Usagi Yojimbo - En Amerikansk Skapelse

Usagi

Kanin kallas för "Usagi"

Usagi YojimboUsagi Yojimbo (japanska för "kanin-livvakt") är en tecknad serie som skapades av Stan Sakai, och fick egen serietidning 1987 (Amerika).

Serien utspelar sig under Edoperioden i Japan (tidigt 1600-tal) och karaktärerna är djur som går på två ben och pratar, precis som människor, så kallad antropomorfism. Huvudpersonen är en kanin-ronin med namnet Miyamoto Usagi som vandrar runt i landet under sin musha shugyo (krigarens pilgrimsfärd) och säljer emellanåt sina tjänster som livvakt. Karaktären Usagi är inspirerad av den välkända svärdsmästaren Miyamoto Musashi medan tonen och inspirationen till berättelserna är kraftigt influerade av Groo Svärdbäraren, Ensamvargen och filmer av den hyllade regissören Akira Kurosawa.

Tidningsalbumen består av korta och i bland längre berättelser med djupare underliggande intriger som kulminerar i längre utökade berättelser. Berättelserna innehåller flera anspelningar på Japans historia och folktraditioner, och i bland figurerar även mytologiska varelser. Arkitektur, kläder, vapen och andra föremål tecknas noggrant för att efterlikna periodens stil. Det finns flera berättelser vars syfte är att illustrera element i japansk konst och japanskt hantverk - till exempel skapande av drakar, svärd och lerkrukor. Dessa ansträngningar har varit så pass framgångsrika att serien har tilldelats ett "Föräldrarnas val-pris" för sitt utbildningsvärde. Serien följer även den japanska namnstandarden där efternamnet skrivs innan förnamnet.

Trivia
  • Usagi Yojimbo har gästspelat ett flertal gånger i TV-serien, TV-spelen och serien Teenage Mutant Ninja Turtles.
  • Groo har dykt upp i en cameo i Usagi Yojimbo och Teenage Mutant Ninja Turtles har deltagit som bifigurer i flera episoder.
  • Ensamvargen har varit med i Usagi Yojimbo under namnet Lone Goat and Kid.
  • Den blinde massören Zato-Ichi är med i Usagi Yojimbo under namnet Zato-Ino.
Källa: Wikipedia


Kommentarer
Postat av: Elsa

Fin blogg! :D

2011-10-12 @ 21:40:36
URL: http://tokyomonster.blogg.se/
Postat av: Chibi Nihon

Arigato Elsa! Stanna gärna en stund.

2011-10-12 @ 23:05:23
URL: http://chibinihon.blogg.se/Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM