Japanska namn

UsagiVilka namn anses vara vanliga i Sverige? Tja, man kan nog inte dra namnen med en och samma stora kam utan det beror kanske lite på årtalen. När jag växte upp var Therese, Anna, Per, Pelle och Gustav vanliga namn (det är de ju fortfarande) men idag är Signe, Agnes, Max, Nova och Frodo mer vanligt.

Därför skall ni ta följande information med en nypa salt.


NAMN - の名前

Moderna japanska namn (人名 Jinmei) består av ett familjenamn eller släktnamn följt av ett givet namn. Det tudelade namnet liksom ordningsföljden följer det östasiatiska namnbruket som också återfinns i Kina, Korea, Vietnam och ofta i Thailand.

Mellannamn
erkänns inte i Japan – åtminstone inte i västerländsk mening med en klar åtskillnad från ”dop”-namnet.

Japanska namn skrivs vanligen med fyra kanji (kinesiska tecken) men kan också skrivas med tre, fem eller med ett nödvändigt antal kana. Ett kanji kan ha ett flertal utläsningar och det kan finnas olika kanji som svarar mot ett och samma uttalade namn. Därför är det bara de vanligaste namntecknen som har en självskriven läsning.

Precis som med andra personnamn som skrivs med familjenamnet först skapas lätt förvirring, när japanska namn för bruk utomlands ibland anpassas och ibland inte anpassas efter ett europeiskt namnskick med familjenamnet sist.

Gaah Kuma!Namn på japaner födda eller verksamma efter Meijirestaurationen skrivs i Sverige oftast enligt västerländsk följd (Tilltalsnamn Familjenamn), medan dessförinnan döda japaner i regel alltid skrivs enligt japansk följd (Familjenamn Tilltalsnamn). Så skriver vi till exempel Junichirō Koizumi för den f d premiärministern men Murasaki Shikibu för den över tusen år gamla författarinnan. Använd hepburn-systemet om inte personen ifråga har gjort sig ett namn med en alternativ transliterering.

Oavsett i vilken ordning namnen skrivs i artikelns titel, bör man alltid se till så det finns en omdirigering från den andra namnformen. Därmed blir det mindre viktigt under vilken ordning på namnen artikeln ligger.

”Artistnamn” är vanligare i Ostasien än i Sverige, och förkommer inom nästan alla yrken (inte bara artister o.likn.). Tänk på principen om minsta möjliga förvåning vid namngivning.


Kommentarer



Kommentera inlägget här:

の名前 Namn:
Kom ihåg mig!

E-メール E-postadress: (publiceras ej)

ブログのアドレス URL/Bloggadress:

コメント Kommentar:

Återkom gärna för att läsa svar från Chibi Nihon!
Trackback
RSS 2.0


Design: ENKERIA.COM