En vecka sedan incidenten i Japan

RanpuNyheterna börjar bli allt färre. Detta betyder två saker, delvis orkar inte människor lägga enorma mängder energi på alla dessa dåliga nyheter varje minut och delvis så håller Japan tyst om mycket utav deras fakta. Små portioner delas ut i lagom mängd för att folket i Japan och i sin tur hela världen skall få uppdateringar och för att minska och undvika panik.

Många av de hemlösa kämpar just nu under nätterna mot kylan och den snö som fallit över vissa delar av Japan.

Chibi Nihon kommer att fortsätta variera inläggen, delvis uppdateringar så som denna då jag uppdaterar informationen fram till midnatt och även ge annan information kring kulturen, spel, musik, foton med mera av Japan. Det är viktigt att vi blir påminda men det är viktigare att kunna ge varandra mer tid att smälta all den information som ramlar in minut för minut. Återkom för att fullfölja statistiken om Japan här nedan!


Dessa incidenter har hänt 17/3 2011 enligt svensk tid:

20:59 KÄRNKRAFT:
En extern kraftledning har anslutits till reaktor 2 vid kärnkraftverket vid Fukushima. Strömmen ska slås på så snart som arbetet med att spruta in vatten reaktor 3 är färdigt. Samtidigt är ett av dieselaggregaten nu redo att användas. Det kommer att förse reaktor 5 och 6 med ström och växelvis pumpa in vatten i deras bassänger för använt kärnbränsle. Senare kommer aggregatet att användas för att fylla upp vatten i reaktorkärlen.

20:22 EVAKUERING:
Utrikesdepartementet erbjuder svenskar och andra skandinaver att flyga från Tokyo till Bangkok på fredag samt lördag förmiddag i extrainsatta SAS-plan. Detta på grund av den begränsade flygkapaciteten från Tokyo. Resenärer får betala ett självkostnadspris för flygningen.

19:02 STRÅLNING:
Läget vid det skalvdrabbade japanska kärnkraftverket förblir ytterst allvarligt. Experter är eniga om att det värsta som kan hända är fyra härdsmältor men skadorna blir inte så svåra som efter Tjernobylkatastrofen.

17:38 KÄRNKRAFT:
Japan erbjuds hjälp från andra länder med arbetet att förhindra ett kärnkraftshaveri. Det värsta som kan hända i Fukushima I är fyra härdsmältor som frigör radioaktiva ämnen. Internationella atomenergiorganet (IAEA) bedömer läget vid det skalvdrabbade kärnkraftverket som ytterst allvarligt. Försöken att hålla kärnbränslet nedkylt hämmas av höga strålningsnivåer. Både reaktorer och lagringsbassänger för kärnavfall behöver vattenbegjutas.


17:27 EXPORT:
Efter tragedin i Japan kan flödet strypas av vissa teknikprodukter även i Sverige. Det kan om sex till åtta veckor bli brist på både surfplattor och nya tv-modeller i affärerna.

17:04 STRÅLNING:
Data från ett dussin strålmätningsstationer runt om i Japan, som framför allt mäter bakgrundsstrålning av cesium-137, visade på torsdagseftermiddagen att alla utom en hade normala strålningsvärden. För mätstationen vid Fukushima finns inga uppgifter. Vid en station, i prefekturen Ibaraki söder om Fukushima, uppmättes en bakgrundsstrålning på ungefär 10 gånger det normala. Det är inte alarmerande, bedömer svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

16:24 EVAKUERING:
Sveriges ambassad i Tokyo känner inte till uppgifterna om att regeringen arbetar med en evakueringsplan, enligt TT.

15:40 EVAKUERING:
Enligt Fredrik Reinfeldt så kommer snart besked om eventuell evakuering av svenskar. Regeringen arbetar nu med myndigheter för att ordna transporter från Japan.

15:23 MARKNAD: SEB:s ekonomer bedömer att den ekonomiska effekten av de japanska problemen blir begränsad. Samtidigt är kärnkraftssituationen fortfarande oklar. Skulle det uppstå kärnkraftsskador med radioaktiv strålning över ett större geografiskt område blir de ekonomiska konsekvenserna betydligt värre.

15:16 EVAKUERING:
Omvärlden litar inte längre på japanska myndigheters uppgifter om krisen i Fukushima. Flera länder gör egna analyser som tyder på att hotet från reaktorolyckorna är mer omfattande än vad som hävdas från Tokyo. Sverige hör till de länder som uppmanat sina medborgare att evakuera en betydligt större zon än de japanska rekommendationerna.

15:02 INDUSTRIN:
Saab Automobile i Trollhättan får de komponenter man ska ha från sina leverantörer i Japan. Det gäller bland annat automatlådor från storföretaget Aisen Warner, som även levererar växellådor till Volvo PV. De anställda på Aisen får jobba även på nätterna för att klara av alla order från tillverkare.

14:40 MARKNAD:
Händelseutvecklingen i Japan kan komma att slå hårt mot fordonsindustrin runt om i världen. Japan är i sig ett stort billand på såväl tillverkningssidan som underleverantörssidan. När det gäller elektronikkomponenter var det ett problem att förse fordonsindustrin världen runt redan innan tragedin i Japan inträffade.

14:06 MARKNAD:
Om en eller ett par månader kan det börja gapa tomt på vissa hyllor hos elektronikkedjorna. Skalvet i Japan och den komponentbrist som branschen talar om kommer förmodligen ge brist på många populära elektronikprylar.

13:56 STRÅLNING:
Oenighet har blossat upp mellan Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) när det gäller hur svenskar som varit i Japan ska behandlas när de anländer till Sverige.

13:55 STRÅLNING:
Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har fått en förfrågan från Internationella atomenergiorganet (IAEA) om huruvida den har möjlighet att hjälpa till med ett strålmätningsteam eller andra kärnsäkerhetsexperter. SSM har inte tagit ställning till förfrågan.

13:39 KÄRNKRAFT:
Vit rök eller ånga har setts komma upp från reaktor 2 i Fukushima, uppger ägaren Tepco. Samtidigt fortsätter man att vattenbomba reaktor 3 från luften, enligt myndigheter.

13:29 KÄRNKRAFT: Ryssland är redo att ge all tänkbar hjälp till Japan, inklusive i bekämpandet av haverierna på kärnkraftverken, uppger ryska utrikesdepartementet.

13:03 STRÅLNING:
Även i Taiwan har "något högre" strålningsnivåer uppmätts från totalt 25 flygpassagerare som anlänt från Japan.

12:56 KÄRNKRAFT:
Danmark skickar sex personer till Japan för att hjälpa till med katastrofarbetet vid kärnkraftverket Fukushima. De ska bistå en grupp nukleära experter från EU, där en dansk ingår.

12:13 MARKNAD:
Volvo Personvagnar köper omkring tio procent av komponenterna till sina bilar, räknat i ekonomiskt värde, från Japan. I dagsläget har företaget säkrat leveranser för full produktion i både Göteborg och belgiska Gent under hela nästa vecka, men inte längre än så.

12:10 KÄRNKRAFT: Frankrike kommer på torsdagen att skicka ett flygplan med 95 ton av grundämnet bor till Japan, uppger energi- och industriminister Eric Besson. Bor är användbart i bekämpandet av kärnkraftshaveriet vid Fukushima 1.

12:07 KÄRNKRAFT:
I stället för polisens vattenkanoner, som inte kommer tillräckligt nära, har nu särskilda fordon från den japanska militären rullats fram för att begjuta reaktor 3 med vatten, enligt tv-kanalen NHK.

11.58 MARKNAD: Di.se avslöjar att flera svenska institutioner - bland annat Swedbank Robur, Sjunde AP-fonden och SPP Fonder - är ägare i skandalbolaget Tepco, som äger Fukushima 1. Swedbank Robur är Sveriges största fondbolag, Sjunde AP-fonden förvaltar bland annat Såfa-fonden, den så kallade soffliggarfonden för pensionssparare som inte valt PPM-sparande.

11:50 STRÅLNING:
De vattenkanoner som under torsdagen använts för att kyla ned Fukushima-verket har fått dras tillbaka. Strålningsnivåerna på platsen är för höga, rapporterar den japanska tv-kanalen NHK.

11:48 KÄRNKRAFT:
En fullständig härdsmälta i någon av reaktorerna i kärnkraftverket Fukushima 1 i Japan innebär inte att vi får ett nytt Tjernobyl, enligt svenska experter. Även om reaktorinneslutningen spricker blir utsläppet mycket mer begränsat. Experterna oroar sig mer för det utbrända kärnbränslet i reaktor 4.

11:48 MARKNAD: Takeo Nishioka, ordförande för överhuset i Japan, föreslår att de finansiella marknaderna ska stängas med anledning av turbulensen kring landets katastrofer. Nishioka uppgav att det är nödvändigt att stänga börsen Tokyo Stock Exchange samt valutamarknaderna under en vecka.

11:37 KÄRNKRAFT:
Den kärnkraftkris som utspelar sig i Japan efter förra veckans naturkatastrof kan få långtgående effekter för kärnkraftoperatörer i Europa och elektricitetsmarknaden generellt. Den bedömningen gör kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors i en rapport på torsdagen.

11:12 KÄRNKRAFT: Många ifrågasätter om Tokyo Electric Power Company (Tepco), som äger de drabbade kärnkraftverken, berättar allt det vet om reaktorolyckorna. Även amerikanska tjänstemän med insyn i katastrofhanteringen har antytt att den japanska regeringen inte får den information den behöver från Tepco.

11:06 RADIOAKTIVITET:
Omvärlden har tröttnat på de japanska myndigheternas bristfälliga information från katastrofzonen kring de havererade kärnkraftverken. Kina, USA och Frankrike har uppmanat sina medborgare att evakuera en betydligt större zon. Även svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har utökat evakueringsområdet.

10:42 RESOR:
Ericsson har 890 anställda i Japan och 65 av dem är utländska medarbetare. De som inte är absolut nödvändiga för verksamheten, inklusive deras familjer, tas tillfälligt hem till sina hemländer. Ericsson lämnar ingen uppgift om hur många av de utländska anställda som är svenskar.

09:55 RESOR:
Ikea erbjuder sina 89 utländska medarbetare i Japan att lämna landet och resa till Hongkong med sina familjer. Samtliga Ikeas anställda i Tokyoområdet erbjuds att med sina familjer resa till Kansai, 30 mil söder om Tokyo.

09:51 KÄRNKRAFT:
En tjänsteman från det internationella atomenergiorganet (IAEA) uttryckte 2008 oro över säkerheten i Japans kärnkraftverk vid ett möte med kärnkraftsexperter från G8-länderna i Tokyo, uppgav den brittiska tidningen The Daily Telegraph. Kärnkraftverket Fukushima 1 var byggt för att klara av ett skalv med magnituden 7,0.

09:49 MARKNAD: Bilsäkerhetsföretaget Autoliv har nu i gång samtliga sina fabriker i Japan. Även kunderna, biltillverkarna, annonserar att de ska börja dra i gång produktionen igen.

09:44 RADIOAKTIVITET:
Japanska myndigheter ska börja kontrollera livsmedel för radioaktiva ämnen. Gränsvärdena varierar efter vilken matvara det gäller, men håller sig till internationellt accepterade nivåer. Andra asiatiska länder har tidigare meddelat att man kontrollerar mat som kommer från Japan. Liknande planer finns i EU.

09:28 MARKNAD:
Japans katastrof väntas inte få betydande effekter på den globala ekonomin, bedömer Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

09:22 MARKNAD:
Kärnkraftsolyckan i Japan har stärkt yenen kraftigt mot övriga världsvalutor i spåren av spekulationer om att japanska försäkringsbolag kommer att behöva ta hem kapital. En viss mildring från rekordnivåerna noteras dock på morgonen.

09:05 RADIOAKTIVITET:
Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige vidhåller sin rekommendation om att svenskar inom åtta mils radie från kärnkraftverket ska ta sig därifrån. Man har försökt att vattenbomba anläggningen med helikopter, men av 200 bombningar har bara två lyckats.

08:46 KÄRNKRAFT:
Kina har beordrat en översyn av säkerhetsreglerna för sin kärnkraftsindustri, men också en frysning av alla projekt i planeringsstadiet. Kina har 13 verk i drift och håller på att bygga 27 till. Ytterligare 50 finns planer för.

08:19 MARKNAD:
Japans tillväxt kommer knappt att påverkas av jordbävningen samt tsunamin och ekonomin kan till och med växa snabbare än väntat, uppgav Kaoru Yosano, ekonomiminister i Japan, enligt en artikel i Financial Times. Han uppgav att de värst drabbade områdena står för sammanlagt 4,1 procent av BNP.

08:15 BÖRSEN:
Rädslan har nu spridit sig till Tokyos finanskvarter. Flera utländska investerare trycker nu på för att Tokyobörsen ska stänga så att de kan evakuera sin personal, skriver Dagens Industri.

08:11 RADIOAKTIVITET:
Enligt atomenergiorganet IAEA har flera personer skadats och förts till sjukhus bland dem som arbetar på kärnkraftverket Fukushima 1, både Tepco-anställda och sådana som arbetar för underleverantörer på plats. Två människor saknas. Bland skadorna finns brutna ben och "plötsliga insjuknanden". Flera skadades när reaktorhallarna i reaktor 1 och 3 exploderade i helgen - fyra vid första tillfället och 11 vid andra. Enligt IAEA ska 17 personer ha fått radioaktivt material i ansiktet, men det ansågs inte vara så allvarligt att de behövde föras till sjukhus.

08:11 MARKNAD:
Om den japanska kärnkraftsolyckan förvärras kan det komma att stärka valutan yenen ännu mer, uppger en analytiker för Financial Times.

08:08: Antalet döda och saknade har höjts till 14.650, enligt uppgifter från polisen i Japan.

08:04 KÄRNKRAFT:
Sydkoreas oljebolag S-Oil planerar att leverera oljeprodukter om 2,4 miljoner fat till Japans jordbävningsdrabbade raffinaderiindustri. Tidigare har ekonomiministern meddelat att Japan kommer att ta tre dagars oljeförbrukning ur landets strategiska lagerreserver.

08:02 KÄRNKRAFT:
Japans handelsminister Banri Kaieda varnar för att det finns risk för omfattande strömavbrott i Japan och han manar minska energianvändningen.

07:51 KÄRNKRAFT:
Det råder stor risk att Japan drabbas av betydande elavbrott om elförbrukningen i landet inte begränsas, varnar Japans ekonomiminister Banri Kaieda. Japan måste öka importen av oljeprodukter samt öka effekten inom annan kraftproduktion.

07:19: För hundratusentals japaner förvärrades situationen ytterligare då kyla och snö drog in över de värst drabbade områdena. Olja för uppvärmning och vatten börjar tryta i evakueringslägren. Omkring 850.000 hushåll i norra Japan är fortfarande utan ström i kylan. Enligt regeringen saknar en och en halv miljon hem rinnande vatten.

07:13 BÖRSER:
Tokyobörsen hade tappat 1,44 procent när den stängde på torsdagen.

07:13 KÄRNKRAFT:
USA kommer att flyga ett obemannat flygplan över det krisdrabbade kärnkraftverket Fukushima Daiichi för att ta bilder på de problemtyngda reaktorerna.

07:02 RESOR:
Med anledning av det förvärrade läget vid det japanska kärnkraftverket Fukushima avråder nu det svenska utrikesdepartementet från alla resor till Japan. UD uppskattar att det finns omkring 2.000 svenskar i Japan. UD uppmanar också alla svenskar inom en radie av 80 kilometer från kärnkraftverket Fukushima att lämna området.

06:17 RESOR:
USA auktoriserade på onsdagskvällen inledande evakuering av amerikanska medborgare från Japan, rapporterar AP. I en utökad resevarning från utrikes- och energidepartementen uppmanar de amerikanska myndigheterna de amerikanska medborgare som redan befinner sig i landet att överväga att lämna landet.

05:58 RESOR:
Sedan Naritaflygplatsen i Tokyo åter öppnat flyger SAS till och från den japanska huvudstaden, skriver flygbolaget i sin trafikinformation. SAS tillåter, mot bakgrund av katastroferna i Japan, ombokning eller återbetalning av Tokyobiljetter, som annars inte går att ändra.

05:33 MARKNAD:
Finansministrarna och centralbankscheferna i G7 kommer att hålla en telefonkonferens på fredagsmorgonen för att diskutera konsekvenserna av den japanska jordbävningen den 11 mars. Klockan 7.00 på morgonen lokal tid motsvarar klockan 23.00 på torsdagskvällen svensk tid.

05:31 BÖRSER:
Yenen steg rekordartat mot dollarn på torsdagen medan börserna i Japan och övriga Asien föll. Strax efter lunch hade Nikkei index i Tokyo tappat 2,1 procent.

04:25:
Det officiella antalet döda och saknade efter jordskalvet och tsunamin i Japan hade på torsdagen stigit till mer än 13.000, uppger polisen. 5.178 var bekräftat döda och 8.600 saknades efter polisens senaste uppgradering.

03:58 KÄRNKRAFT: USA ska sända förarlösa flygplan för att cirkulera över kärnkraftverket och granska skadorna, skriver Reuters.

02:07 KÄRNKRAFT
Fler helikoptrar ska kyla reaktorerna 3 och 4 med havsvatten. Samtidigt förbereddes brandbilar med vattenkanoner för att kyla reaktorerna från vatten.

01:08 BÖRSER:
Tokyobörsen tappar mer än 3 procent i den tidiga handeln på torsdagen.

00:21 RESOR:
UD avråder från alla Japanresor och uppmanar alla svenskar inom en radie av 80 kilometer från kärnkraftverket Fukushima att lämna området.

00:05 KÄRNKRAFT
Svenska Strålskyddsmyndigheten upppger att det är omöjligt att ge en tidsuppskattning hur lång tid det tar innan situationen vid bassängen i Fukushima blir kritisk. "Det kan ta allt mellan tio timmar och två dygn", säger Peter Hovander, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten till TT.

Källa: di.se


Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM