip av Osamu Tezuka, upphovsman till bland annat Astro Boy, på 1950-talet. Astro Boy som gått på biograferna runt om i sverige är den ännu mer moderna manga stilen.

Idag uppges 35 % av allt tryckt material i Japan vara manga. Manga ges vanligen ut i stora, telefonkatalogliknande magasin på 200 till 850 sidor, med 20-40 sidor av ett nummer tillägnad varje mangaserie. Mangaserier ges senare även ut i ett seriebokformat med bättre kvalitet, avsedda att samlas på till skillnad från de billiga magasinen. Manga läses från höger till vänster, liksom det traditionella sättet att skriva japanska. Vanligen trycks manga i svartvitt, ibland med de första sidorna i färg. Hittar man Manga på internet som tillåter dig läsa en tiding "online" kan det även förekomma tecknade sidor mitt i olika omslag och eller reklam för de som översatt mangan på nätet.

Väldigt lite manga finns idag översatt till svenska. Tillgängligheten på engelska översättningar har fyllt det behov som funnits. Saker och ting förändrades någorlunda efter succén med den svenska Dragonball-utgivningen. Förutom barntidningarna Banzai, Beyblade (nedlagd) och Digimon (nedlagd) har Manga Media satsat på tre serier; Manga Mania, Shonen Jump och Shojo Stars, men samtliga fick läggas ned efter dåliga försäljningssiffror, så står det på wikipedian.

 

Manga Stilen

Karaktäristisk är mangafigurer oftast tecknade med stora ögon, liten och vass haka och en liten prick eller små streck till näsa. Det finns olika sorters kategorier inom Manga som beskriver lite hur en manga är i sin stil.

Chibi
beskriver en gullig miniatyrfigur med mycket stora huvuden och knubbiga kroppar. Chibi betyder liten på japanska.

Cartoon
är över lag en gullig tecknad figur som ofta förekommer i manga för yngre läsare. Stilen påminner om chibi men är mindre extrem på alla sätt. Händer och fötter är oftast större på stilen Cartoon medan resten av kroppen är någorlunda i naturlig storlek.

Shojo
manga är serier som i första hand riktar sig till flickor och unga kvinnor. Figurerna brukar vara vackra och involvera kärleksdraman. Shojo har en slank och lång kropp.

Shonen
är motsatsen till Shojo, målgruppen är män och pojkar med actionfyllda berättelser som oftast involverar explosioner, kampsporter och sexiga kvinnor. Stilen är kraftigt byggd att de brukar ha häftiga dräkter på sig med fantastiska vapen som står i fokus, i andra hand kommer karaktären.

Prisjakt.nu
Använd Prisjakt för priskoll!

Några begrepp inom Manga

Manga för Barn:
Kodomo Manga (sagor och lärande böcker)
För flickor/tjejer: Shojo Manga (mode, kärlek)
För vuxna kvinnor: Josei Manga
För pojkar/killar: Shonen Manga (strider, superhjältar)
För vuxna män: Seinen

Magi, drömvärldar och sagor:
Fantasy (från engelskan)
Stora Robotar: Mecha (robotar, krig, teknologi)
Manga där många tjejer är kär i samma kille: Harem
Skräck: Horror (från engelskan)
Verklighetsbaserade manga: Slice of Life

Nästan naket material / vyer:
Ecchi (främst för killar)
Perverst / naket: Hentai

/ChibiNihon.blogg.se


KommentarerKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM