Fusuma 襖 - De japanska dörrarna

I japansk arkitektur kallas en rektangulär panel för fusuma (袄) som kan glida från sida till sida för att omdefiniera utrymmen inom ett rum eller agerar som (skjut)dörrar.

fusumaDe klassiska måtten mäter vanligen cirka 90 centimeter bred och 180 centimeter lång (samma storlek som en tatami matta) och är ca två till tre centimeter tjock. Höjden på fusuma har ökat under senare år på grund av tillökning i Japan från hela världen. Idag är ca 190 cm i höjd vanligt.

I äldre konstruktioner, kan en fusuma vara så kort som 170 cm hög. De består av ett gitter-liknande trä understruktur som är täckt med papp och ett skikt av papper eller tyg på båda sidor för att göra den rak och solid till utseende. De har vanligtvis en svart kant av lack och ett runt hål för fingrarna att dra dem åt sidan för att öppna och stänga.

Historiskt sett har fusuma nästan alltid varit målade och ofta med scener från naturen såsom berg, skogar eller djur. Idag är många funktioner kring en modern fusuma baserat på vanligt rispappe, eller har industriellt screentryck av färdiga motiv med t.ex löv höst, körsbärsblom, träd eller geometrisk grafik. Mönster på barn med populära karaktärer kan också köpas.

Både fusuma och shoji (ren, genomskinligt papper som används som rumsavdelare) körs på träreglar i toppen och botten som en skjutdörr (shojidörr på svenska). Den övre konstruktionen kallas för kamoi (鸭 居), som bokstavligen betyder "anka plats" eller "sitta fast" och den nedre kallas shikii (敷 居).

Traditionellt är träet vaxat men numera brukar man ha en remsa glättat vinyl för att underlätta rörligheten för både fusuma och shoji. Tillsammans med fusuma, shoji och tatamimattor (mattor halm som vanligtvis golvet) utgör ett typiskt japanskt rum.

Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM