Ninja
Den historiska ninjan är nästan totalt överskuggad av den fiktiva och man kan fråga sig om de har ett gemensamt ursprung. Populärkulturens svartklädda ninja härstammar med stor sannolikhet från kabukiteaterns dolda scenarbetare. Om en rollkaraktär blev "osynlig" illustrerades detta av att en scen"ninja" tog hans plats.[10] Scenninjan kom så småningom att få en egen roll som skurken med övernaturliga krafter som hjälten ska besegra. Denna skurk blev så populär att man under mitten av Tokugawa-eran fram till idag hade spökhus med ninjor som visade upp sina "konster" och skrämde barn. De ninjor som begår olika hemskheter på gamla japanska träsnitt har samma mundering som kabukins dolda scenarbetare och ligger till grund för hur filmninjan ser ut idag. Under 1910-talet och framåt får ninjan en positiv roll och blir hjälten i diverse japanska pojkböcker. De mest kända är böckerna om "hoppande apan" Sarutobi Sasuke.
I dagens populärkultur möter vi den postmoderna ninjan. Bland redskapen har det letat sig in högteknologiska James Bond-prylar, New York har blivit en naturlig miljö men betoningen på traditionen är starkare än någonsin. Under 1970-talet, 1980-talet och början av 1990-talet exploderade kampsporten och såldes även ninjan i väst. Litteratur, filmer, tv-spel med mera kom i mängder och ofta med lite eller ingen historisk koppling eller korrekthet, vilket har lett till en väldigt skev bild av den historiska ninjan. Om en japan i dag tillfrågas är det många som är osäkra på hur mycket som egentligen är myter.
Ninjans plats i (den västerländska) populärkulturen intogs stegvis:
- 1970-talets kung fu-filmer - västerlänningar fick upp ögonen för kampkonstestetiken.
- 1980-talets ninjafilmer, TV- och datorspel - interaktiv underhållning med ninjan både som huvudperson och ond fiende. Författaren Eric Van Lustbaders roman Ninja och dess uppföljare blev också framgångsrika.
- Sköldpaddorna Teenage Mutant Ninja Turtles - ninjaleksakerna blev standard i många barnkammare.
- 2000-talets manga/anime. Naruto är en populär tecknad manga och anime som hämtar material från ninjamyter.
Läs mer!
NinjutsuSamuraj
Externa Länkar
Genbukan Ninpo Bugei - Japansk organisation som gör anspråk på att lära ut ninjutsu.
Jinenkan - Japansk organisation som gör anspråk på att lära ut ninjutsu.
Bujinkan - Japansk organisation som gör anspråk på att lära ut ninjutsu.
Bujinkan i Sverige - Svenska Bujinkan-Förbundets hemsida (tillhör Svenska Budo & kampsportsförbundet).
Bullshido - En samling av kritiska citat ang sk neo-ninjutsu och ninjamyter.
Vintage Ninja - Samling av diverse ninja-fiction inom skönlitteratur, film och manga
Megatokyo - Ninjan Junpei personifierar den postmoderna ninjan
Ashida Kim - Exempel på "äkta ninja" som vill göra pengar på ninjamyten.
Källa: Wikipedia.