Kattens Resa

Japansk Show
Avsnitt 31!


Hur låter djuren?

Låter djur annorlunda världen över? Ja, tydligen! Exempelvis har vi för hunden typiska: Voff Voff, engelska: bark bark, tyskan: baw waw. Men hur i hundan låter en hund på japanska?

Nakigoekarasu
からす
kråka

kaa kaa
カーカー
(kraa kraa)

niwatori
tupp kokekokko
コケコッコー
(Kuck-elle-kuuu)
nezumi
ねずみ
mus chuu chuu
チューチュー
(pip pip)
neko
katt nyaa nyaa
ニャーニャー
(mjau mjau)
uma
häst hihiin
ヒヒーン
(iihih iihih)
buta
gris buu buu 
ブーブー
(snork snark)
hitsuji
får mee mee
メーメー
(bääh bääh)
ushi
ko moo moo
モーモー
(muu)
inu
hund wan wan
ワンワン
(voff voff)
kaeru
カエル
groda / padda
kero kero / gero gero
ケロケロ
(kväck kväck)

Extra Videoklipp: Fler djur introduceras i detta japanska barnprogram med en sång.
Extra Videoklipp: Djurläten på Japanska, Indonesiska, Tyska och Italienska.

Uppfinningar Del.3

Uppfinningar Del.3 ENGAGE!

UppfinningarUppfinningarUppfinningarUppfinningar
UppfinningarUppfinningarUppfinningar

Andra uppfinningar: Del 1 och Del 2.

Den Gyllene Veckan i Japan

Japans längre vårsemester är vanligtvis en tid för de hårt arbetande folket att få en chans att slappna av, tillbringa kvalitetstid med familjen och kanske till att res runt i landet eller utomlands. Men under den "Gyllene Veckan" i år kommer tusentals japaner (efter färre än två månader sedan Japans värsta katastrof någonsin inträffa) att spendera sina lediga dagar skotta lera och städa. Källa: Reuters

Golden Week


Mer om Den Gyllene Veckan

Den "Gyllene Veckan" kallas så eftersom i Japan finns många japanska helgdagar under denna period. Många japanska kontor tar ledigt för ungefär 7 till 10 dagar beroende på kalendern.

Turistattraktioner i Japan är väldigt trångt under den Gyllene Veckan. Dessutom är flygplatser och tågstationer i Japan överfyllda med människor. Det är svårt att få boka boende och transporter under denna högtid.

Dagarna i Den Gyllene Veckan

29 April: Showa-no-hi (Showa Dagen)
Firande av Kejsaren Showa (Hirohito's) födelsedag. (RIP 7 Jan 1989)

Kokkai-gijidō3 Maj : Kenpou-kinen-bi (Konstitutionens Minnesdag)
Idag demonstrerar befolkningen och dörrarna står öppna i byggnaden 国会議事堂, Kokkai-gijidō. Endast idag står dörrarna öppna. Klicka för en större bild av byggnaden >>

4 Maj: Midori-no-hi (Grönskans Dag)
Hette ursprungligen "Kejsarens Födelsedagens dag" men flyttades från 29 April till 4 maj 1989 i samband med Kejsaren Showas födelsedag. Dagen döptes till "Grönskans dag" som ett erkännande till den kontroversiella krigstidan då kejsarens kärlek till växter tillkännagavs, utan att direkt nämna hans namn så anses denna dag i Japan mest som ännu en dag av semester.

5 Maj : Kodomo-no-hi (Barnens Dag)
Denna dagen är tillgänglad för barnens personlighet och människor uppmanas att få barnen att glädjas extra. Nödvändigtvis betyder den inte att man skämmer bort barnen men i det hela är dagen tll för att få barnen att må bra. Barnen är trots allt vår framtid. Dagen kallades förr för 端午の節句 Tango no Sekku. Tan = "kant" eller "först", go = "eftermiddag", Sekku = "festival". Rent översatt; "Eftermiddagens Första Festival".

Vi i Sverige firar Barnens Dag den 13 Maj.

Resemål
Läs gärna detta först.
• Maj månad är en trevlig säsong för att resa till Japan.
• Försök att resa efter den Gyllene Veckan, det är mycket bättre.
• Vill du uppleva den gyllene veckan kolla in denna lista (eng) på ställen där de firar Gyllene Veckan i Japan.

Läs även...
Den Gyllene Veckan har sina rötter från Kina: Wikipedia

Super-Slow World

Se länk nederst för fler roliga / intressanta Japanska klipp!

 

Fler komiska variabla klipp: http://www.youtube.com/user/goomoTV

 

http://www.toenta.co.jp/dvd/tenshi/


Uppfinningar Del.2

Se gärna Uppfinningar Del.1 först!
Uppfinningar Del.2 ENGAGE!

UppfinningarUppfinningarUppfinningarUppfinningar
UppfinningarUppfinningarUppfinningarUppfinningar

Snövit är skeptisk till radioaktiv japansk mat

International Herald Tribune säger "Förlåt"
De beklagade i måndags över en publicerad tecknad bild där Snövit i Disney-format, bärande en tidning med rubriken "Japan radioaktiv strålning", frågar kvinna (den elaka häxan) som erbjuder ett äpple om hon kommer från Japan.

Snowwhite


Enligt tidningen som ägs av New York Times Co uttryckte dem vid senare tillfälle att bilden "var kränkande för de japanska befolkningen och andra " och att "deras val var dåligt, vilket vi beklagar."

Den japanska generalkonsulatet i New York slog igenom en protest i Torsdags mot New York Times för att de publicera den tecknade serien och menar att det kan uppröra många och skapa oro över den säkerhet av livsmedel från Japan.


Mer tåg i Japan

Nej detta inlägg handlar inte om IKEA i Japan..
Läs gärna detta inlägg först om du råkat missa det: Chibi Nihon - Tåg i Japan

Metro Train

Checka in denna länken: Colorful Metro Trains in Japan eller klicka på bilden ovan.
Massor av färgglada tåg! ^^

Uppfinningar Del.1

Vart vore Japan idag om de inte hade varit så fruktansvärt kreativa och uppfinningsrika?
När jag var drygt 8 år så tänkte jag omedelbart på Ninjas och "dunder-fräck-teknogii" som jag uttalade mig så glatt. Jag trodde faktiskt att Lego var japanskt tills jag åkte till Legolandet några år därpå.

Men nog om mig, spana in dessa bilder! Jag är inte 100% säker på att alla är från Japan, men vem försöker vi lura här egentligen? Japan kunde lika bra vara upptäckarna av samtliga produkter!

Uppfinningar Del.1 ENGAGE!

UppfinningarUppfinningarUppfinningarUppfinningar
UppfinningarUppfinningarUppfinningarUppfinningar

blogg.se är lite segt

za catI flera dagar har jag uppdaterat en hel del inlägg som inte syns förren upp emot 1 dygn senare. Om detta har drabbat er som besöker Chibi Nihon flitigt får jag be om ursäkt för detta.

Jag ber därför alla att ha lite tålamod vad gällande uppdateringarna här på Chibi Nihon.

za catBakom det sega dilemmat är att blogg.se använder sig utav ett serversystem kallat nginx, som tydligen används flitigt bland många företag och system världen över men som kan orsaka sega anslutningar kors och tvärs över cyberspace.

za catOch på tal om det!
Kanske är det läge att tala om cybercaféer inom en snar framtid här på Chibi Nihon, jag har även fått in ett önskemål av en läsare som önskar mer information om hur japaner tolkar ljudet från djur. Detta och en drös annat är planerat att läggas upp på Chibi Nihon. Så håll ut och tack för ert tålamod.

Otroliga lägenheter

Jag saknar referat vart denna byggnad finns.
Är det någon som vet så får ni gärna gissa eller avslöja detta.
Fräck bostad att ha sin lägenhet i dock.

Lägenhet

Lägenhet

Lägenhet

Lägenhet

Lägenhet

Chibi Nihon Utmaning 03.

Utmaning!

I. Hur uttalas följande hiragana?
hiragana utmaning

II. Hur uttalas följande katakana?
katakana utmaning

III. Berätta kort om något typiskt japanskt.
T.ex om Geisha, Sakura, Buddhism, Språket etc.

Obama är omtyckt

Jag vet inte varför men Obama är väldigt omtyckt i Japan!
Seriöst! Det finns massor av referenser till Obama i Japan, här är bara två av dem!

Obama Ris


Obama Actionfigur


Toaletterna

Japan är världsledande inom high-tech toalett design. Den senaste uppfinningen i toaletternas värld bör komma med en varningstext för hypokondriker, toaletten kan fungera ungefär som ett medicinsk labb.

Intelligent Toilet in JapanBild: En anställd vid Japans bostadsbolag Daiwa House visar företagets senaste modell "Intelligence Toalett".

Den senaste "intelligenta" modellen som tillverkas av marknadsledande Toto tar steget längre: Den erbjuder sin användare en omedelbar hälsokontroll varje gång de gör sina behov. Designad för bostadsbolag, Daiwa House med Japans växande armé har äldre i åtanke. Analys av urin, blodtryck och kroppstemperatur tas i ett svep. Dessutom kan golvet installera en skala som tar reda på användarens vikt, snacka om futuristiskt!

"Med den nuvarande modellen skickas all data automatiskt till din dator, du kan därefter skicka informationen via e-post direkt till din läkare" säger Akiho Suzuki, en arkitekt hos Daiwa House.

"Intelligens Toalett" kan lagra data i upp till fem olika personer och säljs för 350.000 till 500.000 yen (ca 25.000,00 - 36.000,00 svenska kronor) i Japan, sa hon.

De första modellerna importerades från USA där de hade använts främst på sjukhus och blev snabbt en ny standard i Japan i det blomstrande 1980-talet. De finns i dagsläget ca 70 procent i alla japanska hem.

Dagens turister och utlänningar som besöker Japan är oftast förbryllade av komplexiteten i den japanska högteknologiska toalettdesignen som förekommer ofta med datoriserade kontrollpaneler, då med japanska instruktioner samt små piktogram. Standard funktioner i en vanlig toalett i Japan inkluderar uppvärmda säten, temperaturkontroll, varm-luftavfuktare och ambient bakgrundsmusik. Finns ingen musik kan man alltid köpa en musikalisk liten dosa som är anpassade för tjejer när de går på muggen hemma hos sina bekanta och vänner.

På senare tid har japanska toaletter också blivit mer miljövänliga. Idag används mindre vatten vid spolning. Se gärna videoklippen för exempel.Äldre inlägg, Repris:
Teknologin är otrolig i Japan, även i ditt enkla hem kommer du att få massor utav möjligheter att knappa runt på objekt som höjer temperaturen eller fixar ditt bad i ditt nya hem och toaletten kan verka vara en hel vetenskap. Se dessa länkar för smakprov: Toalett. Knappsystem och Badrum.

Se även...
Mer om toaletter
Herr och Dam Toalett: Kanjitecken
Ord och fraser för badrum och toalett
Bonusmaterial

McDonalds Skor

Här är en liten rolig reklambild över ett Japanskt företag som valt att omvandla McDonalds Hamburgarmeny till en funktionell sko.

Sportigt värre, kanske en aning motsägande?

McDonaldssko


Priset för ett par sådana smarrigheter hamnar på runt 940,00 kronor.

Kirurgi

Att vara Kawaii
Överallt i världen görs skönhetsbehandlingar, visserligen nöjer sig majoriteten av både kvinnor och män något så simpelt som massage, lera och god doftande parfym. Några andra väljer att ta ingrepp på sin kropp. De som är riktigt våghalser gör ansiktsoperationer. I Japan tycker tjejerna att det är viktigt att vara söt. Det är trots allt det ord killarna brukar använda för att kommentera om en flickas utseende.

Det är ändå en grundregel även i Japan att utseendet betyder inte allt. Visst kan ett vackert ansikte med ett fint leende charma, men det är en vacker tanke och en leende själ som vinner människors hjärtan.

Bilderna nedan är FÖRE / EFTER kirurgi.

Kirurgi

Mitt tips är att man skall vara nöjd med sig själv. Kirurgi är alltid en risk.

WTF Japan Seriously

WTF Japan Seriously är en blogg som är fullproppad med skumma och bisarra videoklipp från YouTube. Exempel nedan (10 minuter). Har du någon timme att slå ihjäl så rekommenderar jag denna blogg!


Sony Corporations VD dog under helgen

Norio OhgaNorio Ohga klagade över kvaliteten på Sony när de införde bandspelaren på marknaden innan han blev anställd av företaget och blev en av genierna för att utvecklade CDn och var med i kampen till ett överlägset ljud.

Kärlek till musiken styrde karriären av den dåvarande nya Sonys ordförande och i sin tur förvandlade han en japansk elektronisk idé till ett globalt mjukvaru- och underhållnings-imperium som vi känner till idag.

Företagets VD och ordförande verkställde under 1982 till 1995. Ohga dog i helgen (lördagen) i Tokyo av organsvikt, säger Sony. Han blev 81 år gammal.

Videoklipp: D 元ソニー社長 大賀典雄氏死去Sony Corporation (katakana: ソニー) är ett av världens största teknikföretag och hade 2009 171 300 anställda. Från början hette Sony Tokyo Tsushin Kogyo Kaisha. Företaget är grundat i Tokyo, Japan 7 maj 1946. Den första konsumentprodukten från Sony var en riskokare.

Läs mer: Wikipedia
Källa: News on Japan / Wikipedia

Fukushimas läcka drar sig tillbaka

En större läcka från Fukushima kraftverket har dragit sig tillbaka, det rapporterade Wall Street Journal idag.


Calm Down!Den japanska regeringen kunde inte uttala sig klart om situationen är helt stabil på anläggningen men efter att ha studerat risken för allvarliga försämringar i Tokyo sa Goshi Hosono i en intervju under helgen: "Det finns inga bevis på att Tokyo eller Kyoto kommer vara i farozon".

Den atomära anläggningar där reaktorernas kylsystem slogs ut har drabbats av en rad explosioner och läckt strålning i luft, mark och hav i världens värsta kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl för 25 år sedan. Regeringen införde en no-go zon 20 km (12 miles) runt anläggningen förra veckan. Detta för att undvika effekterna av en lånvarig exponering i det drabbade området.

 

Källa: News on Japan


Massiv sökning av döda kroppar i Japan

Japan planerar att skicka in fler än 20.000 soldater till det norra katastrofområdet av Japan och idag påbörjades intensivt uppdrag att bärga kroppar av dem avlidne från förra månadens jordbävning och tsunami.


Vi Minns


Mer än 12.000 människor saknas och antas vara döda från båda katastroferna som drabbade den 11 mars. Vissa kroppar har sannolikt svept med ut till havet medan andra är begravda under något som en gång var ett samhälle. Ca 14.300 bekräftas vara döda och funna i dagsläget.

Försvarsdepartementets talesman Ippo Maeyama sa innan idag att militären skulle skicka 24.800 soldater att genomföra en tvådagars undersökning av området. Polis, kustbevakningen och den amerikanska truppen kommer också att medverka.

 

 

Källa: News on Japan


Tåg i Japan

För alla er tågälskare. Att pendla i Japan är en fröjd, det vill säga om man kan deras system.

Hur fungerar det? Detta bör du inte göra! Tågbiljett

Mer om tågsystemet och tågen:
Hur man kör ett tåg Framtida TågJapansk Tågstation
En tripp in till staden Intressant tågstationTågsystemet Genom fönstret Tågresa
Rent och Fint Tågstationen under Vintern "Bullet Train"

Japanska TågJapanska TågJapanska TågJapanska TågJapanska TågJapanska TågJapanska TågJapanska Tåg


Lovely Tiny Cute Things

Lovely Tiny Cute Things


LovelyTinyCute är en webshop för framför allt söta och handgjorda smycken. Tanken bakom webshoppen är att kunna få in något sött i vardagen även om det bara är ett litet smycke som kompleterar en outfit, för en gullig grej kan pigga upp även i dom mörkaste stunder.

http://gratiswebshop.se/lovelytinycute/pages.php?page=Om%20webshoppen

Alla smycken i webshoppen är fotade av Christoffer Jacobsson, http://veritasangel.blogg.se.

Chibi Nihon: Skall ni kontakta dem, klicka på höger stapel. Länken direkt under headern fungerar inte för tillfället. Jag har mailat dem om detta, ännu inget svar.

Kan jag resa till Japan nu?

shinkansen
Jag har biljetter till Japan, bör jag resa dit?

Kort svar: Skall du till Tokyo eller till Nord eller Öst om Tokyo skulle jag rekommendera att ni inte reser till Japan.

Långt svar: Ett drabbat område kan ha besvärligt med både ström och vattenförsörjning. Garantier lämnas ute och nära Fukushima har vi den radioaktiva området.

Drabbade områden: Tokyo, Fukushima, Sendai, Morioka, Hachinohe, Akita, Yamagata, Niigata.

Men..
Skall ni till andra områden väst om Tokyo, samt Nagano området så är det fritt fram att resa.

Många utlänningar samt infödda japaner har ändå valt att lämna många av de ej drabbade områdena av personliga skäl.

Skall du resa till Japan för att leva så är det rekommenderat. Skall du resa till Japan i hopp om att "hjälpa" så råder jag dig hellre att donera pengar till Röda Korset i Japan.

  • Du kan också SMS:a AKUT JAPAN till 72900 för att skänka 100 kronor.
  • Du kan också sätta in din gåva på Bankgiro 900-8004 eller PlusGiro 900 800-4. Märk inbetalningen "Japan" så öronmärks din gåva för att användas just där.
Troligtvis går media ut med att det är fritt fram att besöka hela Japan när det väl är möjligt.
Fram tills dess får ni leta på nätet, läsa här på Chibi Nihon och spana in TJC- YouTube klipp.

Kancho

KanchoKanchō (カンチョー kanchō) är ett spratt som skolungdomar i Japan spelar på varandra. Det går ut på att föra ihop sina två pekfingrar och försöka att sticka upp dem i baken på ett intet ont anande offer. Det påminner om en nordamerikansk wedgie eller goosing.

Kanchō har varit populärt i Japan och andra asiatiska länder i flera år, men det har nyligen blivit extra populärt på grund av animen Naruto, där det kallas Tusen År av Smärta/Död. I Japan finns ett lekprogram i vilket en kändis utför kanchō på slumpmässigt utvalda främlingar. I Sydkorea kallas det för ttong chim, ddong chim eller dong chim (똥침 på Hangul) och i Filippinerna kallas det bembong eller pidyok, från det filippinska ordet tumbong for svanskota.

I flera länder är kanchō förbjudet och betraktas som sexuella trakasserier eller övergrepp.

Om man vill fråga efter notan på en japansk restaurang, kan man använda meningen kanjō kudasai, som betyder kan jag få notan tack. Det händer att utlänningar som inte har finslipat sitt uttal kan säga kanchō kudasai - kan jag få en kanchō tack. Kyparen brukar vanligtvis utbrista i hysteriskt skratt.

KanchoKanchoKanchoKancho
Kancho
Kancho

Ordet kanchoo är slang för det japanska ordet för lavemang (浣腸 kanchō). Ordet skrivs oftast med katakana, när det används i sin slangform och med kanji, när det används i medicinsk mening.

Om Sumobrottning

Här har vi en världsmästare (Yokozuna): AsashouryuuWikipedia
Sumobrottning (japanska: 相撲?, sumō) är en japansk kampsport, där kraftigt överviktiga men ändå muskulösa män brottas upprätt. Syftet är att antingen få ut motståndaren ur ringen eller få denne att vidröra marken med någon annan kroppsdel än fotsulorna. Viktklasser existerar inte eftersom även den lättaste brottaren med hjälp av teknik kan vinna över en mycket tyngre motståndare. Kvinnliga sumobrottare finns endast på amatörnivå, och framför allt i väst. Läs mer...

Bikini-Modell: Yoko Kumada

Yoko Kumada, en modell som älskar bikini och underkläder.
Samtliga bilder i hennes portfolio är "rena" och smakfulla.

Yoko

Klicka på bilden för fler bilder av Yoko Kumada.

Världsrekord i sex-orgie

Japan har framgångsrikt satte nytt världsrekord
Efter att ha 250 män och 250 kvinnor som påbörjat att ha sex på samma plats vid samma tidpunkt. De slutförde världens största orgie någonsin tillsammans på samma ställe!

Japan Orgy


Läs mer: Eftersom ämnet kan klassiciferas som pornografiskt innehåll så länkas detta. Bilderna är små och "suddiga". Klicka på länken om ni vill läsa mer.

Japan Trend Shop

Några heta tips från Japan Trend Shop (som även fraktar till Sverige för en dyr summa).

Hajimete Macaroon Maker

Hajimete Macaroon Maker - Tillverka egna makaroner. Manual på japanska.

 

Liquid Lamp

Liquid Lamp - Vit och röd. Finns både vägglampa och bordslampa.

 

Game & Watch

Game & Watch - Tillhör du dem som levde på 80-talet så bör du minnas dessa apparater. Game & Watch som är företrädarna till dagens bärbara konsoler av Nintendo. Detta är både ett spel och en nyckelring. Fungerar dock inte som en klocka.

 

Samurai Boxers

Samurai Boxers

Samurai Underwear - Boxershorts med samurais utrustning som grunddesign. Säljs otroligt bra i Japan just nu enligt uppgifter.

 

The Cup Noodle

The Cup Noodle

The Cup Noodle - Ett spel där det gäller att ha tungan rätt i mun, matbitarna är som pussel som du snabbt måste sätta ihop innan tiden är slut. För om det inte är komplett i den roterande blandningen inuti koppen så flyger bitarna kors och tvärs!

 

Alla dessa produkter och mer kan ni finna i Japan Trend Shop!


Ett märkligt foto

Detta är en s.k. "photobomb", då ett till synes perfekt foto blir drastiskt roligt eller negativt när man ser en eller två detaljer, oftast i bakgrunden. De japanska skoltjejerna tyckte nog att det var komiskt.

Photobomb

Talande BH

Ett av många trick för att säga "Hejsan" till turister.


Visste du att..

Visste du att..
Statisk är från 13 Mars 2011

Tokyo by NightEn Melon anses vara en lyxvara i Japan, de är inte alltid runda utan kan formas som fyrkanter. De tar mindre plats på detta sätt vid förvaring. En melon kan kosta drygt 32,000 yen. Det motsvarar just nu (Mars 2011) ca 2300,00 kronor.

Vid större katastrofer i Japan påverkas priserna och företag stänger ner tillfälligt. Vid evakuering så begränsas antalet produkter varje individ får lov att köpa. Detta är en säkerhetsåtgärd så att alla får en rättvis mängd mat och vätska.

•  Animerade japanska filmer (dvs. Anime) står för 60% av världens animerad underhållning.

21% av den japanska befolkningen är äldre, den högsta andelen i världen.

I det förflutna har den japanska rättssystemet haft en 99%-chans av fällande dom.

En paleolitisk kultur från omkring 30.000 f.kr. är de första kända invånarna i Japan. (källa saknas)

Filmskaparn Takahi Miike gjort upp till 50 filmer i ett decennium under höjdpunkten av sin karriär.

Läs och skrivkunskapen i Japan är nästan 100%.

• Japan är ett land som är strikt på många sätt och vis, däribland märks statistiken som gör att Japan har näst lägsta mordförsök i världen. Däremot jobbar många ihjäl sig bokstavligt och de tror på spöken och andar.

Lär dig vilken blodgrupp du har, det kommer du nog få som fråga när du väl befinner dig i Japan.

• Från studier 2002 låg Japan på tredje plats i världens högsta IQ. Sverige hamna på tioende plats. Läs mer om IQ här.

• Japan har producerat 15 nobelpristagare (i kemi, medicin och fysik), 3 Fields-medaljörer och en Gauss Prize.

• Japan består av fler än 6800 öar.

Arbetslösheten i Japan är mindre än 4%.

Snabba Tips!

Snabba Tips 1Snabba Tips 2Snabba Tips 3Snabba Tips 4Snabba Tips 5
Snabba Tips 6Snabba Tips 7Snabba Tips 8Snabba Tips 9

Stor strömvirvel

Efter jordbävningen och tsunamin skapades en stor strömvirvel utanför Japans kuster.
Klicka här eller på bilden för att se videoklippet (videoklipp från Mars 2011).

Whirlpool

Bloggtips: 3 Bloggar

Allt fler läsare och bloggare hittar hit till Chibi Nihon i en rasande fart, det är dags att ge tips på några av dessas bloggar som också handlar om en del (eller massor) utav Japan och dess kultur.

http://imturningjapanese.blogg.se/I'm Turning Japanese
Det här är en blogg som skrivs av två tjejer 23 och 24 år gamla, båda är stora J-pop fan. Vi tar fram nyheter och videor från Japan som vi hoppas kan vara av intresse eller som är av intresse för oss. Det händer dagligen alltid mycket i Japans underhållningsvärld, så att skriva om allt kommer att bli svårt. Men vi tar det vi hinner med ^_^

LÄNK: I think I'm Turning Japanese (http://imturningjapanese.blogg.se/)


CherrycokeDouble J Cherrycoke
Bor i Världens Vackraste Stad Som mamma och icket multimiljonär får man hitta andra sätt att förverkliga och roa sig själv. Jag älskar Japan och Kawaii, det franska språket och Amerikas Möjligheter. Som svensk står jag med båda fötterna på jorden och kan förälska mig i hela världen då jag vet vem jag är! Och vill NI veta mer om mig- läs min profil! Mata ne Maggots!

Länk: Double J Cherrycoke (http://doublejcherrycoke.blogspot.com/)

Manga & Art
En blogg om just manga och art men även om så mycket mer!

Länk:
Manga & Art (http://mangaandart.blogg.se/)

Manga & ArtChibi Nihon
Ja detta var allt från bloggtips denna gång, har du en blogg som kretsar hyggligt mycket om Japan, Manga eller dylikt så är du välkommen att kommentera och sprida dina länkar i kommentarrutorna vad gällande bloggtips. Det är bara kul att vi samarbetar.

Mata ne!
/Chibi

Överlevare

När katastrofen slog Japan var det inte bara människorna som kämpade för sin överlevnad.
Tusentals av djur blev offer för flodvågorna. Här är en katt som försökte spara på sin värme. De räddade katten som senare fick nya ägare.

Neco

 

Här har vi en skadad hund och husse, det är osäkert om hunden överlevde.

Hundägare


Hayashi

Ris med nötkött / Hayashi (ハヤシライス) är en populär rätt i Japan och representerar som en västerländskt maträtt.

HayashiInnehåll
Den innehåller vanligtvis nötkött, lök och champinjoner i en fyllig sås som kan innehålla rött vin och/eller tomatsås. Denna sås serveras bredvid ångkokt ris. Såsen är ibland toppad med några droppar av färsk grädde.

Hayashi brukar visas på menyerna bredvid curry på uteställen som erbjuder blandade rätter eller kryddstarka menyer. Alla ingredienser går att köpa från ett snabbköp i Japan. Hayashi anses vara en husmanskost och förbereds precis som med curry med en matsked.

Ursprung
Det är mycket debatt om ursprunget av denna maträtt. Det saknas uppgifter men några kan påstå att rätten fick namnet av den första presidenten för Maruzen Co, Ltd (丸 善), Yuteki Hayashi (早 矢 仕 有的 Hayashi Yūteki). En annan teori är att en kock vid namn Hayashi på restaurangen Ueno Seiyouken (上 野 精 养 轩), som ofta serveras denna maträtt för personalen måltider "kom på" namnet. Den vanligaste förklaringen till namnet är kanske att det kommer från det engelska uttrycket "hashed beef".

Källa:
Wikipedia

Horoskop = Blodgrupp i Japan

BlodgruppVilken blodgrupp har du?

En av de mer intressanta aspekter av den japanska kulturen vad gällande "vad är din personlighet?" i Japan är att japaner delar inte upp personliga teorier och karaktärer i horoskop utan snarare i blodgrupper. På detta sätt kan de "förutsäga" hur personen kommer att utvecklas, åt vilket håll det kommer at luta åt så att säga i livet.

De tror att med vissa blodgrupper kommer med vissa drag och att olika typer är bättre att matcha ihop inom äktenskap än andra som exempel. Det är även ett sätt att se de egenskaper en människa födds med och inte hur personen ser ut och beter sig helt och hållet.

Den västerländska kulturen tilldelar en mer karaktär över hårfärg, ögonfärg och andra fysiska aspekter. Japan har valt att gå längre in i det djupt undermedvetna gällande sina vidskepelser och blodgrupp är deras form (men inte en exakt kopia) av vårt horoskop.

Mitt tips är att du vet din blodgrupp innan du reser till Japan!
Där kommer du säkerligen bli frågad av dina nya kamrater om din blodgrupp. Engelsk information om blodgrupp och exempel. Detta är något som japaner gärna vill veta om en ny vän förutom status.Efter lite research..

Know your bloodtypeBlodgrupp: O
är väldigt vänliga, utgående och sociala. Även atletisk och stabila. De kan vara väldigt arroganta och okänsliga. Passar bäst med O och AB.

Blodgrupp: A
har tålamod och är punktliga, håller löften och konservativ. Tänker före de talar och gillar att analysera. De kan vara väldigt nära perfektionister eller ha någon form av besatthet och vara tvär. Passar bäst med AB.

Blodgrupp: B
anses vara djurvänner, kreativa och flexibla. Optimister och har passion. Dock kan de vara slarviga och själviska. Passar bäst med AB.

Blodgrupp: AB
är händiga och har bra koll på läget, ekonomi etc. samt är rationella, även cool. Men de kan vara kritiska och ha svårt att förlåta. Passar bäst med.. Alla!

Mer information på denna hemsida: Japanese Bloodtyping.

Girls Generation SNSD - Gee


Mjölk

Milk

Mjölk är uppradat i kyldiskar som vilken svensk butik som helst. Något som är märktbart när man köper mjölk för första gången är smaken. Många om inte alla mjölkar kan ha en lättare vattnig smak och märklig smak.

Detta är eventuellt en anledning på grund utav att mjölken skall hålla längre. Det är inte alla som har en kyl utan kanske bara ett förvar (en lucka på golvet i köket) som används under vintertider t.ex. Genomsnitt fethalt är 3,6% och mjölken håller i snitt en vecka med eller utan kyl.

Informationen är dock inte helt 100% säker. Du som besöker Japan bör definitivt ha en liten kyl till förfogande, smakar mjölken annorlunda så testa andra märken tills du har hittat din favorit. Många rekommenderar Oishii Gyunyuu mjölken. Har du i åtanke att bara dricka mjölken så är alternativet att köpa chokladryck eller i värsta fall en härligt god juice i stället! Det är bra att dricka mjölk, kan man det så var inte blyg att ta ett glas mitt på dagen.

Bloggtips: Tokyo - Love

Bloggtips!
http://sakuradesu.blogg.se/

http://sakuradesu.blogg.se/

"Johanna heter jag, och är en Japan-, sushi- och fotoentusiast. Här delar jag med mig av Japanska upplevelser och företeelser, fotografier och annat som intresserar mig. Efter 3 månaders studier i Tokyo är mitt Japanintresse bara större och längtan tillbaka enorm."

Be Strong Japan!

Be Strong


Pizza!

Mmmm Pizza! ピザ (pi-za i katakana pga det är ett lånat namn).
Alternativ:
ピッツァ (pittsa, används dock inte lika ofta).

Nu lagom till helgen är man väl sugen på något extra gott som t.ex Pizza!
Men vänta nu lite.. saknas det inte något?

Pizza japan


OkonomiyakiDet är lite utav tabu att ha tomatsås på sin pizza i Japan, i stället vräker dem på med majonäs. Märkligt märkligt, men det är ju deras stil på hur de ser pizzan.

Man ska inte förväxla PIZZA med OKONOMIYAKI som påminner om pizza och omelett.

Se även...
Okonomiyaki Recept - Cooking With Dog
Recept - Icas Okonomiyaki
Matställe Okonomiyaki - Japan Channel
Pizza från Automat
Suma Pizza Reklam
Klassisk Pizzameny (Japansk)
Pizza Chips

När jorden skakar...

Vid en typisk evakuering i Japan ser man till att barnen håller sig varma. Många testar sina mobiler men det kan hända att telefontjänsterna ligger nere. I bästa fall fungerar mobilens andra funktioner så som internetuppkoppling till facbook, twitter, e-post med mera. Ett ypperligt tillfälle att berätta att man är oskadd.

Ebisu Quake
Bilder är runt parken: Ebisu

Ebisu Quake
Många avvaktar också på en eventuell efterskakning som kan följa nära inpå och därför väntar många utanför sina arbetslokaler och hus för att passa på skaka av sig incidenten.

Ebisu Quake
Vid jordbävning får människor panik och många kan rusa ut ur byggnader i skräck över att få en sådan över sig, detta betyder att man kanske springer ut rakt i traffiken som också är en fara under jordbävning. Ändå är Japan ett land som är van vid att handskas vid dessa fenomé och det är inräknat i det vardagliga livet.

Ebisu Quake
En jordbävning kan både skrämma och facinera människor men i Japans hus så håller man det gärna kompakt och högt, en rusning genom en liten trappa är inte att föreslå. Fåtal bränder slås ut relativt snabbt med "portabel brandbil" kanske bättre refererad till "större brandsläckare på hjul".


Påsk i Japan

Till skillnad från de andra stora kommersialiseras helgdagarna så som Julafton och Halloween har påsken ännu inte gjort sin övergång till Japan ännu.

Påsk


PåskDet är faktiskt ganska märkligt att påsken inte har uppstått i den japanska registret över "kreativa dagar". Påskharen är faktiskt enligt min åsikt minst lika tilltalande som jultomten om inte mer så spännande eftersom kaniner är sötare än en rejält gammal gubbe med svullen näsa som går med en bunt renar. Det är ett utmärkt tillfälle för godisföretagen att göra lite extra roliga tilltugg av ägg eller som liknar ägg.

Till skillnad från Halloween som består i sitt huvudmål att barn går från dörr till dörr för att reta folk eller få gratis godis så skulle tradition med påsken inte vara helt kulturellt oacceptabelt i Japan skulle man kanske tycka. Dessutom så älskar ju invånarna av detta land ägg, de kan inte få nog utav dem.

Frågan består..
Varför firas inte Påsken? Är det på grund utav att Buddha har sin födelsedag den 8e April? Det finns nämnligen inget som hindrar kulturen att välkomna in påsken på marknaden.

Youtopia - Stand out in the Crowd

http://shop.youtopia.se/sv/

Chibi Nihon har gjort en kort mail-intervju med flickorna bakom Youtopia - Stand out in the Crowd

YoutopiaHur länge har ni haft denna lilla kawaii butik?
Youtopia är helt nystartat! Öppnade upp i slutet av februari 2011.

Hur fick ni idéen om att starta en butik tillsammans?
Vi har faktiskt velat starta en butik ihop ända sedan vi var små flickor. Anledningen till att de blev en nätbutik är att vi själva handlar mycket på nätet och vi är inspirerade av asiatiska webshopar som finns i hundratusental i Asien!

Kommer ni erbjuda mode för pojkar eller är det en osäker marknad?
Vi vill ha mode för pojkar också! Asien är fullt av supersnyggt, unikt mode för killar. Just nu har vi inte kapacitet att tillhandahålla det men i framtiden är målet att även ha kill- och barnkläder.

Erbjuder ni kläder i många olika storlekar?
Mycket mode i Asien är ONESIZE och det gäller även vårt sortiment. Vi har dock en hel del oversized grejer som passar människor i olika storlekar och vi skriver ut tydliga mått på alla varor på vår hemsida.

Vad är era framtida planer gällande butiken?
Våra drömmar och planer för vår butik är att växa. Vi vill skapa en personlig relation till våra kunder, det är det som skiljer oss från andra företag. I framtiden hoppas vi kunna ha ett stort sortiment av kläder men även roliga unika prylar, vi vill vara en länk i processen där människor hittar ett sätt att "STAND OUT IN THE CROWD", vi gillar också att kunder får möjlighet till delaktighet så vi hoppas att vår hemsida blir som en mötesplats för mode/kawaii-älskare!

Tack säger Chibi Nihon
till Rachel och Nathalie som besvarade dessa frågor.

Besök Youtopia redan idag ^_^
• Ett företag som kommer att växa!
• Följ dem på Facebook.
• Läs mer i deras blogg.

Mobiltelefoner i Japan

Call Me!Länktips om Mobiltelefoner i Japan!

Hur det fungerar: Mobiltelefoner i Japan
(YouTube klipp: Japan Channel)

Om Mobiltelefoner i Japan
(YouTube klipp: Japan Channel)

Kawaii Mobiltelefoner
(YouTube klipp: Japan Channel)

Skriva på sin dator och skicka sms med sin mobil Japan (YouTube klipp: Japan Channel)

QR Koder, så fungerar det (Chibi Nihon)

Bonus:
Bling bling iPhone skal till din mobil!? (Chibi Nihon)

Softbank skänker 10 biljoner Yen till Japan

SoftbankSoftbank Corp gjorde sig offentliga den 3 April att VDn Masayoshi Son personligen skänker 10 biljoner ¥ som stöd till alla offer och som hjälp till att finansiera och återuppbygga jordbävningsdrabbade Tohoku-regionen.

Masayoshi Son Son kommer också att donera alla sina inkomster från och med nu fram till sin pension för att stödja föräldralösa barn. Även de som förlorade sina föräldrar i jordbävningen och tsunamin som lämnade mer än 20.000 människor döda eller saknade, sa företagets VD.

Softbank Corp är ett bolag med inriktning av tjänster och försäljning av mobiltelefoner, en marknad som är åtråvärd i Japan.

Källa: News on Japan

Se även...
Läs mer om detta ämne
(http://www.softbank.co.jp/en/news/press/2011/20110403_01/)
Mobiltelefoner i Japan (Chibi Nihon's samlade länkar)

Bra iPhone Apps: Japan / Japanska

Här är en liten guide om bra apps till din iPhone, apps som jag själv använder.
Jag har testat ett tiotal av applikationer och dessa tre känns bäst efter många om och men.
Har du själv tips på applikationer till iPhone och Android-telefoner så får du gärna kommentera!

iKanaiKana
iPhone OS: 3.1.2 och nyare
Från ålder: 4+
Nuvarande version: 1.1
Även kompatibel med: iPad, iPhone Touch
Kostar: 15 kronor
(alla som köper denna app donerar 100% mynt till Röda Korset fram till 1 Juni 2011)

iKana är ett program som visar kort (flashcards) på det japanska språket. Efter övning och inlärning av tecken så lär man dess innebörd. iKana gör att du kan lära dig hiragana och katakana på japanska och där du kan lägga till egna flash-kort för att utöka biblioteket. iKana har även ljud där du kan höra korrekt japanskt uttal för varje tecken. Det finns även ett Quiz Mode för att lära dig snabbare. Utmärkt till dig som studerar som nybörjare det japanska språket. Framtida uppdateringar inkluderar, kanji stöd, siffror, veckodagar och mycket mer!

iKanaiKanaiKana

Kotoba!Kotoba!
iPhone OS: 3.0 och nyare
Från ålder: 4+
Nuvarande version: 2.5
Även kompatibel med: iPad, iPhone Touch
Kostar: Gratis
Dennna app är en flerspråkig japansk ordlista för iPhone och iPod touch. Använd tangentbordet för att slå upp ord i Kana och i kanji. Du kan använda traditionell kinesiska tangentbord för igenkänning av tecken. Bra stöd för romanji. Känns kraftfull och ordboken är komplett. Denna ansökan är 100 MB + stort, installation över iTunes / Wifi rekommenderas.

Kotoba!Kotoba!Kotoba!


Lingopal JapanLingopal Japanese
iPhone OS:
3.0 och nyare
Från ålder: 17+
Nuvarande version: 1.2.2
Även kompatibel med: iPad, iPhone Touch
Kostar: 7 kronor

Chatta, flirta och förolämpning på japanska! 17-årsgräns vid nerladdning från AppStore. Lingopal Japanska är ett roligt iPhone app som ger dig över 900 professionellt översatta fraser på japanska, inklusive ljud. Lingopal japanska gör det lättare att träffa människor från andra kulturer, har verkliga samtal och har mycket roligt på vägen. Utmärkt för backpacking, affärsresor, multikulturella levande, och ger dig in och ut ur trubbel runt om i världen. Använd offline - inget behov av Internet-anslutning. Härma uttalan och välj hastigheten hur snabbt fraserna sägs. Lingopal finns i dagsläget i 44 språk!

Lingopal JapanLingopal JapanLingopal Japan


Jag hoppas att dessa kan ge dig lika mycket glädje och kunskap som de har givit mig.
För er Android-ägare vill jag gärna höra era tips om ni har stött på någon app som verkar otroligt bra.

Semester

DoktorDags för mig att ta lite semester.
Förkylningen gör mig dåsig och trött vilket kan påverka mitt uppdaterande. Det är nog dags för en liten semester tills jag är uppe på fötter igen. Kanske märker ni ingen skillnad vad gällande bloggens inlägg men jag vill gärna förvarna. Tills vidare ber jag er gå igenom mina äldre inlägg och använd sökfunktionen flitigt om du vet exakt vad du letar efter. Tipsa mig gärna om länkar kring Japan och deras kultur.

Jag har ont i halsen. Nodo ga itai no desu ga.

Mata ne!

Boplatser och Vandrarhem

Länken nedan finns ett urval av destinationer med vandrarhem i Japan som du kan ansöka boplats. Sidan är på engelska och där är en kartan för att se alla vandrarhem i Japan.

Boka eller ta en titt på hostelbookers.com

Vandrarhem

En av de första sakerna du bör göra när du anländer i Japan och skall stanna där mer än några månader är att skriva in och lämna registrations kort (alien card) (Gaijin Karuto) och sjukförsäkringar (Hokenshou). Du använder "Alien Card" när du handlar i Japan. Kommunhuset (Shiti-ho-ru) i Japan hjälper dig.

Hur svårt är det att få medlemskap för att vistas eller flytta till Japan? Här är en "How To-video" på engelska. Är du student som vill vara i Japan, ta kontakt med din skola så hjälper dem dig till rätta.

Annat tips..

Hittar du en boplats utanför storstäderna så sparar du givetvis mer pengar på din resa. Om man verkligen vill uppleva Japan och dess kultur skall man söka sig till speciella bostäder där utlänningar (du och jag) får bo. De kallas för gaijinhouse.

Läs även..
Valuta, Pengar & Ekonomi: Ekonomiska tips inför Japan

RSS 2.0

bloglovin