Ny Design på Chibi Nihon

13 Augusti 2010
Gamla Logo


30 Mars 2011

Nya Logo

Kodning:
Förutom ny mindre Header så har Chibi Nihon nu Tokyo som bakgrund.
Dessutom har musikknappen flyttats från höger meny upp bredvid headern.
Design: Enkeria.com

Vad tycks?
Personligen fann jag den nya designen mysig! /Chibi Nihon

Aprilskämt i Japan

cool catI år har många företag gått ut med information i samband med titeln "inget skämt". Eftersom Japan vanligtvis firar 1a april med aprilskämt liksom vi i Sverige har några valt att understryka sina budskap med att de menar allvarligt att deras information är pålitlig i och med katastroferna som har inträffat.

Cool CatDet japanska ordet för aprilskämt är "shigatsu baka" eller "eipuriru fuuru" (med det engelska uttrycket "April Fools"). Man kan bli ganska förvånad över att läsa aprilskämt i dagstidningarna i många länder, däribland både Sverige och i Japan. Man bör hålla ögonen öppna och ta allting med en nypa salt som vi säger.

Japanerna är kända för att vara seriös och jag kan tänka mig att en del människor blir väldigt upprörda eller arga om ett aprilskämt drivs i en japansk tidning som vanligtvis är pålitlig. Men det är mer accepterat idag, särskilt på internet där vissa tidningar och större bolag delar ut sin information.

Det finns en hel del japanska webbsajter som underhåller oss under 1a April, kanske känner du till någon?

cool catNågra gamla talesätt att tänka på under 1a April:
Warai wa hyakuyaku no chou - Skratt är den bästa medicinen
Warau kado ni wa fuku kitaru - Förmögenhet kommer till en lyckligt hem

Skratt är viktigt i våra liv.Wiio!Som exempel under första april brukar företag inom spelbranschen gå ut med att "under gårdagen stod det x antal fans utanför våra butiker och köpte det nya spelet". Det nya spelet brukar oftast vara ett högt prioriterat spel som många brukar vänta på. Med en deadline t.ex i Juli men som "råkar" släppas tidigt. Det roliga med detta skämtet men samtidigt det elaka är att de som läser denna information på morgonen dagen efter kanske känner sig dumma för att de missa utgivningsdatumet på spelet. Många synar dock bluffen!
Källa: Kotaku.com

Quakebook - Bloggarna går ihop för att hjälpa Japan

Cover QuakebookQuakebook har syftet till att samla in pengar till Röda Korset genom att publicera en bok om Japans jordbävningen. Läs mer om denna massiva bloggargrupp!

Från hemsidan: http://www.quakebook.org/

"The 2:46 Quakebook project started with a tweet and is on the verge of something great, a way that we can help all those hit by the the March 11th, 2011 earthquake and its aftermath.

Led by OurManInAbiko, a call went out across Twitter for contributors to create a book to raise funds for Red Cross Japan. The idea was to share the stories and experiences of people actually on the ground during the earthquake, whilst raising funds for the Red Cross.

Hundreds of thousands of people have been affected by this event; from those directly in the earthquake zone, the path of the tsunami, in the evacuation area around the nuclear power plant in Fukushima, to those in many other areas of Japan, whose lives have been disrupted by rolling power blackouts, poor road conditions, food and water supply difficulties, and more.

The contributions have come from a wide variety of sources, and include photographs, personal accounts, drawings; each telling their own tale.

Every penny from sales of the book goes directly to Red Cross, Japan. We urge you to buy the book, buy a copy as a gift, promote it, share it, tweet about it, review it, blog about it, link to it, etc."

Den sista geishan i Kamaishi

Ito, den sista geishan i Kamaishi, är inte främmande för katastrofer. Hon har överlevt förödande amerikanska flygräder i andra världskriget och tre stora tsunamier. "Men detta tsunamin var det värsta av allt" säger den 84-åriga om monstervågen som uppslukade hela städer så som Kamaishi längs Japans östkust den 11 mars.

Äldre Geisha


Tsunamin drabbade i området där kvinnan skulle sjunga och spela den traditionella tre-strängade Shamisen för gäster på en lyxig restaurang. Vågen rensad hennes hus och sopa bort alla hennes troféer inom hennes yrke.

- "Kimonos, band, två Shamisen, håraccessoarer - allt har försvunnit. Hur kan detta hända?", sa hon.

Geisha ÄldreIto's hem är nu ett futon liggunderlag i en lokal skola där hon sover i gymanstikhallen tillsammans med 100 andra människor som mestadels är äldreboende från hennes kvarter.

- "Men jag har fortfarande min talang och anda kvar. Detta är min stolthet", sa hon. - "Inte ens en tsunami kan ta dem ifrån mig."

En av Ito's tidigaste minnen från en annan katastrof;
- "Min mamma sprang bärande mig på axlarna,för länge sedan när vi drabbades av en annan tsunamin. Jag bara var en bebis", minns hon.

Hon började sin geishakarriär vid åldern 12 i Kamaishi, en stad 450 kilometer norr om Tokyo.

- "Jag började som geisha för att försörja min familj efter min pappa blev sjuk, därefter fann jag det väldigt roligt", säger Ito.

Som geisha heter hon Chikano Fujima och trots förödelsen omkring henne och förlusten av hennes kimonos och instrument säger Ito att hon fortfarande har lust att framföra sin konst.

- "Jag vill sjunga och dansa för alla här", sa hon.

Hon planerar att fortsätta arbeta fram till pensionsåldern 88, någon hon själv har redan bestämt sig för.

- "Jag vill behaga alla med min prestation när stadens restaurering kommer igång", sa hon.

- "Jag vill vara aktiv. Trots att jag har ingen geishavänner kvar. Oavsett så kommer jag fortfarande att spela och dansa om mina gäster vill det tills jag är 88. Därefter kommer att gå vidare med mitt liv."

Källa: News on Japan
Tema: Mode + Livet i Japan.

Tick Tack!

Klocka

Nu har jag lagt in en klocka på bloggen i höger stapel (lite längre ner).
Passa på att lära dig klockan och japanska tecken samtidigt.
Ta hjälp utav mina tidigare inlägg rörande klockslag och tid.

(Observera! Klockan ovan är trasig eftersom det är en stillbild!)

Fraser & Ord
Tidsuppfattning och Klockan
Del 1. Del 2. Del 3.

Rox Box - Sing for Japan!

RoxBox Sing for JapanÄr du för tillfället i USA och kanske just i Washington har du möjlighet att gå på karaokeevent för en god sak under morgondagen.

Seattle sjunger för Japan den 30 Mars!
Rock Box, en ny karaokeevent i Seattle kommer generöst att donera 100% av sina intäkter som de får in av uthyrning av rum och utrustning samt försäljning av mat och dryck i morgon till Röda Korset för Japans katastrofhjälp.

• Festlokalens öppettider är 07:00 till 22:00!
• Kom sjung från era hjärtan för en god sak och njut av baren.
• Pris: $15 (ca 95-100 kronor) för 3 timmar om du förhandsbokar!
Berätta för dina vänner.
• Ålder: 21+


Utrymmet är begränsat så passa på!

Källa:
http://www.rockboxseattle.com/

Sakura. Full blomm under en vecka.

Snow"Körsbärsträden (japanska: 桜 Sakura) har blommat ut i Tokyo"

Det sa den lokala meteorlogiska observatoriumet igår. Det häftiga med denna nyhet är att körsbärsträdet på Tokyos Yasukuni-tempel kom ungefär samtidigt som förra året med bara sex dagars försening. Körsbärsträden kommer att vara i full blom i ungefär en vecka.

Tänka sig att de håller koll på när växtriket blommar ut. Detta kan kanske bero på att trädet är även en symbol för Japan: Om blommans kulturella betydelse vittnar t.ex. att den fest som firas när körsbärsblommorna blommar (hanami eller hana masuri) hör till de viktigaste händelserna i Japan. I japansk estetik får blomman en att observera omgivningen, men den väcker en även till att tänka på själva livets väsen, dvs. de olika skedena i blomningen påminner människan om livets förgänglighet. När körsbärsträdet blommar hyllas den genom den japanska högtiden Hanami.

Sakura är en rosväxt och otroligt vacker.

Manga: 20 Chibi ansiktsuttryck

En hemmagjord liten guide av mangatecknaren Mark Crilley


Japan - Efter två veckor

Fick ett mail av min pappa idag, eftersom han känner till min blogg och mitt intresse för människorna och deras kultur i detta vackra land som vi kallar för Japan.

Ur hans brev:


"Tror att vi alla lite till mans har svårt att förstå vad som egentligen har hänt i Japan eller nej, vill kanske säga istället hur fruktansvärt det har verkligen drabbat detta folk och land. Skall medge att jag efter en bra stund suttit och tittat och försöka förstå dessa bilder att tårarna var inte långt borta.

Men det har hänt och verkligen är just så jävlig och grym som vi har läst, hört och genom filmer och foton redan sett otaliga gånger. Men dessa bilder är de starkaste jag personligen sett och som sagt, min förståelse har gjort mig än mer bedrövad. Men hoppet är det sista som lämnar oss sägs det och vill tro och hoppas att det trots allt skall ordna sig till det bästa för något alternativ kan jag åtminstone inte finna."

Klicka på bilden för att ta er till ett galleri med starka och känslosamma bilder, ni väljer själva.

2 veckor efter katastrof

Foto: En kvinna sitter orörlig i ett evakuerad centrum för läckt strålning från den skadade Fukushima kärnanläggningar, fredag ​​25 mars 2011 i Soma, Fukushima prefektur, Japan. (AP Photo / Wally Santana)

Tashirojima - Katternas Ö

Välkommen till Japans "Katternas Ö" officiellt känd som Tashirojima
Katterna togs till ön för länge sedan för att hjälpa till lösa gnagarproblem. Men de blev så omtyckta att de stannade i samband med det blomstrande fiskindustrin. De har även byggt ett katt helgedom mitt på ön!


 

Både invånarna och kittkatterna på "Katternas Ö" överlevde jordbävningen och tsunamin.

Ta en titt några av de stiliga invånare:

Katter

Katter


All Things Kawaii

Ta en titt på All Things Kawaii om du vill bläddra i en mängd olika kawaii (söta) webbplatser. Allt från bedårande grafik till din webbsida till gulliga butiker där man kan köpa saker från och mycket mer. Det finns för närvarande 596 platser/länkar på All Things Kawaii och den bara växer!

ATKKlicka på den rosa björnen för att komma till länksidan och glöm inte att bokmärka den om du behöver en daglig dos av kawaii. Mitt tips är att du testar "Random Site" funktionen eftersom det är ett ganska stort arkiv.

Kawaii Octa


Vad gör Röda Korset mer exakt?

Röda KorsetJust nu arbetar Röda Korset intensivt på plats i de värst drabbade områdena, med Första hjälpen och sjukvård, psykosocialt stöd och utdelning av nödhjälpsmateriel som bland annat filtar till de drabbade.

En annan viktig uppgift är att efterforska människor som saknas efter katastrofen. Parallellt med det akuta hjälparbetet pågår en behovsanalys och planering för det mer långsiktiga hjälparbetet.

Japans Röda Kors har tidigare erfarenhet från jordbävningar, och en så god beredskap som det går att ha för en katastrof av denna magnitud. Omedelbart efter jordbävningen började Japanska Röda Korset att organisera personal och frivilliga för att bidra till hjälparbetet. Bland annat kallade man in 86 av de 488 katastrofteam som tränats för katastrofer och som nu snabbt kunde ge Första hjälpen och sjukvård i de drabbade områdena.

Källa: http://www.redcross.se/teman/tsunami-japan/
Läs mer!

Hjälp du också!
Du kan SMS:a AKUT JAPAN till 72900 för att skänka 100 kronor. Eller donera en annan summa. Har du inga pengar, dela gärna med dig utav detta inlägg eller information!

Tema: Tänder
Uj uj

GirlJag omöblerar lite här på bloggen, finner du något inlägg som ligger i fel kategori så får du gärna meddela mig detta!

CoolJag kommer sitta i några timmar nu och under morgondagen och försöker lägga om alla inlägg. Eftersom blogg.se - som håller i blogg-tjänsten inte har någon effektiv lösning för att flytta omkring inlägg så får jag gå igenom alla och flytta / ändra dem en och en.

Det tar sin lilla tid, tills dess ber jag er ta en titt under kategorin IKKANMANIA - Länkar för några helsköna länkar till massa kul!

Mata ne!
/Chibi Nihon


Chibi Nihon Utmaning 02.

Utmaning!

I. Hur uttalas följande hiragana?

shiotsunosu

 


II. Hur uttalas följande katakana?

fu shi i


Kommentera nedan
Lycka till!

 


Vad är en härdsmälta?

Privatdagbok #23

Det som händer vid en härdsmälta är att uranet blir så varmt att hela reaktorhärden havererar och smälter till en glödande, starkt radioaktiv massa. Denna lägger sig på botten i reaktorinneslutningen.

RadioaktivtEn härdsmälta kan inträffa då kylningen slås ut.

Att hela tiden kunna kyla reaktorn hör därför till det viktigaste i ett kärnkraftverk. När kylvattnet i reaktortanken sjunker exponeras och överhettas den kärna som består av bränsleelement och styrstavar. Då vattnet förångas och sjunker ökar trycket i reaktorn.

För att väggarna som sluter om uranet inte ska rämna av trycket krävs att ånga släpps ut för att en tryckavlastning ska ske. Det innebär att radioaktiva ämnen måste släppas ut.

Härdsmältor har inträffat två gånger i historien: 1979 vid kärnkraftverket på Three Mile Island i USA (Harrisburgolyckan) och 1986 i Tjernobyl i Ukraina.

Harrisburgolyckan var en partiell härdsmälta. Strålningen inne i anläggningen var hög, men skyddsbarriärerna höll och utsläppet till omgivningen höll sig under nivån för ett år med normaldrift.

Källa: Strålskyddsmyndigheten och Nationalencyklopedin

Rädsla i Tokyo leder till tomma matbutiker

Nästan två veckor har gått sedan katastroferna började rulla in och under dessa dagar har Japan haft flitiga strömavbrott, dåligt med el, hemlösa, brist på mat, problem med distrubition och föroreningar från den läckande och tsnuami-skadade kärnkraftverket. Detta har gjort en stor inverkan i butikerna över hela Tokyo.

Tokyo matbutik tomHyllorna i matbutikerna är avklädda och många vänder sig till de närvarande automater för att hitta i bästa fall en flaska med vatten. Källan till oro är den överhettade radioaktiva kärnkraftverket som fick ännu ett bakslag igår när två arbetare skadades av det förorenade vatten med strålning. Båda behandlades på sjukhus.

Leverans av drickbart vatten har ökats i Tokyo under samma dag som en tjänsteman varnade för den nivå av radioaktivt jod som fanns i kranvattnet var mer än dubbelt vad som anses vara säkert för ett barn att dricka.

Tester igår visade att nivåerna i stadens vatten minskade till acceptabla nivåer för spädbarn men detta leder till att de skrämda invånarna först och främst väljer att flytta eller resa bort från Japan under en period.

De butiker som fortfarande har kvar mat och dryck för allmänheten har satt upp gränser på hur mycket man kan köpa för att ge så många som möjligt chansen till mat och vatten.

Läs mer: english
Källa: News on Japan

Farlig läcka vid Fukushima I

Buddha25 Mars - Det uppmuntrades idag på en presskonferens att följande drabbade kommuner under 30-km räckvidd från det oroliga kärnkraftverket i Fukushima bör genast frivilligt flytta längre bort och den japanska regeringen kommer att ge sitt fulla stöd i att hjälpa till med all flytt. Regeringen har dock hittills inga planer på att utöka sitt utsedda evakuering sortiment. Videoklipp.

Bara för några timmar sedan..
Japanska tjänstemän under kärnkraftssäkerheten säger att de misstänker en reaktorhärda har brutit ut vid en enhet i det oroliga Fukushima Dai-ichi kärnkraftverket. Detta ökar risken allvarligt med radioaktiv förorening av miljön.

Hidehiko Nishiyama, en talesman för kärnsäkerhetsbyrån, sa idag att "något vid reaktorn kan ha skadats" i enhet 3 av de sex-enheten vid anläggningen. Han sa även att "våra data tyder på att reaktorn har kvar några funktioner", med andra ord säkerhetsåtgärderna fungerar men kunde varit bättre. En begränsad skada har inträffat i reaktorns kärna.
Videoklipp.

Motorväg rakt genom ett 16-våningsbyggnad!?

Gate Tower byggnaden är ett 16-vånings kontorsbyggnad i Fukushima-ku, Osaka, Japan. Och vad gör det anmärkningsvärt är den väg som passerar genom den 5: e-7: e våningen i denna byggnad. Motorvägen är en del av Hanshin Expressway, ett nätverk (239,3 km) av motorvägar runt Osaka, Kobe och Kyoto i Japan.

Gate Tower

 

Gate Tower byggnaden är Japans första byggnad att ha en motorväg passera igenom den. Och det hade smeknamnet "bikupan" med hänvisning till sitt utseende som en "livlig plats".

Gate Tower

Ikeda motorvägen av Hanshin Expressway passerar genom denna byggnad. Motorvägen kan man kanske säga att de "hyr" 5e till 7e våningen där hissen aldrig stannar för arbetarna. Dessa golv består av hissar, trappor, maskiner och andra grejer. Motorvägen går genom byggnaden som en bro och håller upp vägen med stöd intill byggnaden och gör ingen direkt kontakt med själva byggnaden.

Framtiden är oklar

För alla er Chibi Nihons vill jag gärna ge er ett referat
Det kan kännas lite som ett billigt sätt att länka er direkt till Wikipedia men det är helt klart mest effektivast så för att ge en mer omfattande läsning om hur Japan klarade sig efter det andra världskriget.

Regn och Snö i JapanReferat gäller: 6.4: Andra Världskriget och fram
För er som vill givetvis läsa en mer omfattad historia om Japan kan läsa en del på Wikipedia.

Eftersom framtiden är oklar och Japan är ett land som gärna ler och som dagligen blir påminda om deras egna hemska men dåvarande viktiga val i historien under kriget, har samtliga invånare gjort sig redo att göra landet ännu bättre och kämpar för att hjälpa de i nöd.

Resan kommer att vara lång och vi håller tummarna att Moder Natur kan visa sin barmhärtiga sida under de kommande åren så Japan kan stå starkt ännu en gång!

Otroligt snabb sekreterare!

 


Fukushima I - Så fungerar reaktorn

Så här fungerar Fukushima I (engelsk beskrivning)
För att förstå problemet måste man först förstå konceptet.


Fukushima Reactor

Källa: www.rian.ru

16-årig pojke överlevde dödlig tsunami

FlowerEn 16-årig ​​pojke räddades ur spillrorna av sitt hus nio dagar efter den dödliga tsunamin drabbade norra Japan!

Se Videoklipp!


Sorgsna bilder från Japan

Klicka på någon utav bilderna för att ta er till galleriet med många fler sorgsna bilder.
Ni bestämmer själva.

Sorgsna Bilder


Sorgsna Bilder

Sorgsna Bilder

Donera via Röda Korset
Pengar som kommer in till detta katastrofhjälpskonto de närmaste dagarna kommer att gå till hjälparbetet för dem som drabbats av jordbävningen i Japan och den efterföljande tsunamin i regionen.
http://www.redcross.se/stod-oss/fler-satt-att-stodja/katastrofhjalpen/

Har du inga pengar så kan du i alla fall sprida detta inlägg till dina nära och kära!

Touhou - Bad Apple!!

Bad Apple - Original

 

Stop-Motion nedan


Topp 5 Japanska Saker

MADE IN JAPAN?
Här är en lista från experter (he he, nej inte jag!) av ting som har gjort Japan världskänd. Som ni snart kommer att märka så är det ting som man egentligen inte alls kanske har tänkt på.

Ikebana5. Kabuki: 歌舞伎 är en klassisk japansk teaterform, som uppstod vid 1600-talets början. Kabuki är känd för sina kraftigt stiliserade dans-draman och för dess genomarbetade sminkning, den så kallade kumadori-sminkningen. Kraftfulla linjer i rött, blått eller svart är tänkt att understryka ansiktsmusklernas rörelser och symbolisera vissa rollfigurers grundläggande karaktär.

4. Noh: är en klassisk japansk teaterstil som har framförts sedan 1300-talet. No kännetecknas av strikt kodifierade rörelsemönster, vanligen långsamma och spartanska. Dialogen framförs i en högt stiliserad intonation, i det närmaste ett mässande och No-skådespelarna använder sig av masker. Läs mer om Noh här.

3. Ikebana: kallas den traditionella japanska konsten att arrangera blommor. Där västerländska florister i många fall lägger tyngdpunkten på det dekorativa i mängden blommor, färger och blommornas skönhet i arrangemanget, väljer utövare av ikebana att i hög grad jobba med färgkombinationer, vackra, rena linjer och det estetiska samspelet mellan vas, blommor, blad och stjälkar.

2. Origami: (från det japanska ordet oru –vika och kami – papper) är konsten att vika papper till tredimensionella objekt. En av de mer kända origamifigurerna är tranan, orizuru. Att vika 1000 origamitranor och fästa ihop dem med en tråd kallas för Senbazuru.

1. Karaoke: En maskin som tillåter dig att sjunga i låtar som redan saknar vokalljud, men i bland back-up ljud av en lite kör. Karaoke är direkt japanskt och uttalas som vi säger det med en eller annan klang annorlunda, men som helhet är tagit direkt från Japan och blivit populärt världen över. Karaoke betyder "tom orkester" och är trendigt i Japan till tusen. En karaokemaskin kan du hitta nästan överallt, på kärlekshotell, internetcaféer, SNACKS bars och på nattklubbar och krogar. Japaner älskar att sjunga och ha kul.Värd att nämna...
• Sushi kan tänkas vara 100% Japan, men listan gäller världskännedom och folkets uppfattning av ordet och koncepten. Många tror att Sushi och lyckokakor exempelvis är från Kina och en del tror till exempelvis att Pandan är från Japan, eftersom Japans stora odling av bambu.

• Det finns fler typiskt japanska märken och produkter som lätt kan förknippas som ett hemmabruk från andra länder genom brist av vetskapen kring Japan.

Mer om dessa ämnen kan du läsa på Chibi Nihon genom sökfunktionen.
Bild: Ikebana
Källa: Wikipedia / Chibi Nihon

Kanji Challenge

Utmana dig dagligen med nya Kanjitecken!
Klicka på bilderna för att besöka nya utmaningar.

Kanji Challenge

Kanji Challenge


Kanji Challenge

Utveckling mot det bättre!

Radioaktiva ämnen har upptäckts i både kranvatten och livsmedel nära kärnkraftverket Fukushima i Japan. Ändå är tongångarna nu mest positiva - ström kan kopplas till verkets reaktorer redan på söndagen.Calm Down!Fakta Reaktorerna vid Fukushima I

Reaktor 1:
Bränslestavarna skadades efter en explosion 12 mars, då reaktorbyggnaden raserades.

Reaktor 2:
Reaktorhärden skadades vid en explosion den 15 mars, då även den reaktorns betongskal förstördes. Det bidrog till att allvarlighetsgraden på Ines-skalan uppgraderades från 4 till 5.

Reaktor 3:
Innehåller plutonium. Reaktorhärden skadades vid en explosion 14 mars, då byggnadens tak förstördes. Vattennivåerna i bassängerna för använt kärnbränsle sägs vara farligt låga.

Reaktor 4:
Skadades av en explosion i bassängen för använt kärnbränsle 15 mars och en brand dagen efter. Farligt låga vattennivåer i bassängerna.

Reaktor 5 och Reaktor 6: Temperaturen i bassängerna för använt kärnbränsle är klart högre än normalt. Källa: BBCIngenjörerna som arbetar mot klockan vid kärnkraftverket lyckades på lördagen koppla en elkabel till en av de sex rektorerna.

Nästa steg är att faktiskt slå på strömmen och få snurr på reaktorernas eldrivna kylsystem. Japans strålskyddsmyndighet hoppas på att fyra av sex reaktorer ska ha el på söndagen.

Men det är mycket som ska klaffa innan elen är i gång och inte heller då är det säkert att kylsystemen fungerar. Under lördagen var man i färd med att kontrollera att alla pumpar och övrig utrustning har klarat påfrestningarna under skalven och tsunamin.

Tills vidare fortsätter arbetet med att kyla de överhettade reaktorerna med vatten utifrån. I fredags dumpades 50 ton havsvatten över kärnkraftverket och på lördagen återupptog specialutrustade fordon försöken att spola vatten, främst mot reaktor 3 som av många anses vara den mest osäkra.

"Situationen där har stabiliserat sig något", sa kabinettssekreterare Yukio Edano på en presskonferens.

Men strålning har redan läckt ut från kärnkraftverket. Högre strålningsnivåer än de tillåtna har hittats i mjölk från en gård i länet Fukushima och i spenat från intilliggande Ibaraki. Men det utgör ingen fara för människor, enligt Yukio Edano som ber befolkningen att behålla lugnet.

Ändå har regeringen förbjudit all saluförsel av livsmedel från länet Fukushima och många bönder har fått lägga ner verksamheten tillfälligt. Energibolaget Tepco, som driver kärnkraftverket, har bett om ursäkt och säger sig fundera över eventuell ersättning till bönderna.

Spår av radioaktivt jod har också hittats i kranvattnet i både Tokyo och andra områden, men i låga halter under gränsen för vad som är tillåtet.

Bild: http://floreskruuse.deviantart.com
Källa: di.se

Yakuza till undsättning!

Yaguza (inte Yakuza)Även Japans ökända maffiagrupper hjälper till med hjälpinsatser och visar en känsla av medborgerlig plikt.

Under de värsta tiderna kan ibland ta fram det bästa hos människor. Även i Japan är "förlorarna", även kallad för den japanska maffian, Yakuza en makt som har hjälpt folket. Timmar efter den första chockvågen kom, gick två av de största kriminella grupper till undsättningen genom att öppna sina kontor och byggnader till de strandsatta i Tokyo. De bjöd även på mat, vatten och filtar till de ödelagda områdena. De rensade även gatorna och hjälpte folket med sina två-tons lastbilar.

Dagen efter jordbävningen gick Inagawa-kai (den tredje största organiserade brottsligheten grupp i Japan som grundades 1948) in för att skickade 2005 styck fyra-tons lastbilar fyllda med snabbmat så som "instant Ramen", batterier, ficklampor, drycker och andra viktiga saker i dagens Tohoku region. De erbjöd även tillflykt till medlemmar och mycket av denna information har försökts att tystas ner av polisen.

Yamaguchi-gumi som är idag Japans största kriminell grupp, under ledning av Tadashi Irie har också öppnat sitt kontor över hela landet för allmänheten och varit skickar vagnslaster med varor i en väldigt låg profil och i tystnad åt folket.

Se Yakuza bilder i detta galleri.
Läs mer om Yakuza här.
Källa: NewsonJapan.

Nuläget i Japan och en återblick

Japan Drummer Enkeria.comNuläget och en återblick

Enligt japanska myndigheter låg på fredagen ett område på 400 kvadratkilometer ännu under vatten efter tsunamin, och då var tillgängligt material inte färdiganalyserat.

Den allra högsta tsunamivågen som uppmätts hittills i Japan var över 38 meter hög och bildades efter 1896 års jordbävning.

Skalvet förra fredagen är nu det dödligaste sedan 1923 års jordbävning i Kantoregionen, då 143.000 dödades.

Antalet bekräftat döda steg på fredagen till 6.911, vilket gör att katastrofen passerar dödstalet efter jordbävningen i Kobe 1995. Det sammanlagda antalet "saknade och döda" räknades till 17.227 på fredagen.

Japans regering övervägde på fredagen om man skulle flytta evakuerade undan de tsunamidrabbade områdena. Över 410.000 människor i tolv län har hittills evakuerats och lever i läger, skrev tidningen Mainichi Shimbun.Enligt många har japans befolkning innan katastroferna varit ganska klyvna och varit osäkra på vilken riktning landet var på väg mot. Idag kan många känna stoltheten och till sin uppgift att forma landet, en andra chans. Trots all sorg och förödelse så arbetar hälften av befolkningen som vanligt och en del funderar att resa bort från Japan ett tag. Många har åkt till Thailand och andra närliggande länder för att vila upp sig. / Chibi NihonFör några timmar sedan..
Ett kraftigt jordskalv har inträffat i den japanska regionen Ibaraki, söder om kärnkraftverket Fukushima. 6,1 på richterskalan.

Dödssiffran är nu över 7.200, antalet saknade är just nu 10.900 personer uppger News On Japan.

Free Hugs

En dag åkte 4 japanska studenter till Alcatraz Island


Dagens händelser i Japan

Uppdateras under dagen!

20:02, KÄRNKRAFT,
Strömkabeln är på plats och inkopplad och kan snart förse kärnkraftverket Fukushima med ström, enligt kärnkraftsoperatören Tepco.

17:15, TSUNAMIN: Ett forskningsinstitut har uppmätt att tsunamivågen som svepte in över nordöstra Japan efter den kraftiga jordbävningen var upp till 23 meter hög. Den enorma tsunamin registrerades i Ofunato i prefekturen Iwate, där den svepte bort hela städer.

Tokyo by Night16:40, KÄRNKRAFT: IAEA meddelar att läget är ganska stabilt vid kärnkraftverket Fukushima, rapporterar BBC.

16:30, HJÄLPINSATSER
: 123 länder och regioner har enligt det japanska utrikesdepartementet erbjudit Japan stöd efter jordbävningen, rapporterar Kyodo news. 33 internationella organisationer har också hört av sig och erbjudit hjälp.

16:21, EVAKUERING:
1.000 amerikanska soldater flyttas enligt CNN från flottbasen i japanska Atsugi till Guam. Helikoptrar och transportplan blir kvar i Japan för att stödja hjälparbetet.

16:10, KÄRNKRAFT: Det internationella atomenergiorganet IAEA förtydligar enligt TT att det inte har kommit några uppgifter från Japan om människor som insjuknat eller skadats av strålning.

15:53, MARKNAD:
Tekniska problem har enligt CNN lett till 910.000 inställda banktransaktioner på Mizuho Bank, däribland löneutbetalningar.

15:45, KÄRNKRAFT: Enligt en av FN:s väderexperter har strålningen inte nått så högt upp i atmosfären att det är någon fara för flygtrafiken annat än precis i närheten av de skadade kärnkraftverken, rapporterar Reuters.

15:37, HJÄLPINSATSER:
Många svenskar vill enligt TT hjälpa de drabbade i Japan. Radiohjälpen har fått in spontana gåvor trots att ingen insamling startats och vidarebefodrar dem efter bästa förmåga. Röda Korset och Rädda Barnen har startat insamlingar.

15:06, KÄRNKRAFT: Ingen ytterligare expansion av evakueringszonen runt kärnkraftsverket i Fukushima behövs. Det säger företrädare för den japanska strålsäkerhetsmyndigheten enligt CNN.

Care about Japan14:20, EVAKUERING: Finska utrikesministeriet rekommenderar alla finska medborgare att lämna Tokyo och meddelar också att delar av den finska ambassaden flyttar till Hiroshima, rapporterar YLE.

13:17, EVAKUERING:
Endast en svensk var enligt TT med på det SAS-plan som lämnade Tokyo på fredagen. Ungefär 20 uppges vara intresserade av att följa med på det plan som går sent i kväll.

13:00, DÖDSSIFFROR: Antalet döda är enligt den japanska polismyndigheten nu 6.911, rapporterar CNN. 10.316 personer saknas fortfarande.

12:45, HJÄLPINSATSER: Japans premiärminister Naoto Kan har framträtt på en presskonferens. Hans säger att det finns vissa hinder för hjälpinsatserna för de drabbade, men att de håller på att övervinnas, rapporterar BBC.

12:32, KÄRNKRAFT: Japanska myndigheter uppger, enligt Reuters, att rekatorerna 1 och 2 på kärnkraftverket Fukushima Daiichi kan återfå elektriciteten imorgon, lördag.

12:22, MARKNAD:
Enligt den internationella branschorganisationen Iata kommer flygbolagen drabbas hårt av katastrofen i Japan. En återhämtning väntas inte förrän under andra halvåret 2011, rapporterar TT.

Japan Efterskalvet12:10, HJÄLPINSATSER:
Antalet influensafall ökar nu i jordbävningsdrabbade japan. Det kommer att avsevärt öka trycket på de japanska sjukhusen, rapporterar BBC.

10:04, KÄRNKRAFT:
Den japanska säkerhetsmyndigheten höjer bedömningen av kärnkraftsolyckan från fyra till fem på incidentskalan, uppger Reuters.

10:01, POLITIK:
Representanter för Japans regeringsparti DPJ vill ge ledarna för två oppositionspartier ministerposter i regeringen för att främja nationell enighet efter katastrofen. Det skriver Kyodo News nätupplaga.

09:56, KÄRNKRAFT:
WHO uppger att de strålningsnivåer som uppmätts i området runt kärnkraftverket Fukushima 1 inte utgjorde någon omedelbar risk för människors hälsa.

8:53, KÄRNKRAFT:
Japanska myndigheter meddelar att det återupptagna vattensprutandet över reaktor 3 varit "något framgångsrikt".

7:23, MARKNAD:
Tokyobörsen steg 2,7 procent på fredagen. Sedan jordbävningen och tsunamin har börsen fallit med 10 procent.

7:17, INDUSTRI:
Sony håller sex fabriker, som tillverkar bland annat batterier och blu-ray-system, stängda. Det kan enligt bolaget påverka leveranserna.

Källa: di.se

Chibi Nihon Utmaning 01.

Utmaning!
Jag tänkte få ert huvud att spinna nu när jag utmanar er att ..

FORT! KOM PÅ MINST 5 JAPANSKA MÄRKEN!

Kommentera nedan!
(( Ni som vill göra det svårare för er själva bör lämna ute märken på fordon! ))

Mangatecknare donerar sina verk

Shonen JumpOm du är alls intresserad av Japan och japansk kultur så har du säkert besökt Chibi Nihon tidigare och sett de fantastiska videofilmer, de häpnadsväckande bilderna och intressant fakta om Japan. Under de senaste dagarna har det tyvärr ramlat in massvis med information om skador, tragedi och förstörelse som orsakades av jordbävningen, efterskalven och tsunamier.

Anime News Network har fullt upp med både anime samt manga kreatörer som har checkat in för att berätta för världen att de är okej och många mangatecknare vill göra mer än berätta för världen att de mår bra - de vill dessutom erbjuda hjälp och ett budskap om hopp på sitt eget sätt: med sina konstverk.

Det enda som alla bilder har gemensamt oavsett mangatecknare är att alla ler. För att finna dessa bilder med bud, vänligen sök upp dem via google eller eBay, är du fan av någon speciell tecknare, titta gärna på deras offentliga hemsida.

Japan är ett glädjes land, även vid mörka tider.

Bild: Shojo manga, Arina Tanemura (The Gentlemen's Alliance Cross)

En vecka sedan incidenten i Japan

RanpuNyheterna börjar bli allt färre. Detta betyder två saker, delvis orkar inte människor lägga enorma mängder energi på alla dessa dåliga nyheter varje minut och delvis så håller Japan tyst om mycket utav deras fakta. Små portioner delas ut i lagom mängd för att folket i Japan och i sin tur hela världen skall få uppdateringar och för att minska och undvika panik.

Många av de hemlösa kämpar just nu under nätterna mot kylan och den snö som fallit över vissa delar av Japan.

Chibi Nihon kommer att fortsätta variera inläggen, delvis uppdateringar så som denna då jag uppdaterar informationen fram till midnatt och även ge annan information kring kulturen, spel, musik, foton med mera av Japan. Det är viktigt att vi blir påminda men det är viktigare att kunna ge varandra mer tid att smälta all den information som ramlar in minut för minut. Återkom för att fullfölja statistiken om Japan här nedan!


Dessa incidenter har hänt 17/3 2011 enligt svensk tid:

20:59 KÄRNKRAFT:
En extern kraftledning har anslutits till reaktor 2 vid kärnkraftverket vid Fukushima. Strömmen ska slås på så snart som arbetet med att spruta in vatten reaktor 3 är färdigt. Samtidigt är ett av dieselaggregaten nu redo att användas. Det kommer att förse reaktor 5 och 6 med ström och växelvis pumpa in vatten i deras bassänger för använt kärnbränsle. Senare kommer aggregatet att användas för att fylla upp vatten i reaktorkärlen.

20:22 EVAKUERING:
Utrikesdepartementet erbjuder svenskar och andra skandinaver att flyga från Tokyo till Bangkok på fredag samt lördag förmiddag i extrainsatta SAS-plan. Detta på grund av den begränsade flygkapaciteten från Tokyo. Resenärer får betala ett självkostnadspris för flygningen.

19:02 STRÅLNING:
Läget vid det skalvdrabbade japanska kärnkraftverket förblir ytterst allvarligt. Experter är eniga om att det värsta som kan hända är fyra härdsmältor men skadorna blir inte så svåra som efter Tjernobylkatastrofen.

17:38 KÄRNKRAFT:
Japan erbjuds hjälp från andra länder med arbetet att förhindra ett kärnkraftshaveri. Det värsta som kan hända i Fukushima I är fyra härdsmältor som frigör radioaktiva ämnen. Internationella atomenergiorganet (IAEA) bedömer läget vid det skalvdrabbade kärnkraftverket som ytterst allvarligt. Försöken att hålla kärnbränslet nedkylt hämmas av höga strålningsnivåer. Både reaktorer och lagringsbassänger för kärnavfall behöver vattenbegjutas.


17:27 EXPORT:
Efter tragedin i Japan kan flödet strypas av vissa teknikprodukter även i Sverige. Det kan om sex till åtta veckor bli brist på både surfplattor och nya tv-modeller i affärerna.

17:04 STRÅLNING:
Data från ett dussin strålmätningsstationer runt om i Japan, som framför allt mäter bakgrundsstrålning av cesium-137, visade på torsdagseftermiddagen att alla utom en hade normala strålningsvärden. För mätstationen vid Fukushima finns inga uppgifter. Vid en station, i prefekturen Ibaraki söder om Fukushima, uppmättes en bakgrundsstrålning på ungefär 10 gånger det normala. Det är inte alarmerande, bedömer svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

16:24 EVAKUERING:
Sveriges ambassad i Tokyo känner inte till uppgifterna om att regeringen arbetar med en evakueringsplan, enligt TT.

15:40 EVAKUERING:
Enligt Fredrik Reinfeldt så kommer snart besked om eventuell evakuering av svenskar. Regeringen arbetar nu med myndigheter för att ordna transporter från Japan.

15:23 MARKNAD: SEB:s ekonomer bedömer att den ekonomiska effekten av de japanska problemen blir begränsad. Samtidigt är kärnkraftssituationen fortfarande oklar. Skulle det uppstå kärnkraftsskador med radioaktiv strålning över ett större geografiskt område blir de ekonomiska konsekvenserna betydligt värre.

15:16 EVAKUERING:
Omvärlden litar inte längre på japanska myndigheters uppgifter om krisen i Fukushima. Flera länder gör egna analyser som tyder på att hotet från reaktorolyckorna är mer omfattande än vad som hävdas från Tokyo. Sverige hör till de länder som uppmanat sina medborgare att evakuera en betydligt större zon än de japanska rekommendationerna.

15:02 INDUSTRIN:
Saab Automobile i Trollhättan får de komponenter man ska ha från sina leverantörer i Japan. Det gäller bland annat automatlådor från storföretaget Aisen Warner, som även levererar växellådor till Volvo PV. De anställda på Aisen får jobba även på nätterna för att klara av alla order från tillverkare.

14:40 MARKNAD:
Händelseutvecklingen i Japan kan komma att slå hårt mot fordonsindustrin runt om i världen. Japan är i sig ett stort billand på såväl tillverkningssidan som underleverantörssidan. När det gäller elektronikkomponenter var det ett problem att förse fordonsindustrin världen runt redan innan tragedin i Japan inträffade.

14:06 MARKNAD:
Om en eller ett par månader kan det börja gapa tomt på vissa hyllor hos elektronikkedjorna. Skalvet i Japan och den komponentbrist som branschen talar om kommer förmodligen ge brist på många populära elektronikprylar.

13:56 STRÅLNING:
Oenighet har blossat upp mellan Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) när det gäller hur svenskar som varit i Japan ska behandlas när de anländer till Sverige.

13:55 STRÅLNING:
Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har fått en förfrågan från Internationella atomenergiorganet (IAEA) om huruvida den har möjlighet att hjälpa till med ett strålmätningsteam eller andra kärnsäkerhetsexperter. SSM har inte tagit ställning till förfrågan.

13:39 KÄRNKRAFT:
Vit rök eller ånga har setts komma upp från reaktor 2 i Fukushima, uppger ägaren Tepco. Samtidigt fortsätter man att vattenbomba reaktor 3 från luften, enligt myndigheter.

13:29 KÄRNKRAFT: Ryssland är redo att ge all tänkbar hjälp till Japan, inklusive i bekämpandet av haverierna på kärnkraftverken, uppger ryska utrikesdepartementet.

13:03 STRÅLNING:
Även i Taiwan har "något högre" strålningsnivåer uppmätts från totalt 25 flygpassagerare som anlänt från Japan.

12:56 KÄRNKRAFT:
Danmark skickar sex personer till Japan för att hjälpa till med katastrofarbetet vid kärnkraftverket Fukushima. De ska bistå en grupp nukleära experter från EU, där en dansk ingår.

12:13 MARKNAD:
Volvo Personvagnar köper omkring tio procent av komponenterna till sina bilar, räknat i ekonomiskt värde, från Japan. I dagsläget har företaget säkrat leveranser för full produktion i både Göteborg och belgiska Gent under hela nästa vecka, men inte längre än så.

12:10 KÄRNKRAFT: Frankrike kommer på torsdagen att skicka ett flygplan med 95 ton av grundämnet bor till Japan, uppger energi- och industriminister Eric Besson. Bor är användbart i bekämpandet av kärnkraftshaveriet vid Fukushima 1.

12:07 KÄRNKRAFT:
I stället för polisens vattenkanoner, som inte kommer tillräckligt nära, har nu särskilda fordon från den japanska militären rullats fram för att begjuta reaktor 3 med vatten, enligt tv-kanalen NHK.

11.58 MARKNAD: Di.se avslöjar att flera svenska institutioner - bland annat Swedbank Robur, Sjunde AP-fonden och SPP Fonder - är ägare i skandalbolaget Tepco, som äger Fukushima 1. Swedbank Robur är Sveriges största fondbolag, Sjunde AP-fonden förvaltar bland annat Såfa-fonden, den så kallade soffliggarfonden för pensionssparare som inte valt PPM-sparande.

11:50 STRÅLNING:
De vattenkanoner som under torsdagen använts för att kyla ned Fukushima-verket har fått dras tillbaka. Strålningsnivåerna på platsen är för höga, rapporterar den japanska tv-kanalen NHK.

11:48 KÄRNKRAFT:
En fullständig härdsmälta i någon av reaktorerna i kärnkraftverket Fukushima 1 i Japan innebär inte att vi får ett nytt Tjernobyl, enligt svenska experter. Även om reaktorinneslutningen spricker blir utsläppet mycket mer begränsat. Experterna oroar sig mer för det utbrända kärnbränslet i reaktor 4.

11:48 MARKNAD: Takeo Nishioka, ordförande för överhuset i Japan, föreslår att de finansiella marknaderna ska stängas med anledning av turbulensen kring landets katastrofer. Nishioka uppgav att det är nödvändigt att stänga börsen Tokyo Stock Exchange samt valutamarknaderna under en vecka.

11:37 KÄRNKRAFT:
Den kärnkraftkris som utspelar sig i Japan efter förra veckans naturkatastrof kan få långtgående effekter för kärnkraftoperatörer i Europa och elektricitetsmarknaden generellt. Den bedömningen gör kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors i en rapport på torsdagen.

11:12 KÄRNKRAFT: Många ifrågasätter om Tokyo Electric Power Company (Tepco), som äger de drabbade kärnkraftverken, berättar allt det vet om reaktorolyckorna. Även amerikanska tjänstemän med insyn i katastrofhanteringen har antytt att den japanska regeringen inte får den information den behöver från Tepco.

11:06 RADIOAKTIVITET:
Omvärlden har tröttnat på de japanska myndigheternas bristfälliga information från katastrofzonen kring de havererade kärnkraftverken. Kina, USA och Frankrike har uppmanat sina medborgare att evakuera en betydligt större zon. Även svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har utökat evakueringsområdet.

10:42 RESOR:
Ericsson har 890 anställda i Japan och 65 av dem är utländska medarbetare. De som inte är absolut nödvändiga för verksamheten, inklusive deras familjer, tas tillfälligt hem till sina hemländer. Ericsson lämnar ingen uppgift om hur många av de utländska anställda som är svenskar.

09:55 RESOR:
Ikea erbjuder sina 89 utländska medarbetare i Japan att lämna landet och resa till Hongkong med sina familjer. Samtliga Ikeas anställda i Tokyoområdet erbjuds att med sina familjer resa till Kansai, 30 mil söder om Tokyo.

09:51 KÄRNKRAFT:
En tjänsteman från det internationella atomenergiorganet (IAEA) uttryckte 2008 oro över säkerheten i Japans kärnkraftverk vid ett möte med kärnkraftsexperter från G8-länderna i Tokyo, uppgav den brittiska tidningen The Daily Telegraph. Kärnkraftverket Fukushima 1 var byggt för att klara av ett skalv med magnituden 7,0.

09:49 MARKNAD: Bilsäkerhetsföretaget Autoliv har nu i gång samtliga sina fabriker i Japan. Även kunderna, biltillverkarna, annonserar att de ska börja dra i gång produktionen igen.

09:44 RADIOAKTIVITET:
Japanska myndigheter ska börja kontrollera livsmedel för radioaktiva ämnen. Gränsvärdena varierar efter vilken matvara det gäller, men håller sig till internationellt accepterade nivåer. Andra asiatiska länder har tidigare meddelat att man kontrollerar mat som kommer från Japan. Liknande planer finns i EU.

09:28 MARKNAD:
Japans katastrof väntas inte få betydande effekter på den globala ekonomin, bedömer Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

09:22 MARKNAD:
Kärnkraftsolyckan i Japan har stärkt yenen kraftigt mot övriga världsvalutor i spåren av spekulationer om att japanska försäkringsbolag kommer att behöva ta hem kapital. En viss mildring från rekordnivåerna noteras dock på morgonen.

09:05 RADIOAKTIVITET:
Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige vidhåller sin rekommendation om att svenskar inom åtta mils radie från kärnkraftverket ska ta sig därifrån. Man har försökt att vattenbomba anläggningen med helikopter, men av 200 bombningar har bara två lyckats.

08:46 KÄRNKRAFT:
Kina har beordrat en översyn av säkerhetsreglerna för sin kärnkraftsindustri, men också en frysning av alla projekt i planeringsstadiet. Kina har 13 verk i drift och håller på att bygga 27 till. Ytterligare 50 finns planer för.

08:19 MARKNAD:
Japans tillväxt kommer knappt att påverkas av jordbävningen samt tsunamin och ekonomin kan till och med växa snabbare än väntat, uppgav Kaoru Yosano, ekonomiminister i Japan, enligt en artikel i Financial Times. Han uppgav att de värst drabbade områdena står för sammanlagt 4,1 procent av BNP.

08:15 BÖRSEN:
Rädslan har nu spridit sig till Tokyos finanskvarter. Flera utländska investerare trycker nu på för att Tokyobörsen ska stänga så att de kan evakuera sin personal, skriver Dagens Industri.

08:11 RADIOAKTIVITET:
Enligt atomenergiorganet IAEA har flera personer skadats och förts till sjukhus bland dem som arbetar på kärnkraftverket Fukushima 1, både Tepco-anställda och sådana som arbetar för underleverantörer på plats. Två människor saknas. Bland skadorna finns brutna ben och "plötsliga insjuknanden". Flera skadades när reaktorhallarna i reaktor 1 och 3 exploderade i helgen - fyra vid första tillfället och 11 vid andra. Enligt IAEA ska 17 personer ha fått radioaktivt material i ansiktet, men det ansågs inte vara så allvarligt att de behövde föras till sjukhus.

08:11 MARKNAD:
Om den japanska kärnkraftsolyckan förvärras kan det komma att stärka valutan yenen ännu mer, uppger en analytiker för Financial Times.

08:08: Antalet döda och saknade har höjts till 14.650, enligt uppgifter från polisen i Japan.

08:04 KÄRNKRAFT:
Sydkoreas oljebolag S-Oil planerar att leverera oljeprodukter om 2,4 miljoner fat till Japans jordbävningsdrabbade raffinaderiindustri. Tidigare har ekonomiministern meddelat att Japan kommer att ta tre dagars oljeförbrukning ur landets strategiska lagerreserver.

08:02 KÄRNKRAFT:
Japans handelsminister Banri Kaieda varnar för att det finns risk för omfattande strömavbrott i Japan och han manar minska energianvändningen.

07:51 KÄRNKRAFT:
Det råder stor risk att Japan drabbas av betydande elavbrott om elförbrukningen i landet inte begränsas, varnar Japans ekonomiminister Banri Kaieda. Japan måste öka importen av oljeprodukter samt öka effekten inom annan kraftproduktion.

07:19: För hundratusentals japaner förvärrades situationen ytterligare då kyla och snö drog in över de värst drabbade områdena. Olja för uppvärmning och vatten börjar tryta i evakueringslägren. Omkring 850.000 hushåll i norra Japan är fortfarande utan ström i kylan. Enligt regeringen saknar en och en halv miljon hem rinnande vatten.

07:13 BÖRSER:
Tokyobörsen hade tappat 1,44 procent när den stängde på torsdagen.

07:13 KÄRNKRAFT:
USA kommer att flyga ett obemannat flygplan över det krisdrabbade kärnkraftverket Fukushima Daiichi för att ta bilder på de problemtyngda reaktorerna.

07:02 RESOR:
Med anledning av det förvärrade läget vid det japanska kärnkraftverket Fukushima avråder nu det svenska utrikesdepartementet från alla resor till Japan. UD uppskattar att det finns omkring 2.000 svenskar i Japan. UD uppmanar också alla svenskar inom en radie av 80 kilometer från kärnkraftverket Fukushima att lämna området.

06:17 RESOR:
USA auktoriserade på onsdagskvällen inledande evakuering av amerikanska medborgare från Japan, rapporterar AP. I en utökad resevarning från utrikes- och energidepartementen uppmanar de amerikanska myndigheterna de amerikanska medborgare som redan befinner sig i landet att överväga att lämna landet.

05:58 RESOR:
Sedan Naritaflygplatsen i Tokyo åter öppnat flyger SAS till och från den japanska huvudstaden, skriver flygbolaget i sin trafikinformation. SAS tillåter, mot bakgrund av katastroferna i Japan, ombokning eller återbetalning av Tokyobiljetter, som annars inte går att ändra.

05:33 MARKNAD:
Finansministrarna och centralbankscheferna i G7 kommer att hålla en telefonkonferens på fredagsmorgonen för att diskutera konsekvenserna av den japanska jordbävningen den 11 mars. Klockan 7.00 på morgonen lokal tid motsvarar klockan 23.00 på torsdagskvällen svensk tid.

05:31 BÖRSER:
Yenen steg rekordartat mot dollarn på torsdagen medan börserna i Japan och övriga Asien föll. Strax efter lunch hade Nikkei index i Tokyo tappat 2,1 procent.

04:25:
Det officiella antalet döda och saknade efter jordskalvet och tsunamin i Japan hade på torsdagen stigit till mer än 13.000, uppger polisen. 5.178 var bekräftat döda och 8.600 saknades efter polisens senaste uppgradering.

03:58 KÄRNKRAFT: USA ska sända förarlösa flygplan för att cirkulera över kärnkraftverket och granska skadorna, skriver Reuters.

02:07 KÄRNKRAFT
Fler helikoptrar ska kyla reaktorerna 3 och 4 med havsvatten. Samtidigt förbereddes brandbilar med vattenkanoner för att kyla reaktorerna från vatten.

01:08 BÖRSER:
Tokyobörsen tappar mer än 3 procent i den tidiga handeln på torsdagen.

00:21 RESOR:
UD avråder från alla Japanresor och uppmanar alla svenskar inom en radie av 80 kilometer från kärnkraftverket Fukushima att lämna området.

00:05 KÄRNKRAFT
Svenska Strålskyddsmyndigheten upppger att det är omöjligt att ge en tidsuppskattning hur lång tid det tar innan situationen vid bassängen i Fukushima blir kritisk. "Det kan ta allt mellan tio timmar och två dygn", säger Peter Hovander, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten till TT.

Källa: di.se


Chibi Nihons Design

Det är snart dags för en ny design på Chibi Nihon!
En uppdatering så att säga. Design av: Enkeria.com

Chibi Nihon Header

Enkeria.com


Super Mario Bros Theme A Capella

Från hans konto:

Tweet: http://bit.ly/SMBThemeSong Facebook: http://on.fb.me/dQIQjZ

It's a me- a capella Mario! I took a couple small liberties with the song, sing along! The lyrics are... pretty simple. Watch in 480p or higher for BEST AUDIO QUALITY!

JAPAN RELIEF INFO:
http://bit.ly/BeforeAfterEarthquake
Images showing the before and after devastation of the tsunami and areas affected.

http://lat.ms/ToughestCrisisSinceWWIII
A very recent news break on the Prime Minister's words addressing the trouble Japan faces now.


Ingen fara i Sverige för strålning

BellVärldshälsoorganisationen WHO försäkrade på onsdagsmorgonen svensk tid att det inte finns några tecken på att strålning spridit sig till andra länder. "Rykten har spridits via sms och andra vägar om ett radioaktivt moln som sprids över och bortom Asien. Regeringar och allmänheten uppmanas att vidta åtgärder för att få stopp på dessa rykten, som är skadliga för den allmänna moralen", sa Michael O'Leary, WHO:s Kinachef.

Tidigare hade panik utbrutit i bland annat Filippinerna där elever skickats hem från skolor och myndigheterna tvingats gå ut med dementier och försäkringar om att det inte är något radioaktivt moln på väg mot landet från Japan, enligt AFP.

Japans Kejsare Akihito talade till folket

AkihitosJapans kejsare Akihito talade på onsdagen till det japanska folket och sa att han bad för nationen efter den förödande jordbävningen och tsunamin som inträffade i fredags.

"Antalet som dött ökar varje dag och vi vet inte hur många människor som fallit offer. Jag ber för att få många som möjligt ska vara säkra", sa kejsaren, som också uttryckte oro över den "oförutsägbara" situationen vid det skalvdrabbade kärnkraftverket Fukushima 1.

"Jag hoppas innerligt att vi kan se till att situationen inte förvärras."

Talet var Akihitos första offentliga ord om situationen efter skalvet. Att kejsaren uttalar sig i tv är ytterst ovanligt.

Dåliga Nyheter från Japan

Reaktorbehållaren nummer 3 i jordbävningsdrabbade Fukushima 1 kärnkraftverk befaras ha blivit skadat och kan haläckt radioaktiva ånga under dagen och den avger hög nivå strålning , sa chefen kabinettssekreterare Yukio Edano. Strålningsnivån kortfattat toppade 2 milisievert vid anläggningen, säger operatörerna vid Tokyo Electric Power Co. De förklaringar gavs efter rök sågs stiga från reaktorn vid runt klockan 08:30, lokal tid. Källa: News on Japan

I nuläget har personal och experter undvikit området Fukushima ytterliggare då radioaktiva materialet är livshotande. Människorna i Japan ställer sig frågan om de skall stanna, resa bort och ifrågasätter staten och deras förtroende. Barnen, Japans framtid, är mest mottagliga för det radioaktiva.RadioaktivtStorstaden Tokyo saknar 13 miljoner detaljer: nämligen folket. "De trottoarer var mycket, mycket tommare än vanligt, och allt var väldigt tyst, säger en infödd lärarinna en japansk missionsskola.

Hon beskrev det område där hon bor, ungefär en timme utanför Tokyo i Chiba prefektur, som "en spökstad, med många butiker stängda och andra tomma och med endast minimal belysning." Landet väntar en el brist eftersom 11 kärnkraftverk i nordöstra Japan, som är utrustade med en stor del av strömmen till Tokyo-området, har lagts ned efter skalvet. Regeringen har uppmanat folk att stänga sina lampor så mycket som möjligt och beställde partiell strömavbrott i vissa städer. (Källa: Times Online)

Och i dagens läge, om inga fler massiva katastrofer sker så väntas ett 5 års långt arbete bara för att fixa vägarna och husen i det drabbade områdena. Visserligen har Japan teknologin och tillgångar att bygga hus snabbt men efter en sådan katastrof kommer det att planeras att göra det bättre och smartare säger experterna. Men kan inget göras åt kärnkraftverket kan övrig återuppbyggning eventuellt inte ske till 100% förens om tusentals år, då radioaktiva materialet är helt borta. / Chibi Nihon16/4 2011 - Svenska Tider:

22:30, KÄRNKRAFT:
Krisen vid Fukushima 1-verket har nu förvärrats ytterligare. Enligt uppgift finns inget vatten alls kvar i den bassäng i reaktor 4 där använt kärnbränsle förvaras. Stämmer det är risken överhängande att bränslet till slut antänds. Då är ett stort radioaktivt utsläpp ett faktum, eftersom höljet som innesluter härden inte håller tätt efter tisdagens brand.


22:26 STRÅLNING:
Alla svenskar inom 80 kilometers radie från det japanska kärnkraftverket Fukushima uppmanas att evakuera, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens sajt. Därmed har säkerhetszonen utökats.

22:22: RESEREGLER:
Strålsäkerhetsmyndigheten avråder från att åka till Japan på grund av förhöjd risk för radioaktiva utsläpp.Den tidigare rekommendationen gällde Tokyo och nordöstra Japan, nu förklaras alltså hela landet vara osäkert.

21:25:
Trots alarmerande rapporter tidigare under kvällen om extrema strålningsnivåer vid reaktor 4 kommer det inga nyheter från kärnkraftverket Fukushima 1 just nu. I Japan är klockan nu 05:25 på morgonen.

20:05:
Japans kejsare Akihito höll ett tv-sänt tal till nationen, vilket är mycket ovanligt. I talet sa han att han ber för nationen. Så sent som i måndags var den senast utlagda nyheten på det kejserliga hovets hemsida nya teman till dikter.


20:01, STRÅLNING: Strålningsnivåerna i bassängen för använt kärnbränsle i reaktor 4 i Fukushima-verket är "extremt höga", enligt chefen för USA:s kärnkraftsorgan. Orsaken är enligt honom att allt vatten i bassängen är borta.

19:39, WIKILEAKS:
Internationella atomenergiorganet IAEA varnade för två år sedan Japan för konsekvenserna av en allvarlig jordbävning. Den uppgiften finns i den hemliga diplomatpost som sajten Wikileaks offentliggjort. I rapporten uppges Japan ha "ett allvarligt problem".

18:49, KÄRNKRAFT:
Arbetet pågår med att göra det framkomligt för brandbilar till reaktor 4, den där det senast brann. Vattenkanoner ska förhoppningsvis lyckas kyla anläggningarna. Kärnkraftbolaget, Tepco, beskriver läget vid reaktron som "inte bra".

18:11, VÄDER:
Det snöar för närvarande kraftigt i Japan, vilket gör det extra svårt för de hundratusentals som blivit hemlösa.

18:09, KÄRNKRAFT:
Nödåtgärderna för att kyla kärnbränslet vid Fukushima 1 ser inte ut att räcka till. Problemen omfattar nu samtliga sex reaktorer. Vattenbombningar med helikopter har avbrutits på grund av för höga strålningsvärden.

18:06: Vi har haft ett glapp i rapporteringen, ska försöka fylla på med det senaste som hänt.

16:02, EVAKUERING:
Trotts att Frankrike och Ryssland nu evakuerar sina medborgare i Japan finns inga sådana planer för Sverige, rapporterar TT

15:51, HJÄLPINSATSER: Bormästaren i Ishinomaki, en stad i Miyagi prefekturen, rapporterar att antalet saknade där beräknas stiga till 10 000, rapporterar BBC.

15:39, MARKNAD: Autoliv återupptar produktionen vid sin fabrik i Tsukuba. De startade redan igår men stängde ned den för deras kunder hade ingen möjlighet att ta emot leveranser. Produktionen i Tsukuba kommer återupptas på torsdag, rapporterar TT.


15:29, DÖDSFALL:
Japanska polisen bekräftar att den officiella dödsiffran nu stigit till 4 277, rapporterar CNN.


15:14, DÖDSFALL:
Volvo AB rapporterade på onsdagen att två av företagets medarbetare i Japan omkommit i jordbävningskatastrofen, rapporterar TT.


14:58, HJÄLPINSATSER/MARKNAD:
Energiföretaget Idemitsu Kosan säger att de kommer återuppta verksamheten vid sitt bränslelager i Shiogama på torsdag. Idomitsu Kosan har ett lager på 8 600 kubikmeter olja, som kommer distribueras till de mest behövande, rapporterar Kyodo News.


14:43, KÄRNKRAFT:
Japan höjer maxgränsen för den strålingsdos kärnkraftsarbetare får utsättas för. Den höjs från 100 millisievert till 250 millisievert, rapporterar BBC.


14:22, HJÄLPINSATSER:
Japan har lyckats mobilisera 80 000 räddningsarbetare. 4 200 människor har hittills bekräftats döda i katastrofen, rapporterar Kyodo News.

14:18, MARKNAD:
Notan för katastrofen i Japan kan bli 1 290 miljarder kronor, rapporterar TT.

12:58, HJÄLPINSATSER:
Kina donerar 20 000 ton bränsle till det katastrofdrabbade Japan, rapporterar BBC.

12:31, KÄRNKRAFT:
Polisen kommer att försöka kyla reaktor 4 i Fukushima med hjälp av vattenkanoner.

12:28, HJÄLPINSATSER:
BBC rapporterar att 430 000 människor är hemlösa efter naturkatastrofen. Prefekturerna Iwate, Miyagi och Fukushima planerar att 32 800 tillfälliga bostäder åt de hemlösa.

11:08, MARKNAD:
Volvoägda UD Trucks förbereder sig för ett längre produktionsstop. Tidigare har företaget sagt att de stoppar produktionen den här veckan, nu ser det dock ut som om stoppen förlängs ytterligare, rapporterar TT.

11:06, KÄRNKRAFT:
Havsvatten pumpas nu in i reaktorerna 5 och 6 i Fukushima, rapporterar Reuters.

11:02, MARKNAD:
Under tisdagen genomfördes 157 000 affärer på Tokyobörsen, långt över det normala. Redan idag är handeln tillbaka på en mer normal nivå, rapporterar TT

10:58, KÄRNKRAFT:
SSM anser att kärnkraftsolyckan i Japan bör uppgraderas. Just nu klassas den i Japan som en nivå 4 olycka, men svenska myndigheter anser att olyckan bör uppgraderas till nivå 6, rapporterar TT.

10:49, HJÄLPINSATSER:
Reuters rapporterar att det kommer ta minst fem år att återuppbygga de skadade områdena i Japan. Det handlar om återuppbyggnaden av hus och elnät, dessutom måste infrastrukturen katastrofsäkras.

10:24, MARKNAD:
Raset på Tokyobörsen igår var överdrivet, rapporterar TT. "Naturkatastrofer är begränsade i tiden och ganska explosiva till skillnad från till exempel en bankkris eller en IT-bubbla som spricker och som inte har någon bortre parentes.", säger finansanalytikern Peter Malmqvist till TT.

10:10, HJÄLPINSATSER:
Japanska kabinettssekreteraren Edano ber den privata sektorn om hjälp att säkra transporter av förnödenheter till området utanför evakueringszonerna kring de skadade reaktorerna, rapporterar Reuters.

10:06, KÄRNKRAFT: Japanska självförssvarstyrkor avbryter nu vattenbombningen av de skadade reaktorerna, rapporterar BBC.

10:03, EVAKUERING: BBC rapporterar att flera företag evakuerar sin utländska personal från Japan. Bland annat BMW.

09:25, KÄRNKRAFT: Reuters rapporterar att tryck och temperatur börjar sjunka i Daiichis reaktor 2.

09:22, MARKNAD: Priserna på flygbiljetter från Japan skjuter i höjden, rapporterar BBC.

09:07, KÄRNKRAFT: Personalen har nu återvänt till reaktorerna vid Fukushima-Daiichi kärnkraftverket. De var tvungna att evakuera området på grund av hög radioaktivstrålning

09.01, MEDIA: De senaste nyheterna från Twitter.

08:54, HJÄLPINSATSER: Kejsar Akihito talade till folket om katastrofen i Japan. Han uttryckte en oro för situationen i kärnkraftverken i Fukushima.

08:30, EVAKUERING:
Det finns i nuläget inga planer på att evakuera svenskar från japan, rapporterar TT.

08:25, HJÄLPINSATSER: BBC rapporterar att temperaturerna i Japan börjar bli allt kallare. Temperaturen har sjunkit till noll grader i flera av de drabbade områdena.

08:18, MARKNAD: Toyota rapporterar till BBC att de kommer återuppta viss produktion i Japan på torsdag.

07:55, KÄRNKRAFT: Läget i Fukushima har försämrats under natten. Det uppger Helene Jönsson, expert på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). I går misstänkte man att reaktor 2 läckte. Nu misstänker man att inte heller 1 och 3 är täta. Misstankarna är ännu inte bekräftade.

07:47, MARKNAD: Situationen i Japan väntas inte ha någon betydande påverkan på Ericssons fakturering under det första kvartalet, uppger bolaget. 07:33 MARKNAD: Tepco, som driver det katastrofdrabbade kärnkraftverket, rasade med ytterligare 24,6 procent på Tokyobörsen, efter ras i samma storleksordning både på måndagen och tisdagen.

07:11, MARKNAD: När Tokyobörsen stängde på onsdagen hade Nikkei 225-index stigit med 5,7 procent, efter raset dagen före då index föll med 10,6 procent. Det bredare Topixindex steg med 6,6 procent. Även övriga Asienbörser steg.

06:39, KÄRNKRAFT: En ny brand har brutit ut i Fukushimas reaktor 4. Det kommer även vit rök från reaktor 3. Personalen har evakuerats igen.

06:12, EVAKUERING: Den franska regeringen uppmanar sina medborgare i Tokyo att lämna landet eller ge sig iväg söderut på grund av strålningsrisken från det läckande kärnkraftsverket. Flygbolaget Air France har blivit ombett att hämta fransmännen.

05:37, KÄRNKRAFT: Arbetare har åter tillåtits in på området efter att radioaktivitetsnivåerna sjunkit. Pumpningen av kylvatten till reaktorerna 1, 2 och 3 fortsätter stadigt, samtidigt som ägaren Tepco försöker bygga en väg till reaktor 4 för att kunna föra in brandbilar på området.

05:08, NYTT SKALV: Kraftiga jordskalv skakade Tokyo och östra Japan strax före klockan ett på onsdagen lokal tid. Skalven låg omkring magnituden sex. Inga tsunamivarningar utfärdades omedelbart och inga allvarligare skador rapporterades.

05:03, KÄRNKRAFT: Arbetare vid kraftverket Fukushima 1 har uppmanats att lämna området på grund av stigande radioaktivitet, och att arbetet med att kyla av reaktorerna tillfälligt hade avbrutits.

00:15, KÄRNKRAFT: Flera medier uppger att brandmännen börjar få kontroll över den uppflammade branden i reaktor 4.

00:03, DÖDSTAL: Enligt den japanska nyhetssajten NHK är den officiella dödssiffran nu 3.373 bekräftade. Fortfarande saknas mer än 7.500 personer.Värsta katastrofen sedan Andra Världskriget 1939-1945 säger dem i Japan.
Det börjar bli ont om vatten och mat i Japan!

Donera via Röda Korset
Pengar som kommer in till detta katastrofhjälpskonto de närmaste dagarna kommer att gå till hjälparbetet för dem som drabbats av jordbävningen i Japan och den efterföljande tsunamin i regionen.
http://www.redcross.se/stod-oss/fler-satt-att-stodja/katastrofhjalpen/

Välgörenhet från artister!

Lady Gaga, Linkin Park och Blink-182 har inlett insamlingar för att hjälpa offer för Japans jordbävningen och tsunamin.

Blink-182Med designer armband, original T-shirts och minnessaker auktioner har de tre stora namnen hopp om att kunna samla in pengar till Röda Korset och musik för bistånd. Sedan i fredags har artister som Justin Bieber och Coldplay oroat sig för jordbävningen, mest på Twitter. "Så tragiskt", skrev Britney Spears. "# prayforjapan" föreslog Katy Perry, ett sms till ett nummer i USA för donering till Röda Korset. Men utan en internationell gala på däck, är detta vanligen omfattningen av musikernas välgörenhet.

Blink-182
Det högsta budet hittills är för den ursprungliga handskrivna lyrics till låten "Rock Show". Visserligen finns det flera dagar kvar till auktionen, det högsta budet är för närvarande på $17.000 som motsvarar ca 103 800,00 svenska kronor.

Linkin Park
T-shirts designad av Mike Shinoda. Inkomster från dessa t-shirts kommer att doneras till Music for Relief för att hjälpa överlevande från 8,9 Jordskalvet i Japan och efterföljande tsunamin. Klicka på bilden för att bli länkade till deras hemsida.

Linkin Park JapanLady GagaLady Gaga
Lady Gaga har designat ett armband till förmån för offren för tsunamin i Japan. Armbandet är försett med inskriptionen "We pray for Japan" - Vi ber för Japan - på engelska och japanska, skriver sajten Omg.

"Jag har designat ett armband som en bön för Japan. Köp det/donera här och alla inkomster kommer att gå till insatser för att hjälpa tsunamioffren", skriver Lady Gaga på sin blogg.

Källa: guardian.co.uk / MTV

Uppdatering 22 Mars
Artister som Justin Bieber, U2, Rihanna, Nicki Minaj och Bon Jovi ska finns med på den digitala välgörenhetsskiva som släpps i slutet av veckan för att samla ihop pengar till Japans jordbävnings- och tsunamioffer. Samtliga pengar som kommer in från skivförsäljningen skänks till japanska Röda Korset. Källa: DN

Sofni's Hörna

En tjej som också bloggar om och kring Japan. Klicka på bilden för att gå till hennes blogg!

Sofnis Hörna


David Svensson, 23 i Japan skriver..

za CatDavid Svensson 23 från Göteborg är av de svenskar som bor i Tokyo
Det största problemet där är att tågen inte går och det är svårt att hitta mat. Just nu har han tolv burkar tonfisk, lite soppa och några påsar chips att leva på tills det kommer fram mer mat.

Vad är de största problemen i Tokyo nu?
”Här i Tokyo är det inte så stora problem, förutom att tågen inte fungerar. Det hela blåses upp i Sverige, men det är inte så farligt här.”

Läs mer..

Efterskalv 6,0 på richterskalan

En jordbävning med styrkan 6,0 på Richterskalan har uppmätts i Japan 14.31 svensk tid.


Japan EfterskalvetDet är ett område som inte haft efterskalv tidigare och området ligger i den nordligare delen av nästa segment av jordplattan, där forskare befarar att fredagens skalv kan ha utlöst en ny jordbävning.

"I värsta fall är det ett förskalv till en större jordbävning som i sådana fall kommer att drabba Tokyo", säger seismolog Reynir Bördvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

"Det är dock för tidigt att säga, men skalvet är helt klart ’felplacerat’."

Stortokyo har uppskattningsvis 35 miljoner invånare, och räcker en yta lika stor som Skåne.

Epicentret fanns i Shizuoka, cirka 120 kilometer sydväst om Tokyo. Ett efterskalv efter fredagens jordbävning har varit väntat.

Enligt den japanska nyhetsbyrån NHK finns det ingen risk för en ny tsunami.

Myndigheterna uppmanar ändå människor att vara vaksamma och akta sig för byggnader som kan rasa. Byggnader uppges ha skakat i huvudstaden Tokyo.

Japan EfterskalvetFler nyheter

Källa: di.se

Turen måste vända mer!

15/3

Geisha• Japan har informerat IAEA att branden vid Fukushima är släckt, rapporterar BBC via Twitter vid klockan 9.00 svensk tid.

Många länder ser över sina kärnkraftverk och i Tyskland har de stängt ned alla.

Oljebolaget Shell är inte drabbade i Japan och därför hjälper dem med att dela ut naturgas som reservplan i stället för kärnkraft i Japan.

Strålningsdoser på upp till 400 millisievert per timme som uppmätts vid Fukushima är "nivåer som man måste ta på största allvar för att undvika omedelbara hälsoeffekter", säger professor Richard Wakeford. Men för drygt en timme sedan (kl 11.14) rapporterade de att vindarna har vänt och att all radioaktivt material från Fukishima är ute vid havet och förhoppningsvis fortsätter ut för att minimera risk.

Den officiella dödssiffran var på tisdagsmorgonen 2.414. Tusentals fler saknas och enligt Rädda Barnen kan 100.000 barn blivit hemlösa efter jordbävningen.

De människorna som bor närmst Fukushima är med runt  3 mils radie, de har uppmanats att stanna inomhus med fönster och dörrar stängda.

• Energibolaget Tepco meddelar att ett elavbrott kommer att drabba omkring 5 miljoner människor på tisdagen, rapporterat Reuters.

• Svenska strålskyddsmyndigheten uppger att radioaktiva partiklar från de japanska kärnkraftshaverierna kan spridas till Sverige. Det tar dock minst en vecka innan partiklarna når hit och mängderna skulle vara små. Någon fara för djur eller människor i Sverige är det emellertid inte tal om. Partiklarna som släpps ut kommer att smetas ut i hela atmosfären och hela luftrummet

Källa: www.di.se

Street Fighter Artwork

För er som gillar spelföretaget CAPCOM och deras Street Fighter spel
Jag har hittat några fräcka bilder av diverse fans och konstnärer. Klicka på bilden för att ta dig till sidan med fler bilder!

E-Honda

Jag kan avslöja att jag gillar Street Fighter och spela det massor förut. Mina två favoritfigurer var Chun-Li och sumobrottaren (på bild ovan) E-Honda!

Tsunamin var överallt!


Rapport om läget i Japan just nu!

Japan är fortfarande lamslaget efter jordbävning, tsunami och pågående kärnkraftskris. Man kämpar desperat för att hålla härdarna i de skadade reaktorerna kylda. Samtidigt stiger siffrorna över antalet skadade och döda.

Tsunami katastrof23.00

I Japan är klockan nu sju på tisdagsmorgonen och rapporterna från landet som drabbats av jordbävning, tsunami och en kärnkraftskris kommer in tätare igen.

SvD gör dock ett uppehåll i direktrapporteringen över natten. Ni kan dock följa TT:s rapportering här.

UN har satt ihop en lista över vilka personer och organisationer med ska följa på Twitter om man är intresserad av vad som händer i Japan.

Listan hittar du här.

22.45

Regeringens chefstalesman Yikio Edano säger att reaktor två på Fukushima Daiichi fortfarande är instabil, trots att ingenjörer lyckats pumpa in vatten.

Enligt Tepco har vattennivån i reaktorn inte omedelbart stigit till den önskade nivån, kanske på grund av en läcka, rapporterar BBC.

22.30

Tidigt på tisdagsmorgonen, lokal tid, började man åter pumpa in havsvatten i reaktor två på Fukushima Daiichi för att förhindra överhettning.

Från klockan tre på morgonen, lokal tid, sjönk trycket inne i reaktorn, uppgav Tepco via nyhetsbyrån Kyodo. Företaget som driver kärnkraftverket kunde dock inte bekräfta att vattennivån hade höjts över bränslestavarna som vid klockan 23 lokal tid var helt blottade, rapporterar BBC.

22.20

Regeringen sätter upp ett gemensamt högkvarter tillsammans med kärnkraftverkens operatörer för att bättre hantera krisen.

Japans premiärminister Naoto Kan ska själv leda verksamheten, sa han tidigt på tisdagsmorgonen, lokal tid.

Organisationen kommer att sitta på Tokyo Electric Power Co, Tepco, företaget som driver bland annat kärnkraftverken i Fukushima, rapporterar AP.

22.10

Den officiella siffran över antalet döda i Japan är fortfarande endast 1900. Men i prefekturen Miyagi räknar polischefen med 10 000 döda bara i hans provins.

Kyodo rapporterar att 2 000 kroppar spolats i land på två kuststräckor där.

Många japaner väljer att kremeras vid sin död. Normalt sett krävs ett tillstånd från lokala myndighet innan det görs. Men på måndagen gick regeringen ut och sa att man skulle göra ett undantag från den regeln.

– Det här är en åtgärd i en nödsituation. Vi vill hjälpa de jordbävningsdrabbade så gott vi kan, sa hälsominister Yukio Okuda.

Samtidigt kom rapporter om att kistor och påsar att lägga kroppar i höll på ta slut och att man kanske kommer behöva vända sig till utlandet för att få tag i fler, rapporterar AP.

21.30

Japan drabbas av jämna mellanrum av efterskalv. Vid klockan 21, svensk tid, rapporterade Reuters om att flera upplevt en jordbävning som fått husen i Tokyo att gunga.

Enligt den amerikanska myndigheten USGS uppmätte jordbävningen 5,2 på Richterskalan och hade sitt epicentrum nästan 40 mil från Tokyo.

20.55

Nu har man börjat pumpa in vatten i kärnkraftverket Fukushima 1 Daiichi, den andra reaktorn, rapporterar Reuters.

20.25

Händelserna i Japan har också satt fart på den svenska debatten kring kärnkraftens vara eller icke vara.

Men Moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark tycker att det känns ovärdigt att katastrofen nu används som ett argument i den energipolitiska debatten.

"Vi har all anledning att lära oss av det som nu händer, och kommer att hända, i Japan, men akta oss för att dra för enkla politiska slutsatser av det", skriver han i sin blogg.

Och Maud Olofsson vill inte riva upp energiöverenskommelsen, berättar hon här.

20.00

100 000 barn kan ha blivit hemlösa efter naturkatastroferna som drabbat Japan, uppger Röda korset.

– Vi är extremt oroligt att upp till 100 000 barn har blivit hemlösa på grund av fredagens jordbävning och tsunami. Deras hem kan ha blivit förstörda och flera av dem kommer att söka skydd i trånga center. Vi kan bara föreställa oss hur skrämmande de senaste dagarnas händelser måste ha varit för dem, säger Stephen McDonald som leder organisationens välgörenhetsarbete i England.

19.40

James Lyon vid IAEA sa också vid presskonferensen att det inte finns några tecken på härdsmälta i nuläget.
– Vid den här tidpunkten har vi inte några indikationer på att bränsle smälter.

19.20

Japans regeringen har formellt bett USA om hjälp för att kyla ner reaktorerna som skadats av jordbävningen, rapporterar Reuters.

USA har redan skickat två experter på kokvattenreaktorer och kan nu dessutom komma att skicka teknisk utrustning, uppger the Nuclear Regulatory Commission.

19.00

– Kärnkraftskrisen i Japan kommer troligtvis inte förvandlas till ett nytt Tjernobyl, sa Yukiya Amano vid FN:s atomenergiorgan IAEA på en presskonferens i Wien på måndagskvällen.

Bland annat kärnkraftens design och struktur skiljer dem åt, påpekade Amano.

18.45

TT: Rykten om en lång rad kända japaners död i skalvet och tsunamivågorna har snabbt spridits över hela världen och lika snabbt tvingat fram dementier.

"Vad är det här för nonsens om att jag skulle ha dött? Det är viktigare att, om ni kan, hjälpa Japan", skrev exempelvis Pokémon-skaparen Satoshi Tajiri på sin Facebook-sida.

Andra som dödförklarats felaktigt är Hello Kitty-designern Yuko Yamaguchi och porrfilmsstjärnan Maria Ozawa, rapporterar filippinska GMA News.

17.25

Svenska studenter som studerar i Japan kan få ekonomisk hjälp med hemresan. Enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN) ska studenterna då ansöka om ett särskilt lån för resan från katastrofområdet. Trots att studierna avbryts har de berörda dessutom rätt att behålla det studiemedel som redan betalats ut. CSN har sedan i lördags en jourtelefon för studenter i Japan och deras anhöriga. Drygt 500 svenskar pluggar i landet med svenskt studiemedel, skriver TT.

Oro över framtiden

Bild: Sagaya Naoko, 40 år, och hennes mamma Sugaya Kazuko, 63 år, vilar upp sig i ett uppsamlingsläger i Oarai. Båda berättar att de känner djup oro inför framtiden.

17.15

Bränslestavarna i de tre reaktorerna vid Fukushima 1 tycks smälta, uppger AP.

– Även om vi inte kan kontrollera det direkt, är det högst troligt att det händer, sa kabinettssekreterare Yukio Edano.

17.05

Strålningen som uppmätts vid kärnkraftverket i Fukushima under dagen är dubbelt så högt som det man sett tidigare, har Tepco uppgett rapporterar nyhetsbyrån Kyodo via BBC.

16.40

Vattennivån i reaktor två i Fukushima har sjunkit dramatiskt igen, rapporterar AFP och BBC Bränslestavarna har återigen exponerats och nu stiger rädslan för en härdsmälta.

16.30

Den japanska ingenjören Masashi Goto säger också att det bränsle som används har en lägre smältpunkt än vanligt. Det innebär att plutonium kan spridas på ett område som är dubbelt så stort som man räknar med vid en vanlig bränsleexplosion vid en fullskalig härdsmälta eller explosion. Enligt honom är det närmaste dygnet kritiskt.

15.15

En av ingenjörerna som utvecklade det skyddande höljet runt Fukushimas reaktorkärna säger till BBC att konstruktionen inte är gjord för att motstå varken tsunamis eller jordbävningar och att Toshiba, företaget som byggde kraftverket, kände till det.

14.56

Flera efterskalv skakar nu nordöstra Japan. De två kraftigaste har uppmätts till en magnitud på 5,1. Samtidigt uppger en talesperson för japanska strålskyddsmyndigheten för BBC att situationen i det hårt drabbade kärnkraftverket Fukushima är "inte bra, men stabilt".

14.55

Peter Hofvander på Strålsäkerhetsmyndigheten förklarar att nödkylningen med havsvatten är absolut sista åtgärden för att förhindra en allvarlig kärnkraftsolycka. Effekten av kylningen är en avgörande åtgärd och om den misslyckas kan bränslestavarna i reaktorn bli så varma att höljet som omger dem smälter.

– Kylningen behöver i första hand fortsätta i uppåt tio dagar, två veckor för att få ner temperaturen i reaktorn. Sedan kommer bränslet att behöva kylas under lång tid framåt, säger Peter Hofvander, till TT.

14.45

Enligt amerikanska forskare har skiftingarna i de tektoniska plattorna som orsakade fredagens kraftiga skalv flyttat jordens axel med drygt 16 centimeter. Den nya lutningen uppges ha fått jorden att snurra snabbare vilket enligt forskarna förkortat dygnet med uppskattningsvis 1,8 mikrosekunder.

14.25

Se gärna grafiken som förklarar den japanska kärnkraftsolyckan.

14.15

Tokyo Electric Power Co, företaget som driver kärnkraftverket Fukushima, uppger för nyhetsbyrån Jiji att kylvätskan i kraftverkets andra reaktor nu har sjunkit så mycket att bränslestavarna är helt blottlagda. Experter som nyhetsbyrån talat med utesluter nu inte en härdsmälta, något som skulle kunna leda till läckage av radioaktivitet.

14.05

USA Today rapporterar att explosionen vid Fukushimas tredje reaktor slitit av taket på reaktorbyggnaden. Samtidigt uppges situationen vid verkets reaktor nummer två fortfarande vara kritisk. Bränslestavarna uppges ha varit helt eller delvis blottlagda utan kylvätska och tekniker pumpar nu in stora mängder havsvatten för att kyla ner reaktorns kärna.

13.28

I skuggan av de hotade kärnkraftverken utvecklas den humanitära katastrofen i jordbävningens och tsunamins spår. De exakta dödssiffrorna är ännu oklara men de flesta uppskattningar tala om tusentals döda och enligt den japanska nyhetsbyrån Kyodo har 500 000 människor tvingats lämna sina hem. Ytterligare flera miljoner har tvingats klara sig utan vatten, mat eller värme i det kalla vinternvädret.

13.25

De förhöjda strålningsvärden som uppmätts i närheten kommer troligen inte från någon läcka utan från ånga som släppts ut ur reaktorerna för att lätta på trycket när kylvätskan förångats. Men ett amerikanskt hangarfartyg uppger att det tvingats lämna området efter att förhöjda strålningsnivåer uppmätts 16 mil från japanska kusten.

13.20

De blottlagda bränslestavarna i Fukushimas reaktor nummer två är den hittills allvarligaste händelsen på kraftverket, rapporterar BBC. Utan kylning stiger värmen snabbt med flera hundra grader vilket nästan garanterat kommer att orsaka härdsmälta i någon utsträckning. Det är ännu inte klart hur länge stavarna var utan kylning men om värmen blir för hög kan i värsta fall en fullständig härdsmälta ske och då sjunker stavarna genom det skyddande höljets botten och ner i marken undertill.

13.15

Enligt BBC uppger tekniker på Fukushima att bränslestavarna i kärnkraftverkets andra reaktor ligger nästan helt ovan vatten och att stora mängder havsvatten nu pumpas in för att kyla ner dem. Kraftverkets ledning uppger att de utan kylsystem inte kan utesluta en härdsmälta i reaktorn. De understryker dock ännu en gång att de tjocka väggarna kring reaktorn är oskadda och att det i nuläget inte finns risk för att partiklar sprids fritt i atmosfären vid en härdsmälta, så som skedde vid olyckan i Tjernobyl.

13.00

Svenska strålskyddsmyndigheten uppger att radioaktiva partiklar från de japanska kärnkraftshaverierna kan spridas till Sverige. Det tar dock minst en vecka innan partiklarna når hit och mängderna skulle vara små.

12.43

Situationen på de japanska kärnkraftverken är utom kontroll, och även om strålningen kring verken inte är höga nu, kan det komma flera dagar efter explosioner eller härdsmälta, säger den brittiske kärnexperten John Large, som bland annat ledde riskbedömningsteamet inför bärgningen av den havererade ryska kärnubåten Kursk.

– Vi vet väldigt lite av vad som verkligen händer, men om man tolkar den information som finns är det tydligt att myndigheterna inte har kontroll över skeendena, säger Large till SvD.se.

11.20

Enligt flera experter är riskerna störst kring Fukushimas tredje reaktor eftersom denna drivs av så kallat mox-bränsle. Mox innehåller nämligen plutonium och är inte bara radioaktivt utan även väldigt giftigt och extremt cancerframkallande. En läcka på reaktor nummer tre skulle enligt brittiska Guardian därför innebära stora risker för hela närområdet. Det kontroversiella bränslet köptes in 1999 och togs i bruk trots protester från både allmänheten och prefekturen Miyagis guvernör.

11.05

Nyhetsbyrån Jiji Press rapporterar att vattennivån i Fukushimas reaktor två (den av de tre aktiva reaktorerna som hittills inte drabbats av explosioner) är så låg att bränslestavaran ligger delvis blottade. Det innebär att temperaturen ökar och att det finns risk för en partiell härdsmälta, alltså att delar av härden smälter, med risk för radioaktivt läckage som följd.

10.55

När Fukushimas reaktor ett exploderade i lördags steg strålningsnivån drastiskt precis efter explosionen, men minskade sedan till normala nivåer. Enligt experter finns det dock inte samma risker förknippade med de japanska kraftverken som med till expempel Tjernobyl eftersom höljet som omger reaktortanken är intakt.

10.45

Under måndagen rapporterade flera medier att även Fukushimas andra reaktor kan komma att explodera. Alla tre aktiva reaktorer har fått nödkylas med havsvatten, något som dock inte förhindrat explosioner i nummer ett respektive tre. Men nu har alltså även reaktor tvås kylsystem slutat fungera och om vattenivån sjunker i reaktortanken finns risk för en explosion även där.

10.25

En expert säger till Reuters att efterskalven tros pågå i flera månader.

10.10

Reuters rapporterar att den japanska industrin drabbats hårt av fredagens skalv. Flera fabriker i Miyagi har fått stänga och industrier i andra delar av landet har tvingats dra ner in produktion på grund av elbristen som följt på de många kärnkraftshaverierna. Utvecklingen tros få kraftiga följder inte bara för Japan utan för hela världen som är beroende av den japanska industrin på olika sätt. Japan är världens tredje största ekonomi och när företag som Toyota och Panasonic tvingas stänga ner får det följder.

Oro över framtiden

Bild: Försvarstyrkor delar ut vatten till drabbade.

09.45

Enligt Washington Post har explosionen vid Fukushimas tredje reaktor drabbat just den pump som använts för att pumpa in kylande havsvatten. Haveriet har lett till en överhettning och Japans strålsäkerhetsmyndighet uppgav på måndagen att bränslestavar i reaktorn har smält samman. Verkets första reaktor utsattes för en liknande olycka i lördags medan reaktor nummer två hittills bara haft lindrigare problem med kylningen.

09.30

Räddningsmanskap som nått Natori, söder om Sendai i prefekturen Miyagi uppger att området är så illa tilltygat att det "inte finns mycket kvar att rädda", enligt New York Times. Det bekräftade dödstalet ligger för närvarande på 2 800 men 10 000 saknas fortfarande

09.10

Nio svenskar har valt att åka med UD:s buss från Sendai till Tokyo. Åtta har valt att stanna kvar, enligt utrikesdepartementets presstjänst.

08.40

Fredagens jordbävning är enligt flera källor den kraftigaste som drabbat Japan i mordern tid. Enligt CNN kan skalvet och den efterföljande tsunamin vara den ekonomiskt kostsammaste naturkatastrofen i världshistorien.

Sammanfattning:
Av de sex reaktorerna i kraftverket Fukushima var tre avstängda för underhåll när skalvet inträffade i fredags. Hos de tre som var aktiva slogs kylsystemet ut helt hos två av dem (nummer ett och nummer tre) under skalvet. Reaktor nummer ett kunde snabbt fås under kontroll medan flera explosioner inträffat vid reaktor nummer tre (som dock uppges vara hel). Under måndagsmorgonen svensk tid uppgav myndigheterna att kylsystemet slagits ut även för reaktor nummer två. Vid flera andra kärnkraftverk i närheten uppges situationen för tillfället vara under kontroll.

08.20

På flera platser i de drabbade områdena uppges maten nu vara på väg att ta slut. Värst drabbat av matbristen är trakten kring Sendai medan områden längre bort har gott om mat. I Tokyo uppges mataffärernas sortiment vara som vanligt.

08.15

Enligt ett finansinstitut uppskattas de ekonomiska förlusterna efter jordskalvet till 15 biljoner yen. Det motsvarar cirka 1 100 miljarder svenska kronor, rapporterar Reuters.

08.00

Ytterligare en explosion uppges ha inträffat i det japanska kärkraftverket Fukushima. Bilder visade hur rök väller upp ur reaktorbyggnaden och enligt myndigheterna har nedkylningsprocessen avstannat i en av reaktorerna.

07.55

Läget i det hårt jordbävningsdrabbade Japan fortsätter att utvecklas minut för minut. Efterskalven skakar landet och tidigt på måndagsmorgonen registrerades ett skalv med magnitud 6.2 strax norr om Tokyo.

Nyhetsbyårån Kyodo rapporterar att 2 000 döda kroppar har hittats på stranden i prefekturen Miyagi, området som drabbades hårdast av skalvet. I samma område saknas drygt 10 000 invånare.

07.50

Japan har satt in alla tillgängliga resurser för att hantera katastrofen och försvarsdepartement har för för första gången beslutat använda reservister i räddningsarbetet.

Rykten sprider sig snabbt bland människorna i området. Under natten rapporterades att en tre menter hög tsunamivåg siktats utanför Japans kust. Efter en halvtimme kunde dock larmet avblåsas.

07.45

Den största faran är dock de många kärnkraftverken i området. Trots att Japans kraftverk är specialbyggda för att klara skalv har många av dem skadats av jordbävningen och tsunamin.

Kring kärnkraftverket i Onagawa som ligger närmast skalvets epicentrum rådde nödläge sedan höga strålningsnivåer uppmätts i närheten. Nivåerna steg efter en brand i fredags men sjönk när branden släckts.

Samtliga tre reaktorer i Onagawa uppges nu vara under kontroll men Japans regering utesluter inte att en härdsmälta kan ha inträffat i ett kraftverk som heter Fukushima där flera explosion inträffat.

Enligt den japanska regeringens talesman Yukio Edano är reaktorinneslutningen troligen oskadd och risken för ett större radioaktivt utsläpp liten. Under söndagen pumpade tekniker in havsvatten för att kyla ner reaktorn.

Problem uppstod även vid kärnkraftverket Tokai 2, norr om Tokyo, sedan en nedkylningspump slutat fungera.

Besättningen ombord på det amerikanska hangarfartyget Ronald Reagan fick en månads stråldos på en timme, skriver tidningen New York Times. Fartyget som skickats för att hjälpa till i räddningsarbetet efter tsunamin passerade genom ett radioaktivt moln på väg mot Japan.

07.40

Tokyobörsen föll med 4 procent när den på måndagsmorgonen öppnade för första gången efter att Japan skakats av det kraftigaste skalvet i landets historia och en förödande tsunami.

Källa:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svd-rapporterar-direkt-om-laget-i-japan-14-3_6004259.svd

Galleri med bilder

Klicka på bilderna för att ta er till photopassjapan.com som innehåller massor av andra foton.

Foto

Foto

Foto

Skrämmande före/efter bilder

http://www.nytimes.com har de gjort några interaktiva satellitbilder där du kan släpa och dra för att se hur ödeläggande en Tsunamivåg kan vara, där är flertal bilder och genom att se den enorma skillnaden kan man inte motstå att tänka hur förödande, kaotiskt och hemskt det måste vara för de som varit med i naturkatastrofen på ett eller annat sätt.

Skänk en tanke till Japan - 2011Fortfarande så har många inte fått tag på sina nära och kära och det är den värsta sort av väntan som får många att oroa sig över.

Men nu har länderna åkt till Japan med experter och specialhjälp, räddningstjänster för att hjälpa till i både sökning och sortering av det som en gång var kanske en bil eller hus som numera ligger i spillor.

Dödssiffran är oklar, men något som höjs varje minut. Vi får hoppas att ingen skalv inträffar just nu så att de hinner sätta plåster på det som blöder just nu.

Det finns även ett annat problem, klockan 12:30, KÄRNKRAFT: Nu är en härdsmälta nära även i en tredje reaktor i verket Fukushima 1, reaktor 2. Enligt kärnkraftbolaget har vattnet i reaktor 2 nästan helt förångats. Att bränslestavarna riskerar att smälta kan inte uteslutas enligt Jiji Press, och en härdsmälta ökar risken för att reaktorhöljet skadas, med en möjlig läcka till följd. Skriver di.se

Donera till Japan


Donera via Röda Korset
Pengar som kommer in till detta katastrofhjälpskonto de närmaste dagarna kommer att gå till hjälparbetet för dem som drabbats av jordbävningen i Japan och den efterföljande tsunamin i regionen.
http://www.redcross.se/stod-oss/fler-satt-att-stodja/katastrofhjalpen/

Har du inga pengar så kan du i alla fall sprida detta inlägg till dina nära och kära!

Video är inte av mig, utan Japan Channel!
Nedan är en äldre video, där snubben berättar lite om hur processen fungerar under Tsunami Förberedelser.


Bloggtips: Tre bloggare

Hejsan alla!
Jag vill gärna tipsa om tre tjejer som bloggar om och kring Japan och deras kultur men även om Manga och Mode. För er som är mer intresserade i Japan allmänt och som på något sätt har råkat missa dessa bloggare så har ni chansen att titta in en sväng hos dem redan nu! Klicka på bilderna för länk.

Bloggare

Bloggare

Bloggare

Har du en blogg om eller lite kring Japan?
Kommentera gärna så tar jag mig en titt!


Japan är förberedd

I allt kaos som just nu råder i Japan med diverse naturkatastrofer och följande olyckor skall vi inte glömma att Japan är en av de mest förberedda länder på jorden och de har sina reservplaner alltid redo.

ShinjukuDe bygger höga murar som guidar tsunamivågor dit de helst vill ha dem och sluter vattnet till så minimal förödelse som det bara går. Deras hus är baserat på material som kan snabbt produceras och återbyggas eftersom jordskalv och jordbävningar kan inträffa. Givetvis är samtliga hus byggda efter vissa regler och en hög standard men de har nödlösningar när en katastrof inträffar. All elektricitet är genomförda genom miljontals stolpar som även där är hyggligt lätta att fixa vid nedlag.

Nu de senaste timmarna har vi även fått reda på här i resten av världen att på grund utav naturkatastrof så har kärnkraftsverket i Fukushima fått hårdsmälta och i deras försök att minimera risken att öka förödelsen har de frigivet en gas som skall kyla ner kärnkraftsverkets hotande zoner och återfå kontroll. Den gas som är släppt är även radioactivt och ett fåtal personer har utsatts av detta. Gasen i sin tur är utav en lägre radioactivitet och experterna i Japan är säkra på att folket är trygga så länge de kan hålla sig borta från kärnkraftsverket inom en viss radie.

Nackdelen just nu är behovet av elektricitet. I samband med förhindringen av den senaste Tsunamin gick massor av energi åt och nu samlar de alla sina krafter för att förhindra fler olyckor och för att säkra och återuppbygga igen.

Vi ska inte glömma alla dessa människoliv som gått till spillo under det senaste dygnet. Ta gärna denna bild (nedan) och klistra in den i din blogg eller hemsida eller länka hit för att skänka en tanke till de avlidna i Japan.

Skänk en tanke till Japan - 2011


Hårdsmälta vid kärnkraftverket i Japan

Det kan bli värre i Japan! På söndagen kom nya varningar om en eventuell härdsmälta vid kärnkraftverket Fukushima 1 från japanska regeringen. Siffrorna över antalet döda i Japan efter skalvet och tsunamin stiger hela tiden.

Kärnkraftverk


Situationen på ett av kärnkraftverken i Japan är så allvarlig efter jordskalvet att Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige varnar för en härdsmälta. ”Får man inte igång kylningen inom ett antal timmar så finns det risk för utsläpp av radioaktivt material”, säger myndighetens expert Lars Gunsell till DN.se.

Radioaktiv ånga släpps för att kyla ner kärnkraftsverket.

VIDEOKLIPP: Nyhetskanalen . Aftonbladet . TV4 Play Akutläge .

13/3 2011:

New York Times har publicerat satelitbilder på städer i Japan före och efter vågen. Se förödelsen här. Dra med hjälp av muspekaren så syns den dramatiska skillnaden.

20.17: Biltillverkarna Toyota, Nissan och Honda ställer in produktionen vid alla sina japanska fabriker från och med måndag, och det är oklart när de kommer igång igen.

20.09: Tsunamin spolade bort viktiga vägar och infrastruktur, och räddningsarbetarna har svårt att nå många av de nödställda. I staden Kesennuma väntar fler än 3 400 människor på hjälp, i MInamisanriku är siffran 2 300 och 3 800 sitter fast i Ishinomaki.

I Souma finns överlevande som stängts in i sina hus och som hjälparbetarna inte kan komma fram till på grund av översvämmade vägar, enligt japanska NHK. I vissa evakueringscenter får bara barn och äldre matransoner, enligt SVT:s rapport.

18.24: De flesta tv- och radiokanaler i Japan har ställt in sina ordninarie tablåer, för att sända nyheter om dubbelkatastrofen. NHK, som har fem tv- och tre radiokanaler ställer bland annat in tv-dramat "Go". Det är första gången programmet ställs in sedan 1989, då kejsaren Hirohito dog, skriver Kyodo.

17.25: Ännu ett kärnkraftverk har fått problem. Enligt nyhetsbyrån Kyodo har en av kylsystemets pumpar stannat i kärnkraftverket Tokai 2, som ligger runt 12 mil norr om Tokyo. Det ska dock inte vara några problem med nedkylningen av reaktorn. Tokai stängdes av automatiskt efter jordbävningen.

16.50: Den officiella dödssiffran är nu uppe i 1 300, enligt tv-kanalan NHK, och väntas fortsätta stiga dramatiskt. Tidigare idag har myndigheterna sagt att man befarar att den landar på över 10 000.

Samtidigt har tsunamivarningen för Stilla havskusten tagits bort. Den har gradvis negraderats sedan den första vågen i fredags. Men beroende på efterskalven kan det snabbt komma nya varningar.

16.31: Utrikesminister Carl Bildt har suttit i möte om situationen i Japan idag.

– Vi hoppas och tror att vi kan säga att alla svenskar befinner sig väl. Men det finns en del osäkerhet, plötsligt kan det dyka upp folk som vi inte visste någonting om. Det finns ingen fullständig bild, säger han till TT.

Enligt Bildt har personalen på den svenska ambassaden i Tokyo förstärkts, och UD tittar på möjligheter att hjälpa till.

– Vi kommer att bidra med personal till de bedömningsgrupper som skickas ut från både FN:s och EU:s sida, som i samråd med de japanska myndigheterna kan avgöra vilken hjälp som behövs, säger Bildt.

16.08: BBC har tagit sig fram till Miyagi-prefekturet, som är ett av de värst drabbade områdena. Se videoklipp från förstörelsen här.

15.33: Japan har tackat nej till större hjälpinsatser från Sverige, skriver TT. Lars-Göran Uddholm, brandchef i Södertörn som arbetat i många områden efter jordskalvskatastrofer säger till nyhetsbyrån att stora grupper utifrån, som inte känner till terrängen, kan bidra till problem snarare än hjälpa till.

15.31: Jordbävningen tros ha förstört värden för mellan 14,5 och 34.6 miljarder dollar, enligt riskanalysföretaget AIR Worldwide. Den sidffran inberäknar inte vad den efterdöljande jättevågen förstört. nu meddelar chefen för Japans riksbank att man kommer att pytsa in 24 till 37 miljarder dollar i banksystemet, för att hålla marknaden lugn och de kortsiktiga räntorna nere, skriver BBC News.

15.18: Bensinen börjar ta slut på flera håll i Japan, bland annat i Chibaområdet, strax utanför Tokyo, enligt TT. Kendra Barua i Yokohama skriver till BBC News att panik har utbrutit, trots att Yokohama befinner sig mer än 275 kilometer från kärnkraftverket Fukushima. "Bensinstationerna har slut bensin, mataffärer håller på att få slut mat, nödutrustningen är slut och folk evakuerar söderut".

15.04: Kärkraftverket ligger vid städerna Inagawa och Ishinomaki i Miyagiprefekturen, den regionen som hårdast drabbats av jordbävningen. I fredags började det brinna i en turbinbyggnad, på ett annat ställe började det läcka vatten, rapporterar BBC.

15.01: TT: Nödläge har utfärdats vid ytterligare ett japanskt kärnkraftverk, Onagawa, sedan förhöjd strålning konstaterats, uppger IAEA. Nödläget är av den lägsta graden, och verkets reaktorer ska vara under kontroll.

14.48: En vulkan i sydvästra Japan fick ett utbrott på söndagen och slungade upp aska och sten fyra kilometer upp i luften.

Det är oklart om utbrottet var en följd av jordbävningen.

I januari fick vulkanen fick sitt första utbrott på 52 år. Nu har den varit lugn i två veckor.

Myndigheter har gått ut med en klass tre-varning, på en femgradig skala, rapporterar AFP.

14.29: Japans energibolag, Tepco, uppger att man räknar med att det planerade elavbrottet pågår till slutet av april, rapporterar Reuters.

14.23: Enligt Reuters förbereder myndigheterna nu också att föra in havsvatten för att kyla ner reaktor två i i Fukushima 1. Tidigare har man gjort det med reaktor ett och tre.

13.49: Risken för en explosion vid reaktor 3 på kärnkraftverket Fukushima 1 kvarstår. Regeringen talesperson Yukio Edano sade på en presskonferens tidigare i dag att man har börjat föra in havsvatten vid reaktor 3 och att vattennivåerna tycks stiga men att mätaren som tycks vara trasig inte visar det.

– Det är problem med ventilen på reaktor 3. Det är oklart om det är en effekt av att mätaren inte kan visa på stigande vattennivåer, sade Yukio Edano.

13.33: Noriyuki Shikata, på den japanska premiärministerns kontor, twittrar om situationen:

– Sjukvårdsanläggningar kan ta emot även de offer som inte har möjlighet att visa upp något sjukförsäkringskort.

13.12: Svenska UD avråder från icke nödvändiga resor till de värst drabbade områdena i Japan, det innefattar prefekturerna Aomori, Iwate, Miyagi, Fukushima och Ibaraki.

13.08: Frankrike rekommenderar att franska medborgare lämnar Tokyo-området och hänvisar till risker för fler skalv och osäkerhet kring kärnkraftverken, rapporterar Reuters enligt BBC.

12.43: Mer rörliga bilder av hur den svarta tsunamivågen slår till mot Japan och drar med sig allt i dess väg kan ni ser här.


12.36:
Japans premiärminister Naoto Kan sa så här under talet:


”Den här jordbävningen och tsunamin liksom situationen angående kärnkraftverken är kanske de värsta svårigheterna vi har upplevt efter andra världskriget, under de här femtio åren. Huruvida vi som japaner kan överkomma dessa svårigheter är beroende på var och en av oss.”


12.28:
Japans minister för ekonomi, handeln och industri talar också och berättar att det från och med i morgon kommer att vara ont om energi i landet.


Han ber om förståelse och samarbete, rapporterar BBC.


12.26:
Regeringens talesman Yukio Edano berättar att myndigheterna har börjat spruta in havsvatten i reaktor tre vid kärnkraftverket Fukushima 1.


Monitorerna som mäter strålningen visar ingen förändring.


Man arbetar med att sänka trycket vid reaktor 3, säger han och bekräftar risk för explosion, även om det enligt honom inte råder någon omedelbar risk men att det kan bli värre.


Han rapporterar också att det är svårt att nå ut med förnödenheter till många städer.


12.20:
Premiärministern vädjar till invånarna att hjälpa till att skapa ett ”nytt Japan”.


11.55:
Japans premiärminister håller just nu en tv-sänd presskonferens.


– Vi har lyckats rädda 12 000 människor, säger Japans premiärminister Naoto Kan, enligt BBC.


Han säger även att räddningsstyrkorna på 50 000 personer ska utökas till 100 000.


– Det här är det värsta Japan har varit med om på 50 år, säger Naoto Kan.


11.49:
Japans största tillverkare av snabbnudlar, Nissin, säger att de ska dela ut mer än en miljon nudelpaket till de utsatta människorna i nordöstra delarna av Japan, rapporterar nyhetsbyrån AP.


11.32:
TT: Omkring 350 000 människor har evakuerats till följd av katastrofen, varav 140 000 från områdena nära kärnkraftverket i länet Fukushima.


Människor drog sig på söndagen fram som de kunde. Några hamstrade varor i de butiker som var öppna. En två kilometer lång bilkö väntade på tankning i miljonstaden Sendai.


11.14:
CNN:s reporter Brent Kooi har fångat hur marken skakar och spricker upp under hans fötter i staden Chiba när det stora skalvet skakade Japan i fredags.


11.00:
Myndigheter säger att de tror det inte har varit någon härdsmälta på reaktor 3 på kärnkraftverket Fukushima 1, som man tidigare trott, men att de fortfarande tror att reaktor 1 har en härdsmälta, skriver BBC.


10.49:
Lennart Carlsson är avdelningschef för kärnkraftsäkerhet på Svenska strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) där läget vid de japanska kärnkraftverken bevakas dygnet runt.


– Läget ska bedömas som väldigt allvarligt. Det som är positivt nu är att de har fått in vatten i inneslutningarna. Det förbättrar situationen mot ett utsläpp, säger han till SvD.se.


– På Fukushima 1 pumpar man in sjövatten vid reaktor 1 med hjälp av brandbilar och provisoriska rörledningar.


Om en härdsmälta har tillstött vid reaktorerna är inte klarlagt.


– Att de har tillstött någon form av härdskada är ganska klart men däremot vet man inte om hela härden är smält, säger Lennart Carlsson.


Väldigt lite tydlig och bekräftad information om situationen på de drabbade kärnkraftsverken har kommit ut.


Lennart Carlsson tror att det delvis beror på att inte heller personalen vid kärnkraftverken har full överblick.


– De vet antagligen inte själva hur det ser ut. Eftersom de inte kan få någon kraft till anläggningen fungerar inte heller deras instrument.


10.36:
Japanska myndigheter har för tillfället avlyst alla tsunamivarningar för stillahavskusten i Japan, säger japanska tv-stationen NHK. Samtidigt varnar de för att nya efterskalv kan orsaka fler tsunamis.


10.30:
Flera arbetare vid de drabbade kärnkraftverken har skadats och en har dödats, uppger FN:s atomenergiorgan IAEA .


På Fukushima 1 Daichi, skadades fyra personer vid gårdagens explosion vid reaktor nummer 1. Ytterligare tre personer har skadats av andra incidenter. Dessutom har en person blivit utsatt för extra höga halter av strålning.


På Fukushima 2 Daini, har en anställd dött i en annan olycka och fyra till har skadats. Ingen mer information om hur olyckan skedde har angetts.


10.15:
TT: Det som hänt vid kärnkraftverket är att kylningen som levereras utifrån kollapsat samtidigt som energiförsörjningen på plats, i detta fall med dieselgeneratorer, brutit ihop, säger en expert på kärnkraftsolyckor i USA, Ken Bergeron, enligt AFP.


– Det anses vara ytterst osannolikt. Men denna "station black out" har varit ett av de stora orosmomenten i årtionden, säger Bergeron, som har arbetat med simulering av kärnreaktorolyckor.


– Detta är okänd terräng.


Reaktorn har slagits av, men det finns oro för att hettan i kärnan ska leda till smältning om man inte lyckas kyla den. Om reaktorkärlet då går sönder kan kärnan hamna på den inkapslande byggnadens golv. Om det sker kommer byggnaden sannolikt att falla ihop, sade Bergeron.


09.48:
Australiensiska ABC visar här före- och efterbilder från de utsatta områdena i Japan.


09.38:
En man räddades efter att ha svepts ut en och halv mil till havs av tsunamin räddades i dag, skriver TT.


60-årige Hiromitsu Shinkawa klängde sig fast vid sitt eget hustak när han upptäcktes och räddades av ett japanskt marinfartyg, två dagar efter fredagens katastrof.


Hiromitsu Shinkawa kommer från Minamisoma, ett av de samhällen som i princip utplånats. Han drogs iväg med sitt hus.


Mannen var vid medvetande och i hygglig form, sade tjänstemän.


– Jag sprang i väg när jag hörde att tsunamin var på väg. Men jag vände för att hämta en sak hemma, sade Shinkawa till sina räddare enligt nyhetsbyrån Jiji.


09.32:
Japans meteorologiska institut har gjort nya analyser av skalvet och uppmätt det till 9.0 magnitud istället för 8.8 som institutet tidigare angett, skriver den japanska tv- och radiostationen NHR .


Institutet ändrade sina uppgifter i dag efter att ha analyserat seismiska vågar och annan data. Magnituden är jämförbar med den som inträffade vid Sumatra 2004 som gav upphov till en massiv tsunami, skriver NHR.


Det amerikanska mätinstitutet USGS har tidigare angett att skalvet var på 8.9.


09.17:
TT skriver: Den japanska regeringens talesman Yukio Edano sade enligt AFP under en tv-sänd presskonferens på söndagen:


– Det finns risk för att en explosion inträffar i reaktor nummer tre, som i den första reaktorn.


Han hävdade att även denna reaktor kommer att klara sig och att omkringboendes hälsa inte kommer att påverkas.


Han sade att risken för en ny explosion har ökat på grund av ett växande vätetryck i reaktor 3 när kylvattennivån föll.


Edano sade att delar av reaktorn kan deformeras i en explosion, men att han känner sig övertygad om att själva reaktorn kommer att hålla, liksom reaktor 1 gjorde efter den första explosionen, och att det inte kommer att uppstå någon härdsmälta.


08.54:
BBC:s liverapportering om händelseutvecklingen i Japan skickar olika människor in sina intryck. Så här skriver Nicole Fall i Tokyo:


I går kväll fick en grupp bland min makes kollegor panik över kärnkraftsituationen och bestämde sig för att ta sig ut från Tokyo med tåg. Några har åkt till Kyoto, andra till Osaka med tanken att vara nära en internationell flygplats om kärnkraftssituationen skulle förvärras och även Tokyo måste evakueras. Vi är på väg till bensinstationen för att fylla på och förvarar våra pass i en väska nära dörren.


08.33:
Polischefen i prefekturen Miygai, där staden Minamisanriko som i princip sköljdes bort av tsunamin ligger, säger att antalet dödsoffer i området kommer att överstiga 10 000 personer, 379 kroppar har samlats in under dagen, twittrar japanen Kenji Rikitake .


08.27:
Japans regering varnar även för att det kan uppstå brist på el i samband med att utsatta reaktorer stängs av, skriver BBC.


08.20:
Japanska regeringen har varnat för att ytterligare en explosion kan ske vid kärnkraftverket Fukushima, den här gången vid reaktor 3. Trots risken för en andra explosion säger regeringens talesman att reaktor 3 ska kunna klara av en smäll på samma sätt som reaktor 1 gjorde i går, uppger BBC .


Nytt under morgonen:


Den japanska regeringen har varnat för en eventuell härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima 1 Daiichi.


– Vi agerar med utgångspunkt från att det finns en stor möjlighet att en sådan har inträffat i reaktor 1, säger regeringes talesperson Yukio Edano på en presskonferens.


En ny explosion befaras även på en av de drabbade reaktorerna.


Hundratusentals människor har evakuerats i områdena runt både Fukushima 1 och verket Fukushima 2, som även det har haft stora problem efter skalvet.


Ovanligt höga halter av strålning har uppmätts i området och Japans kärnkrafts säkerhetsorgan befarar att runt 160 personer kan ha blivit utsatta för strålning.


Båda verken ligger runt 250 kilometer nordost om Stortokyo.


Källor:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/2-000-evakueras-vid-karnkraftverk
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svd-rapporterar-minut-for-minut_6002845.svd
Samt videoklipp
Läs mer: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4398294

Snöovädret i Japan

Kort video utan kommentarerÖdeläggande Tsunami!

 

Vid klockan 12 svensk tid uppgavs minst 44 personer ha omkommit i spåren av det jordskalv och efterföljande tsunami som drabbade Japan på fredagen. Många bränder utbröt också, bland annat i ett kärnkraftverk. Den tio meter höga tsunamin träffade Japans Stilla havskust klockan 6.46 på fredagsmorgonen, svensk tid. Flodvågen drog med sig allt som kom i dess väg – människor, djur, hus, bilar, fartyg. Bland annat spolades ett fartyg med 100 personer ombord bort. Läs mer..De pratar om en Richterskala: 8.8 - 8.9.Australiensaren i Japan Channel Movies med familj klarade sig utan problem.
Men en tanke och tyst minut läggs åt de som strök med denna kraftiga våg och jordbävning.


Snart är Tävlingen slut!

BambooPå Söndag efter midnatt (13/3 2011) så är tävlingen slut!
Passa på att skicka in en länk och kommentera på tävlingsinlägget för att vara med om ett nytt pris här på Chibi Nihon! Du har stora chanser att vinna än så länge!

Till tävlingen!

Lycka till!
/Chibi Nihon

Bläckfiskarm

En bild jag vill dela med mig för det känns inte riktigt som att man ser detta en vanlig dag på COOP eller ICA MAXI. Hur som helst så är fotot givetvis tagit i Japan!

Värt att veta om man ska testa på att tillreda bläckfisk så får man söka upp bra recept, för kokar du en arm t.ex inte exakt på minuten kan det sluta med att den är jätte seg!

Squddy

Squiddy Squiddy!

Att beställa mat skall vara bekvämt

Många restauranger i Japan har precis vid entrén hyllplan med diverse matrika verk. Ett sätt för deras företag att framstå som genuint och som dessutom gör kunden extra hungrig. För oss utlänningar i detta land som kanske inte alltid kan det japanska språket så bra så är det till en fördel att se vad det är för mat man vill äta innan den serveras.

Mat bakom fönster


Dessa replikor bakom glas och fantasi ser väldigt naturtrogna ut och det är alltid en fröjd att få beställa på ett ställe där man vet att man får exakt det man förväntar sig. Väljer du att äta på ett mer trendigt ställe eller vill ta med någon du tycker om så är PASTA väldigt inne just nu.

Videoklipp: Mat för bekväma (Japan Channel)

Cosplay i Japan, vad innebär det?

Vad innebär det att vara en cosplay i Japan?
Det är så mycket mer än en utklädnad. Man behöver sällan ursäkt att ens klä ut sig. I Sverige ser vi främst människor utklädda på mässor som berör Cosplay. I Japan kan cosplay innebära allt från ett modelljobb till något så simpelt och rak på sak som reklamutdelning vid en gatuhörna. För er Cosplay-tokiga fans, här är några variabla bilder utan koppling!

Cosplayer


Totoro väntar i regnet med de andra på bussen.DOACosplay
Resident EvilCosplayxCosplayCosplay Reklamutdelning

Cosplayxx


Tänk på att...

Sök gärna i sökfunktionen på Chibi Nihon för mycket mer information om Cosplay!

iPhone skal

Vi har en del butiker, personligen föredrar jag Playman.se när det berör iPhone tillbehör. Tyvärr har de knappt några produkter till min telefon som är en 2G (första som kom ut, dock ej i Sverige) så jag har mest haft kul åt att titta på iPhone skalen och till viss förvåning har en del varit lite mer extrema för min smak.

När vi sedan kliver in i världen på iPhone-marknaden i Japan så tycker man genast att Sveriges sortiment av iPhone-skal blir ... "ner-mesade", om det ordet ens finns har jag dock ingen aning om!

iPhone skal

Extremare iPhone skal, men det är så tjejerna älskar sina mobiler! - Fylld med bling bling.

För skal liknande dessa får du absolut checka in http://www.dinodirect.com/ och http://www.japantrendshop.com/


Hjälpande hand

Za VarmthHejsan alla Chibi Nihon's!
Jag vill gärna veta vem det är som besöker min blogg och därför kommer här några punkter som jag gärna ser att ni svarar på, mest för en överskådlig blick över Chibi Nihon. Resultatet kommer att påverka hur flitigt Chibi Nihon kommer att uppdateras.

Za Cool catCool Cat
Kommentera och svara ärligt.

1. Hur ofta besöker du Chibi Nihon?
2. Vad är det bästa med Chibi Nihon?
3. Vad saknas här på Chibi Nihon?
4. Om du skulle göra en ändring på Chibi Nihon, vad skulle det vara?
5. Vad använder du Chibi Nihon främst till (läsa nyheter, fraser, lära dig ord.. etc.)?

Ikkamania 13

Hello Kitty MiniräknareIkkanmania jusan
Följande länkar är på engelska, de var även virusfria samt fungerande när bloggen skrevs.

Framtidens Robot Sjuksköterskor. Är framtiden redan här?

Bröstpudding! Vad i hela? Nej det är helt vanlig pudding i en erotisk förpackning. Ta en titt för fler bilder här.

Fras- och ordförrådsövningar i Svenska till Japanska. Engoi.se - Observera att här finns massor utav fel i fraserna, används på egen risk.

Underbara illustrationer av Rei Plys med inspiration av Manga och Animé.

Teknologi, prylar och japanska leksaker. Ta en titt i Japan Trend Shop! De skickar även till Sverige!

Bento - Väska för din iPad.

Touch, OK? En reporter frågar om hon får ta på Harry Potter killarna.

En Rosa Transformer. Anpassat efter önskemål? Roboten har en aning feminina drag.

Beauty of JapanTips från besökare: Hej jag är en tjej som är helt galen i japanskt mode och skulle därför vilja tipsa om sidan galtokei http://gal.bijint.com/jp/ där det varje minut dygnet runt postas en ny streetshot på en modeintresserad japan! Superbra inspiration för oss japanska mode lovers!

Smakrik Glass! Med många olika och häftiga smaker från den Japanska marknaden.

Svar till underligga frågor. En sida som svarar på det mesta. Om det är sant eller falskt framstår inte. Ta en titt här.

Skönheten av Japan (se bild åt vänster som exempel) se en kollektion här. Det finns ytterliggare 30 andra bilder här.

Japans äldsta Hotell. Som även visat sig vara världens äldsta hotell! Besök hotellet i Komatsu.

Scooter från en Japansk marknad. Givetvis behöver vi lite modeller för att marknadsföra dessa coola designverk!

Gående Motorcykel för de som ogillar hjul. En ganska kul uppfinning, frågan är hur snabbt den kö.... eh.. går?

Marvels karaktär Blackcat har fått en animé-makeover! För er som inte känner till karaktären kan jag meddela att hon tillhör Spindel-Man serien.

Japanska för barn! (men även för oss vuxna som är nybörjare). Det är absolut inget fel med att läsa Japanska på detta sätt och som tur är har jag en länk åt er som är anpassat på ett lättbegripligt sätt för alla åldrar. Visserligen krävs det engelska för att förstå hemsidan fullt ut. Du kan spela på instrument, titta runt i ett typiskt japanskt hem, läsa och vara delaktig i flashspel med mera. Ta en titt! Kids Web Japan

Shinjuku - Foton

Får jag locka er med lite bilder från Shinjuku?
Kanske kan ni dagdrömma som mig att man befinner sig i Japan just nu.
Fotona är från Mary & Fab - Sushi Trip!

Shinjuku
Välkommen till Shinjuku!


Shinjuku
En nattklubb i Habukicho. Den mera "avslappnande / varma" delen av Shinjuku.


Shinjuku
En rund design på ett grenuttag.


Shinjuku
Rökning förbjuden! Men inte här, här får man blossa hur mycket man vill.


Shinjuku
One Piece Animé karaktärer.


Shinjuku
Gadget, spela Street Fighter utan TV. Bara ljud. Använder man två kan man möta varandra! Läs mer om denna gadget.


Shinjuku
Ätpinnar - Jedi och Darth Edition. Pax för Darth Mauls!


Shinjuku
Pachinko - Väldigt populärt och finns överallt. Läs mer om Pachinko.


Shinjuku
Disneyfavoriter fast i Reggae versioner.


Shinjuku
Evighets-bubbel-plast-knäppning! Från Bandai!


Shinjuku
Ät och bli mätt, Yoshinoya - Modern Ramen Noodle Shop. Öppet 24/7.Shinjuku
Gundam bredvid nudlarna i en liten butik i Shinjuku.


Shinjuku
Många turister och västlänningar befinner sig i de mest berömda städerna.

Tävling: Crisps Grab!

Delta i denna gratis tävling genom att följa reglerna.

PotatocrispVinnaren meddelas via e-post, så det är viktigt att ni skriver ner den i samband med ert bidrag. Vinsten är en "Crisps Grab" av märket Takara Tomy, fler bilder kan ni se längre ner i detta inlägg. Direkt import från Japan! Ta chansen nu!

Regel: Länka till en sida med kul japansk information och motivera sedan varför din länk är bäst och varför du skall vinna en "Crisp/Chips Grab".

Tävlingen avslutas den 13 Mars.
Vinnaren utses genom bästa länktips av 3 domare som enas. Du kan tipsa om hur många länkar du vill för att öka oddsen om att just du vinner!

Så, vad väntar du på? Tipsa oss redan idag!

Tävlingen sponsras utav Roliga Prylar


Roliga Prylar Logo


crisps_grab_chips_grabber1

crisps_grab_chips_grabber1

Så, vad väntar du på? Tipsa oss redan idag!

QR Koder

I Japan, där mobiltelefoner används allt oftare för att köpa, ladda ner och lyssna på musik och se film har mobiltelefonbolagen avancerat vidare och tillsammans med QR-koder (små fyrkantiga streckkoder) startat ett häftigt samarbete som vi här i Sverige ännu inte har sett mycket utav. QR står för Quick Response och tekniken finns i Sverige också.

QRQR-koder innehåller data som kan läsas när du skannar den med din mobiltelefon via kamera, oftast genom att helt enkelt ta ett foto eller avvakta några sekunder utan att ta foto. Uppgifterna från en pixlig kod kan innehålla en URL, text och kontaktinformation. Många tryckta annonser, tidskrifter, tidningar, online artiklar, hemsidor, förpackningar, flygblad och affischer har en QR Code på dem, så köper du t.ex donuts eller fisk kan du alltid kontrollera via QR koden vad den innehåller på engelska om du har en engelsk navigering i din mobil och företaget som delar ut informationen har engelsk beskrivning så slipper du chansa när du handlar produkter i matvaruhuset.

I Japan är det inte ovanligt alls att se människor skanna affischer och tidningar med sina mobiltelefoner genom att hålla kameralinsen mot en vägg eller ett objekt mitt på en gata. När QR Code skannar så får de omedelbart tillgång till mobila webbplatser (eller iTunes, Amazon produktsidan för nedladdning av musik med flera källor).

Se Videoklipp om QR Koder. Reklam från Japansk TV.

Telefoner i Japan redan kommit med en färdig QR kodläsare installerad och är en helt egen programvara inuti foto-inställningarna eller har sin egna ikon. Du kan hämta och installera en QR-kodläsare på din mobiltelefon också på QRickit.com.

Om du vill veta mer om hur du använder QR-koder för att bidra till konsumenterna om din mobila webbplats, iTunes, Amazon, eller annan webbadress, så kan du skapa din QR-koder gratis, besök QRickit! QR-koder (aka QRickits) blir allt mer populärt runt om i världen! Det är ett bra verktyg för band och företag.

Chibi Nihon: QR koden ovan kommer att scanna och meddela om url adressen http://ChibiNihon.blogg.se

Blött husdjur / leksak / anti-stress

Blubb blubbTrött på att dina fiskar dör hela tiden i akvariet?
I Japan har de kommit men en finurlig sak som fungerar både som en kompetens till att ha ett husdjur och som en rolig underhållning som man kan titta på när man inte dricker sin vätska ur flaskan som den flyter runt inuti. Tydligen kan leksaken snurra, guppa upp och ner och dessutom blänga på dig vilket brukar leda till en stirr-tävling, en som du bara kan vinna om leksaken vänder ryggen mot dig.

Blubb blubbBlubb blubb

Vad de har skrivit om produkten
"Looking for a fun Christmas stocking stuffer or a small gift idea? Go for something totally unexpected but surprisingly fun – the Magic Pet from Bandai. This tiny, affordable toy is designed to sit inside a used plastic drink bottle. If you fill the bottle almost to the brim then close the cap tightly, you can control the mysterious creature inside using only the power of water pressure. Give the bottle a squeeze to see your micro sea life toy plunge to the bottom of the bottle. Give a few squeezes in rapid succession and you can get your pet to spin around. There are several behaviors to discover so go ahead – give an unusual gift your friends won’t soon forget."

Se videoklipp om prylen!
Vart du kan beställa denna är oklart, vet du något ställe så kommentera gärna!

Shamisen

Om du inte känner till japansk traditionell musik vidare bra och kanske tycker att varje stycke låter ungefär likadana men har ett intresse för japan, då bör du definitivt läsa detta.

Shamisen


Shamisen och plektrum
De tre strängar är plockade med en stor plektrum. Används i Kabuki, bunraku och andra scenkonster. Längd: ca 100 cm. (Foto: Sugawara Chiyoshi)

Klädd i traditionella kläder och ett instrument som Shamisen och Shakuhachi är väldigt vanligt. Enligt experter klassificerar japansk traditionell musik i 50 upp till 80 olika genrer (underkategorier av musik). Endast ett fåtal av dessa genrer är rent instrumentalt och de allra flesta är med instrumentala ackompanjemang.

All sång har bara en melodisk linje, även när det finns mer än en sångare. De flesta låtar är baserad därav många gånger utav ett enda instrument.

Traditionell japansk musik klassificeras enligt strukturen för de sångare, typ av instrument, och timbre (klangfärg) av röst och instrument. Till exempel-BUSHI bunraku berättelser, tokiwazu-BUSHI låtar från Kabuki och Naga-UTA lyriska sånger gidayu där alla sjunger till ackompanjemang av Shamisen. Vi placerar dem i olika musikaliska kategorier när klangfärger i rösten eller instrumenten är olika. Med andra ord har varje genre sin egen vokal och instrumental klang och ton. I de flesta fall krävs en expert för att höra den minimala och näst intill undermedveten variation mellan toner och klang.

Författare: Kamisango Yuko (Professor vid Tokyo National University of Fine Arts and Music)
Översatt: http://ChibiNihon.blogg.se

404 Sidan kan inte hittas

Kanske något intressant?
404 Sidan kan inte hittas.. i Japan.

404 error japanese

RSS 2.0

bloglovin