Shamisen

Om du inte känner till japansk traditionell musik vidare bra och kanske tycker att varje stycke låter ungefär likadana men har ett intresse för japan, då bör du definitivt läsa detta.

Shamisen


Shamisen och plektrum
De tre strängar är plockade med en stor plektrum. Används i Kabuki, bunraku och andra scenkonster. Längd: ca 100 cm. (Foto: Sugawara Chiyoshi)

Klädd i traditionella kläder och ett instrument som Shamisen och Shakuhachi är väldigt vanligt. Enligt experter klassificerar japansk traditionell musik i 50 upp till 80 olika genrer (underkategorier av musik). Endast ett fåtal av dessa genrer är rent instrumentalt och de allra flesta är med instrumentala ackompanjemang.

All sång har bara en melodisk linje, även när det finns mer än en sångare. De flesta låtar är baserad därav många gånger utav ett enda instrument.

Traditionell japansk musik klassificeras enligt strukturen för de sångare, typ av instrument, och timbre (klangfärg) av röst och instrument. Till exempel-BUSHI bunraku berättelser, tokiwazu-BUSHI låtar från Kabuki och Naga-UTA lyriska sånger gidayu där alla sjunger till ackompanjemang av Shamisen. Vi placerar dem i olika musikaliska kategorier när klangfärger i rösten eller instrumenten är olika. Med andra ord har varje genre sin egen vokal och instrumental klang och ton. I de flesta fall krävs en expert för att höra den minimala och näst intill undermedveten variation mellan toner och klang.

Författare: Kamisango Yuko (Professor vid Tokyo National University of Fine Arts and Music)
Översatt: http://ChibiNihon.blogg.se

KommentarerKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM