Bordsskick och ätpinnar

Bordsskick
Ätpinnar är en av många kinesiska uppfinningar som har anammats i den japanska kulturen. De kallas hashi. Att använda ätpinnar är inte svårare än att äta med kniv och gaffel, under förutsättning att man vet hur de hanteras. Om man följer anvisningarna som jag har gjort nedan kan man lära sig hur man hanterar pinnarna.

chop1chop21. Man kan föreställa sig ätpinnarna som en uppochnedvänd käft. Den lägre ätpinnen fixeras mellan ringfingrets yttersta led, nedre delen av tummen och spetsen av långfingret. Så ska den stadigt hållas under hela måltiden.




chop3 2. Den övre ätpinnen är rörlig och hålls med långfingret och pekfingret samt tummen. Denna ätpinne klämmer fast maten mot den undre. Soppan dricks direkt ur skålen.




Fler tips
• Spetsa inte maten med ätpinnarna (sashi-bashi)

• Låt aldrig ätpinnarna sväva över maten medan du bestämmer dig för vilken bit du ska ta (mayoi-bashi)

• Använd inte ätpinnarna som hjälpmedel att knuffa undan eller dra åt dig matskålar.

• Använd vänster hand till risskålen och höger hand till ätpinnarna. För vänsterhänta gäller det omvända.

• Låt aldrig maten vandra mellan ätpinnar eftersom detta speglar det buddhistiska sättet att hantera de dödas ben (hashi-watashi)

• Se detta klipp om bordsskick och ätpinnar.

sushiii• Använda ätpinnarna som en slags slev om du vill mumsa i dig småbitar ur en soppa genom att höja skålen mot munnen och putta upp matbitarna direkt. Det är många som gör detta även i Japan.

• Är du inte klar med maten men behöver lämna bordet, lägg ätpinnarna på skålen som innehåller mat, då ökas chansen att maten är kvar när du återvänder.

• När du skall ta mer mat från små skålar på bordet (buffé) så vänd på ätpinnarna så att du inte sprider din saliv i matskålarna, detta anses vara artigt och normalt bordsskick. Är du hos en familj som säger åt dig att det går bra att äta utan att vända på pinnarna så tacka trevligt ja.

Prisjakt.nu
Använd Prisjakt för priskoll!

Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM