Dåliga Nyheter från Japan

Reaktorbehållaren nummer 3 i jordbävningsdrabbade Fukushima 1 kärnkraftverk befaras ha blivit skadat och kan haläckt radioaktiva ånga under dagen och den avger hög nivå strålning , sa chefen kabinettssekreterare Yukio Edano. Strålningsnivån kortfattat toppade 2 milisievert vid anläggningen, säger operatörerna vid Tokyo Electric Power Co. De förklaringar gavs efter rök sågs stiga från reaktorn vid runt klockan 08:30, lokal tid. Källa: News on Japan

I nuläget har personal och experter undvikit området Fukushima ytterliggare då radioaktiva materialet är livshotande. Människorna i Japan ställer sig frågan om de skall stanna, resa bort och ifrågasätter staten och deras förtroende. Barnen, Japans framtid, är mest mottagliga för det radioaktiva.



RadioaktivtStorstaden Tokyo saknar 13 miljoner detaljer: nämligen folket. "De trottoarer var mycket, mycket tommare än vanligt, och allt var väldigt tyst, säger en infödd lärarinna en japansk missionsskola.

Hon beskrev det område där hon bor, ungefär en timme utanför Tokyo i Chiba prefektur, som "en spökstad, med många butiker stängda och andra tomma och med endast minimal belysning." Landet väntar en el brist eftersom 11 kärnkraftverk i nordöstra Japan, som är utrustade med en stor del av strömmen till Tokyo-området, har lagts ned efter skalvet. Regeringen har uppmanat folk att stänga sina lampor så mycket som möjligt och beställde partiell strömavbrott i vissa städer. (Källa: Times Online)

Och i dagens läge, om inga fler massiva katastrofer sker så väntas ett 5 års långt arbete bara för att fixa vägarna och husen i det drabbade områdena. Visserligen har Japan teknologin och tillgångar att bygga hus snabbt men efter en sådan katastrof kommer det att planeras att göra det bättre och smartare säger experterna. Men kan inget göras åt kärnkraftverket kan övrig återuppbyggning eventuellt inte ske till 100% förens om tusentals år, då radioaktiva materialet är helt borta. / Chibi Nihon



16/4 2011 - Svenska Tider:

22:30, KÄRNKRAFT:
Krisen vid Fukushima 1-verket har nu förvärrats ytterligare. Enligt uppgift finns inget vatten alls kvar i den bassäng i reaktor 4 där använt kärnbränsle förvaras. Stämmer det är risken överhängande att bränslet till slut antänds. Då är ett stort radioaktivt utsläpp ett faktum, eftersom höljet som innesluter härden inte håller tätt efter tisdagens brand.


22:26 STRÅLNING:
Alla svenskar inom 80 kilometers radie från det japanska kärnkraftverket Fukushima uppmanas att evakuera, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens sajt. Därmed har säkerhetszonen utökats.

22:22: RESEREGLER:
Strålsäkerhetsmyndigheten avråder från att åka till Japan på grund av förhöjd risk för radioaktiva utsläpp.Den tidigare rekommendationen gällde Tokyo och nordöstra Japan, nu förklaras alltså hela landet vara osäkert.

21:25:
Trots alarmerande rapporter tidigare under kvällen om extrema strålningsnivåer vid reaktor 4 kommer det inga nyheter från kärnkraftverket Fukushima 1 just nu. I Japan är klockan nu 05:25 på morgonen.

20:05:
Japans kejsare Akihito höll ett tv-sänt tal till nationen, vilket är mycket ovanligt. I talet sa han att han ber för nationen. Så sent som i måndags var den senast utlagda nyheten på det kejserliga hovets hemsida nya teman till dikter.


20:01, STRÅLNING: Strålningsnivåerna i bassängen för använt kärnbränsle i reaktor 4 i Fukushima-verket är "extremt höga", enligt chefen för USA:s kärnkraftsorgan. Orsaken är enligt honom att allt vatten i bassängen är borta.

19:39, WIKILEAKS:
Internationella atomenergiorganet IAEA varnade för två år sedan Japan för konsekvenserna av en allvarlig jordbävning. Den uppgiften finns i den hemliga diplomatpost som sajten Wikileaks offentliggjort. I rapporten uppges Japan ha "ett allvarligt problem".

18:49, KÄRNKRAFT:
Arbetet pågår med att göra det framkomligt för brandbilar till reaktor 4, den där det senast brann. Vattenkanoner ska förhoppningsvis lyckas kyla anläggningarna. Kärnkraftbolaget, Tepco, beskriver läget vid reaktron som "inte bra".

18:11, VÄDER:
Det snöar för närvarande kraftigt i Japan, vilket gör det extra svårt för de hundratusentals som blivit hemlösa.

18:09, KÄRNKRAFT:
Nödåtgärderna för att kyla kärnbränslet vid Fukushima 1 ser inte ut att räcka till. Problemen omfattar nu samtliga sex reaktorer. Vattenbombningar med helikopter har avbrutits på grund av för höga strålningsvärden.

18:06: Vi har haft ett glapp i rapporteringen, ska försöka fylla på med det senaste som hänt.

16:02, EVAKUERING:
Trotts att Frankrike och Ryssland nu evakuerar sina medborgare i Japan finns inga sådana planer för Sverige, rapporterar TT

15:51, HJÄLPINSATSER: Bormästaren i Ishinomaki, en stad i Miyagi prefekturen, rapporterar att antalet saknade där beräknas stiga till 10 000, rapporterar BBC.

15:39, MARKNAD: Autoliv återupptar produktionen vid sin fabrik i Tsukuba. De startade redan igår men stängde ned den för deras kunder hade ingen möjlighet att ta emot leveranser. Produktionen i Tsukuba kommer återupptas på torsdag, rapporterar TT.


15:29, DÖDSFALL:
Japanska polisen bekräftar att den officiella dödsiffran nu stigit till 4 277, rapporterar CNN.


15:14, DÖDSFALL:
Volvo AB rapporterade på onsdagen att två av företagets medarbetare i Japan omkommit i jordbävningskatastrofen, rapporterar TT.


14:58, HJÄLPINSATSER/MARKNAD:
Energiföretaget Idemitsu Kosan säger att de kommer återuppta verksamheten vid sitt bränslelager i Shiogama på torsdag. Idomitsu Kosan har ett lager på 8 600 kubikmeter olja, som kommer distribueras till de mest behövande, rapporterar Kyodo News.


14:43, KÄRNKRAFT:
Japan höjer maxgränsen för den strålingsdos kärnkraftsarbetare får utsättas för. Den höjs från 100 millisievert till 250 millisievert, rapporterar BBC.


14:22, HJÄLPINSATSER:
Japan har lyckats mobilisera 80 000 räddningsarbetare. 4 200 människor har hittills bekräftats döda i katastrofen, rapporterar Kyodo News.

14:18, MARKNAD:
Notan för katastrofen i Japan kan bli 1 290 miljarder kronor, rapporterar TT.

12:58, HJÄLPINSATSER:
Kina donerar 20 000 ton bränsle till det katastrofdrabbade Japan, rapporterar BBC.

12:31, KÄRNKRAFT:
Polisen kommer att försöka kyla reaktor 4 i Fukushima med hjälp av vattenkanoner.

12:28, HJÄLPINSATSER:
BBC rapporterar att 430 000 människor är hemlösa efter naturkatastrofen. Prefekturerna Iwate, Miyagi och Fukushima planerar att 32 800 tillfälliga bostäder åt de hemlösa.

11:08, MARKNAD:
Volvoägda UD Trucks förbereder sig för ett längre produktionsstop. Tidigare har företaget sagt att de stoppar produktionen den här veckan, nu ser det dock ut som om stoppen förlängs ytterligare, rapporterar TT.

11:06, KÄRNKRAFT:
Havsvatten pumpas nu in i reaktorerna 5 och 6 i Fukushima, rapporterar Reuters.

11:02, MARKNAD:
Under tisdagen genomfördes 157 000 affärer på Tokyobörsen, långt över det normala. Redan idag är handeln tillbaka på en mer normal nivå, rapporterar TT

10:58, KÄRNKRAFT:
SSM anser att kärnkraftsolyckan i Japan bör uppgraderas. Just nu klassas den i Japan som en nivå 4 olycka, men svenska myndigheter anser att olyckan bör uppgraderas till nivå 6, rapporterar TT.

10:49, HJÄLPINSATSER:
Reuters rapporterar att det kommer ta minst fem år att återuppbygga de skadade områdena i Japan. Det handlar om återuppbyggnaden av hus och elnät, dessutom måste infrastrukturen katastrofsäkras.

10:24, MARKNAD:
Raset på Tokyobörsen igår var överdrivet, rapporterar TT. "Naturkatastrofer är begränsade i tiden och ganska explosiva till skillnad från till exempel en bankkris eller en IT-bubbla som spricker och som inte har någon bortre parentes.", säger finansanalytikern Peter Malmqvist till TT.

10:10, HJÄLPINSATSER:
Japanska kabinettssekreteraren Edano ber den privata sektorn om hjälp att säkra transporter av förnödenheter till området utanför evakueringszonerna kring de skadade reaktorerna, rapporterar Reuters.

10:06, KÄRNKRAFT: Japanska självförssvarstyrkor avbryter nu vattenbombningen av de skadade reaktorerna, rapporterar BBC.

10:03, EVAKUERING: BBC rapporterar att flera företag evakuerar sin utländska personal från Japan. Bland annat BMW.

09:25, KÄRNKRAFT: Reuters rapporterar att tryck och temperatur börjar sjunka i Daiichis reaktor 2.

09:22, MARKNAD: Priserna på flygbiljetter från Japan skjuter i höjden, rapporterar BBC.

09:07, KÄRNKRAFT: Personalen har nu återvänt till reaktorerna vid Fukushima-Daiichi kärnkraftverket. De var tvungna att evakuera området på grund av hög radioaktivstrålning

09.01, MEDIA: De senaste nyheterna från Twitter.

08:54, HJÄLPINSATSER: Kejsar Akihito talade till folket om katastrofen i Japan. Han uttryckte en oro för situationen i kärnkraftverken i Fukushima.

08:30, EVAKUERING:
Det finns i nuläget inga planer på att evakuera svenskar från japan, rapporterar TT.

08:25, HJÄLPINSATSER: BBC rapporterar att temperaturerna i Japan börjar bli allt kallare. Temperaturen har sjunkit till noll grader i flera av de drabbade områdena.

08:18, MARKNAD: Toyota rapporterar till BBC att de kommer återuppta viss produktion i Japan på torsdag.

07:55, KÄRNKRAFT: Läget i Fukushima har försämrats under natten. Det uppger Helene Jönsson, expert på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). I går misstänkte man att reaktor 2 läckte. Nu misstänker man att inte heller 1 och 3 är täta. Misstankarna är ännu inte bekräftade.

07:47, MARKNAD: Situationen i Japan väntas inte ha någon betydande påverkan på Ericssons fakturering under det första kvartalet, uppger bolaget. 07:33 MARKNAD: Tepco, som driver det katastrofdrabbade kärnkraftverket, rasade med ytterligare 24,6 procent på Tokyobörsen, efter ras i samma storleksordning både på måndagen och tisdagen.

07:11, MARKNAD: När Tokyobörsen stängde på onsdagen hade Nikkei 225-index stigit med 5,7 procent, efter raset dagen före då index föll med 10,6 procent. Det bredare Topixindex steg med 6,6 procent. Även övriga Asienbörser steg.

06:39, KÄRNKRAFT: En ny brand har brutit ut i Fukushimas reaktor 4. Det kommer även vit rök från reaktor 3. Personalen har evakuerats igen.

06:12, EVAKUERING: Den franska regeringen uppmanar sina medborgare i Tokyo att lämna landet eller ge sig iväg söderut på grund av strålningsrisken från det läckande kärnkraftsverket. Flygbolaget Air France har blivit ombett att hämta fransmännen.

05:37, KÄRNKRAFT: Arbetare har åter tillåtits in på området efter att radioaktivitetsnivåerna sjunkit. Pumpningen av kylvatten till reaktorerna 1, 2 och 3 fortsätter stadigt, samtidigt som ägaren Tepco försöker bygga en väg till reaktor 4 för att kunna föra in brandbilar på området.

05:08, NYTT SKALV: Kraftiga jordskalv skakade Tokyo och östra Japan strax före klockan ett på onsdagen lokal tid. Skalven låg omkring magnituden sex. Inga tsunamivarningar utfärdades omedelbart och inga allvarligare skador rapporterades.

05:03, KÄRNKRAFT: Arbetare vid kraftverket Fukushima 1 har uppmanats att lämna området på grund av stigande radioaktivitet, och att arbetet med att kyla av reaktorerna tillfälligt hade avbrutits.

00:15, KÄRNKRAFT: Flera medier uppger att brandmännen börjar få kontroll över den uppflammade branden i reaktor 4.

00:03, DÖDSTAL: Enligt den japanska nyhetssajten NHK är den officiella dödssiffran nu 3.373 bekräftade. Fortfarande saknas mer än 7.500 personer.



Värsta katastrofen sedan Andra Världskriget 1939-1945 säger dem i Japan.
Det börjar bli ont om vatten och mat i Japan!

Donera via Röda Korset
Pengar som kommer in till detta katastrofhjälpskonto de närmaste dagarna kommer att gå till hjälparbetet för dem som drabbats av jordbävningen i Japan och den efterföljande tsunamin i regionen.
http://www.redcross.se/stod-oss/fler-satt-att-stodja/katastrofhjalpen/

Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM