Hiragana, Katakana och Kanji

TextEn av de saker som gör det så svårt att lära sig japanska är att bemästra de tre alfabet som används för att skriva japanska. Många lär sig japanska med Romaji alfabetet, vilket egentligen är fonetisk stavning av ord med vår latinska alfabetet, men Romaji används inte lika ofta som de tre principa alfabeten: hiragana, katakana och kanji.

Hiragana

Hiragana är i grunden till det japanska skriftsystemetet och är huvudsakligen fonetisk. Detta är vanligen den första av tre alfabet du lär dig, ibland sidan av själva Romanji. Varje symbol står för en viss stavelse och när du sätter ihop dem kan du uttala stavelserna för att skapa ord. Hiragana är ursprungligen influerad av kinesisk kalligrafi men var i själva verket inte populära eftersom folk trodde att Kinesiska var fortfarande det viktigaste sättet att kommunicera för tusentals år sedan. Kvinnorna var de vanligaste användarna av hiragana eftersom de inte fick samma utbildning som män på den tiden. Kvinnliga författare använder skripten i litteraturen och hiragana alfabetet växte gradvis populär som en informell form av kommunikation.

Hiragana


Katakana

Katakana utvecklades lite senare än hiragana, men är nästan uteslutande uppbyggd på kinesiska tecken. Katakana var ursprungligen som en slags förkortning av de kinesiska tecknen eftersom kinesiska fortfarande var en viktig form av kommunikation i Japan på den tiden. Katakana användes för offentlig kommunikation men har fått ge plats åt hiragana som den viktigaste komponenten i skrift. Katakana-tecken används fortfarande för överföring av utländska ord och namn till japanska.

Katakana


Kanji

Kanji är den äldsta av de tre alfabetet-familjerna i Japan eftersom det faktiskt är en samling av kinesiska tecken som fortfarande används i modern japanska. Det är ofta de mest förvirrande alfabetet under din lärotid till japanskan. Kanji är inte fonetiskt i stället representerar den hela ordet eller idéer, ofta substantiv, verb och adjektiv. Det finns tiotusentals tecken som används i vardagliga kommunikation.

Kanji


Så varför är dessa alfabet så viktiga?


Eftersom alla tre används i vardagliga kommunikationer under en stor kombination så är det viktigt att du lär dig varje alfabetet. Då kommer du till fullo kan lära sig japanska och förstå japanska tidningar, skyltar, gatuskyltar, menyer och dokument, utan problem.

Men låt inte mig skrämma er, din önskningan att lära dig japanska har redan börjat. Kommer du ihåg de fonetiska ljuden av hiragana och katakana är du på god väg på att förstå japanska.

(Texten ovan är modifierad av Chibi Nihon för att passa dess syfte. Ursprunglig text och källa: Top Ten Reviews)

/ChibiNihon.blogg.se

Kommentarer
Postat av: Svea

För en gångs skull lärde jag mig något genom att läsa en blogg. Det är inte varje dag man gör det direkt, tack för att du lägger ner din tid på att blogga :).

2012-03-18 @ 19:46:01
URL: http://hemförsäkringidag.seKommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM