Super Smal Lägenhet

Super smal lägenhet
Här bor Fuyuhito Moriya tillsammans med sin mamma. CNN har gjort en snabb liten intervju med dem där de fundersamt frågar hur de trivs och hur de får plats med allt. Något som japanska invånare är duktiga på är att hålla sitt hem rent och prydligt, inga onödigheter och givetvis kan de bo ganska smått och trångt.
 
I detta fall är det en gnutta över medel i "chibi", om ni förstår vad jag menar!

Se videoklipp: http://cnn.com/video/?/video/world/2010/11/14/lah.japan.small.house.cnn

Japansk humor

Man kan lära sig en del från japanska humorprogram. Som t.ex hur man bör reagera i liknande situationer.


Obon Matsuri Festivalen i Japan

Datum
13, 14 och 15 juli, Tokyo, Japan.
13, 14 och 15 aug, övriga Japan.

Obon, eller Bon, är en Japansk buddhistisk/konfuciansk tradition. Festivaler hålls i mitten av juli i vissa delar av Japan och i mitten av augusti i andra delar. Dessa tre-dagars festivaler  hedrar minnet av avlidna anhöriga och påminner om lite om ”Hungry Ghost”- festivaler som hålls i andra delar av Asien.

Ordet Obon kommer av ”urabon” (Ullambana, japansk  transkribering av ordet) som bokstavligen betyder “att hänga upp och ner.”

Folkdans, Bon Odori,  är den vanligaste seden vid Obon. Alla kan delta i Bon-danser som vanligtvis utförs i en cirkel men vid festivaler dansas den i procession. Man dansar genom gatorna till musik av flöjter, trummor och klockor samtidigt som man sjunger ungefär: ”Det är en dåre som dansar och en dåre som ser, om båda är dårar, kan man lika gärna dansa!” (Obon).

Datumet för Obon varierar mellan olika regioner i Japan. När månkalendern ändrades till den gregorianska kalendern i början av Meiji eran (sep 1868 till jul 1912) resulterade det i olika tider för firandet av Obon. “Shichigatsu Bon” (Bon i juli) är baserad på solkalendern och firas runt 15 juli i östra Japan och sammanfaller med Chūgen (Ghost-festival).

Hachigatsu Bon” (Bon i augusti) är baserad på månkalendern, firas runt den 15 augusti och är den tidpunkt då Bon oftast firas. “Kyu Bon” (Old Bon) firas den 15 dagen i den sjunde månaden i månkalendern, så den varierar  varje år. “Kyu Bon” firas i områden som norra delen av Kantō regionen, Chugoku region, Shikoku och Ryukyu öarna.

Mer info om festivalen på engelska: http://www.japan-guide.com/e/e2286.html

Gör maten roligare för barnen

Här är ett tips för att införa Japansk kultur in i barnens vardag. I stället för att ge dem stora variationer som kanske de anser är "mat för vuxna" kan du helt enkelt bara applicera lite ris i mat som ni vanligtvis har potatis eller pasta till.
 
Nedan är ett exempel på en köttfärsgryta där man kokat risen och trixat lite för att få fram en rolig lite gubbe. Visuellt ser det ut som att han är glad och att han badar, något som berikar barnens fantasi och troligen gör maten ÄNNU godare!
 

För att göra ansikten använder man nori (torkad sjögräs) som man med lätthet kan snitta och klippa ut ögon, näsa, munnar och andra små saker, det är dessutom nyttigt.
 
Har du inga barn själv kan du ändå göra liknande åt dig själv eller partner.
 
Exempel på ting man kan göra är att erbjuda ris i olika former till alla maträtter som erbjuder potatis eller pasta. Tänk er äta hamburgare med ris, kanske inte det första man tänker på? Men då kan man snitta hamburgaren i mindre bitar när den väl blivit värmd och använda en barbeque sås till i stället för hamburgardressing.
 
Om nom nom!

Filmtips: Lost in Translation

Vill göra ett snabbt inlägg och tipsa om en amerikansk drama vid namn Lost in Translation.

Jag har sett halva filmen och var tvungen pausa den för att tipsa er om denna. Anledningen till att jag köpte filmen var mest för att ha möjlighet att få se den japanska kulturen och det får man en dos utav i denna filmen.

Handling: Amerikaner utomlands, nästan oskyldiga. Charlotte, nyutexaminerad från Yale med filosofiutbildning, är i Tokyo med sin man, en fotograf vars jobb för honom utomlands den här veckan. Bob, skådespelare med en haltande karriär, befinner sig i Tokyo, på samma hotell, av en annan anledning. I ett land där de inget förstår finner de något annat.


McDonalds OS Kampanj Med Klagomål

McDonalds i Japan sa på onsdagen att det var flertal glas som lbivit återlämnade efter att 78 personer rapporterat fabriksfel med OS-temats kampanj.

 

Snabbmats-jätten sa att det hade fått över 130 klagomål efter att dela ut tillhållarna till köpare av "Value Sets", som inkluderade pommes frites och en läsk, under sin "Olympic Cheer Coke Glas kampanj" under juni och juli.

 

McDonalds säger att de gav bort sex miljoner tillhållare i Japan, varav vissa med glasen fattades bitar på sina kanter eller insida på grund av ett tillverkningsfel.

 

Personligen bojkottar jag McDonalds och jag tycker det är skumt att de kör sin glas-reklam fortfarande efter alla dessa år, kanske bör de se över sin mat i stället?

 

 


Japanska jobb i Sverige

Fann denna när jag surfa runt, kanske något för dig som kan japanska men som vill ha ett gig i Sverige?!

http://www.careerjet.se/japanska-jobb.html
Ta en titt! :)
 
Och tydligen går Svenskt konstverk bara som försäljning i Japan!
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/japanska-drommar-om-sverige
 
Mata ne!

RSS 2.0

bloglovin