Rapport om läget i Japan just nu!

Japan är fortfarande lamslaget efter jordbävning, tsunami och pågående kärnkraftskris. Man kämpar desperat för att hålla härdarna i de skadade reaktorerna kylda. Samtidigt stiger siffrorna över antalet skadade och döda.

Tsunami katastrof



23.00

I Japan är klockan nu sju på tisdagsmorgonen och rapporterna från landet som drabbats av jordbävning, tsunami och en kärnkraftskris kommer in tätare igen.

SvD gör dock ett uppehåll i direktrapporteringen över natten. Ni kan dock följa TT:s rapportering här.

UN har satt ihop en lista över vilka personer och organisationer med ska följa på Twitter om man är intresserad av vad som händer i Japan.

Listan hittar du här.

22.45

Regeringens chefstalesman Yikio Edano säger att reaktor två på Fukushima Daiichi fortfarande är instabil, trots att ingenjörer lyckats pumpa in vatten.

Enligt Tepco har vattennivån i reaktorn inte omedelbart stigit till den önskade nivån, kanske på grund av en läcka, rapporterar BBC.

22.30

Tidigt på tisdagsmorgonen, lokal tid, började man åter pumpa in havsvatten i reaktor två på Fukushima Daiichi för att förhindra överhettning.

Från klockan tre på morgonen, lokal tid, sjönk trycket inne i reaktorn, uppgav Tepco via nyhetsbyrån Kyodo. Företaget som driver kärnkraftverket kunde dock inte bekräfta att vattennivån hade höjts över bränslestavarna som vid klockan 23 lokal tid var helt blottade, rapporterar BBC.

22.20

Regeringen sätter upp ett gemensamt högkvarter tillsammans med kärnkraftverkens operatörer för att bättre hantera krisen.

Japans premiärminister Naoto Kan ska själv leda verksamheten, sa han tidigt på tisdagsmorgonen, lokal tid.

Organisationen kommer att sitta på Tokyo Electric Power Co, Tepco, företaget som driver bland annat kärnkraftverken i Fukushima, rapporterar AP.

22.10

Den officiella siffran över antalet döda i Japan är fortfarande endast 1900. Men i prefekturen Miyagi räknar polischefen med 10 000 döda bara i hans provins.

Kyodo rapporterar att 2 000 kroppar spolats i land på två kuststräckor där.

Många japaner väljer att kremeras vid sin död. Normalt sett krävs ett tillstånd från lokala myndighet innan det görs. Men på måndagen gick regeringen ut och sa att man skulle göra ett undantag från den regeln.

– Det här är en åtgärd i en nödsituation. Vi vill hjälpa de jordbävningsdrabbade så gott vi kan, sa hälsominister Yukio Okuda.

Samtidigt kom rapporter om att kistor och påsar att lägga kroppar i höll på ta slut och att man kanske kommer behöva vända sig till utlandet för att få tag i fler, rapporterar AP.

21.30

Japan drabbas av jämna mellanrum av efterskalv. Vid klockan 21, svensk tid, rapporterade Reuters om att flera upplevt en jordbävning som fått husen i Tokyo att gunga.

Enligt den amerikanska myndigheten USGS uppmätte jordbävningen 5,2 på Richterskalan och hade sitt epicentrum nästan 40 mil från Tokyo.

20.55

Nu har man börjat pumpa in vatten i kärnkraftverket Fukushima 1 Daiichi, den andra reaktorn, rapporterar Reuters.

20.25

Händelserna i Japan har också satt fart på den svenska debatten kring kärnkraftens vara eller icke vara.

Men Moderaternas EU-parlamentariker Gunnar Hökmark tycker att det känns ovärdigt att katastrofen nu används som ett argument i den energipolitiska debatten.

"Vi har all anledning att lära oss av det som nu händer, och kommer att hända, i Japan, men akta oss för att dra för enkla politiska slutsatser av det", skriver han i sin blogg.

Och Maud Olofsson vill inte riva upp energiöverenskommelsen, berättar hon här.

20.00

100 000 barn kan ha blivit hemlösa efter naturkatastroferna som drabbat Japan, uppger Röda korset.

– Vi är extremt oroligt att upp till 100 000 barn har blivit hemlösa på grund av fredagens jordbävning och tsunami. Deras hem kan ha blivit förstörda och flera av dem kommer att söka skydd i trånga center. Vi kan bara föreställa oss hur skrämmande de senaste dagarnas händelser måste ha varit för dem, säger Stephen McDonald som leder organisationens välgörenhetsarbete i England.

19.40

James Lyon vid IAEA sa också vid presskonferensen att det inte finns några tecken på härdsmälta i nuläget.
– Vid den här tidpunkten har vi inte några indikationer på att bränsle smälter.

19.20

Japans regeringen har formellt bett USA om hjälp för att kyla ner reaktorerna som skadats av jordbävningen, rapporterar Reuters.

USA har redan skickat två experter på kokvattenreaktorer och kan nu dessutom komma att skicka teknisk utrustning, uppger the Nuclear Regulatory Commission.

19.00

– Kärnkraftskrisen i Japan kommer troligtvis inte förvandlas till ett nytt Tjernobyl, sa Yukiya Amano vid FN:s atomenergiorgan IAEA på en presskonferens i Wien på måndagskvällen.

Bland annat kärnkraftens design och struktur skiljer dem åt, påpekade Amano.

18.45

TT: Rykten om en lång rad kända japaners död i skalvet och tsunamivågorna har snabbt spridits över hela världen och lika snabbt tvingat fram dementier.

"Vad är det här för nonsens om att jag skulle ha dött? Det är viktigare att, om ni kan, hjälpa Japan", skrev exempelvis Pokémon-skaparen Satoshi Tajiri på sin Facebook-sida.

Andra som dödförklarats felaktigt är Hello Kitty-designern Yuko Yamaguchi och porrfilmsstjärnan Maria Ozawa, rapporterar filippinska GMA News.

17.25

Svenska studenter som studerar i Japan kan få ekonomisk hjälp med hemresan. Enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN) ska studenterna då ansöka om ett särskilt lån för resan från katastrofområdet. Trots att studierna avbryts har de berörda dessutom rätt att behålla det studiemedel som redan betalats ut. CSN har sedan i lördags en jourtelefon för studenter i Japan och deras anhöriga. Drygt 500 svenskar pluggar i landet med svenskt studiemedel, skriver TT.

Oro över framtiden

Bild: Sagaya Naoko, 40 år, och hennes mamma Sugaya Kazuko, 63 år, vilar upp sig i ett uppsamlingsläger i Oarai. Båda berättar att de känner djup oro inför framtiden.

17.15

Bränslestavarna i de tre reaktorerna vid Fukushima 1 tycks smälta, uppger AP.

– Även om vi inte kan kontrollera det direkt, är det högst troligt att det händer, sa kabinettssekreterare Yukio Edano.

17.05

Strålningen som uppmätts vid kärnkraftverket i Fukushima under dagen är dubbelt så högt som det man sett tidigare, har Tepco uppgett rapporterar nyhetsbyrån Kyodo via BBC.

16.40

Vattennivån i reaktor två i Fukushima har sjunkit dramatiskt igen, rapporterar AFP och BBC Bränslestavarna har återigen exponerats och nu stiger rädslan för en härdsmälta.

16.30

Den japanska ingenjören Masashi Goto säger också att det bränsle som används har en lägre smältpunkt än vanligt. Det innebär att plutonium kan spridas på ett område som är dubbelt så stort som man räknar med vid en vanlig bränsleexplosion vid en fullskalig härdsmälta eller explosion. Enligt honom är det närmaste dygnet kritiskt.

15.15

En av ingenjörerna som utvecklade det skyddande höljet runt Fukushimas reaktorkärna säger till BBC att konstruktionen inte är gjord för att motstå varken tsunamis eller jordbävningar och att Toshiba, företaget som byggde kraftverket, kände till det.

14.56

Flera efterskalv skakar nu nordöstra Japan. De två kraftigaste har uppmätts till en magnitud på 5,1. Samtidigt uppger en talesperson för japanska strålskyddsmyndigheten för BBC att situationen i det hårt drabbade kärnkraftverket Fukushima är "inte bra, men stabilt".

14.55

Peter Hofvander på Strålsäkerhetsmyndigheten förklarar att nödkylningen med havsvatten är absolut sista åtgärden för att förhindra en allvarlig kärnkraftsolycka. Effekten av kylningen är en avgörande åtgärd och om den misslyckas kan bränslestavarna i reaktorn bli så varma att höljet som omger dem smälter.

– Kylningen behöver i första hand fortsätta i uppåt tio dagar, två veckor för att få ner temperaturen i reaktorn. Sedan kommer bränslet att behöva kylas under lång tid framåt, säger Peter Hofvander, till TT.

14.45

Enligt amerikanska forskare har skiftingarna i de tektoniska plattorna som orsakade fredagens kraftiga skalv flyttat jordens axel med drygt 16 centimeter. Den nya lutningen uppges ha fått jorden att snurra snabbare vilket enligt forskarna förkortat dygnet med uppskattningsvis 1,8 mikrosekunder.

14.25

Se gärna grafiken som förklarar den japanska kärnkraftsolyckan.

14.15

Tokyo Electric Power Co, företaget som driver kärnkraftverket Fukushima, uppger för nyhetsbyrån Jiji att kylvätskan i kraftverkets andra reaktor nu har sjunkit så mycket att bränslestavarna är helt blottlagda. Experter som nyhetsbyrån talat med utesluter nu inte en härdsmälta, något som skulle kunna leda till läckage av radioaktivitet.

14.05

USA Today rapporterar att explosionen vid Fukushimas tredje reaktor slitit av taket på reaktorbyggnaden. Samtidigt uppges situationen vid verkets reaktor nummer två fortfarande vara kritisk. Bränslestavarna uppges ha varit helt eller delvis blottlagda utan kylvätska och tekniker pumpar nu in stora mängder havsvatten för att kyla ner reaktorns kärna.

13.28

I skuggan av de hotade kärnkraftverken utvecklas den humanitära katastrofen i jordbävningens och tsunamins spår. De exakta dödssiffrorna är ännu oklara men de flesta uppskattningar tala om tusentals döda och enligt den japanska nyhetsbyrån Kyodo har 500 000 människor tvingats lämna sina hem. Ytterligare flera miljoner har tvingats klara sig utan vatten, mat eller värme i det kalla vinternvädret.

13.25

De förhöjda strålningsvärden som uppmätts i närheten kommer troligen inte från någon läcka utan från ånga som släppts ut ur reaktorerna för att lätta på trycket när kylvätskan förångats. Men ett amerikanskt hangarfartyg uppger att det tvingats lämna området efter att förhöjda strålningsnivåer uppmätts 16 mil från japanska kusten.

13.20

De blottlagda bränslestavarna i Fukushimas reaktor nummer två är den hittills allvarligaste händelsen på kraftverket, rapporterar BBC. Utan kylning stiger värmen snabbt med flera hundra grader vilket nästan garanterat kommer att orsaka härdsmälta i någon utsträckning. Det är ännu inte klart hur länge stavarna var utan kylning men om värmen blir för hög kan i värsta fall en fullständig härdsmälta ske och då sjunker stavarna genom det skyddande höljets botten och ner i marken undertill.

13.15

Enligt BBC uppger tekniker på Fukushima att bränslestavarna i kärnkraftverkets andra reaktor ligger nästan helt ovan vatten och att stora mängder havsvatten nu pumpas in för att kyla ner dem. Kraftverkets ledning uppger att de utan kylsystem inte kan utesluta en härdsmälta i reaktorn. De understryker dock ännu en gång att de tjocka väggarna kring reaktorn är oskadda och att det i nuläget inte finns risk för att partiklar sprids fritt i atmosfären vid en härdsmälta, så som skedde vid olyckan i Tjernobyl.

13.00

Svenska strålskyddsmyndigheten uppger att radioaktiva partiklar från de japanska kärnkraftshaverierna kan spridas till Sverige. Det tar dock minst en vecka innan partiklarna når hit och mängderna skulle vara små.

12.43

Situationen på de japanska kärnkraftverken är utom kontroll, och även om strålningen kring verken inte är höga nu, kan det komma flera dagar efter explosioner eller härdsmälta, säger den brittiske kärnexperten John Large, som bland annat ledde riskbedömningsteamet inför bärgningen av den havererade ryska kärnubåten Kursk.

– Vi vet väldigt lite av vad som verkligen händer, men om man tolkar den information som finns är det tydligt att myndigheterna inte har kontroll över skeendena, säger Large till SvD.se.

11.20

Enligt flera experter är riskerna störst kring Fukushimas tredje reaktor eftersom denna drivs av så kallat mox-bränsle. Mox innehåller nämligen plutonium och är inte bara radioaktivt utan även väldigt giftigt och extremt cancerframkallande. En läcka på reaktor nummer tre skulle enligt brittiska Guardian därför innebära stora risker för hela närområdet. Det kontroversiella bränslet köptes in 1999 och togs i bruk trots protester från både allmänheten och prefekturen Miyagis guvernör.

11.05

Nyhetsbyrån Jiji Press rapporterar att vattennivån i Fukushimas reaktor två (den av de tre aktiva reaktorerna som hittills inte drabbats av explosioner) är så låg att bränslestavaran ligger delvis blottade. Det innebär att temperaturen ökar och att det finns risk för en partiell härdsmälta, alltså att delar av härden smälter, med risk för radioaktivt läckage som följd.

10.55

När Fukushimas reaktor ett exploderade i lördags steg strålningsnivån drastiskt precis efter explosionen, men minskade sedan till normala nivåer. Enligt experter finns det dock inte samma risker förknippade med de japanska kraftverken som med till expempel Tjernobyl eftersom höljet som omger reaktortanken är intakt.

10.45

Under måndagen rapporterade flera medier att även Fukushimas andra reaktor kan komma att explodera. Alla tre aktiva reaktorer har fått nödkylas med havsvatten, något som dock inte förhindrat explosioner i nummer ett respektive tre. Men nu har alltså även reaktor tvås kylsystem slutat fungera och om vattenivån sjunker i reaktortanken finns risk för en explosion även där.

10.25

En expert säger till Reuters att efterskalven tros pågå i flera månader.

10.10

Reuters rapporterar att den japanska industrin drabbats hårt av fredagens skalv. Flera fabriker i Miyagi har fått stänga och industrier i andra delar av landet har tvingats dra ner in produktion på grund av elbristen som följt på de många kärnkraftshaverierna. Utvecklingen tros få kraftiga följder inte bara för Japan utan för hela världen som är beroende av den japanska industrin på olika sätt. Japan är världens tredje största ekonomi och när företag som Toyota och Panasonic tvingas stänga ner får det följder.

Oro över framtiden

Bild: Försvarstyrkor delar ut vatten till drabbade.

09.45

Enligt Washington Post har explosionen vid Fukushimas tredje reaktor drabbat just den pump som använts för att pumpa in kylande havsvatten. Haveriet har lett till en överhettning och Japans strålsäkerhetsmyndighet uppgav på måndagen att bränslestavar i reaktorn har smält samman. Verkets första reaktor utsattes för en liknande olycka i lördags medan reaktor nummer två hittills bara haft lindrigare problem med kylningen.

09.30

Räddningsmanskap som nått Natori, söder om Sendai i prefekturen Miyagi uppger att området är så illa tilltygat att det "inte finns mycket kvar att rädda", enligt New York Times. Det bekräftade dödstalet ligger för närvarande på 2 800 men 10 000 saknas fortfarande

09.10

Nio svenskar har valt att åka med UD:s buss från Sendai till Tokyo. Åtta har valt att stanna kvar, enligt utrikesdepartementets presstjänst.

08.40

Fredagens jordbävning är enligt flera källor den kraftigaste som drabbat Japan i mordern tid. Enligt CNN kan skalvet och den efterföljande tsunamin vara den ekonomiskt kostsammaste naturkatastrofen i världshistorien.

Sammanfattning:
Av de sex reaktorerna i kraftverket Fukushima var tre avstängda för underhåll när skalvet inträffade i fredags. Hos de tre som var aktiva slogs kylsystemet ut helt hos två av dem (nummer ett och nummer tre) under skalvet. Reaktor nummer ett kunde snabbt fås under kontroll medan flera explosioner inträffat vid reaktor nummer tre (som dock uppges vara hel). Under måndagsmorgonen svensk tid uppgav myndigheterna att kylsystemet slagits ut även för reaktor nummer två. Vid flera andra kärnkraftverk i närheten uppges situationen för tillfället vara under kontroll.

08.20

På flera platser i de drabbade områdena uppges maten nu vara på väg att ta slut. Värst drabbat av matbristen är trakten kring Sendai medan områden längre bort har gott om mat. I Tokyo uppges mataffärernas sortiment vara som vanligt.

08.15

Enligt ett finansinstitut uppskattas de ekonomiska förlusterna efter jordskalvet till 15 biljoner yen. Det motsvarar cirka 1 100 miljarder svenska kronor, rapporterar Reuters.

08.00

Ytterligare en explosion uppges ha inträffat i det japanska kärkraftverket Fukushima. Bilder visade hur rök väller upp ur reaktorbyggnaden och enligt myndigheterna har nedkylningsprocessen avstannat i en av reaktorerna.

07.55

Läget i det hårt jordbävningsdrabbade Japan fortsätter att utvecklas minut för minut. Efterskalven skakar landet och tidigt på måndagsmorgonen registrerades ett skalv med magnitud 6.2 strax norr om Tokyo.

Nyhetsbyårån Kyodo rapporterar att 2 000 döda kroppar har hittats på stranden i prefekturen Miyagi, området som drabbades hårdast av skalvet. I samma område saknas drygt 10 000 invånare.

07.50

Japan har satt in alla tillgängliga resurser för att hantera katastrofen och försvarsdepartement har för för första gången beslutat använda reservister i räddningsarbetet.

Rykten sprider sig snabbt bland människorna i området. Under natten rapporterades att en tre menter hög tsunamivåg siktats utanför Japans kust. Efter en halvtimme kunde dock larmet avblåsas.

07.45

Den största faran är dock de många kärnkraftverken i området. Trots att Japans kraftverk är specialbyggda för att klara skalv har många av dem skadats av jordbävningen och tsunamin.

Kring kärnkraftverket i Onagawa som ligger närmast skalvets epicentrum rådde nödläge sedan höga strålningsnivåer uppmätts i närheten. Nivåerna steg efter en brand i fredags men sjönk när branden släckts.

Samtliga tre reaktorer i Onagawa uppges nu vara under kontroll men Japans regering utesluter inte att en härdsmälta kan ha inträffat i ett kraftverk som heter Fukushima där flera explosion inträffat.

Enligt den japanska regeringens talesman Yukio Edano är reaktorinneslutningen troligen oskadd och risken för ett större radioaktivt utsläpp liten. Under söndagen pumpade tekniker in havsvatten för att kyla ner reaktorn.

Problem uppstod även vid kärnkraftverket Tokai 2, norr om Tokyo, sedan en nedkylningspump slutat fungera.

Besättningen ombord på det amerikanska hangarfartyget Ronald Reagan fick en månads stråldos på en timme, skriver tidningen New York Times. Fartyget som skickats för att hjälpa till i räddningsarbetet efter tsunamin passerade genom ett radioaktivt moln på väg mot Japan.

07.40

Tokyobörsen föll med 4 procent när den på måndagsmorgonen öppnade för första gången efter att Japan skakats av det kraftigaste skalvet i landets historia och en förödande tsunami.

Källa:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/svd-rapporterar-direkt-om-laget-i-japan-14-3_6004259.svd

Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM